EUROLYGA 2023

Eurolygos galimybių reitingas: favoritais laikomų klubų šešetas

Kai nutrūko praėjęs krepšinio sezonas, Eurolygoje pirmavo Stambulo „Anadolu Efes“, nuo jo nedaug atsiliko du Ispanijos sporto milžinai Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Šie klubai labiausiai nusivylė dėl to, kad jiems nepavyko pabaigti sėkmingai pradėto darbo.

„Chimki“ ekipa ir R. Kurtinaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Chimki“ ekipa ir R. Kurtinaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Madrido „Real“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Madrido „Real“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Panathinaikos“<br>Twitter nuotr.
„Panathinaikos“<br>Twitter nuotr.
„Anadolu Efes“<br>Twitter nuotr.
„Anadolu Efes“<br>Twitter nuotr.
„Barcelona“<br>Instagram nuotr.
„Barcelona“<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-10-01 18:30

Praėjusio sezono Eurolygos lyderiai bus ir ketvirtadienį prasidedančio naujo sezono favoritai. Pristatome komandas, kurios turėtų kovoti dėl Eurolygos čempionės vardo.

6. Msskvos srities „Chimki“

Praėjusį sezoną. Rusijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (18 ir 1). Eurolygoje užėmė 7 vietą (13 ir 15).

Optimalus penketas. Errickas McCollumas (JAV, 32, 188; Kazanės „Uniks“), Aleksejus Švedas (31, 198), Janis Timma (Latvija, 28, 203), Jordanas Mickey (JAV, 26, 203; Madrido „Real“), Gregas Monroe (JAV, 30, 211; Miuncheno „Bayern“). Treneris Rimas Kurtinaitis (Lietuva).

Kaip pasikeitė per vasarą? „Chimki“ sudėtis gali keistis nors ir devyniais dešimtadaliais, bet Pamaskvio komandos alfa ir omega jau daug metų yra vienas žaidėjas – Aleksejus Švedas.

Praėjusį sezoną A.Švedas užtikrino, kad „Chimki“ įsitvirtintų Eurolygos lentelės viduryje ir pirmautų Vieningoje lygoje, kurioje jo komanda gana žymiai lenkė Rusijos krepšinio lyderį Maskvos CSKA klubą. Vis dėlto anksti nutrūkęs sezonas neleido išsiaiškinti, ar Chimkų krepšininkai buvo pasiruošę įrodyti pranašumą prieš serijinius čempionus „armiečius“ atkrintamosiose varžybose.

Šį sezoną nesikeičiančio tikslo nuversti CSKA klubą sieks ne tik A.Švedas, bet ir daug kitų krepšininkų, žaidusių Chimkų komandoje praėjusį sezoną. Tiesa, keletas permainų įvyko, bet visi pagrindiniai žaidėjai liko Pamaskvyje ir toliau klausosi trenerio Rimo Kurtinaičio nurodymų.

Pajėgūs naujokai – tik trys. Tačiau du iš jų – po metų pertraukos į Chimkas grįžęs Jordanas Mickey ir prieš dešimt metų NBA naujokų biržoje septintu šaukimu pakviestas Gregas Monroe – pridėjo daug jėgos baudos aikštelėse, o praėjusį sezoną Vieningoje lygoje trečiąją vietą pagal rezultatyvumą užėmęs gynėjas Errickas McCollumas dar labiau sustiprino antrąją liniją.

Ko tikėtis? Svarbiausia, kad A.Švedas ir E.McCollumas aikštėje nesusipeštų dėl kamuolio. Žinoma, A.Švedo egoistiškas žaidimo stilius yra nemenka kliūtis per lemiamas rungtynes, bet „Chimki“ sudėtis yra lygi ir pakankamai stipri, kad Pamaskvio komanda jaustųsi daug tvirčiau nei kitas Rusijos klubas CSKA.

5. Atėnų „Panathinaikos“

Praėjusį sezoną. Graikijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (18 ir 2). Graikijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Patrų „Prometheas“. Eurolygoje užėmė 6 vietą (14 ir 14).

Optimalus penketas. Pierre‘as Jacksonas (JAV, 29, 180; „South Bay Lakers“), Nemanja Nedovičius (Serbija, 29, 192; Milano „Olimpia“), Ioannis Papapetrou (26, 203), Dinos Mitoglou (24, 210), Giorgos Papagiannis (23, 220). Treneris Giorgos Vovoras.

Kaip pasikeitė per vasarą? „Žaliųjų“ gretose liko tik vienas iš penkių rezultatyviausių praėjusio sezono žaidėjų – Ioannis Papapetrou. Kiti buvę puolimo lyderiai rado naujas karjeros stoteles, o neabejotinai didžiausias atėniečių praradimas – ilgametis atakų konstruktorius Nikas Kalathis, priėmęs „Barcelona“ kvietimą.

Tarp naujokų yra keli Europoje jau išgarsėję krepšininkai, tačiau net ir tapti ryškiausia „Panathinaikos“ žvaigžde pretenduojantis buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Nemanja Nedovičius praėjusiais metais dažnai buvo minimas ne tiek dėl jam būdingo agresyvumo, kiek dėl nesiliaujančių traumų. Kita vertus, jei serbas bus sveikas, jis su kitu Atėnų komandos naujoku Pierre‘u Jacksonu gali sudaryti labiausiai siaučiantį antrosios linijos tandemą.

Kitus „Panathinaikos“ naujokus skatins anksčiau neįgyvendintos ambicijos. Zachas Auguste‘as norės įrodyti, kad labai nesėkmingas jo pirmasis bandymas įsitvirtinti Atėnų komandoje (2017-2018 m. sezone) buvo tik atsitiktinumas, Aaronas White‘as – kad gali žaisti daug geriau, negu pernai išvykęs iš „Žalgirio“ žaidė Milano „Olimpia“ ekipoje.

Ko tikėtis? Tarpsezonį Atėnų komandoje įvykusios permainos patvirtina, kad visas Graikijos klubų krepšinis išgyvena sudėtingą laikotarpį. Kita vertus, „Panathinaikos“ suteiks progą vidurinės ir jaunesnės kartos graikų krepšininkams, tarp kurių yra labai ryškių talentų (beje, tuo „Panathinaikos“ panašus į „Žalgirį“), tad gana jauno 43-ejų trenerio Giorgo Vovoro komanda neturėtų tėkštis veidu į purvą.

4. „Barcelona“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (19 ir 4), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 1 vietą (4 ir 1), finale pralaimėjo Vitorijos „Baskonia“. Ispanijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo „Valencia“. Eurolygoje užėmė 3 vietą (22 ir 6).

Optimalus penketas. Thomas Heurtelis (Prancūzija, 31, 189), Cory Higginsas (JAV, 31, 195), Adamas Hanga (Vengrija, 31, 200), Nikola Mirotičius (29, 208), Brandonas Daviesas (JAV, 29, 208). Treneris Šarūnas Jasikevičius (Lietuva; Kauno „Žalgiris“).

Kaip pasikeitė per vasarą? Per vasarą surengtą Ispanijos lygos baigiamąjį turnyrą „Barcelona“ nepavyko susigrąžinti šalies čempionės vardo. Vis dėlto sprendimas atsisveikinti su treneriu Svetislavu Pešičiumi tikriausiai buvo priimtas dar prieš lemiamus mačus, nes „mėlyni-granatiniai“ labai greitai pristatė jo įpėdinį Šarūną Jasikevičių.

Didelių permainų „Barcelona“ sudėtyje nebuvo. Klubas pasirašė sutartį su vos vienu nauju krepšininku Niku Kalačiu, kuris prieš kelis sezonus žaidė vienoje komandoje su savo dabartiniu treneriu Š.Jasikevičiumi.

„Barcelona“ praradimų sąrašas kur kas ilgesnis. Jame – ir per pandemiją žaisti Ispanijos lygos baigiamajame turnyre atsisakęs Malcolmas Delaney, ir veteranas Ante Tomičius, kuris vis dar galėjo būti labai patikimas atsarginis, ir pasaulio čempionas Pau Ribasas, ir buvęs žalgirietis Kevinas Pangosas.

Profesionalų licencijas turinčių žaidėjų „Barcelona“ pirmojoje komandoje liko mažiau, negu buvo praėjusį sezoną.

Ko tikėtis? Visi pagrindiniai „Barcelona“ žaidėjai užgrūdinti Eurolygos mūšiuose, beveik visi, išskyrus N.Kalathį, gerai pažįsta vienas kitą, nes kartu žaidžia ne pirmus metus. Vis dėlto kelių į dvyliktuką patenkančių krepšininkų pasirengimas žaisti Eurolygoje kelia abejonių, o Barselonos ekipos sudėtis nėra tokia lygi, kaip kitų turnyro favoritų.

3. Tel Avivo „Maccabi“

Praėjusį sezoną. Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (24 ir 4), finale nugalėjo Rišono „Maccabi“ 86:81. Izraelio taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Jeruzalės „Hapoel“. Izraelio lygos taurės finale pralaimėjo Jeruzalės „Hapoel“. Eurolygoje užėmė 5 vietą (19 ir 9).

Optimalus penketas. Scottie Wilbekinas (JAV, 27, 188), Tyleris Dorsey (JAV, 24, 196), Omris Kaspis (32, 205), Othello Hunteris (JAV, 34, 203), Ante Žižičius (Kroatija, 23, 210; „Cleveland Cavaliers“). Treneris Giannis Sfairopoulos (Graikija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Antrojo dešimtmečio viduryje „Maccabi“ įkrito į gilią duobę ir kelis sezonus nepajėgė patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Kapstytis iš duobės „geltonieji“ pradėjo tik praėjusį sezoną, kai darbo ėmėsi treneris Giannis Sfairopoulos. Jo vadovaujama Tel Avivo komanda pernai įsitvirtino Eurolygos lentelės viršutinėje dalyje, o vasarą pabaigtose Izraelio pirmenybėse apgynė čempionės vardą.

Tarpsezonį „Maccabi“ atliko keletą sudėties pataisymų ir nepratęsė sutarčių su krepšininkais, kurie žaidė neblogai, bet dėl nesiliaujančių traumų nebuvo tokie naudingi, kaip tikėtasi (Tarikas Blackas, Nate‘as Waltersas). Be to, Izraelio čempionai turėjo paleisti 19-metį Denį Avdiją, kuris nori karjerą tęsti NBA lygoje.

Tačiau visi svarbiausi žaidėjai Scottie Wilbekinas, Othello Hunteris, Tyleris Dorsey, Elijah Bryantas, Omris Kaspis liko Tel Avive, o prie jų prisidėjo du jauni kroatai Ante Žižičius ir Draganas Benderis, kurie pabandė jėgas NBA lygoje, bet ten nenuvertė kalnų ir, pristigę kantrybės įrodinėti savo meistriškumą už Atlanto, susigundė „Maccabi“ kvietimu.

Ko tikėtis? Trenerio G.Sfairopoulo įdiegta sistema veikia. Tiesa, sprendimas priekinę liniją sustiprinti dviem NBA neįsitvirtinusiais jaunais kroatais yra rizikingas, bet jei jis pasiteisins, „Maccabi“ rezultatai neturėtų būti blogesni negu praėjusį sezoną.

2. Madrido „Real“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygoje iki pandemijos užėmė 2 vietą (18 ir 5), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 3 vietą (3 ir 2) ir nepateko į pusfinalį. Ispanijos taurės finale nugalėjo „Unicaja“. Eurolygoje užėmė 2 vietą (22 ir 6).

Optimalus penketas. Facundo Campazzo (Argentina, 29, 181), Sergio Llullis (32, 190), Rudy Fernandezas (35, 196), Anthony Randolphas (JAV, 31, 211), Edy Tavaresas (Žaliasis Kyšulys, 28, 220). Treneris Pablo Laso.

Kaip pasikeitė per vasarą? Nors „Real“ vasarą prarado Ispanijos čempiono vardą, į „pandeminio“ baigiamojo turnyro pasėkmes nebuvo žvelgiama taip rimtai, kaip į „normalaus“ čempionato. Todėl „karališkojo“ klubo vadovybė nesiėmė jokių veiksmų ir tarpsezonį sudėties nekeitė.

Tiesa, „Real“ nepratęsė sutarčių su Jordanu Mickey ir Salahu Mejri, bet dėl aukštaūgių pertekliaus, ir ypač sparčiai tobulėjant jaunajam Usmanui Garubai, šių žaidėjų išvykimo net negalima vadinti praradimu.

Žymaus pastiprinimo Madrido klubas irgi neieškojo. Į „baltųjų“ gretas atvyko du ispanai Alberto Abalde ir Carlosas Alocenas, tačiau jiems dar reikės laiko, kad galėtų naudingai žaisti tokio lygio komandoje.

„Real“ sirgaliai šį sezoną vėl matys žaidėjus, kuriuos pažįsta kaip nuluptus – daugiau nei pusė komandos (Felipe Reyesas, Sergio Llullis, Rudy Fernandezas, Jaycee Carrollas, Jeffery Tayloras, Trey Thompkinsas, Anthony Randolphas, Facundo Campazzo) kartu žaidžia net ne antrą ar trečią, o penktą ir daugiau sezonų.

Ko tikėtis? Madrido komandos sudėtis daug metų keičiasi labai nežymiai, o visi jos veiksmai yra tiksliai nugludinti. Nors į „Real“ nuolat įliejama šviežio kraujo, problema gali būti solidus daugelio lyderių amžius. Kita vertus, paraiškoje galima suskaičiuoti net penkiolika krepšininkų, pasiruošusių žaisti bet kuriose Eurolygos ar Ispanijos lygos rungtynėse, todėl treneris Pablo Laso galės leisti veteranams atsikvėpti.

1. Stambulo „Anadolu Efes“

Praėjusį sezoną. Turkijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (21 ir 2). Turkijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Stambulo „Darüşşafaka“. Eurolygoje užėmė 1 vietą (24 ir 4).

Optimalus penketas. Shane‘as Larkinas (JAV, 27, 182), Vasilije Micičius (Serbija, 26, 196), Krunoslavas Simonas (Kroatija, 35, 197), Chrisas Singletonas (JAV, 30, 206), Bryantas Dunstonas (JAV, 34, 203). Treneris Erginas Atamanas.

Kaip pasikeitė per vasarą? „Anadolu Efes“ gerbėjai pavasario pradžioje tikriausiai buvo įsitikinę, kad niekas negali sutrukdyti jų komandai pirmą kartą tapti Eurolygos čempione. Varžovai „Anadolu Efes“ krepšininkams išties nesutrukdė, bet kelionė viršūnės link nutrūko dėl su krepšiniu nesusietų ypatingų aplinkybių.

Šį sezoną pabaigti darbą „Anadolu Efes“ bandys ta pačia sudėtimi, kuria žaidė iki pandemijos. Stambulo klubas nepratęsė sutarties tik su Alecu Petersu, kurio vaidmuo buvo labai nežymus ir praėjusio sezono viduryje, kai į rikiuotę grįžo traumas išsigydę Adrienas Moermanas ir Bryantas Dunstonas.

„Anadolu Efes“ tarpsezonį pakvietė vos vieną naują žaidėją Erteną Gazį, bet tai yra ateities investicija. Šis turkas, šįmet baigęs mokytis JAV universitete, per Eurolygos rungtynes tikriausiai net nepateks į dvyliktuką.

Ko tikėtis? Labai apmaudu, kai tikslas ranka pasiekiamas, bet jį pasiekti staiga sutrukdo ypatingos aplinkybės. „Aludarių“ psichologinė būsena pavasarį tikriausiai buvo labai prasta, tačiau tai, kad komandoje neįvyko jokių permainų, rodo, jog krepšininkai yra pasiryžę atlikti praėjusį sezoną pradėtą darbą. Dėl „Anadolu Efes“ žaidimo kokybės negali kilti jokių abejonių, tad ši komanda naują sezoną pradeda būdama pagrindinė visų turnyrų favoritė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.