EUROLYGA 2023

NBA sezono atnaujinimo gidas: kaip viskas vyks Orlande

„Indiana Pacers“ ir „Memphis Grizzlies“ gavo kvietimus į ketvirtadienį prasidėsiantį Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezono atnaujinimo turnyrą, tačiau šiems dviem klubams atstovaujantys lietuviai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas stipriausios pasaulio lygos krepšininkus priimančiame Walto Disney pramogų parke tikriausiai nesusitiks. „Pacers“ žaidėjui D.Saboniui dėl traumos jau išvykus iš NBA burbulo, kovoti lemiamoje pirmenybių dalyje rengiasi tik „Grizzlies“ milžinas J.Valančiūnas.

 Jau ketvirtadienį startuoja atsinaujinęs NBA sezonas<br> lrytas.lt koliažas
 Jau ketvirtadienį startuoja atsinaujinęs NBA sezonas<br> lrytas.lt koliažas
 Jonas Valančiūnas<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Jonas Valančiūnas<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 LeBronas Jamesas<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 LeBronas Jamesas<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Domantas Sabonis<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Domantas Sabonis<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Komandos žais prie tuščių tribūnų<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Komandos žais prie tuščių tribūnų<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 29, 2020, 12:47 PM, atnaujinta Jul 29, 2020, 12:55 PM

Pandemija NBA pirmenybes sustabdė kovo 11 dieną, kai paaiškėjo, kad koronavirusu užsikrėtė „Utah Jazz“ atstovaujantis prancūzas Rudy Gobert‘as. Komandos iki tol sužaidė 63-67 rungtynes, o iki reguliariojo sezono pabaigos joms buvo likusios 15-19 rungtynių.

NBA vadovai kelias savaites stebėjo padėtį, o birželio pradžioje pranešė, kad yra pasiryžę pabaigti 2019-2020 metų pirmenybes, ir paskelbė planą, kaip tą padarys. Šiam planui pritarė 29 iš 30 lygos klubų, o grįžti į aikštę nenorėjo tik „Portland Trail Blazers“.

Nors nuo plano pristatymo praėjo beveik du mėnesiai, ganėtinai stabili – negerėjanti, bet ir žymiai neblogėjanti – epidemiologinė padėtis neprivertė imtis naujų drastiškų priemonių, tad varžybos vyks taip, kaip buvo sumanyta vasaros pradžioje.

Sezono atnaujinimo turnyre 22 komandos sužais po 8 rungtynes ir išsiaiškins 16 ekipų, kurios dalyvaus atkrintamosiose varžybose. Atkrintamųjų varžybų sistema bus tokia pat, kaip praėjusiais metais – visuose keturiuose etapuose (aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale) komandos kovos iki keturių pergalių.

Reguliariojo sezono rungtynės vyks nuo liepos 30 iki rugpjūčio 14 dienos, atkrintamosios varžybos prasidės rugpjūčio 17 dieną, finalo serijos pradžia numatoma rugsėjo 30 dieną. Jei finale reikės septynerių rungtynių, NBA čempionai paaiškės spalio 13 dieną. Tai – vėliausia galima sezono pabaigos data.

Sezono atnaujinimo turnyre nežais aštuonios silpniausios lygos komandos. NBA vadovai į Orlandą pakvietė komandas, kurios prieš pandemijos pertrauką Rytų ir Vakarų grupėse pateko į pirmąjį aštuonetą arba nuo aštuntosios vietos atsiliko ne daugiau nei šešiais taškais.

Rytų grupėje šią sąlygą įvykdė 9 komandos, Vakarų grupėje – 13 komandų.

Visos iki pertraukos iškovotos pergalės įskaitomos, tad dar prieš atnaujinant sezoną jau aiškios 13 komandų, kurios pateks į atkrintamąsias varžybas. Tai – „Milwaukee Bucks“, „Toronto Raptors“, „Boston Celtics“, „Miami Heat“, „Philadelphia 76ers“, „Indiana Pacers“ (Rytai), „Los Angeles Lakers“, „Los Angeles Clippers“, „Denver Nuggets“, „Utah Jazz“, „Houston Rockets“, „Oklahoma City Thunder“ ir „Dallas Mavericks“ (Vakarai).

Rytų grupėje dėl dviejų paskutinių kelialapių formaliai kovoja trys komandos, bet „Brooklyn Nets“ ir „Orlando Magic“ lenkia „Washington Wizards“ klubą net 6 taškais, tad Vašingtono „burtininkams“ reikėtų sukurti tikrą krepšinio stebuklą.

Vakarų grupėje laimingą aštuntąją vietą užima „Memphis Grizzlies“, o išstumti šią komandą bandys „Portland Trail Blazers“, „New Orleans Pelicans“, „Sacramento Kings“, „San Antonio Spurs“ ir „Phoenix Suns“.

Jei sužaidus visas reguliariojo sezono rungtynes aštuntąją ir devintąją komandas skirs ne daugiau nei keturi taškai, jos turės žaisti miniseriją dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Šioje serijoje būtų kovojama iki dviejų pergalių, bet aštuntąją vietą užėmusi komanda seriją pradėtų pirmaudama 1:0.

Domantas Sabonis buvo atvykęs į Orlando stovyklą, tačiau praėjusią savaitę patyrė pėdos traumą ir išvyko į Los Andželą, kur lietuviui atlikti išsamūs tyrimai.

D.Sabonis iki pandemijos pelnydavo 18,5 taško ir buvo antras pagal rezultatyvumą „Pacers“ žaidėjas. Be to, jis atkovodavo 12,4 kamuolio (penktoji vieta lygoje), atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus, surinko 4 trigubus dviženklius ir 50 dvigubų dviženklių (trečioji vieta lygoje).

Vien šie skaičiai rodo, kad D.Sabonis yra sunkiai pakeičiamas, o „Pacers“ treneris Nate‘as McMillanas net ir prieš pat sezono atnaujinimą nežinojo, ar galės pasitelkti du kitus pagrindinio penketo žaidėjus Victorą Oladipo ir Mylesą Turnerį, kurie taip pat gydosi traumas.

„Pacers“ gali pasiguosti nebent tuo, kad jau užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Indianos komanda iki pertraukos laimėjo 39 iš 65 rungtynių ir Rytų grupėje dalijasi penktąją vietą.

„Grizzlies“ iki pandemijos laimėjo 32 iš 65 rungtynių ir Vakarų grupėje užima aštuntąją vietą. Memfio krepšininkai nuo septintojoje vietoje esančio „Mavericks“ klubo atsilieka net 8 taškais, o devintąją vietą užimančią „Trail Blazers“ komandą lenkia 3 taškais.

Tuo metu, kai pirmenybės nutrūko, „Grizzlies“ išgyveno sudėtingą laikotarpį, nes žaidė be traumuotų Jareno Jacksono ir Brandono Clarke‘o, bet dabar šie du krepšininkai sveiki ir pasiruošę toliau kovoti dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

Memfio komanda į Orlandą apskritai atvyko beveik stipriausios sudėties – trūksta nebent Justice‘o Winslow, kuris traumą gydosi dar nuo praėjusių metų gruodžio. Jonas Valančiūnas pelnydavo 14,9 taško ir atkovodavo 11,2 kamuolio. Jis surinko 33 dvigubus dviženklius.

Visas sezono atnaujinimo turnyras vyks netoli Orlando esančiame Walto Disney pramogų parke. Ruošdamasi šiam turnyrui, NBA parengė daugiau nei šimto puslapių sveikatos protokolą, kurio privalo laikytis visi į Orlandą atvykę krepšininkai ir klubų personalo nariai.

Visos 22 komandos apgyvendintos trijuose viešbučiuose. Žaidėjams nedraudžiama iš jų išeiti ir lankytis restoranuose, žvejoti, žaisti golfą, boulingą ar užsiimti kita fizine veikla, bet jie tą gali daryti tik klubų patvirtintose vietose. Numatytos ir bausmės pažeidėjams – nuo piniginės baudos iki pašalinimo iš Orlando burbulo.

Jei kuriam nors krepšininkui ar klubo nariui bus nustatytas COVID-19, užsikrėtęs asmuo privalės izoliuotis dviem savaitėms ir grįžti į komandą galės tik po dviejų neigiamų testų. Jei žaidėjas paliks burbulą dėl pateisinamos priežasties (pavyzdžiui, du krepšininkai pranešė, kad planuoja trumpam išvykti, nes jų žmonos rengiasi gimdyti), jis vis tiek privalės izoliuotis keturioms dienoms.

Krepšininkai kiekvieną dieną testuojami, o pirmieji privalomi testai buvo atlikti dar birželio pabaigoje. Po pirmųjų patikrinimų birželio 26 dieną NBA paskelbė, kad teigiami buvo 16 iš 302 mėginių.

Kiekvienam klubui leista į Orlandą atsivežti 37 žmones: 15-17 žaidėjų ir 18-20 personalo narių. NBA vadovybė paliko krepšininkams teisę patiems spręsti, ar jie žais sezono atnaujinimo turnyre, o teise praleisti Orlando turnyrą pasinaudojo apie 15 žaidėjų.

Kai kurie krepšininkai atsisakė rungtyniauti dėl to, kad jų šeimos nariai priklauso koronaviruso rizikos grupei, arba patys buvo užsikrėtę koronavirusu, keli žaidėjai prasidėjus priverstinei pertraukai nusprendė išsigydyti senas žaizdas ir atliko seniau planuotas operacijas, kad geriau pasiruoštų kitam sezonui.

Buvo ir tokių, daugiausia iš žemas vietas užimančių ir vilčių patekti į atkrintamąsias varžybas beveik neturinčių komandų, kurie į Orlandą neatvyko be aiškios priežasties.

Į NBA atnaujinimą pakviesti klubai:

Rytai: „Milwaukee Bucks“* – 53 ir 12, „Toronto Raptors“* – 46 ir 18, „Boston Celtics“* – 43 ir 21, „Miami Heat“* – 41 ir 24, „Indiana Pacers“* – 39 ir 26, „Philadelphia 76ers“* – 39 ir 26, „Brooklyn Nets“ – 30 ir 34, „Orlando Magic“ – 30 ir 35, „Washington Wizards“ – 24 ir 40.

Vakarai: „Los Angeles Lakers“* – 49 ir 14, „Los Angeles Clippers“* – 44 ir 20, „Denver Nuggets“* – 43 ir 22, „Utah Jazz“* – 41 ir 23, „Oklahoma City Thunder“* – 40 ir 24, „Houston Rockets“* – 40 ir 24, „Dallas Mavericks“* – 40 ir 27, „Memphis Grizzlies“ – 32 ir 33, „Portland Trail Blazers“ – 29 ir 37, „New Orleans Pelicans“ – 28 ir 36, „Sacramento Kings“ – 28 ir 36, „San Antonio Spurs“ – 27 ir 36, „Phoenix Suns“ – 26 ir 39.

*Pažymėtos komandos jau užsitikrino kelialapius į atkrintamąsias varžybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.