EUROLYGA 2023

Kelionė į LKL: kaip M. Kiltinavičius mamos namuose apgyvendino 15-metį A. Urboną

2019 m. birželio mėnesį, Lietuvos krepšinio lygai nuleidus sezono pabaigos uždangą, Šiaulių komanda visuomenei pristatė savo naują komandos pirkinį – 26-erių metų 198 cm ūgio krašto puolėją Aurimą Urboną.

 lrytas.lt montažas.
 lrytas.lt montažas.
 Aurimas Urbonas (kairėje).<br> G.Šiupario nuotr.
 Aurimas Urbonas (kairėje).<br> G.Šiupario nuotr.
 Marius Kiltinavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Kiltinavičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tornadas.lt

May 20, 2020, 6:01 PM

Sužibėjęs tų metų Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaidžiančioje Marijampolės „Sūduvai-Mantinga“ ekipoje, Aurimas tapo pirmuoju „Tornado“ krepšinio mokyklos auklėtiniu, pravėrusiu aukščiausios Lietuvoje krepšinio lygos duris.

Į Kauną Aurimą atvykti pasikvietė dabartinis Kėdainių „Nevėžio“ vyr. treneris Marius Kiltinavičius, tuomet dirbęs „Tornado“ krepšinio mokykloje: „Aurimą pastebėjau Lietuvos moksleivių krepšinio lygos rungtynėse Kretingoje. Iš karto buvo akivaizdu, kad tai labai talentingas, iš visų išsiskiriantis sugebėjimais ir perspektyvus žaidėjas. Tada ir kilo idėja pasikviesti Aurimą pas mus į „Tornado“ krepšinio mokyklą.

Vaikinas išsiskyrė savo individualiais gebėjimais, žaidimo supratimu ir skaitymu. Jo krepšinio intelektas labai pranoko bendraamžius.“

A. Urbonui tuomet buvo vos 15 metų, tad natūraliai kyla klausimas, kaip vaikinui sekėsi gyventi Kaune, atvykus iš, palyginus, nedidelio miesto – Kretingos.

„Kadangi jis tikrai labai norėjo žaisti krepšinį, tai ir su sportavimo etika jokių sunkumų nekildavo, – pasakojo M. Kiltinavičius. – Aurimas buvo paauglys ir mes jo nepalikome gyventi vieno. Pirmus porą metų jis gyveno prižiūrimas mano mamos, už ką iki šiol esu jai labai dėkingas.“

 Dar nebaigęs „Tornado“ KM, A. Urbonas padėjo mokyklos reprezentacinei komandai, žaidžiančiai Regionų krepšinio lygoje, kurios treneris tuo metu buvo Giedrius Žibėnas, 2010 m. atstovavo Lietuvai jaunių rinktinėje ir, neilgai trukus, žengė žingsnelį aukštyn į Nacionalinę krepšinio lygą, kur prisijungė prie Jonavos ekipos.

Pastarojoje tada vyr. treneriu dirbo buvęs „Tornado“ KM treneris Kęstutis Naruševičius. Nuo tų 2011 m., kai Aurimas pravėrė NKL duris, iki LKL praėjo net aštuoneri metai.

Praėjusį sezoną kartu su Marijampolės „Sūduva – Mantinga“ ekipa vaikinas tapo NKL čempionu ir neliko nepastebės aukščiausios lygos.

„Tikrai žinojau, kad vieną dieną Aurimas žais Lietuvos krepšinio lygoje, – sakė Marius Kiltinavičius. – Mano manymu, jis jau tai turėjo padaryti pora sezonų anksčiau. Esu labai laimingas dėl to, kad jis pagaliau pravėrė LKL duris. Visada stebiu žaidimą ir sergu už jį!“

– Aurimai, į „Tornado“ krepšinio mokyklą persikėlei iš Kretingos būdamas dar visai jaunas. Kas tave pastūmėjo padaryti tokį žingsnį?

– Dabar jau tiksliai nepasakysiu, kas lėmė mano apsisprendimą atvykti į Kauną, bet kiek pamenu, buvau labai pasiryžęs tokiam žingsniui. Tėvai buvo labai nustebę ir sunkiai galėjo susitaikyti ir apsiprasti su mintimi, kad tikrai išleidžia mane vieną patį į Kauną ir dar tokį jauną.

– Ar žaisdamas „Tornado“ krepšinio mokykloje jautei, jog vieną dieną žaisi vienoje iš LKL komandų ir būsite vienu iš pagrindinių jos gynėjų?

– Turbūt kiekvienas, būdamas jaunesnio amžiaus spėja pasvajoti apie NBA, Žalgirį ar panašiai. Metams bėgant pradedi suprasti, kad reikia įdėti beprotiškai daug darbo, norint patekti bent jau į LKL.

– Koks krepšinio elementas labiausiai sekdavosi, kai buvai paauglys?

– Kažkurio vieno elemento galbūt neišskirčiau, bet bėgant metams vis labiau išryškėdavau aikštelės matymu ir savo rezultatyviais perdavimais.

– Ar nekeista, kai LKL tenka žaisti prieš buvusį savo trenerį vaikų amžiuje – Marių Kiltinavičių?

– Gal ne kiek keista, bet smagu, kad pavyko tiek man, tiek Mariui pasiekti aukštesnį lygį. Ne kartą buvome susitikę NKL kovose, visada pasikalbėdavome, apie tai kaip sekasi.

– Iki aukščiausios šalies krepšinio lygos tavo kelias buvo labai ilgas. 8 sezonus praleidai NKL ir Lietuvos krepšinio lygoje debiutavai būdamas 26. Ko palinkėtum jauniems krepšininkams, kurie kartais suabejoja savo galimybėmis bei po keleto metų NKL nusprendžia nesiekti aukščiausios šalies krepšinio lygos?

– Pirmiausia siūlyčiau atkreipti dėmesį į tarpsezonį, t.y. vasarą. Kaip jį praleisti teisingai. Tai yra pagrindinis laikas tobulėjimui individualiai tiek fiziškai, tiek su kamuoliu. Na, ir turbūt visiems palinkėsiu daryti viską su meile šiam žaidimui. Jei norite rezultatų, turi mėgautis tuo, ką darai! Ir Linkėjimai visam „Tornado“ krepšinio mokyklos kolektyvui!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.