EUROLYGA 2023

Prognozė: Eurolygos sezono likimą lems vienas balsas

Sekmadienį turėjo paaiškėti 2019-2020 m. Eurolygos sezono čempionai, tačiau tam kelią užkirto koronaviruso pandemija. Vis dėlto sąstingis mažėja, o gegužės 25-ąją Eurolygos klubai pagaliau nuspręs, ar pratęsti ir užbaigti pradėtus darbus. Portalas lrytas.lt pabandė prognozuoti galimą balsavimo atomazgą.

 Prognozė: Eurolygos sezono likimą lems vienas balsas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Prognozė: Eurolygos sezono likimą lems vienas balsas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Rickas Pitino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rickas Pitino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis džiaugiasi, kad žaidimas teikia žalgiriečiams malonumą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis džiaugiasi, kad žaidimas teikia žalgiriečiams malonumą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Erginas Atamanas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Erginas Atamanas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2020-05-21 18:19

Portalas „AS“ pranešė, kad pirmadienį surengtoje vaizdo konferencijoje dalyvaus 11 Eurolygos klubų: Kauno „Žalgirio“, Vitorijos „Baskonia“, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Anadolu Efes“, Stambulo „Fenerbahce“, Milano „Olimpia“, Maskvos CSKA, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Madrido „Real“ ir „Barcelona“.

Sprendimą lems balsų dauguma. Tiesa, jei kažkurios ekipos atstovai nedalyvaus ar nuspręs susilaikyti, o balsavimo rezultatas bus lygus, tuomet savo balsą atiduos ir Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu.

Surinkus balsus, galutinį sprendimą tvirtins asamblėja, kurią sudaro visi 18 klubų.

Kauno „Žalgiris“ sezoną siūlytų tęsti Lietuvoje

Portalas lrytas.lt ketvirtadienį susisiekė su „Žalgirio“ direktoriumi Pauliumi Motiejūnu, tačiau šis nesiryžo atskleisti, už kurį variantą balsuos.

„Pamatysime, neskubėkime bėgti prieš traukinį. Reikia susipažinti su pasiūlymais, tada balsuoti“, – trumpai kalbėjo P.Motiejūnas.

Anot „AS“, Eurolyga pirmadienį klubams pasiūlys keletą sezono pratęsimo galimybių. Lygos vadovai sezoną tęsti siūlys viename mieste, tarp pasiūlymų bus ir Kaunas.

Vis dėlto lrytas.lt šaltiniai Serbijoje teigia, kad Belgradas yra laikomas pagrindiniu kandidatu, tad J.Bertomeu pirmiausiai žvalgosi į šį miestą ir „Crvena zvezda“ vadovus.

Nepaisant to, „Žalgiris“ praėjusią savaitę oficialiai paskelbė, kad gavo premjero Sauliaus Skvernelio pritarimą ir išsiuntė oficialų laišką Eurolygai, kuriame siūloma sezoną tęsti Lietuvoje. Visos likusios reguliariojo sezono rungtynės bei atkrintamosios varžybos būtų žaidžiamos Kaune ir Vilniuje.

„Žalgiris“ pirmadienį grįžo į treniruotes, tiesa, jose nedalyvavo išvykę legionieriai. Tikėtina, kad su Vyriausybės pagalba juos nesunkiai pavyktų susigrąžinti iš JAV ir Australijos.

Atsižvelgus į susidariusias aplinkybes, P.Motiejūnas pirmadienį ranką turėtų kelti už sezono pratęsimą Lietuvoje.

Graikijoje – chaosas

Pirėjo „Olympiakos“ klubas pastaraisiais metais neblizga nei aikštėje, nei už jos ribų. Trenerių kaita, vadovų kibirkštys ir sudėtinga finansinė padėtis klubą nukreipė nuo aiškių ir patikrintų bėgių.

Tiesa, Graikijos klubas pirmadienį grįžo į treniruotes. Vis dėlto komandos susibūrime nedalyvavo Georgios Printezis, Antonios Koniaris, Augustine’as Rubitas, Brandonas Paulas, Octaviusas Elllisas, Tayloras Rochestie ir Wade’as Baldwinas, mat jų nėra Pirėjuje.

Amerikiečiai ir kiti legionieriai grįš tik tada, jei Eurolygos sezonas bus pratęstas.

„Olympiakos“ klubo generalinis vadybininkas Nikos Lepeniotis jau spėjo paskaičiuoti, kad dėl koronaviruso sukeltų problemų klubas neteks apie 50 proc. pajamų. Tai reikštų, kad komandai būtų sunku susigrąžinti legionierius, kuriems negalės išmokėti žadėtų atlyginimų.

Atėnų „Panathinaikos“ klube situacija taip pat panaši. Į JAV išvyko treneris Rickas Pitino ir komandos lyderis graikas Nickas Calathesas. Maža to, pasirodė kalbų, kad pastarasis jau nedalyvauja „Panathinaikos“ procesuose ir po šio sezono oficialiai paliks komandą.

Lrytas.lt šaltiniai Graikijoje teigia, kad abu šalies klubai pasirinks jiems naudingesnį sprendimą – pirmadienį balsuos prieš sezono pratęsimą.

Ispanijos klubai sėkmingai grįžo į treniruotes

Ispanijos ekipos jau keletą savaičių pluša komandinėse treniruotėse. Balsavimo teisę pirmadienį turės net trys šalies klubai – „Real“, „Baskonia“ ir „Barcelona“.

Treniruotėse dalyvauja ne tik vietiniai, bet ir didžioji dalis legionierių. Žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, Ispanijos klubai turi geriausias galimybes tęsti Eurolygos sezoną.

Tiesa, ispanai laukia ir nacionalinių pirmenybių atnaujinimo, tačiau pasirodė kalbų, kad ne visi žaidėjai trykšta noru grįžti į aikštę.

Abejonę dėl Eurolygos sezono ateities išreiškė ir „Baskonia“ prezidentas Jose Antonio, teigdamas, kad suburti 18 Europos komandų į vieną miestą, užtikrinti jų saugumą ir tęsti turnyrą yra sudėtinga misija.

Nepaisant to, tikėtina, kad trys ispaniški balsai svarstykles pirmadienį pasvers sezono atnaujinimo pusės link.

Stambule – dvejopi jausmai

„Anadolu Efes“ vyriausiasis strategas Erginas Atamanas išreiškė nepasitenkinimą, kuomet Turkijos krepšinio lygos vadovai nusprendė nutraukti pirmenybes.

Strategas pirštu dūrė į Vokietijos, Ispanijos ir Izraelio pavyzdžius, kur lygos surado būdą, kaip tęsti sezoną.

Turkas viliasi, kad Eurolygos sezonas bus pratęstas, mat jo vadovaujama ekipa užtikrintai žengia pirmoje vietoje ir yra laikoma pagrindine favorite laimėti titulą.

„Fenerbahce“ stovykloje – tyla. Pasirodė pranešimų, kad klubo vadovai keletą kartų nesėkmingai bandė pratęsti sutartį su Željko Obradovičiumi, maža to, reguliarusis sezonas jiems nebuvo vykęs.

Tikėtina, kad Turkijos klubai skirs „už“ ir „prieš“ balsą.

Milanas, Maskva ir Tel Avivas

CSKA vadovas Andrejus Vatutinas karantino metu nuolat mirga Rusijos naujienų portaluose. Visuose interviu komandos vadovas teigia, kad Maskvos klubas dėl pandemijos praras milijonus pinigų.

Ruso teigimu, CSKA neteks apie 30 proc. pajamų.

Maža to, A.Vatutinas viešai pareiškė, kad šis Eurolygos sezonas jau yra žlugęs. CSKA sprendimui įtakos gali turėti ir sudėtinga situacija šalyje, kur koronavirusu serga daugiau nei 300 tūkst. žmonių, o situacija toliau prastėja.

„Maccabi“ vadovai, žaidėjai ir sirgaliai laukia ne tik Eurolygos, bet ir Izraelio pirmenybių pratęsimo. Vis dėlto Tel Avivo vadovai pareiškė, kad jie pasirinktų dalyvauti tarptautiniame turnyre, o ne vietiniame čempionate, jei sezonas bus pratęstas.

Tiesa, koronaviruso padariniai „Maccabi“ klubui gali būti labai skaudūs.

Izraelio klubas už bilietus į rungtynes gauna didžiules pajamas, mat bilietai į „Maccabi“ namų rungtynes yra brangiausi visoje Eurolygoje. Teigiama, kad klubas dėl sustojusio sezono praras 10 mln. eurų.

Maža to, Izraelyje taip pat nemažai galima užsidirbti iš parduodamų transliacijų, nuo kurių dalis pajamų įkrenta ir į „Maccabi“ iždą.

Remiantis Izraelio žiniasklaida, „Maccabi“ kreipėsi į šalies valdžios atstovus, kuriems teigė, kad koronaviruso padariniai klubui kainuos apie 21 mln. eurų.

Milano „Olimpia“ pirmoji atsidūrė koronaviruso židinyje, tačiau taip pat pirmoji bandė grįžti į treniruotes. Situacija Italijoje stabilizavosi, o klubo vadovai teigė, kad didelių finansinių nuostolių komanda nepatirs, tad tikėtina, kad jai pavyks išlaikyti turimus legionierius, išmokėti jiems žadėtus atlyginimus.

Milano komandos generalinis vadybininkas Christos Stavropoulos „Gazzetta dello Sport“ teigė, kad optimizmo dėl Eurolygos atnaujinimo nėra daug. Tiesa, jis minėjo sudėtingas organizacines sąlygas, skirtingas Europos valstybių situacijas kovoje su virusu.

Lrytas.lt spėjimu, bent viena iš šių trijų ekipų turėtų balsuoti už sezono pratęsimą. Tai turėtų būti „Maccabi“.

Pasiūlymai ir prognozė

Eurolyga pirmadienį ant stalo pateiks keletą variantų.

Viešai žinomu scenarijumi, klubai per keturias dienas turėtų atvykti į vieną Europos valstybę, kurioje būtų pratęstas sezonas. Skelbiama, kad Eurolyga svarsto keturių šalių variantus: Graikijos (Atėnai), Serbijos (Belgradas), Lietuvos (Kaunas ir Vilnius) ir Vokietijos (Kelnas).

Karantinas, jei jo prireiktų, būtų taikomas gegužės 29 – birželio 11 dienomis, nuo birželio 12 d. iki liepos 2 d. vyktų treniruočių stovykla, o nuo liepos 4 iki 26 d. būtų sužaistos Eurolygos rungtynės.

Eurolyga tikisi užbaigti reguliarųjį sezoną, iki kurio pabaigos dar likusios šešerios rungtynės. Vėliau būtų žaidžiamas finalo aštuonetas.

Tikėtina, kad Eurolygos vadovai paruoš ir kitą variantą – nubraukti likusias reguliaraus sezono rungtynes, o sezoną užbaigti finalo aštuoneto ar atkrintamųjų formatu.

Tai iš esmės keistų dalies klubų balsus, tikėtina, kad tokiu atveju ir „Žalgiriui“ nebūtų prasmės balsuoti „už“, mat kauniečiai nepatenka tarp aštuonių stipriausių ekipų.

Nepaisant to, jei pirmadienį 11-ai Eurolygos klubų bus pateiktas pirminis sezono pratęsimo variantas, lrytas.lt spėjimu, už jį balsuotų šeši Eurolygos klubai („Žalgiris“, „Barcelona“, „Baskonia“, „Real“, „Anadolu Efes“ ir „Maccabi“), tai reikštų, kad sezonas būtų pratęstas, jei balsavimą patvirtintų asamblėja.

Vis dėlto viską lems tai, kaip atrodys lemiami Eurolygos argumentai. Didžiajai daliai Eurolygos klubų nerimą kelia organizaciniai procesai, apsaugos užtikrinimas ir skirtinga Europos šalių kova su koronavirusu.

Jei Eurolygai pavyks įtikinti, kad sezoną tęsti yra saugu – didysis krepšinis sugrįš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.