EUROLYGA 2023

Kinijai prioritetą teikiantis G. Krapikas – apie „Žalgirio“ sprendimą ir ryšį su D. Motiejūnu

Pusantro sezono prie Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos vairo stovėjęs Gintaras Krapikas neabejoja, kad klubo vadovybė nesuklydo pasirinkdama naują vyriausiąjį trenerį, ir pasidalijo įžvalgomis, ko jam tikėtis Lietuvoje.

Šarūnas Jasikevičius ir Gintaras Krapikas.<br>M.Kulbio nuotr.
Šarūnas Jasikevičius ir Gintaras Krapikas.<br>M.Kulbio nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Šarūnas Jasikevičius ir Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Šarūnas Jasikevičius ir Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Krapikas Gintaras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Krapikas Gintaras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Krapikas Gintaras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Krapikas Gintaras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Krapikas Gintaras, Kauno "Žalgiris", treneris, krepšinis<br>M.Patašiaus nuotr.
Krapikas Gintaras, Kauno "Žalgiris", treneris, krepšinis<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>P.Mantauto nuotr.
Gintaras Krapikas, Šarūnas Jesikevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaras Krapikas, Šarūnas Jesikevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
2016-ųjų sausį G.Krapikas (kairėje) paliko „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio postą, kurį užėmė anksčiau asistentu dirbęs Š.Jasikevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
2016-ųjų sausį G.Krapikas (kairėje) paliko „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio postą, kurį užėmė anksčiau asistentu dirbęs Š.Jasikevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 18, 2020, 3:20 PM

„Žalgirio“ klubo vadovybei pavyko išspręsti vieną didžiausių šios vasaros galvosūkių – kas taps komandos vedliu vyriausiojo trenerio postą palikus Šarūnui Jasikevičiui.

Šias pareigas artimiausius dvejus metus turėtų eiti 38-erių specialistas iš Austrijos Martinas Schilleris.

2004-aisiais trenerio karjerą pradėjęs strategas yra sukaupęs nemenką patirtį Europos krepšinyje – didžiąją karjeros dalį M.Schilleris praleido dirbdamas Vokietijos klubuose, taip pat buvo šios šalies vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas.

Nuo 2017 metų treneris dirbo NBA G lygoje rungtyniaujančios Solt Leik Sičio (JAV) „Stars“ komandos vyriausiuoju treneriu, o šiemet buvo pripažintas geriausiu šios lygos treneriu.

Dėl COVID-19 viruso protrūkio NBA G lygos sezonas buvo nutrauktas pirma laiko, bet iki tol M.Schillerio treniruojamas Solt Leik Sičio klubas iškovojo 30 pergalių ir patyrė 12 pralaimėjimų. Tai buvo antras rezultatas visoje lygoje.

– Ar klubo vadovybės sprendimas „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu pasirinkti M.Schillerį buvo netikėtas?„Laikinoji sostinė“ paklausė G.Krapiko, kuris pastaruosius dvejus metus dirbo Nankino (Kinija) „Tongxi Monkey King“ komandos vyriausiuoju treneriu.

– Sekiau visą viešai skelbiamą informaciją. Iš pradžių šio specialisto pavardės kandidatų sąraše nebuvo, nes „Žalgiris“ ieškojo trenerio iš Lietuvos.

Vėlesniame paieškų etape M.Schillerio kandidatūra jau buvo aptarinėjama. Tuomet prisiminiau klubo vadovo Pauliaus Motiejūno žodžius, kad ieškoma jauno, trokštančio žinių ir norinčio siekti krepšinio aukštumų žmogaus. Austras visiškai atitiko apibūdinimą.

– Ką anksčiau žinojote apie trenerį M.Schillerį?

– Didžiąją trenerio karjeros dalį, apie 10 metų, šis specialistas dirbo asistentu, nepakliūdavo į priešakines linijas, todėl pernelyg neatkreipdavo į save dėmesio. Pavardė man buvo žinoma, tačiau neturėjau apie jį daug smulkios informacijos, nebuvo galimybių jos surinkti.

Kai austras atsidūrė „Utah Jazz“ klubo organizacijoje, pradėjo dirbti NBA G lygoje, jo rezultatai nuolat gerėjo. Tai buvo ženklas, kad treneris stipriai juda į priekį ir ieško naujų iššūkių.

Dabar treneriui – puikus metas tokiems siekiams. Jis jau turi patirties tiek asistento, tiek vyriausiojo trenerio poste, dirbo Vokietijos rinktinės trenerių štabe. M.Schilleris – tikrai dėmesio vertas specialistas ir „Žalgirio“ vadovai nesuklydo pakvietę jį į Kauną.

Turime sąžiningai pripažinti ir tai, kad antro Š.Jasikevičiaus nesurasime ir teks ieškoti kitokių sprendimų.

– Kokią įtaką komandai gali turėti aplinkybė, kad pasirinktas treneris iš užsienio? Su kokiais darbo ypatumais jis pats gali susidurti „Žalgiryje“?

– NBA G lygos varžybos yra tikrai labai aukšto lygio, tačiau Eurolyga yra antra pagal pajėgumą krepšinio lyga pasaulyje po NBA, o „Žalgirio“ sirgaliai – labai reiklūs ir ištikimi.

Ar treneriui bus daromas didelis spaudimas? Žinoma, kad bus nežmoniškas spaudimas, bet jeigu ko nors bijai, išvis nereikia eiti į tokią vietą. Jeigu treneris žengė tokį žingsnį, jis tikrai turi užmojų tvirtai eiti į priekį.

Galbūt kai kurių detalių jis dar nežino. Kai geriau su jomis susipažins, bus dar šiek tiek baisiau. (Juokiasi.)

„Žalgirį“ paliko ne tik Š.Jasikevičius, bet ir dalis kitų trenerių štabo atstovų, svarbūs krepšininkai. Dar neaišku, kiek jų paliks komandą artimiausiu metu.

Treneriui teks viską pradėti nuo švaraus lapo, tačiau manau, kad reikalai judės teigiama linkme.

– Kai kurie iš užsienio šalių atvykę treneriai ir krepšininkai skundžiasi net dėl Lietuvoje žiemą tvyrančio šalčio, gausaus lietaus.

– Apie viską reikia galvoti prieš pasirašant sutartį. Jeigu pasirašai sutartį matydamas tik skaičius, bus problemų. Būtina pasitarti su komandoje anksčiau buvusiais draugais, agentūros darbuotojais ir išsiaiškinti rūpimus klausimus. Jeigu sportininkas ar treneris šito nepadaro, pats kaltas.

„Žalgirio“ klubui nereikia papildomų pastangų įvaizdžiui gerinti – tai viena geriausių, o galbūt geriausia organizacija visoje Eurolygoje. Visi tai žino ir atsiliepia tik palankiai.

Kai sutartis jau pasirašyta, negali bauginti nei sniegas, nei karštis.

– Kaip šį sezoną susiklostė jūsų darbo Kinijoje pabaiga?

– Sutartis su Kinijos klubu baigėsi kovo pabaigoje, tačiau dėl pandemijos situacija keitėsi. Čempionatas buvo sustabdytas, tačiau klubo vadovybės prašymu likau iki gegužės pabaigos, mat iš pradžių nuolat buvo kalbama apie galimybę čempionatą atnaujinti.

Vėliau paaiškėjo, kad dėl varžybų atnaujinimo lieka daug neaiškumų, o man atsirado galimybė grįžti į Europą ir ja pasinaudojau.

Galbūt su klubu atnaujinsime santykius, tačiau kol kas neaišku, kokie bus jo vadovų norai bei galimybės. Gal atsiras galimybės kitame klube užimti kokį nors postą.

– Labiau su Kinija siejate artimiausią sezoną?

– Pastaruosius dvejus metus dirbau Kinijoje, apsipratau su aplinka, įveikiau pirminius sunkumus.

Antrieji metai buvo daug paprastesni ir aiškesni – susipažinau su vietos kultūra, krepšinio lyga, komandomis bei jų galimybėmis, susidarė pažįstamų žmonių ratas, mane taip pat pažįsta.

Renkantis prioritetas bus Kinijos lyga, tačiau kol kas yra daug nežinios. Neaišku, kokia lyga išliks. Daugelis komandų turės mažesnius biudžetus, dalis jų gali išvis bankrutuoti ir konkurencija bus didelė. Kinija gali nuspręsti pradėti sezoną numatytu laiku, tačiau išvis be užsieniečių.

– Ar palaikote ryšius su Kinijoje praėjusį sezoną praleidusiu krepšininku Donatu Motiejūnu, kitais šioje šalyje įsikūrusiais lietuviais?

– Su D.Motiejūnu ir jo fizinio rengimo treneriu Virginijumi Mikalausku tikrai artimai bendraujame ir tuo labai džiaugiuosi.

Guangdongo „Southern Tigers“ komandos fizinio rengimo treneriu dirbo puikus specialistas Sigitas Kavaliauskas. Kol kas nežinau, ar jis grįš į Kiniją. Į krepšinio akademiją buvo atvykęs Rimo Kurtinaičio sūnus Giedrius.

Krepšinio pasaulis didelis, tačiau kartu ir labai mažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.