EUROLYGA 2023

Krepšinio dievai neleido šališkam teisėjui 1937-aisiais atimti aukso iš Lietuvos

Ne tik krepšinyje, bet ir daugelyje kitų sporto šakų pasitaiko atvejų, kai teisėjai yra kaltinami šališkumu, ar per daug naudingais švilpukais kokios nors komandos naudai. Ne paslaptis, kad Lietuva taip pat yra patekusi į panašią situaciją.

 Krepšinio dievai neleido šališkam teisėjui 1937-aisiais atimti aukso iš Lietuvos rinktinės.<br> Skaitytojo nuotr.
 Krepšinio dievai neleido šališkam teisėjui 1937-aisiais atimti aukso iš Lietuvos rinktinės.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Gustas

Apr 21, 2020, 8:26 PM

Tai nutiko 1937 metų Europos krepšinio čempionato finale, kurį po dramatiškos kovos rezultatu 24:23 laimėjo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės krepšininkai.

Nors prieš turnyrą rengtą Rygos mieste krepšinio ekspertai skeptiškai žiūrėjo į lietuvių galimybę tapti čempionais, tačiau F. Kraučiūno, P. Talzūno bei J. Žuko vedama mūsų šalies rinktinė nužygiavo iki pat šio čempionato finalo.

Finalinėse rungtynėse iki tol nei karto nesuklupę lietuviai susitiko su Italijos krepšininkais, kuriuos grupių etape jau buvo nugalėję rezultatu 22:20.

Užtikrintai finalinį susitikimą pradėjusi Lietuvos rinktinė finalo pabaigoje ėmė barstyti savo persvarą. Tačiau Italijos žaidėjams nepavyko persverti rezultato, ir nuaidėjus finalinei sirenai Lietuva pirmavo rezultatu 24:23. Tačiau tada teisėjas iš Šveicarijos skyrė techninę pražangą pasibaigus rungtynių laikui, dėl to, kad lietuviai per anksti pradėjo džiaugtis pergale.

Italų žaidėjas Emilio Giassetti prametę baudą, bet Lietuvos rinktinė gavo dar vieną techninę pražangą dėl to, kad fanai per garsiai švilpė baudos metimo metu.

Po to neišlaikė komandos kapitono Felikso Kriaučiūno nervai ir jis už ginčus dėl skirtos techninės pražangos buvo nubaustas dar viena technine pražanga. Taigi italai metė dar papildomus 2 metimus pasibaigus rungtynių laikui.

Tačiau kamuolys nemelavo – taikliausias Italijos rinktinės baudų metikas prametė visus 3 mestus metimus ir Lietuvos rinktinė šventė pergalę rezultatu 24:23 bei tapo Europos čempionais.

Rezultatyviausias auksinės rinktinės žaidėjas Pranas Talzūnas komentuodamas šį epizodą teigė: „Be jokios priežasties teisėjai davė techninės baudos metimą italams. Deja, jų žaidėjas buvo toks nervingas, kad neįmetė. Paskui gavo kitą techninį metimą ir vėl neįmetė. Gavo ir trečią metimą, ir vėl nepavyko. Visa publika jautė neteisybę, taigi simpatijos nukrypo į Lietuvos pusę ir visi šaukė už Lietuvą“.

Po pergales 1937 metų Europos krepšinio čempionate Lietuva susirgo krepšinio virusu. Savo triumfą lietuviams pavyko pakartoti 1939 metų pirmenybėse Kaune.

Plačiau apie pirmąjį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės triumfą Europos čempionate aprašoma Leono Karaliūno knygoje: „Pirmieji čempionai: II Europos krepšinio čempionatas: faktai ir skaičiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.