EUROLYGA 2023

Pusmetis po pasaulio čempionato. Kaip sekasi medalius laimėjusiems krepšininkams?

Prieš pusę metų šie krepšininkai stovėjo ant pasaulio čempionato garbės pakylos. Dabar kai kurie buvę varžovai, skirtingose barikadų pusėse kovoję dėl pasaulio čempionato medalių, yra komandos draugai, o buvę komandos draugai, vilkėję vienos rinktinės aprangą, yra varžovai NBA ar Eurolygos turnyruose.

Rudy Fernandezas, Nando De Colo ir Luisas Scola praėjusiais metais tapo pasaulio čempionato prizininkais.<br> Zuma Press/Sipa/Scanpix nuotr.
Rudy Fernandezas, Nando De Colo ir Luisas Scola praėjusiais metais tapo pasaulio čempionato prizininkais.<br> Zuma Press/Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-15 19:16

Praėjusių metų rugsėjo 15 dieną Kinijoje pasibaigusiame pasaulio čempionate aukso medalius iškovojo Ispanija, sidabro – Argentina, bronzos – Prancūzija.

Vos pasibaigus rinktinių turnyrui, krepšininkai išsivažinėjo į klubus, jau nuo rugsėjo pabaigos vilki kitokią aprangą ir dalyvauja kitose varžybose.

Prieš šešis mėnesius medaliai buvo įteikti 36 krepšininkams.

16 pasaulio pirmenybių prizininkų (šešis ispanus, šešis argentiniečius ir keturis prancūzus) šį sezoną buvo galima pamatyti Eurolygos turnyre, 9 ant garbės pakylos stovėję krepšininkai (penki prancūzai ir keturi ispanai) žaidė NBA čempionate.

Didžiausią pasaulio čempionato prizininkų koloniją subūrė Madrido „Real“ klubas, dėl kurio pergalių petys į petį kovoja buvę varžovai planetos pirmenybių finale ispanai Rudy Fernandezas ir Sergio Llullas bei argentiniečiai Facundo Campazzo, Nicolas Laprovittola ir Gabrielis Deckas.

Trys Ispanijos rinktinės krepšininkai Pau Ribasas, Victoras Claveras ir Pierre‘as Oriola vilki „Barcelona“ aprangą.

Vitorijos „Baskonia“ komandoje rungtyniauja argentiniečiai Luca Vildoza ir Patricio Garino, „Valencia“ ekipoje – ispanas Quino Colomas ir prancūzas Louisas Labeyrie.

Dar keturiose Eurolygos komandose žaidžia po vieną pasaulio pirmenybių prizininką: Milano „Olimpia“ – jau po pasaulio čempionato sutartį pasirašęs argentinietis Luisas Scola, Stambulo „Fenerbahce“ – prancūzas Nando De Colo, Sankt Peterburgo „Zenit“ – prancūzas Andrew Albicy, Miuncheno „Bayern“ – Mathias Lessort‘as.

Šį sezoną per Eurolygos varžybas savo klubų aistruolius džiugino anaiptol ne visi pasaulio čempionato prizininkai. Tiesa, keli iš jų buvo priversti padaryti netrumpas pertraukas dėl traumų.

Pasaulio čempionato dalyvių labiausiai trūko abu argentiniečius praradusiai „Baskonia“ komandai. P.Garino (vid. 6,7 tšk.) dar lapkritį patyrė sunkią kelio traumą ir į aikštę galės grįžti tik kitą sezoną, o L.Vildoza (7,1 tšk.) nuo sausio pradžios gydosi peties traumą. Jis žaisti galės ne anksčiau nei gegužę.

Po kelias savaites gydytojų rankose praleido du „Barcelona“ aprangą vilkintys pasaulio čempionai P.Ribasas (1,6 tšk.) ir V.Claveras (5,7 tšk.) bei pasaulio čempionas iš „Real“ klubo S.Llullas (7,5 tšk.).

Įdomu, kad Eurolygoje tik vieno pasaulio čempionato prizininko vidurkis yra dviženklis. „Fenerbahce“ atstovaujantis prancūzas N.De Colo pelno 15,9 taško.

Kita vertus, turbūt net labiau nei N.De Colo, pastebimas „Real“ atakų organizatorius F.Campazzo, kuris įmeta 9,9 taško ir Eurolygoje užima antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

Lygią sudėtį ir ilgą atsarginių suolą turničio „Real“ pergalių nebūtų galima įsivaizduoti ir be kitų pasaulio čempionato finale kovojusių krepšininkų: R.Fernandezo (Eurolygoje pelno 8,1 tšk.), G.Decko (7,4 tšk.) bei S.Llullo.

Milano komandai labai pravertė po kelių savaičių 40-metį pažymėsiantis L.Scola. Jis Eurolygoje pelno 9,2 taško.

NBA čempionate šį sezoną galingiausiai žaidė du prancūzai. Evanas Fournier iš „Orlando Magic“ pelnydavo 18,8 taško, Rudy Gobert‘as iš „Utah Jazz“ įmesdavo 15,1 taško ir atkovodavo 13,7 kamuolio (ketvirtoji vieta lygoje).

NBA lygoje antrąją vietą pagal metimų taiklumą užimančio R.Gobert‘o pavardė pastarosiomis dienomis skambėjo ypač dažnai, nes jam pirmajam buvo nustatytas koronavirusas.

Naudingai rungtyniavo ir ispanas Ricky Rubio iš „Phoenix Suns“. Jo vidurkiai – 13,1 taško ir 8,9 rezultatyvaus perdavimo (trečioji vieta lygoje).

Šiaurės Amerikos klubuose žaidžia dar šeši pasaulio čempionato prizininkai: ispanai Marcas Gasolis („Toronto Raptors“), Willy Hernangomezas („Charlotte Hornets“) ir Juancho Hernangomezas („Minnesota Timberwolves“), prancūzai Frankas Ntilikina („New York Knicks“), Nicolas Batumas („Hornets“) ir Vincent‘as Poirier („Boston Celtics“).

Visų trijų ispanų bei F.Ntilikinos sezono vidurkiai yra apie 6-7 taškus. Beje, J.Hernangomezas sezono viduryje pakeitė komandą, ir tai jam buvo labai naudinga. Jei atstovaudamas „Denver Nuggets“ klubui pasaulio čempionas pelnydavo tik 3,1 taško, tai Mineapolio ekipoje jo vidurkis yra 12,9 taško.

N.Batumui ir V.Poirier šį sezoną skirti tik epizodiniai vaidmenys. Dvyliktus metus NBA žaidžiantis N.Batumas nemažai rungtynių praleido dėl piršto traumos, paskui – dėl ligos, bet net jam pasveikus „Hornets“ treneris Jamesas Borrego retai leisdavo puolėją į aikštę.

Kitą prancūzą V.Poirier irgi sustabdė piršto trauma, tačiau pirmą sezoną NBA rungtyniaujantis vidurio puolėjas ir iki traumos, ir po to, kai pasveiko, dažniausiai žaisdavo tik po kelias minutes esant aiškiai rungtynių baigčiai.

Eurolygoje žaidžiantys pasaulio čempionato prizininkai (krepšininkas, rinktinė, klubas, rungt., tšk., atk. kam., rez. perdav.):

N.De Colo (Prancūzija, „Fenerbahce“) – 24; 15,9; 3,0; 3,0;

F.Campazzo (Argentina, „Real“) – 28; 9,9; 2,3; 7,1;

L.Scola (Argentina, „Olimpia“) – 28; 9,2; 4,4; 1,1;

R.Fernandezas (Ispanija, „Real“) – 25; 8,1; 2,0; 2,0;

S.Llullas (Ispanija, „Real“) – 16; 7,5; 1,2; 3,5;

G.Deckas (Argentina, „Real“) – 24; 7,4; 3,2; 1,5;

Q.Colomas (Ispanija, „Valencia“) – 26; 7,3; 1,5; 4,2;

L.Vildoza (Argentina, „Baskonia“) – 16; 7,1; 1,9; 3,2;

P.Garino (Argentina, „Baskonia“) – 10; 6,7; 3,5; 0,6;

A.Albicy (Prancūzija, „Zenit“) – 27; 6,6; 1,6; 3,3;

V.Claveras (Ispanija, „Barcelona“) – 17; 5,7; 3,0; 1,6;

L.Labeyrie (Prancūzija, „Valencia“) – 27; 5,1; 4,6; 0,7;

N.Laprovittola (Argentina, „Real“) – 23; 5,0; 1,4; 3,0;

M.Lessort‘as (Prancūzija, „Bayern“) – 22; 3,8; 2,2; 0,5;

P.Oriola (Ispanija, „Barcelona“) – 28; 3,8; 2,1; 0,6;

P.Ribasas (Ispanija, „Barcelona“) – 12; 1,6; 1,2; 1,5.

NBA žaidžiantys pasaulio čempionato prizininkai (krepšininkas, rinktinė, klubas, rungt., tšk., atk. kam., rez. perdav.):

E.Fournier (Prancūzija, „Magic“) – 61; 18,8; 2,6; 3,2;

R.Gobert‘as (Prancūzija, „Jazz“) – 62; 15,1; 13,7; 1,5;

R.Rubio (Ispanija, „Suns“) – 57; 13,1; 4,6; 8,9;

M.Gasolis (Ispanija, „Raptors“) – 36; 7,6; 6,3; 3,4;

F.Ntilikina (Prancūzija, „Knicks“) – 57; 6,3; 2,1; 3,0;

W.Hernangomezas (Ispanija, „Hornets“) – 31; 6,1; 4,3; 0,9;

J.Hernangomezas (Ispanija, „Timberwolves“*) – 48; 6,0; 4,1; 0,8;

N.Batumas (Prancūzija, „Hornets“) – 22; 3,6; 4,5; 3,0;

V.Poirier (Prancūzija, „Celtics“) – 21; 1,9; 1,6; 0,3.

*J.Hernangomezas sezoną pradėjo „Nuggets“.

Pasaulio čempionato prizininkai, nežaidžiantys NBA arba Eurolygoje (krepšininkas, rinktinė, klubas, lyga):

J.Beiranas (Ispanija, „Gran Canaria“, Ispanija);

X.Rabaseda (Ispanija, „Gran Canaria“, Ispanija)

N.Brussino (Argentina, „Zaragoza“, Ispanija);

L.Redivo (Argentina, „Breogan“, Ispanija)

A.Toupane‘as (Prancūzija, „Unicaja“, Ispanija);

M.Delia (Argentina, Bolonijos „Virtus“, Italija);

A.M‘Baye (Prancūzija, „Karşıyaka“, Turkija);

P.Lacombe‘as (Prancūzija, „Monaco“, Prancūzija);

A.Caffaro (Argentina, „San Lorenzo“, Argentina);

M.Fjellerupas (Argentina, „San Lorenzo“, Argentina);

T.Gallizzi (Argentina, „Regatas“, Argentina).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.