EUROLYGA 2023

Rusijos garsenybė A. Kirilenka įgėlė Lietuvai: pasižiūrėjo į žaidėjus ir nenori vadinti krepšinio šalimi

Rugpjūčio mėnesio pabaigoje beveik vienbalsiai dar vienai ketverių metų kadencijai perrinktas Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka pasiguodė, kad perėmus organizaciją teko mokėti mokėti skolas – 200 mln. rublių (2 mln. 272 tūkst. eurų), o valstybės parama skiriama ne pačiai federacijai, o tik 27-ioms įvairaus amžiaus rinktinėms išlaikyti.

A.Kirilenka (kairėje) nemano, kad Lietuva yra krepšinio šalis.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
A.Kirilenka (kairėje) nemano, kad Lietuva yra krepšinio šalis.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
A.Kirilenka (kairėje) nemano, kad Lietuva yra krepšinio šalis.<br>cskabasket.com
A.Kirilenka (kairėje) nemano, kad Lietuva yra krepšinio šalis.<br>cskabasket.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2020, 12:25 PM

„2013 metais Rusijos krepšinio federacija apskritai buvo suspenduota ir tik mano pažinčių dėka pasisekė ištirpdyti visus ledus FIBA“, – laikraščiui „Komersant“ duodamas didelį interviu tikino 39-erių A.Kirilenka.

Jis atskleidė, kad Rusijos sporto ministerija metams krepšiniui skiria 50 mln. rublių (apie 569 tūkst. eurų) ir dar prideda 200 tūkst. eurų pagrindinėms vyrų ir moterų nacionalinėms komandoms.

Kalbėdamas apie Rusijos krepšinio reikalus A.Kirilenka, 14 metų žaidęs NBA, buvo pamalonintas palyginimu, jog tiek jis, tiek ir slovėnas Luka Dončičius 21-erių tapo rimtais žaidėjais stipriausioje pasaulio lygoje.

„Tai vienetiniai atvejai. Tas pats Luka Dončičius nėra slovėniško krepšinio produktas. Jis yra savaime rastas deimantas. Tokie dalykai nėra numatomi ar išugdomi.

Mes Rusijoje norime suformuoti tokią krepšininkų kartą, kuri ilgai sėkminga žaistų tarptautinėje arenoje – tokią pačią, kuri po truputį jau traukiasi iš mūsų nacionalinės rinktinės.

Prisimenate, kokia buvo Rusijos komanda, kai žaidė Vitalijus Fridzonas, Antonas Ponkrašovas, Nikita Kurbanovas ar Andrejus Voroncevičius“, – pasakojo praeityje garsus krepšininkas.

Jis sutiko, kad krepšinio žvaigždės Rusijoje gimsta ne kasdien.

„Iš esmės juk visiems aišku, kad kuo daugiau žaidžiamas krepšinis, tuo daugiau šansų į rinktinę gauti gerų žaidėjų. Šiuo klausimu reikia rimtai dirbti. Tačiau neverta tikėtis, kad viskas bus kaip JAV, kur krepšinį žaidžia milijonai“, – aiškino A.Kirilenka.

Jam žurnalistas papriekaištavo, kad vis dėlto Europoje krepšinis yra kur kas populiaresnis, nei Rusijoje ir ten atrandamos aukšto lygio žvaigždės.

Tuomet A.Kirilenka prakalbo apie Lietuvą, tikindamas, kad ji yra pervertinta kaip krepšinio šalis, nes iš esmės per pastaruosius dešimt metų sugebėjo į NBA išsiųsti tik vieną savo šalyje užaugintą krepšininką.

„Žinote, man nuolat kaip pavyzdį pateikia Lietuvą. Sako, žiūrėkite, kokia ten krepšinio šalis. Prašau įvardinkite man nors vieną krepšininką, išskyrus Joną Valančiūną, kuris yra grynai lietuviškos mokyklos, o ne amerikiečių gamybos produktas.

Kas per pastarąjį dešimtmetį iš Lietuvos žaidėjų stabiliai kovojo NBA?

Ar paimkime Serbiją – šioje šalyje krepšinis išties yra sportas numeris vienas. Bet štai momentas: nė vienas vyrų ir moterų rinktinės žaidėjas nekovoja Serbijos klubiniame krepšinyje. Nė vienas“, – tikino A.Kirilenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.