EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovas – iš šalies, kurioje sportą visiškai sukaustė koronavirusas

Europos taurės turnyre visas trejas rungtynes pralaimėję Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai trečiadienį susitiks su Antverpeno „Giants“ ekipa, kuri taip pat dar neiškovojo nė vienos pergalės. Nors komandų padėtis turnyro lentelėje vienoda, „Giants“ tarptautinėms dvikovoms ruošiasi daug sunkesnėmis sąlygomis – Belgijos krepšinio pirmenybės šį rudenį dar neprasidėjo.

„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> lrytas.lt koliažas
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> lrytas.lt koliažas
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje
„Lietkabelis“ žais trečiadienį Belgijoje
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 6:07 PM, atnaujinta Oct 20, 2020, 11:38 AM

Maža to, praėjusią savaitę Belgijoje dėl pablogėjusios epideminės padėties buvo sustabdytos visos salės žaidimų varžybos.

Belgijos krepšinio lyga savo sezoną paprastai pradeda viena pirmųjų Europoje. Jei šalies rinktinė nepatenka į žemyno pirmenybes, Belgijos klubai pirmąsias oficialias rungtynes žaidžia jau rugsėjo viduryje.

Šiais metais „Pro“ lygos vadovybė irgi puoselėjo planus sezoną atidaryti anksčiau nei dauguma kitų Europos šalių – galbūt jau rugsėjo pradžioje.

Tačiau optimistinius planus teko keisti. Paaiškėjus, kad tuo metu į arenas dar nebus galima leisti žiūrovų, pirmenybių startas iš pradžių buvo nukeltas į spalio 2 dieną, o rugsėjo viduryje lygos vadovai paskelbė, kad pirmąjį turą numato surengti lapkričio 6 dieną.

Atsižvelgus į ypatingą padėtį, buvo pakeista ir varžybų sistema. Jei anksčiau dešimt komandų reguliariajame sezone žaisdavo net keturis ratus, tai prieš šį sezoną buvo nuspręsta, kad užteks vos dviejų ratų, o turnyras bus perskeltas į du etapus.

Pirmajame etape komandos turėtų žaisti dviejose grupėse dviem ratais, antrajame etape, jei nepablogėtų epideminė padėtis, po du kartus susitiktų su kitos grupės ekipomis.

Patvirtinę tokią neįprastą varžybų sistemą, lygos vadovai paliko galimybę ją keisti, jei tektų stabdyti pirmenybes arba nukelti daug rungtynių.

Sprendžiant pagal tai, kaip keičiasi epideminė padėtis, „Pro“ lygai bus sunku įvykdyti net ir minimalų planą. Praėjusį pirmadienį Flandrijos švietimo ministras Benas Weytsas, kuris yra atsakingas ir už sporto sritį, paskelbė, kad nuo spalio 14 dienos stabdomos visos uždarose patalpose rengiamos sporto varžybos, kuriose neįmanoma laikytis pusantro metro atstumo.

Draudimas galioja ne vien profesionalams, bet ir mėgėjams bei jaunesniųjų amžiaus grupių sportininkams, vyresniems nei 12 metų.

Priėmus šį sprendimą buvo nutrauktos vos vieną arba du savaitgalius vykusios Belgijos tinklinio, rankinio, ledo ritulio ir moterų krepšinio lygų varžybos, taip pat – rugsėjo viduryje prasidėjusios Belgijos salės futbolo pirmenybės. Visų paminėtų žaidimų rungtynės neturėtų būti rengiamos bent iki lapkričio pradžios.

Tiesa, profesionalų varžybos gali būti atnaujintos ir anksčiau, jei jų rengėjai įvykdys padidintus sveikatos saugumo ir higienos reikalavimus.

„Tai – nemaloni priemonė, bet privalome elgtis ryžtingai, nes yra duomenų, kad sporto bendruomenė tapo palankia terpe užkratui plisti“, – paaiškino B.Weytsas.

„Mūsų jausmai – prieštaringi, – sakė Flandrijos krepšinio federacijos atstovas spaudai Benjaminas Bogaertas. – Šis sprendimas sukelia daug nepatogumų, bet mes suprantame, kad jis yra būtinas. Nujautėme, kad šis sprendimas bus priimtas“.

„Žmonių veikla uždarose patalpose yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių užkratas sparčiai plinta. Yra penki rizikos veiksniai: veiksmas aikštėje, rūbinės, tribūnos, kavinės ir transportas. Kad ir kaip žmonės saugotųsi, rizika uždarose patalpose daug didesnė negu lauke“, – pripažino Flamandijos sporto federacijos vadovas Koenas Umansas.

Nors daugelio sporto šakų gyvenimas akimirksniu sustojo, ministro potvarkis nesutrukdė sekmadienį pradėti teniso turnyrą Antverpene. Kadangi tenisininkai aikštėje gali laikytis saugaus pusantro metro atstumo, šiam žaidimui draudimas negalioja.

Antverpeno arenoje, kurioje yra daugiau nei penki tūkstančiai vietų, teniso mačus leidžiama stebėti 200 žiūrovų.

Sekmadienį Belgijoje taip pat įvyko „Ronde van Vlaanderen“ („Aplink Flandriją“) dviračių lenktynės, vienerios iš penkerių „monumentinių“ lenktynių. Per jas sirgaliai nebuvo įledžiami į starto ir finišo zonas, rengėjai taip pat užtvėrė priėjimus prie įkalnių ir akmenimis grįstų ruožų, kuriuose paprastai susirenka šimtai ar net tūkstančiai žiūrovų.

Per praėjusį savaitgalį žaistas Belgjos futbolo lygos rungtynes į tribūnas buvo įleisti nuo 500 iki 10 tūkstančių sirgalių. 10 tūkstančių žmonių stebėjo Lježo „Standard“ ir „Club Brugge“ mačą, kuris vyko 27,7 tūkst. vietų turinčiame M.Dufrasne stadione.

Belgijoje, kurioje yra 11,6 mln. gyventojų, nuo epidemijos pradžios iki pirmadienio įregistruoti 213 tūkst. užsikrėtusių koronavirusu. Mirė 10,4 tūkst. žmonių.

Užsikrėtusiųjų kreivė į viršų ypač staigiai šovė spalio viduryje. Jei užpraeitą savaitę (spalio 5-11 d.) kasdien būdavo registruojama apie 5 tūkst. užsikrėtusių, tai spalio 16 dieną skaičius pirmą kartą perkopė 10 tūkst. Tiek šeštadienį, tiek sekmadienį taip pat buvo registruota daugiau nei po 10 tūkst. naujų atvejų.

Belgija – ne vienintelė Europos šalis, šį mėnesį drastiškai apribojusi sporto veiklą.

Praėjusią arba užpraėjusią savaitę visas sporto varžybas sustabdė Islandija ir Čekija. Šiose šalyse praėjusį savaitgalį nevyko nei uždarose patalpose žaidžiamų komandinių žaidimų (krepšinio, rankinio, tinklinio, ledo ritulio ir t.t.), nei futbolo varžybos.

Rumunijoje praėjusį savaitgalį buvo žaidžiamos futbolo lygos rungtynės, bet nevyko jokių salės komandinių žaidimų varžybos.

Nyderlanduose, kaip ir Belgijoje, nutrauktos salės žaidimų pirmenybės ir žemesniųjų futbolo lygų varžybos.

Izraelyje dar rugsėjo pabaigoje buvo sustabdytos futbolo pirmenybės, o krepšinio ir rankinio pirmenybės šį rudenį net nepradėtos.

Šiaurės Makedonijoje irgi dar nepradėtos krepšinio ir rankinio pirmenybės, bet futbolo lygos varžybos vyksta be stabdymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.