EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: šaltakraujis R. Jokubaitis, blokų lyderis A. Gudaitis ir lėtai įsibėgėjęs R. Giedraitis

Marius Grigonis buvo rezultatyviausias Kauno „Žalgirio“ žaidėjas, Artūras Gudaitis padėjo savo naujai komandai laimėti praėjusio sezono lyderių arenoje, Edgaras Ulanovas naudingai žaidė didžiausią pergalę iškovojusioje komandoje, bet visus Lietuvos krepšininkus pirmajame Eurolygos ture nustelbė 19-metis Rokas Jokubaitis.

E.Ulanovas.<br>Twitter nuotr.
E.Ulanovas.<br>Twitter nuotr.
A.Milaknis.<br>zalgiris.lt nuotr.
A.Milaknis.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
R.Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R.Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M.Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M.Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
R.Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno komanda iškovojo pirmąją pergalę naujajame Eurolygos sezone.<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 3, 2020, 9:16 AM, atnaujinta Oct 3, 2020, 9:17 AM

Dar svarbiau Eurolygos sugrįžimo savaitę buvo tai, kad pergales iškovojo ir „Žalgiris“, ir visi užsienio klubai, kuriuose žaidžia lietuviai.

„Žalgiris“

Ketvirtadienį „Žalgirio“ krepšininkai privertė pasijaudinti prie televizorių ekranų prigudusius gerbėjus, bet Eurolygos atidarymo atomazga buvo smagi. Lietuvos čempionai po lygios pirmosios pusės įkrito į duobę trečiajame kėlinyje, bet ketvirtajame ketvirtyje pavijo 11 taškų skirtumu pirmavusią Pirėjo „Olympiakos“ komandą ir išplėšė pergalę 68:67.

Vakaro žvaigžde tapo lapkritį 20-ąjį gimtadienį pažymėsiantis Rokas Jokubaitis, kuris pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą ir likus 3,5 sek. pataikė pergalingus baudos metimus.

„Žalgirio“ paraiškoje šiuo metu, išvykus Tomui Dimšai, yra keturiolika krepšininkų. Patricio Garino gydosi traumą, todėl treneriui Martinui Schilleriui reikėjo priimti sprendimą tik dėl vieno žaidėjo. Namie buvo paliktas jauniausias žalgirietis Marekas Blaževičius.

Tuščioje Taikos ir draugystės arenoje buvo pristatyti septyni lietuviai ir penki užsieniečiai. Lietuvos krepšininkai pelnė 41 iš 68 komandos taškų.

Rezultatyviausiai „Žalgiryje“ žaidė Marius Grigonis, įmetęs 15 taškų. R.Jokubaitis pelnė 12 taškų, Artūras Milaknis ir Lukas Lekavičius – po 6, Paulius Jankūnas buvo vienintelis žaidęs komandos krepšininkas, kuris taškų nepelnė, o Karolis Lukošiūnas liko ant suolo.

Kauno krepšininkai antrojo turo rungtynes žais kitą penktadienį (spalio 9 d.) išvykoje su Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ komanda.

Pamaskvio ekipa penktadienį pirmajame ture namie pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ 76:78. „Chimki“ žaidė be Aleksejaus Švedo, Stevano Jovičiaus, Grego Monroe ir Erricko McCollumo, kuris dėl neaiškių priežasčių net nėra įtrauktas į „Chimki“ paraišką. Tiesa, ir „Panathinaikos“ į Rusiją atvyko be keturių krepšininkų.

Legionieriai

Pirmajame ture varžovai nuotaikos nesugadino ir užsienio klubuose žaidžiantiems lietuviams.

Ketvirtadienį skambia pergale džiaugėsi Artūras Gudaitis, vasarą perėjęs į silpniausią praėjusio sezono Eurolygos komandą Sankt Peterburgo „Zenit“. Nors „Zenit“ išvykoje žaidė su stipriausia praėjusio sezono Eurolygos komanda Stambulo „Anadolu Efes“, sugebėjo nustebinti varžovus ir lygioje dvikovoje, kurioje skirtumas nė sykio nebuvo dviženklis, išplėšė pergalę 73:69. A.Gudaitis pelnė 7 taškus.

Naujoje komandoje sėkmingai pasirodė ir Edgaras Ulanovas, padėjęs Stambulo „Fenerbahçe“ namie įveikti Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą 77:63. E.Ulanovas pelnė 13 taškų, o trečiajame kėlinyje lemiamą persvarą įgijusi ir vienu metu 20 taškų skirtumu pirmavusi „Fenerbahçe“ pirmajame ture pasiekė didžiausią pergalę ir tapo pirmąja Eurolygos lydere.

Daug sunkiau, bet irgi dviženkliu skirtumu nugalėjo Vitorijos „Baskonia“, namie pranokusi Madrido „Real“ klubą 76:63. Tik ketvirtojo kėlinio viduryje iniciatyvą perėmusiai ir tolti pradėjusiai Vitorijos ekipai jos naujokas Rokas Giedraitis pelnė 12 taškų. Į „Baskonia“ grįžęs Tadas Sedekerskis taškų neįmetė.

Beje, tarp lietuvių tik R.Giedraitis ir T.Sedekerskis pirmajame ture žaidė tribūnose sėdėjusiems sirgaliams. Vitorijoje vykusias rungtynes stebėjo 400 žiūrovų. Tuo tarpu rungtynės Pirėjujė ir abejos rungtynės Stambule vyko be žiūrovų.

Lietuviai

Rokas Jokubaitis („Žalgiris“)

Nors R.Jokubaitis jau trečią sezoną žaidžia Eurolygoje, jam dar tik 19 metų. O ir per du praėjusius sezonus jis nė vieneriose rungtynėse nebuvo sulaukęs tokio pasitikėjimo. Ketvirtadienį vos įleistas į aikštę, gynėjas žaidė drąsiai, gal net per drąsiai, bet jo sprendimai pasiteisino ir R.Jokubaitis vien per pirmąjį kėlinį pelnė 7 taškus.

Visi žvilgsniai į jaunąjį žalgirietį nukrypo, kai jis likus 3,5 sek. atkovojo kamuolį po varžovų krepšiu ir gavo teisę mesti dvi baudas. Gynėjo ranka nesudrebėjo ir jis nulėmė pirmąją Kauno komandos pergalę.

R.Jokubaitis žaidė beveik 16 min. ir pelnė 12 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 3/3 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. Jis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą, kurį šį sezoną tikriausiai dar ne kartą gerins.

Edgaras Ulanovas („Fenerbahce“)

Starto penkete rungtynes pradėjęs E.Ulanovas tolimu metimu pelnė pirmuosius „Fenerbahce“ taškus, Puolėjas naujoje komandoje darė tą patį, ką ir kelis praėjusius sezonus „Žalgiryje“: tai žaisdavo nusisukęs nuo krepšio, tai tyliai nusėlindavo už tritaškio linijos.

Jis vien per pirmąjį kėlinį pataikė tris tritaškius, o trečiojo kėlinio pradžioje pasitelkė kitą savo ginklą ir pergudravo varžovus baudos aikštelėje. E.Ulanovas žaidė 22 min., pelnė 13 taškų (2/4 dvitaškių, 3/6 tritaškių), išprovokavo 3 pražangas ir 3 kartus prasižengė.

Marius Grigonis („Žalgiris“)

 Per Pirėjuje vykusias rungtynes M.Grigonis buvo vienintelis lietuvis „Žalgirio“ starto penkete, žaidė ilgiausiai ir buvo rezultatyviausias. Jis per 32 min. ne tik pelnė 15 taškų (5/9 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų), bet ir atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir 4 kartus suklydo.

Pirmoje mačo pusėje gynėjas keliskart kaip iš vadovėlio sužaidė du prieš du, bet vėliau varžovai šį kauniečių galvosūkį išsprendė. Užtat M.Grigonis sėkmingai žaidė individualiai, kai „Žalgiris“ vijosi dviženkliu skirtumu pirmavusius varžovus ketvirtajame kėlinyje, ir vien per šią rungtynių dalį pelnė 7 taškus.

Tiesa, jis įstrigo varžovų gynyboje per paskutinę ataką ir net nepataikė į lanką, bet išgelbėjo laiku ir vietoje atsidūręs R.Jokubaitis.

Artūras Gudaitis („Zenit“)

Sankt Peterburgo komandos naujokas nepateko į starto penketą, o vos įėjęs į aikštę palindo po varžovo bloku. A.Gudaitis akimirksniu pamiršo pirmą nesėkmingą epizodą ir jau pirmojo kėlinio pabaigoje pelnė 4 taškus.

Jis tryško energija, daug judėjo, kartais persistengdavo arba žaisdavo pernelyg tiesmukai ir dėl to netaikliai atakavo, bet dažnai atsidurdavo karščiausiose aikštės vietose. „Zenit“ naujokas per 20,5 min. pelnė 7 taškus (2/7 dvitaškių, 3/4 baudų), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas, blokavo 3 metimus ir 4 kartus prasižengė.

A.Gudaitis kartu su dar trimis krepšininkais po pirmojo turo tapo Eurolygos lyderiu pagal blokuotus metimus.

Rokas Giedraitis („Baskonia“)

Starto penkete mačą pradėjęs Vitorijos ekipos naujokas lengvai pabėgdavo nuo jį dengusių varžovų ir dažnai mėtė į krepšį, bet ledus pralaužė ne iškart. R.Giedraitis pirmus taškus pelnė tik ketvirtuoju bandymu antrojo kėlinio 2-ąją min.

Jis ir paskui susikūrė nemažai progų, bet snaiperio taikiklis nebuvo suderintas. Vis dėlto net pratai atakuodamas R.Giedraitis per 29,5 min. pelnė 12 taškų (4/9 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/1 baudos).

Be to, jis atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas, perėmė 3 kamuolius (daugiau kamuolių pirmajame ture perėmė tik „Barcelona“ puolėjas Nikola Mirotičius) ir erzino varžovus kibia gynyba.

Lukas Lekavičius („Žalgiris“) 

Gynėjo veiksmai buvo suvaržyti, bet jis keliskart nusimetė nematomus pančius ir aštrius prasiveržimus pabaigė arba taikliais metimais, arba puikiais perdavimais. L.Lekavičius žaidė 17 min., pelnė 6 taškus (3/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas.

Martinas Gebenas („Žalgiris“)

Vidurio puolėjas keliuose epizoduose žaidė nelabai užtikrintai, bet galingas dėjimas padėjo jam nusiraminti. M.Gebenas žaidė 10,5 min., pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių) ir atkovojo 5 kamuolius. Jis pakartojo karjeros atkovotų kamuolių rekordą.

Artūras Milaknis („Žalgiris“)

Du A.Milaknio tritaškiai nudžiugino, bet kitoje aikštės pusėje vėl išlindo sena bėda – gynejas dėl prastai užsiimamos padėties rinko beprasmes pražangas ir leido varžovams pelnyti taškus baudos metimais. Jis žaidė 19 min. ir pelnė 6 taškus (2/3 tritaškių), bet prasižengė 4 kartus.

Tadas Sedekerskis („Baskonia“)

Po pusantrų metų pertraukos Eurolygos rungtynes žaidęs puolėjas keliuose epizoduose truputį pervertino savo jėgas, gavo pražangą puldamas ir buvo greitai pasodintas ant suolo. T.Sedekerskis žaidė 5 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

Paulius Jankūnas („Žalgiris“)

Kapitonas keliskart nespėjo prie dengiamo varžovo, o vienintelis jo metimas nepasiekė tikslo. 10 min. aikštėje praleidęs P.Jankūnas buvo vienintelis „Žalgirio“ žaidėjas, nepelnęs taškų (0/1 dvitaškio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.