EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į praeitį: dešimtmetį trukęs draudimas atakas pabaigti dėjimu iš viršaus

Kamuolio dėjimas į krepšį – neatsiejama šių dienų krepšinio dalis. Tačiau 1967-1968 metų NCAA čempionate buvo nuspręsta rungtynių metu uždrausti naudoti šį žaidimo komponentą. Net dešimtmetį trukęs draudimas susilaukė skirtingų reakcijų, o priežastys, kurios paskatino priimti šį sprendimą, iki šiol kelia nemažai ginčų.

Spaudoje draudimas baigti atakas dėjimu iš viršaus greitai buvo pakrikštytas „Lewo Alcindoro taisykle“.<br> Youtube.com nuotr.
Spaudoje draudimas baigti atakas dėjimu iš viršaus greitai buvo pakrikštytas „Lewo Alcindoro taisykle“.<br> Youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2020, 7:54 PM

Oficialiai buvo teigiama, kad dėjimas iš viršaus – sportininko sveikatai pavojų sukelti galintis žaidimo elementas, todėl JAV studentų krepšinio lygos taisyklės buvo pakeistos saugant žaidėjų sveikatą.

Tačiau daugelis manė, kad šis draudimas buvo priimtas, norint sustabdyti UCLA komandai tuo metu atstovavusio Lewo Alcindoro (vėliau tapusio Kareemo Abdul-Jabbaro) dominavimą.

Dideliu ūgiu, atletiškumu bei ilgomis rankomis pasižymėjęs krepšininkas pirmajame sezone NCAA lygoje naudodavosi savo fiziniais pranašumais ir itin dažnai atakas užbaigdavo įkraudamas kamuolį į krepšį prieš bejėgiais likusius varžovus.

Neoficialiai teigiama, kad lyga priėmė sprendimą keisti žaidimo taisykles tam, kad krepšininkams būtų lengviau gintis prieš L.Alcindorą.

Spaudoje draudimas baigti atakas dėjimu iš viršaus greitai buvo pakrikštytas „Lewo Alcindoro taisykle“. Pats krepšininkas į oficialią sprendimo priėmimo versiją žiūrėjo gana skeptiškai: „Nemanau, kad tai priimta dėl žaidėjų sveikatos. Tikėtina, kad visą tai yra tam, kad būtų išlyginti krepšininkų sugebėjimai.

Man šis draudimas yra diskriminuojantis daugelį juodaodžių krepšininkų, nes būtent jie, priešingai nei baltieji, atakas dažniau užbaigia dėjimais į krepšį“.

Sportininko treneris į priimtą sprendimą žiūrėjo kiek švelniau bei teigė, kad visi draudimai, kurie yra taikomi prieš jo L.Alcindorą, krepšininką privers dar labiau tobulėti ir tapti geresniu nei buvo iki tol.

Panašu, kad trenerio žodžiams buvo lemtą išsipildyti. UCLA ekipos lyderis puikiai adaptavosi prie naujosios taisyklės ir į savo žaidimo arsenalą įtraukė naują ginklą – visą jo karjerą lydėjusį metimą kabliu. Tai atvedė jo atstovaujamą universitetą į pergalę stipriausios JAV universitetų krepšinio lygos finale trejus metus iš eilės.

Visgi, net ir L.Alcindorui išvykus į NBA lygą, draudimas studentų krepšinyje vis dar išliko. Per visą savo karjerą dėjimais į krepšį garsėję krepšininkai Julijus Ervingas bei Davidas Thompsonas taip pat teko nuryti šio ne visiems suprantamo sprendimo piliulę.

„Itin sudėtinga, kai negali įkrauti kamuolio iš viršaus, kai su juo esi pakilęs virš lanko. Beprasmybė. Įkrauti būtų kur kas paprasčiau“, – teigė D.Thompsonas.

Visgi sykį šis krepšininkas nusprendė paragauti uždraustojo vaisiaus. 1974-ųjų metų NCAA finalo metu žaidėjas išbėgo vienas prieš krepšį ir nusprendė ataką užbaigti dėjimu iš viršaus.

Nors taškai nebuvo įskaityti, o ir pats D.Thompsonas gavo techninę pražangą, šį epizodą rungtynes stebėję žiūrovai sutiko plojimais atsistojus.

„Buvau apdovanotas technine pražanga ir plojimais atsistojus tuo pačiu metu. Visgi, po šio dėjimo, treneris nedelsiant mane pasodino ant atsarginių žaidėjų suolelio“, – epizodą prisiminė krepšininkas

NCAA draudimas krauti kamuolį iš viršaus buvo nutrauktas nuo 1976-ųjų metų sezono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.