EUROLYGA 2023

„Ryto“ varžovai FIBA Čempionų lygoje: į Vilnių užsuks puikiai pažįstami veidai

Buvę Vilniaus sirgalių numylėtiniai Eimantas Bendžius ir Loukas Maurokefalidis turėtų aplankyti Lietuvos sostinę per Čempionų lygos varžybas.

Eimantas Bendžius su naujuoju klubu užsuks į Vilnių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eimantas Bendžius su naujuoju klubu užsuks į Vilnių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eimantas Bendžius su naujuoju klubu užsuks į Vilnių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eimantas Bendžius su naujuoju klubu užsuks į Vilnių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 9:28 AM

Trečiadienį ištraukti FIBA rengiamo turnyro burtai lėmė, kad Čempionų lygoje debiutuojantis Vilniaus „Rytas“ pirmojo etapo A grupėje susitiks su Sasario „Dinamo“, į kurią šią vasarą perėjo E.Bendžius, buvusia Čempionų lygos nugalėtoja Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“, praėjusį sezoną kitame turnyre su vilniečiais žaidusia Stambulo „Galatasaray“, naująja L.Maurokefalidžio komanda Atėnų „Peristeri“, penktą sezoną iš eilės į Lietuvą atvyksiančia Strasbūro SIG ir kaimyninės Latvijos krepšinio lydere Rygos VEF.

Dar viena šios grupės komanda paaiškės po atrankos varžybų.

Čempionų lygos grupių etape žais 32 komandos, suskirstytos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateks po keturias geriausias grupių komandas. Grupių etapas turėtų prasidėti spalio 13 dieną, baigtis – 2021 metų vasario 3 d. Atkrintamųjų varžybų aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje bus kovojama iki dviejų pergalių, o keturios stipriausios komandos susitiks finalo ketverte, kuris planuojamas gegužės 7-9 dienomis.

Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygoje iki pandemijos užėmė 4 vietą (14 ir 8), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 4 vietą (2 ir 3). Ispanijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo „Andorra“ 85:87. Čempionų lygos C grupėje užėmė 2 vietą (11 ir 3), aštuntfinalio serijoje su „Ostende“ po dvejų rungtynių rezultatas buvo lygus 1:1.

Komanda. „Tenerife“ prieš trejus metus tapo pirmuoju Čempionų lygos nugalėtoju. Tada atrodė, kad Lagūnos klubas, kuriam skinti pergales padėjo Marius Grigonis, iššoko gerokai aukščiau bambos, bet netikėtas titulas sustiprino „Tenerife“ autoritetą, padėjo užsitikrinti stabilų finansavimą ir iki tol dėl išlikimo kovodavusi komanda įsitvirtino tarp Ispanijos lygos vidutiniokių.

Kita sezoną „Tenerife“ sudėtis bus, ko gero, net stipriausia per šio klubo istoriją. Visų pirma, Kanarų salose lieka praėjusį sezoną komandos žaidimo ašį sudarę veteranai brazilas Marcelinho Huertasas ir gruzinas Giorgis Šermadinis, o prie jų bei kitų senbuvių suomio Sasu Salino, Dani Diezo ir graiko Giorgo Borgio prisideda nemažai šilto ir šalto matę kanadietis Aaronas Doornekampas, serbas Dejanas Todorovičius ir bosnis Emiras Sulejmanovičius.

Žinoma, „Tenerife“ neprilygsta Eurolygoje žaidžiantiems Ispanijos klubams, bet baskas treneris Txusas Vidorreta jau ne kartą įrodė, kad su panašaus lygio komandomis gali nuversti kalnus.

Sasario „Dinamo“

Praėjusį sezoną. Italijos lygoje iki pandemijos užėmė 2 vietą (16 ir 5). Italijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Brindizio „New Basket“ 86:91. Čempionų lygos A grupėje užėmė 2 vietą (11 ir 3), aštuntfinalyje pralaimėjo Burgoso „San Pablo“ 0:2.

Komanda. Nors Eimantas Bendžius šiais metais nutarė nepratęsti sutarties su „Rytu“, Vilniaus sirgaliai galės pasveikinti jų komandoje du praėjusius sezonus žaidusį Lietuvos rinktinės puolėją. Naujoji E.Bendžiaus komanda pateko į vieną grupę su vilniečiais.

Lietuvis bus vienas iš daugelio Sasario komandos naujokų. „Dinamo“ nepratęsė sutarties nė su vienu užsieniečiu ir šią vasarą jau pakvietė net šešis naujus svetimšalius. Vis dėlto debiutantų vardai didelio įspūdžio nedaro – kroatas Filipas Krušlinas, amerikiečiai Jasonas Burnellas ir Justinas Tillmanas niekada nebuvo svarbūs žaidėjai stipriuose Europos klubuose.

Kita vertus, charizmatiškas treneris Gianmarco Pozzecco sugeba įžiebti liepsną iš vos rusenančios kibirkšties. Todėl stebėti šios komandos žaidimą bus labai įdomu.

Atėnų „Peristeri“

Praėjusį sezoną. Graikijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (13 ir 7). Graikijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Patrų „Prometheas“ 61:67. Čempionų lygos C grupėje užėmė 4 vietą (8 ir 6), aštuntfinalyje pralaimėjo Jeruzalės „Hapoel“ 0:2.

Komanda. „Peristeri“ tik užpernai grįžo į Graikijos pirmąją lygą, bet iškart pareiškė, kad neketina taisytis su autsaiderio ar silpno vidutinioko dalia, ir abu praėjusius sezonus užėmė vietas stipriausiųjų ketverte.

Peristerio klubas atsitraukti neketina. Jis šią vasarą jau pratęsė sutartis su treneriu Niku Papanikolopoulu bei rezultatyviausiu žaidėju amerikiečiu Stevenu Gray, pakvietė dar du naujus amerikiečius Terraną Petteway bei Abdulą Gaddy ir sukirto rankomis su 36 metų veteranu Louku Maurokefalidžiu, kuris anksčiau vilkėjo ir „Ryto“ aprangą, o praėjusį sezoną parodė, kad dar turi parako, atstovaudamas Patrų „Prometheas“ klubui.

Sprendžiant pagal tarpsezoniu nuveiktus darbus, „Peristeri“ nesikėsins į pagrindinio favorito vaidmenį, bet ir bėl bus nusiteikęs pasvilinti padus net stipriausiems varžovams.

Stambulo „Galatasaray“

Praėjusį sezoną. Turkijos lygoje iki pandemijos užėmė 4 vietą (16 ir 7). Turkijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Stambulo „Darüşşafaka“ 71:85. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 2 vietą (6 ir 4), „Top 16“ etapo grupėje užėmė 4 vietą (2 ir 4).

Komanda. „Ryto“ ir „Galatasaray“ keliai šių metų pradžioje susikirto Europos taurės „Top 16“ etape. Jame vilniečiai abukart įveikė Stambulo „liūtus“, bet šios pergalės Lietuvos vicečempionams nepadėjo patekti į ketvirtfinalį. Į atkrintamąsias varžybas neprasibrovė ir „Galatasaray“.

Vasarą abu klubai nusprendė pasitraukti iš Eurolygos rengiamo Europos taurės turnyro ir pasuko į FIBA glėbį. Beje, tiek „Rytas“ (2005 ir 2009 m.), tiek ir „Galatasaray“ (2016 m.) yra iškovoję Europos taurę.

Praėjusį sezoną Stambulo komandos gretose varžovams didžiausią grėsmę kėlė penki užjūrio krepšininkai. Du buvę rezultatyviausi žaidėjai šią vasarą jau pasirašė sutartis su kitais klubais (Aaronas Harrisonas – su Pirėjo „Olympiakos“, Alexas Poythressas – su Sankt Peterburgo „Zenit“), bet klubo koncepcija turėtų likti nepakitusi ir „Galatasaray“ žaidimo ašimi turėtų tapti nauji amerikiečiai. Neturėtų pasikeisti ir žaidimo filosofija, nes „Galatasaray“ šią savaitę pratęsė sutartį su treneriu Ertugruliu Erdoganu, kuris kelias savaites buvo minimas tarp pagrindinių kandidatų perimti Kauno „Žalgirio‘ vairą.

Strasbūro SIG

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygoje iki pandemijos užėmė 10 vietą (10 ir 14). Prancūzijos lygos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Vilerbano ASVEL 72:91. Čempionų lygos A grupėje užėmė 7 vietą (4 ir 10).

Komanda. Strasbūro komanda nė viename Čempionų lygos sezone neišvengė kelionės į Lietuvą. Per keturis praėjusius sezonus SIG jau viešėjo Utenoje, Klaipėdoje (dukart) ir Panevėžyje, o po kelių mėnesių turėtų apsilankyti ir mūsų šalies sostinėje.

Tiesa, kitą sezoną Strasbūro ekipa prisistatys visiškai kitokia, nei buvo per praėjusią viešnagę. Tarpsezoniu SIG nepratęsė sutarties nė su vienu profesionalo licenciją turinčiu krepšininku, tad per vasarą atsinaujins neatpažįstamai. Vienintelis senas veidas – suomis treneris Lassi Tuovi.

SIG sprendimas imti drastiškų permainų neturėtų stebinti, nes šios komandos rezultatai praėjusį sezoną buvo labai prasti. Strasbūro ekipa atsidūrė tarp Čempionų lygos autsaiderių ir iki pandemijos laimėjo mažiau nei pusę Prancūzijos lygos rungtynių.

Iki vasaros vidurio SIG užpildė apie pusę laisvų vietų, bet naujokų, tarp jų – trijų amerikiečių Weso Clarko, De Andre Lansdowno ir Ishmailo Wainrighto, vardai nesukelia didelio optimizmo, kad Strasbūro sirgaliai bus džiuginami skambiomis pergalėmis.

Rygos VEF

Praėjusį sezoną. Latvijos-Estijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (23 ir 2). Čempionų lygos C grupėje užėmė 8 vietą (1 ir 13).

Komanda. Garsiausias Latvijos klubas pernai pasitraukė iš Rusijos rengiamos Vieningos lygos ir pirmą kartą startavo Čempionų lygoje. Debiutas nebuvo įspūdingas – VEF laimėjo tik vienerias rungtynes ir tapo silpniausiu grupių etapo klubu.

Kol kas nėra prielaidų manyti, kad VEF gali kitą sezoną prasiveržti ir palypėti aukščiau. Nors daugkartiniai Latvijos čempionai sudarė sutartis su Latvijos rinktinės žaidėju Aigaru Škėle ir taip pat rinktinės aprangą keliskart vilkėjusiu Arčiu Ate, vasaros darbai vyksta vangiai, o VEF vadovai apie didelius planus nekalba. Tikėtina, kad Čempionų lygoje ši komanda daugumai varžovų vėl bus lengvas grobis.

Beje, praėjusį sezoną vienas naudingiausių VEF krepšininkų buvo 38-erių Janis Blūmas, kuris yra žaidęs ir Vilniaus komandoje. Latvijos žiniasklaida prieš kelias dienas pranešė, kad Rygos klubas pratęsti su juo sutarties neketina.

Vilniaus „Rytas“

Praėjusį sezoną. Lietuvos lygoje iki pandemijos užėmė 2 vietą (17 ir 7). Lietuvos taurės finale pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ 60:80. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 4 vietą (4 ir 6), „Top 16“ etapo grupėje užėmė 3 vietą (3 ir 3).

Komanda. Nuolatiniai Lietuvos vicečempionai šią vasarą kol kas skaičiuoja praradimus. Po atostogų į „Rytą“ tikrai negrįš nė vienas praėjusį sezoną Vilniuje žaidęs užsienietis, naujas komandas jau rado Deividas Sirvydis, Eimantas Bendžius ir Marekas Blaževičius, kito darbo ieško du sezonus vilniečius treniravęs Dainius Adomaitis.

Vilniaus klubas jau pristatė naują trenerį Donaldą Kairį, tačiau kokią kariauną jis ves į mūšius, vis dar neaišku. Nors „Rytas“ pasirašė sutartis su pirmaisiais naujokais Luku Ulecku ir Roku Gusčiu, šiedu krepšininkai lyderiais galėtų būti nebent LKL vidutiniokų komandoje. Svarbiausi „Ryto“ komplektavimo darbai – dar priešakyje.

Atrankos nugalėtojas

Aštunta šios grupės komanda bus atrankos turnyro nugalėtoja: Vloclaveko „Anwil“, Orhuso „Bakken Bears“, Tel Avivo „Hapoel“ arba Monso „Belfius“.

Atrankos pirmajame etape rugsėjo 15 ir 18 d. žais „Hapoel“ – „Bakken Bears“ ir „Belfius“ – „Anwil“. Šių porų nugalėtojai rugsėjo 22 ir 25 d. tarpusavyje susitiks atrankos antrajame etape.

Praėjusį sezoną

Vloclaveko „Anwil“. Lenkijos lygoje iki pandemijos dalijosi 2 vietą (17 ir 5). Lenkijos taurės finale nugalėjo Torūnės „Polski Cukier“ 103:96.

Orhuso „Bakken Bears“. Danijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (20 ir 3). Danijos taurės finale nugalėjo „Horsens“ 89:80.

Tel Avivo „Hapoel“. Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 8 vietą (13 ir 16) ir ketvirtfinalyje žais su Tel Avivo „Makabi“ (atkrintamosios varžybos prasidės savaitgalį). Izraelio taurės aštuntfinalyje pralaimėjo Jeruzalės „Hapoel“ 80:85. Izraelio lygos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Tel Avivo „Makabi“ 67:87.

Monso „Belfius“. Belgijos lygoje iki pandemijos užėmė 2 vietą (12 ir 5). Belgijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Antverpeno „Giants“ 56:73 ir 70:78.

Čempionų lygos grupės

A grupė: Vilniaus „Rytas“, Sasario „Dinamo“ (Italija), Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (Ispanija), Atėnų „Peristeri“ (Graikija), Strasbūro SIG (Prancūzija), Rygos VEF (Latvija), atrankos nugalėtojas.

B grupė: „Zaragoza“ (Ispanija), „Nymburk“ (Čekija), Sombathejaus „Falco“ (Vengrija), Dižono JDA (Prancūzija), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), Liublino „Start“ (Lenkija), Bursos „Tofaş“ (Turkija), atrankos nugalėtojas.

C grupė: Stambulo „Darüşşafaka“ (Turkija), „Ostende“ (Belgija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Brindizio „New Basket“ (Italija), Limožo CSP (Prancūzija), Burgoso „San Pablo“ (Ispanija), Ankaros „Türk Telekom“ (Turkija), atrankos nugalėtojas.

D grupė: Atėnų AEK (Graikija), Bambergo „Brose“ (Vokietija), „Cholet“ (Prancūzija), Bolonijos „Fortitudo“ (Italija), Holono „Hapoel“ (Izraelis), Izmyro „Karşıyaka“ (Turkija), „Bilbao“ (Ispanija), atrankos nugalėtojas (jei įveiks atrankos varžovus, į šią grupę pateks Klaipėdos „Neptūnas“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus