EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į praeitį: naujoko Magico Johnsono šou NBA finale

Penkis kart NBA čempionas bei vienas geriausių visų laikų pasaulio krepšininkų Magicas Johnonas per savo karjerą yra surengęs ne vieną fenomenalų pasirodymą, tačiau tai, ką šis žaidėjas sukūrė 1980 metų gegužės 16 dieną privertė užtilti net ir didžiausius pasaulio kritikus.

 Magicas Johnsonas atakuoja varžovų krepšį.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Magicas Johnsonas atakuoja varžovų krepšį.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Gustas

May 11, 2020, 5:15 PM

Į stipriausiąją planetos krepšinio lygą „Magico“ pravardę gavęs Earvinas Johnsonas įsisuko tarsi viesulas. 206 cm ūgio įžaidėjas būdamas vos dvidešimties metų savo debiutiniame sezone rinkdavo po 18 taškų, atkovodavo po beveik 8 kamuolius bei atlikdavo po 7 rezultatyvius perdavimus ir kartu su tuometine lygos žvaigžde Kareemu Abdul-Jabbaru atvedė „Los Angeles Lakers“ iki pat NBA lygos finalo, kuriame jų laukė Juliuso Ervingo vedama „Philadelphia 76ers“ ekipa.

1980 metų stipriausios pasaulio krepšinio lygos finale vyko atkakli kova – serijoje iki keturių pergalių nei vienai iš ekipų nepavyko laimėti dviejų rungtynių iš eilės ir po pirmųjų keturių sužaistų susitikimų serijos rezultatas buvo lygus – 2:2.

Penktose serijos rungtynėse „Lakers“ pavyko iškovoti pergalę rezultatu 108:103 ir vakarų pakrantės komanda persvėrė finalo serijos rezultatą, tačiau net 40 taškų šiose rungtynėse pelnęs Los Angelo klubo lyderis Kareemas Abdul-Jabbaras patyrė čiurnos traumą ir buvo eliminuotas iš šios finalo serijos. Ši žinia suteikė papildomų vilčių „Philadelphia 76ers“ ekipai.

Nors prieš šeštąsias finalo serijos rungtynes „Lakers“ pirmavo rezultatu 3:2, tačiau daugelis krepšinio ekspertų manė, kad Jabbaro netektis užkirs kelią šiai ekipai po 3 sezonų pertraukos susigrąžinti čempionų titulą. Los Angelo klubo komandos treneriai turėjo rimtą galvos skausmą, kaip užpildyti tuo metu nepakeičiamo vidurio puolėjo skylę šioje ekipoje.

Daugelio žvilgsnis krypo į tuo metu universaliausią komandos žaidėją – naujoką įžaidėją M.Johnsoną.

Rungtynių išvakarėse Johnsonas paskambino savo tėčiui ir pasakė: „Tėti, rytoj aš grįšiu į koledžo laikus. Aš pelnysiu taškus ir aš pelnysiu jų daug“.

Šeštąsias serijos rungtynes Filadelfijos mieste iki tol kamuolį įžaidinėjęs krepšininkas pradėjo vidurio puolėjo pozicijoje. Viso susitikimo metu jis žaidė visose penkiose pozicijose ir taip surengė vieną iš fenomenaliausių pasirodymų NBA finalų istorijoje – dvidešimtmetis naujokas pelnė 42 taškus, atkovojo 15 kamuolių, atliko 7 rezultatyvius perdavimus bei perėmė 3 kamuolius ir atvedė „Lakers“ į pergalę rezultatu 123:107.

„Los Angeles Lakers“ ekipa laimėjo NBA finalo seriją rezultatu 4:2, o M.Johnsonas buvo pripažintas naudingiausiu šios finalo serijos žaidėju.

Tai yra pirmas ir vienintelis atvejis NBA lygos istorijoje, kai šis apdovanojimas laimėjo atiteko lygos naujokui.

Per savo karjerą M.Johnsonas 5 kartus tapo NBA čempionu bei 3 kartus buvo pripažintas naudingiausiu NBA lygos žaidėju, taip pat 1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse kartu su JAV ekipa pasidabino olimpiniu auksu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.