EUROLYGA 2023

Karaliui LeBronui krepšinyje ankšta

LeBronas Jamesas sukūrė daugiamilijoninę imperiją, bet Karaliumi vadinamam NBA krepšininkui tai – ne riba. Girdėti kalbų, kad ateityje jis netgi gali pretenduoti į Jungtinių Valstijų prezidento postą.

Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra krepšininkas, agentas, treneris ir dar direktorius viename asmenyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2020, 10:13 PM

Los Angeles Lakers“ atstovaujantis 35-erių 206 cm ūgio L.Jamesas pastarąjį sezoną vidutiniškai rinko 25 taškus ir 7,7 kamuolio, atliko 10,6 perdavimo. Jei NBA čempionatą, kurį planuojama atnaujinti liepos 30-ąją, pavyks baigti, L.Jamesas gali būti vienas pagrindinių pretendentų į naudingiausio žaidėjo prizą.

Iki sustabdant pirmenybes „Lakers“ tvirtai pirmavo Vakarų konferencijoje: L.Jamesas turi vilčių laimėti savo ketvirtąjį čempiono žiedą nepaisant solidaus krepšininkui amžiaus.

Daugiau nei tik žaidėjas

Per karjerą L.Jamesas yra pelnęs 34 087 taškus – tai trečias rezultatas NBA istorijoje. Dar du trys geri sezonai, ir jis gali iš sosto išversti Kareemą Abdulą-Jabbarą (38 387 taškai).

Viena, kas lieka L.Jamesui krepšinio aikštėje, – vaikytis Michaelo Jordano šešėlį. Buvusią „Chicago Bulls“ žvaigždę dauguma sirgalių vadina geriausiu visų laikų krepšininku, bet Karalius gali pakeisti jėgų santykį.

L.Jamesas dar 2018-aisiais pareiškė, kad jis – daugiau negu tiesiog sportininkas, atsakydamas į „Fox News“ televizijos vedėjos repliką, kad jam verčiau „tiesiog užsičiaupti ir bumbsėti kamuoliu“, užuot kritikavus JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

Nuo tada apibūdinimas „daugiau negu tiesiog sportininkas“ prilipo L.Jamesui, kuris tai pateisina visoje savo veikloje.

Agentūrai padeda klestėti

L.Jamesas kontroliuoja sporto agentūrą „Klutch Sports“ per savo vaikystės draugą Richą Paulą. Šis agentas – labai įtakingas, bet jo autoritetas paremtas artimu ryšiu su L.Jamesu.

P.Richas įkūrė „Klutch Sports“ 2012 m., kai L.Jamesas atstovavo „Miami Heat“ su Dwyane’u Wade’u ir Chrisu Boshu. Karalius iškart tapo agentūros klientu, o šiuo metu „Klutch Sports“ tarpininkauja beveik trims dešimtims NBA krepšininkų, įskaitant tokias žvaigždes kaip Anthony Davisas („Lakers“), Benas Simmonsas („Philadelphia 76ers“), Johnas Wallas („Washington Wizards“), Ericas Bledsoe („Bucks“), Draymondas Greenas („Golden State Warriors“) ir kiti.

Krepšininkams draudžiama atstovauti savo kolegų interesams, bet formaliai prie L.Jameso neprikibsi. Lygiai taip pat Karalius prieš kelerius metus buvo faktinis „Cavaliers“ treneris, o ne Tyronnas Lue.

Vos tik L.Jamesas paliko Klivlandą, T.Lue buvo atleistas ir nuo 2018-ųjų jis negauna vyriausiojo trenerio darbo, nors ir yra 2016 m. NBA čempionas.

Klubuose, kuriuose žaidžia, L.Jamesas tampa savotišku direktoriumi. Davidas Griffinas iš „Cavaliers“ ir Robas Pelinka iš „Lakers“ turėjo ne tiek įtakos sudėčių komplektavimui, kiek pats Karalius – su juo derinti visi svarbiausi sprendimai.

Todėl neperdeda sakantys, kad L.Jamesas yra žaidėjas, agentas, treneris ir direktorius viename asmenyje.

Pajamos – įspūdingos

L.Jamesas, 2018 m. su „Lakers“ sudaręs 153 mln. dolerių sutartį, pirmauja daugiausia uždirbančių NBA krepšininkų sąraše, nors pelningesnes už jį sutartis su klubais turi Stephenas Curry, Chrisas Paulas, Kevinas Durantas, J.Wallas, Jamesas Hardenas, Russellas Westbrookas.

Iš „Lakers“ gaunami pinigai yra tik maža Karaliaus pajamų dalis. Jis sėkmingai užkariauja įvairias erdves.

L.Jamesas sudarė su „Nike“ neterminuotą sutartį, kuri iki 65-ojo gimtadienio jam bus atnešusi ne mažiau nei milijardą dolerių. Tai, kad sporto produkcijos milžinė nepabūgo tokio amžino sandorio, reiškia, kad Karalius bus populiarus ir autoritetingas bet kokio amžiaus.

Krepšininkas taip pat turi reklamos sutartis su „Coca-Cola“, „Beats By Dre“, „KIA Motors“, NBA2K, „Rimowa Luggage“, „Walmart“, „Upper Deck Trading Cards“, „State Farm Insurance“, „Dunkin Donuts“, „Baskin Robbins“, „Verizon“, „Intel“, „Audemars Piguet“, yra picerijų tinklo „Blaze Pizza“ partneris, turi dalį Anglijos futbolo klubo „Liverpool“ akcijų.

L.Jamesui priklausanti bendrovė „SpringHill Entertainment“ kuria filmą „Space Jam-2“ („Kosminis krepšinis“), kur pagrindinį vaidmenį atlieka pats LeBronas.

„Space Jam“ pirmoje dalyje kadaise nusifilmavo dabar 57-erių M.Jordanas, kurio turtas vertinamas 1,6 mlrd. dolerių. Kada nors L.Jamesas irgi taps milijardieriumi, nes jo kuriama verslo imperija jau įgavusi pagreitį.

Akiratyje – politinė karjera

115 mln. sekėjų socialiniuose tinkluose turintis L.Jamesas aktyviai pasisako visuomeniniais ir politikos klausimais. Į jo nuomonę priversti atsižvelgti aukšti valdininkai.

Pavyzdžiui, Kalifornijos valstijos gubernatorius Gavinas Newsomas tiesiog per pokalbių šou „The Shop“ HBO televizijoje pasirašė pirmą Jungtinėse Valstijose įstatymą, kuris leidžia studijuojantiems sportininkams turėti agentus ir sudaryti reklamos sutartis.

L.Jamesas prastūmė šią revoliucinę permainą į NCAA sistemą, nors iki šiol universitetai ir koledžai naudojosi savo sportininkų įvaizdžiu nieko jiems už tai nemokėdami.

Gimtajame Akrono mieste Ohajuje krepšininkas yra įkūręs mokyklą vargingiems, socialinės rizikos šeimose augantiems vaikams „I Promise“ („Aš pažadu“). Kitokios tokios JAV nėra: mokslas, transportas 2 mylių spinduliu, pusryčiai, pietūs, užkandžiai, produktai mokinių šeimoms, baigiamieji egzaminai, pagalba įsidarbinant – viskas nemokama.

Tam L.Jamesas per metus išleidžia apie 8 mln. dolerių.

Afroamerikiečių bendruomenėje L.Jameso autoritetas milžiniškas. Jis pasako nuomonę apie visus rezonansinius įvykius šalyje. Neseniai krepšininkas surengė akciją „Daugiau negu balsas“, skirtą tamsiaodžiams JAV rinkėjams artėjant prezidento rinkimams suaktyvinti.

Visa tai – savotiška repeticija paties L.Jameso išėjimui į politinę areną. Jo užmojai visada buvo beribiai.

Artimi NBA žvaigždei žmonės prasitarė: baigęs karjerą jis rimtai mąstys apie galimybę balotiruotis į JAV prezidentus. Ir tai – ne Karaliaus tikslas, o planas ateičiai. 

L.Jameso karjera

2003–2010 m. – „Cleveland Cavaliers“

2010–2014 m. – „Miami Heat“

2014–2018 m. – „Cleveland Cavaliers“

Nuo 2018 m. – „Los Angeles Lakers“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.