EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: pasitikėjimas R. Jokubaičiu, L. Lekavičiaus liepsna ir neįvykęs pasimatymas

Eurolygos trečiajame ture Kauno „Žalgirio“ lyderio vaidmenį perėmė Lukas Lekavičius, tačiau vien geriausių žodžių buvo vertas ir brandžiai žaidęs Rokas Jokubaitis.

R.Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R.Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
L. Lekavičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
L. Lekavičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
P. Jankūnas.<br>zalgiris.lt nuotr.
P. Jankūnas.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Gebenas.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Gebenas.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Gebenas.<br>zalgiris.lt nuotr.
M. Gebenas.<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 9:01 AM, atnaujinta Oct 15, 2020, 9:09 AM

Jie labai svariai prisidėjo prie Eurolygos vienvaldžiu lyderiu tapusio „Žalgirio“ trečiosios pergalės. Kauno komandai tapti lydere padėjo ir buvęs žalgirietis Edgaras Ulanovas, kurio patikimo žaidimo trūko pirmąją nesėkmę patyrusiai Stambulo „Fenerbahce“ ekipai.

Tuo tarpu lietuvių pasimatymas Vitorijoje neįvyko dėl koronaviruso protrūkio Sankt Peterburgo „Zenit“ klube.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ trejas pirmąsias Eurolygos rungtynes žaidė išvykose, tačiau varžovų arenose jautėsi kaip namie. Iš kelionių į Graikiją, Rusiją ir Serbiją kauniečiai parsivežė tris pergales.

Lietuvos čempionai trečiąjį tašką antradienį įsirašė Serbijos sostinėje, kur po permainingos kovos nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą 75:69.

Tuščioje „Pionir“ arenoje skrtumas nė karto nebuvo dviženklis, o pirmaujanti komanda keitėsi 13 kartų. Rungtynes truputį geriau pradėjo raudoni-balti, bet geriau baigė žalieji, kurie buvo priekyje visą ketvirtąjį kėlinį ir niekais pavertė šeimininkų pastangas paskutinėmis minutėmis.

„Žalgiris“ į Belgradą keliavo be traumuoto Patricio Garino. Namie taip pat liko Marekas Blaževičius, o Karolis Lukošiūnas ir per trečias rungtynes visą laiką sėdėjo ant atsarginių suolo.

Šeši lietuviai pelnė daugiau nei pusę (42 iš 75) komandos taškų: Lukas Lekavičius – 16, Rokas Jokubaitis – 9, Marius Grigonis – 8, Martinas Gebenas – 5, Paulius Jankūnas – 4. Vienintelis taškų nepelnęs rungtynių žaidėjas buvo Artūras Milaknis.

Belgrado komandai gerokai daugiau nei pusę taškų (41 iš 69) pelnė keturi užjūrio legionieriai.

Po trečiojo turo „Žalgiris“ tapo vienvaldžiu Eurolygos lyderiu. Tris pergales iškovojo tik Kauno komanda. Už jos rikiuojasi net devynios ekipos, laimėjusios po du kartus.

Ketvirtadienį „Žalgiris“ pirmą kartą žais namie. Į Kauną atvyksta praėjusio Eurolygos sezono lyderis Stambulo „Anadolu Efes“, kuris šį rudenį startavo prastai ir tik antradienį iškovojo pirmąją pergalę.

Stambulo komanda, kol kas žaidžianti be Shane‘o Larkino, prieš kelionę į Kauną apsilankė Vokietijoje ir sutriuškino Berlyno ALBA ekipą 93:72.

Legionieriai

Trims lietuviams šiame ture neteko eiti į aikštę dėl neįprastos priežasties. Vitorijos „Baskonia“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ rungtynės buvo atšauktos, nes dėl koronaviruso protrūkio Sankt Peterburgo komandoje neliko pakankamai krepšininkų.

Koronavirusu užsikrėtė ir „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. Jo pasimatymas su „Baskonia“ lietuviais Roku Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu neįvyko.

Trečiadienį Eurolyga paskelbė, kad „Zenit“ klubui įskaitė techninį pralaimėjimą. Po šio sprendimo ir „Zenit“, ir „Baskonia“ turi po dvi pergales.

Trečiajame ture žaidė tik vienas užsienio klubams atstovaujantis lietuvis – Edgaras Ulanovas iš Stambulo „Fenerbahce“. Jam pirmą kartą šį rudenį teko palikti aikštę nuleista galva, nes „Fenerbahçe“ trečiadienį kol kas atkakliausioje šio sezono dvikovoje namie nusileido Maskvos CSKA klubui 77:78. E.Ulanovas pelnė 4 taškus.

Per šias rungtynes skirtumas nė karto nebuvo didesnis nei 6 taškai, pirmaujanti komanda keitėsi net 20 kartų, ketvirtojo kėlinio pabaigoje už dvi technines pražangas buvo pašalintas „Fenerbahce“ lyderis Nando De Colo, o nugalėtojai paaiškėjo per pratęsimą.

Pirmąją nesėkmę patyrusio „Fenerbahce“ sąskaitoje lieka dvi pergalės.

Taip pat dvi pergales turi Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, kuri antradienį išvykoje nugalėjo „Valencia“ ekipą 71:66.

Tuo tarpu Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ klubas dar nelaimėjo nė sykio. Trečiadienį „Chimki“ svečiuose pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 85:94. Chimkų komandoje buvo registruoti tik aštuoni krepšininkai, tarp kurių – trys iš dublerių ekipos pakviesti žaidėjai.

Lietuviai

Lukas Lekavičius („Žalgiris“). Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas L.Lekavičius bėgiojo lyg užvestas ir atskleidė daugelį geriausių savo savybių.

Jis susuko galvas varžovams, vien per pirmąjį kėlinį pelnė 7 taškus ir padėjo „Žalgiriui“ pavyti rungtynes geriau pradėjusią Belgrado komandą. L.Lekavičiui esant aikštėje, kauniečių žaidimas į aukštesnį lygį pakildavo ir kitose rungtynių dalyse.

Tiesa, komandai galėjo brangiai kainuoti apmaudi gynėjo klaida (į užribį švystelėtas kamuolys) likus 2 min., bet kad „Žalgiris“ išvengtų blogų, paskutiniame tarpsnyje vėl pasistengė ir pats L.Lekavičius. Jis žaidė beveik 25 min., pelnė 16 taškų (4/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 2/2 baudų), išprovokavo 6 pražangas, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir prasižengė 3 kartus.

Rokas Jokubaitis („Žalgiris“). Gynėjas jau trečiąją minutę pakilo nuo atsarginių suolo, nes S.Vasturia gavo antrąją pražangą, ir žaidė ilgiausiai Kauno komandoje. 19-metis žaidė ramiai, bet kartu ir drąsiai, nebijojo priimti iš pirmo žvilgsnio rizikingus sprendimus, kurie jam visai nebuvo rizikingi.

R.Jokubaitis tiksliai užsiimdavo poziciją ir gindamasis. Jis per beveik 30 min. pelnė 9 taškus (3/6 dvitaškių, 1/4 tritaškių), atkovojo 6 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 4 pražangas. R.Jokubaitis pasiekė karjeros atkovotų kamuolių ir pakartojo karjeros išprovokuotų pražangų rekordus.

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis buvo vienintelis lietuvis „Žalgirio“ starto penkete ir pirmoje varžovų atakoje apsigynė nuo vieno aukščiausių Eurolygos krepšininkų O.Kuzmičiaus, o antrąją minutę pelnė pirmuosius kauniečių taškus.

Vis dėlto antradienio vakarą gynėjas nesijautė užtikrintai ir nerado vietos aikštėje. Kita vertus, treneriui reikėjo M.Grigonio ir svarbiausiu metu jis nenuvylė – likus 19 sek. įtvirtino kauniečių pergalę taikliais baudos metimais.

M.Grigonis žaidė 22 min., pelnė 8 taškus (1/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 6/6 baudų), išprovokavo 7 pražangas, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus prasižengė. Žalgirietis pakartojo karjeros išprovokuotų pražangų rekordą.

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Pirmoje rungtynių pusėje P.Jankūnas padarė kelias patyrusiems žaidėjams neatleistinas pozicines klaidas, bet po pertraukos žaidė labai patikimai. Nors puolėjas nekėlė varžovams didelio pavojaus puldamas, jis visuomet būdavo ten, kur jo reikėjo.

„Žalgirio“ kapitonas per 16,5 min. pelnė 4 taškus (1/2 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Martinas Gebenas („Žalgiris“). Kauno komandos vidurio puolėjas antrajame kėlinyje pralaimėjo beveik visas dvikovas O.Kuzmičiui, bet kiti varžovai jo negąsdino. Nors M.Gebenas žaidė tik 6 min., per jas spėjo pelnyti 5 taškus (2/3 dvitaškių, 1/2 baudų).

Edgaras Ulanovas („Fenerbahce“). Starto penkete rungtynes pradėjęs E.Ulanovas jau 4-ąją min. pasodino ant suolo varžovų gynėją D.Hackettą, kurį privertė prasižengti antrą kartą.

Lietuvis retai gaudavo kamuolį, bet kai gaudavo, pirmoje rungtynių pusėje žinodavo, ką daryti. Tačiau nuo trečiojo kėlinio vidurio E.Ulanovas atliko keletą prastai parengtų metimų, o gindamasis nesutrukdė W.Clyburnui.

Per paskutinę CSKA ataką, W.Clyburnas taškus irgi pelnė lengvai pabėgęs nuo E.Ulanovo. „Geltonų-mėlynų“ puolėjas žaidė 32,5 min. ir pelnė 4 taškus (2/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio).

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis beveik neturėjo galimybės mesti į krepšį ir atakavo tik vieną kartą. Tačiau ranka nebuvo tvirta, o blogas ženklas buvo ir tai, kad „Žalgirio“ metikas nepataikė net po švilpuko, kai turėjo daug laiko prisitaikyti. A.Milaknis per 17 min. taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.