EUROLYGA 2023

Neįtikėtinas studentų krepšinio rinktinės likimas – ją paskandino 5 tūkst. eurų mokestis

Lietuvos krepšinį ir studentų rinktinę ištikusios gėdos kaina – vos penki tūkstančiai eurų. Būtent tiek Lietuvos studentų sporto asociacijai (LSSA) reikėjo sumokėti kaip universiados čempionų titulą turėjusios ginti mūsų ekipos starto mokestį. Nors LSSA vadovybei pinigų mokesčiui siūlėsi duoti ne viena organizacija, krepšininkai į vasaros universiadą vis dėlto tikrai nenuvyks.

Studentai negalės ginti Universiadoje iškovoto trofėjaus.<br>AP nuotr.
Studentai negalės ginti Universiadoje iškovoto trofėjaus.<br>AP nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>T.Bauro nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>T.Bauro nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>T.Bauro nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>T.Bauro nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
 LSSA prezidentas Česlovas Garbaliauskas<br> lssa.lt nuotr.
 LSSA prezidentas Česlovas Garbaliauskas<br> lssa.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 9, 2019, 2:15 PM

„Kaip supratome, net ir studentų tarptautinėse organizacijose niekas nesiterlioja. Viskas labai aišku: Lietuvos studentų sporto asociacijos vadovas Česlovas Garbaliauskas greičiausiai neužregistravo rinktinės universiados kovoms, ir jau tikrai nesumokėjo privalomo mokesčio. Todėl ir buvo išspirta mūsų rinktinė iš varžybų“, – pečiais gūžčiojo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Neapolyje liepos mėnesį bus ne kartą minima prieš dvejus metus universiadoje Taivane čempione tapusi Lietuvos studentų rinktinė, tačiau mūsų krepšininkai šįkart Italijoje pergalių neskins.

Universiados titulą turėjusi ginti Lietuvos komanda paskendo finansiniuose nesutarimuose ir prarado teisę vasarą ginti 2017-siais iškovotą titulą.

Apie sutaupymą dėl tokios situacijos prabilęs M.Špokas vis dėlto aiškino, jog ekipą buvo privalu siųsti į varžybas, kad būtų galima pamatyti būsimą nacionalinės ekipos rezervą.

LKF matė ekipą universiadoje

Kaip perkūnas iš giedro dangaus sausį trenkė žinia, kad Lietuvos studentų krepšinio rinktinė atsidūrė universiados užribyje.

Kalbėta, kad Lietuvos krepšinio federacija privalo prisiimti atsakomybę už netikėtą akibrokštą – užkirstą kelią studentams žaisti svarbiausiame jų sporto renginyje.

Prieš dvejus metus Taivane surengtos universiados krepšinio turnyro finale trenerio Tomo Masiulio vadovaujami lietuviai 85:74 nugalėjo JAV studentus ir pakartojo savo pirmtakų 2007-ųjų auksinį triumfą Bankoke.

Tačiau šiemet Neapolio mieste liepos 3- 14 dienomis vyksiančioje jubiliejinėje 30-oje universiadoje krepšininkų nebus.

„Mūsų noras buvo aiškus: planavome rinktinės dalyvavimą studentų universiadoje. Net federacijos Vykdomajame komitete buvo nutarta kooperuotomis lėšomis vykti į Italiją. Mes papildomai nutarėme skirti ne tik rinktinės trenerį, bet dar ir duoti visą aprangą“, – pasakojo LKF generalinis direktorius.

Bet sausio 18 dieną iš LSSA gautame rašte buvo konstatuota, kad LSSA neregistravo rinktinės ir jos nebus universiadoje.

Pabūgo treniruočių stovyklos kaštų?

Studentų krepšinio rinktinė pakibo ant plauko sausio 3 dieną, kai buvo privaloma registruoti Tarptautinėje studentų sporto federacijoje (FISU) komandas, kurios varžysis vasarą Neapolyje.

O užregistravus ją iki sausio 17 dienos reikėjo sumokėti 5 tūkst. eurų starto mokestį.

„Ne mes registruojame – tai daro Lietuvos studentų sporto asociacija. Mes tik per oficialų universiados puslapį sužinojome tiek apie datas, tiek ir apie mokesčius.

Sausio 8 dieną LKF dar nusiuntė raštą LSSA, jog skirs tiek trenerius, tiek aprangas ir laukia galimo susitarimo su Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl kooperuotų lėšų naudojimo. O po to atėjo raštas sausio 18 dieną, kuris visus nuvarė į neviltį“, – tikino M.Špokas.

Jame 19 metų LSSA vadovaujantis Česlovas Garbaliauskas LKF informavo, jog sporto studentų asociacija planavo skirti finansavimą varžybų startui, suteikti aprangą, skirti pinigų skrydžiams.

„Tačiau parašyta, kad nėra jokių kalbų apie rinktinės treniruočių stovyklos finansavimą. Ir dėl šios priežasties Lietuvos studentų rinktinė nebuvo registruota. Bet juk klausimas jau nebuvo, ar registruojame, ar ne.

Su švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleriu apie tai kalbėjomės ir buvome sutarę dėl vykimo. Reikėjo, kad LSSA tik atliktų tą darbą – registruotų“, – tikino LKF generalinis sekretorius.

Nors lrytas.lt paprašė situaciją paaiškinti LSSA generalinę sekretorę Indrę Čelkienę, ši, išgirdusi temą, atsisakė bet kokių komentarų.

Tuo tarpu LSSA vadovas 69-erių Č.Garbaliauskas, šią savaitę buvęs užsienyje, nepanoro skirti laiko incidento su rinktine aptarimui ir siūlė nukelti pokalbį savaitei.

Pinigų siūlė dvi organizacijos

Net jei LSSA ir neturėjo pinigų sumokėti starto mokesčiui, dvi organizacijos – Krepšinio federacija bei Lietuvos studentų krepšinio lyga - buvo nusiteikusios duoti lėšų rinktinei.

„Man skambino Č.Garbaliauskas ir aš pažadėjau, kad galiu sumokėti tą mokestį. Po to kažkas buvo kalbama apie reikalus su Sporto ministerija, bet galiausiai sužinojau, kad registracija nepadaryta. Labai gaila“, – aiškino studentų krepšinio vedlys Rimantas Cibauskas.

Lygos prezidentas sakė, kad ne kartą skolino pinigų asociacijai anksčiau.

„Kas buvo prieš dvejus metus? Tas pats: asociacija pasakė, kad mes neturime pinigų, sumokėkite. Tuomet sumokėjome ne tik už vyrų, bet ir moterų komandas. Jie sugrąžino pinigus, berods, balandį.

Kodėl šiemet nebuvo šio klausimo kelta, jei buvo problemų, aš nežinau. Turėjome paruošę sumą, tik reikėjo Č.Garbaliauskui pasakyti, kad būtina paskolinti“, – kalbėjo M.Špokas.

Jis tikino, kad Lietuvos kvota, berods, atiteko Baltarusijai.

„Kas susimokėjo, tas ir dalyvauja. Baltarusiai gavo kvietimą susimokėti, susimokėjo tuos 5 tūkstančius ir dalyvaus. O mes likome be nieko“, – šnekėjo LKF generalinis sekretorius.

– Ką reiškia siekis rinktinę išsiųsti į universiadą kooperuotomis lėšomis?, – lrytas.lt paklausė M.Špoko.

– Asociacija kasmet gauna tam tikrų lėšų dalyvavimui sporto renginiuose. Dabar Lietuvos krepšinio federacija iš savo lėšų skiria finansavimą ne tik nacionalinei rinktinei, tačiau ir studentų.

O kadangi tai nėra FIBA renginys, sumoka draudimus klubams, jei sportininkas gauna traumą.

Per praėjusią universiadą net trys žaidėjai buvo traumuoti: Regimantas Miniotas gavo kojos traumą, Mindaugas Kačinas – nugaros, o Martynas Sajus – čiurnos traumą.

Viskas gražu, studentai tapo čempionais, tačiau Krepšinio federacija klubams kaip kompensaciją išmokėjo 45 tūkstančius eurų. Tai kalba ėjo apie tai, kad tas išlaidas dalintis visiems kartu.

– LKF bus didelis nuostolis, kad studentų rinktinė nevyks į universiadą?

– Na, mums tikrai apmaudu. Juolab, kad federacijos biudžete buvome numatę eilutę studentų kovoms.

Tuos 55 tūkstančius eurų paskirstysime kitoms rinktinėms. Laimės tik kitos rinktinės.

Kita vertus, laimės ir dvidešimtmečių komanda, kuri varžysis Europos čempionate.

Studentai ir ta rinktinė – beveik tie patys žaidėjai. Tad dabar nereikės dalinti.

Galima sakyti, kad ponas Česlovas mums išsprendė begalę problemų – nereikės dabar drausti studentų, tarp kurių turėjo būti tiek „Neptūno“, tiek „Ryto“ klubuose žaidžiantis jaunimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?