EUROLYGA 2023

Be jų krepšinio nebūtų: perspėja apie pasekmes – bliūkšta neeilinė vasara Lietuvai

„Atvirai pasakius, nuotaikos yra ne kokios“, – Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas atskleidė, kaip šiuo metu jaučiasi keli šimtai arbitrų. Jei daugelis Lietuvos ir pasaulio žmonių dėl koronaviruso pandemijos prarado darbus ar nemažą finansinių resursų dalį, krepšinio teisėjai nerimauja dėl dar keletos pasekmių, kurios šią vasarą gali turėti įtakos šalies krepšiniui.

 lrytas.lt montažas.
 lrytas.lt montažas.
Gytis Vilius<br>G.Šiupario nuotr.
Gytis Vilius<br>G.Šiupario nuotr.
K.Pilipauskas.<br>Vidmanto Balkūno nuotr. iš archyvo.
K.Pilipauskas.<br>Vidmanto Balkūno nuotr. iš archyvo.
Gytis Vilius.<br>BNS nuotr.
Gytis Vilius.<br>BNS nuotr.
Teisėjai.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisėjai.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Pilipauskas ir A.Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Pilipauskas ir A.Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Pilipauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Pilipauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 26, 2020, 3:41 PM, atnaujinta Mar 26, 2020, 4:49 PM

FIBA Čempionų lygoje, Eurolygoje ir Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) darbuojasi daugiau nei 30 teisėjų. Šimtai jų dirba ir įvairių miestų, miestelių mėgėjų ar moksleivių lygose.

Dėl koronaviruso pandemijos sustojo arba yra visiškai nutraukti krepšinio čempionatai, tai kelia nerimą ne tik krepšininkams, bet ir daugelio užmirštiems teisėjams.

„Badmetis“, – bendraudamas su portalu lrytas.lt juokauja K.Pilipauskas.

Lrytas.lt žiniomis, už vienerias LKL reguliaraus sezono rungtynes teisėjas gauna 300 eurų. LKL šį sezoną teisėjavo 17 arbitrų. Dar aštuoni teisėjai taisyklių pažeidimus fiksavo FIBA Čempionų lygoje ir Eurolygos turnyruose, kur uždarbis siekia nuo 600 iki 1300 eurų už vieną mačą.

2019-2020 m. LKL čempionatas jau yra baigtas, o čempionu paskelbtas Kauno „Žalgiris“. FIBA Čempionų lyga ir Eurolyga savo turnyrus kol kas sustabdė, tačiau K.Pilipauskas džiugių naujienų nesitiki.

„Nors teisėjų nuomonės niekas neklausė, manau, kad LKL čempionatas yra nutrauktas tikslingai, remiantis force majeure aplinkybe. Džiugu tiek, kad teisėjai gavo pinigus už jau įvykusius mačus.

Nemažai draugiškų turnyrų, kurie turėjo vykti sezono pabaigoje arba po jo, yra nutraukti. Viskas yra dinamiška, manau, kad visi vasaros turnyrai taip pat bus nutraukti ar stabdomi.

Olimpiada jau yra nukelta, tikėtina, kad nebus rizikuojama ir su jaunimo krepšinio čempionatais. Žinoma, oficialių patvirtinimų kol kas nėra“, – samprotauja K.Pilipauskas.

Kaip žinia, birželio mėnesį Kaune nevyks ir olimpinė atranka, kurioje Lietuvos krepšininkai turėjo kautis dėl vietos Tokijo olimpiadoje. Tačiau ant plauko pakibo dar du Lietuvos krepšiniui ypatingai svarbūs vasaros planai.

Klaipėdoje liepos 11-19 dienomis savo krepšinio talentus yra pasiryžę demonstruoti geriausi Europos 20-mečiai, tarp jų – Kauno „Žalgirio“ gynėjas Rokas Jokubaitis ir Vilniaus „Ryto“ talentas Deividas Sirvydis.

Šią vasarą turėtų įvykti ir dar vienas Lietuvai neeilinis renginys. 14-metės Justės Jocytės vedama 16-mečių rinktinė praėjusiais metais iškovojo antrąją vietą Europos čempionate, tad įgijo teisę dalyvauti 17-mečių merginų pasaulio pirmenybėse, kurios rugpjūčio 15-23 dienomis turėtų vykti Rumunijoje.

Ši vasara Lietuvos krepšiniui turėjo būti kaip niekad išskirtinė, tačiau nematomas priešas jaukia istorinius planus.

Teisėjai nerimauja dėl kokybės

Jei krepšinio rungtynės artimiausiu metu nebus pratęstos, o vasaros čempionatai taip pat neįvyks, teisėjai be darbo ir praktikos praleis beveik pusmetį.

Anot K.Pilipausko, tai gali atsiliepti teisėjavimo kokybei.

„Kaip ir žaidėjams, kurie nesitreniruoja, neturi rungtynių, taip ir teisėjams. Neabejoju, kad ši visa krizinė situacija turės neigiamos įtakos. Teisėjavimo praktikos nėra, ko gero, jos dar ilgai nebus.

Kito sezono pradžia, nors nežinia, kada ji prasidės, bus nelengva. Labai tikiuosi, kad bus kažkoks laikas įsivažiuoti – draugiški turnyrai ar kontrolinės rungtynės. Su tokia situacija visi susidūrėme pirmą kartą, nėra receptų“, – kraipo galvą K.Pilipauskas.

Teisėjų asociacijos prezidentas perspėja ir visus „Žalgirio“ gerbėjus.

„Eurolyga iki šiol dar galvoja apie sezono pratęsimą. Sunku pasakyti, ar tai yra kažkoks sprendimų atidėliojimas, ar rimtas ketinimas. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, neįsivaizduoju, kaip techniškai tai galima realizuoti. Žinoma, tai nėra mano kompetencija“, – teigia K.Pilipauskas.

Lrytas.lt primena, kad Eurolygos sezonas yra suspenduotas iki balandžio 11-osios. Naujausiomis žiniomis, lyga ir klubai tikisi sezoną pratęsti sėkmingai, sužaidžiant likusias šešerias reguliariojo sezono rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.