EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno

Nors Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai Europos taurės turnyre dvejas iš trejų rungtynių žaidė namie, jie dar nė karto nebuvo favoritai. Panevėžiečiai per tris pirmąsias savaites susitiko su komandomis, kurių galimybės C grupėje vertinamos geriausiai. Šį trečiadienį viskas bus kitaip, nes į svečius pas „Lietkabelį“ atvyksta aiškus grupės autsaideris Antverpeno „Giants“.

„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
Europos taurės turnyre Panevėžio klubas vis dar žygiuoja be pergalių.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre Panevėžio klubas vis dar žygiuoja be pergalių.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
„Lietkabelio“ varžovai – grupės autsaideriai iš Antverpeno.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 10:07 AM

Prieš ketvirtajame ture įvyksiančią tarpusavio dvikovą nei „Lietkabelis“, nei „Giants“ neiškovojo nė vienos pergalės. Maža to, abi komandos varžovams nesukūrė tikrų problemų ir visas rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu.

Panevėžio krepšininkų atsilikimas nuo varžovų per praėjusius turus vis didėjo. Jei pirmąsias rungtynes namie Bolonijos „Virtus“ klubui Nenado Čanako vyrai pralaimėjo 15 taškų skirtumu 61:76, tai antrajame ture išvykoje „Monaco“ ekipai nusileido 25 taškų skirtumu 57:82, o praėjusią savaitę savo aikštėje pripažino net 29 taškų Krasnodaro „Lokomotiv“ pranašumą 76:105.

„Giants“ rezultatų kreivė svyravo. Iš pradžių Antverpeno krepšininkai svečiuose pralaimėjo „Lokomotiv“ klubui 72:89, po to namie – „Andorra“ komandai 60:71, o trečiajame ture išvykoje – „Monaco“ ekipai 64:96 (32 taškais). Pastarasis rezultatas po trijų turų yra Europos taurės sezono rekordas. Nė vieneriose kitose rungtynėse nebuvo užfiksuotas didesnis nei 30 taškų skirtumas.

Nors „Lietkabelis“ ir „Giants“ nustumti į lentelės apačią, jiems nukabinti nosį dar anksti. Į kitą etapą pateks keturios grupės komandos, o ketvirtąją vietą užimanti „Andorra“ yra visai šalia – ji turi vieną pergalę. Du kartus laimėjo „Lokomotiv“, o pirmąją vietą C grupėje dalijasi po tris pergales iškovoję „Monaco“ ir „Virtus“.

Ketvirtajame ture paaiškės vienvaldis C grupės lyderis, nes „Virtus“ ir „Monaco“ susitiks tarpusavyje. Rungtynės vyks trečiadienį Bolonijoje. Kitame šios grupės mače irgi trečiadienį „Lokomotiv“ priims „Andorra“ krepšininkus.

Kitose Europos taurės grupėse per tris turus po tris pergales iškovojo Badalonos „Joventut“ (A grupė) ir Trento „Dolomiti Energia“ (D grupė). B grupėje pirmauja po dvejas rungtynes laimėjusios Baro „Mornar“, Podgoricos „Budućnost“ ir Malagos „Unicaja“.

Las Palmaso „Gran Canaria“, kurioje žaidžia Tomas Dimša, laimėjo du kartus ir D grupėje užima antrąją vietą.

„Lietkabelio“ ir „Giants“ keliai užpernai buvo susikirtę Čempionų lygos turnyre. Tuomet Antverpeno ekipa laimėjo abejas tarpusavio rungtynes: iš pradžių per pratęsimą šventė pergalę Panevėžyje 91:87, o paskui nelengvai nugalėjo ir savo aikštėje 70:64. Tą sezoną (2018-2019 m.) „Giants“ pateko į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas ir netgi iškovojo kelialapį į finalo ketvertą.

„Giants“ tuomet nudžiugino Belgijos sirgalius ne vien gerais rezultatais, bet ir tuo, kad keturias stipriausias Čempionų lygos komandas pakvietė į Antverpeno sporto rūmus. Juose lemiamus turnyro mačus stebėjo apie 16 tūkst. žiūrovų, o „Giants“ užėmė trečiąją vietą.

Nors praėjo visai nedaug laiko, „Giants“ nuo tada labai susilpnėjo. Iš užpraėjusio sezono sudėties Antverpeno komandoje liko tik buvęs „Šiaulių“ puolėjas Dave‘as Dudzinski (28, 206) ir Dennisas Donkoras (29, 193), o išvykusius žaidėjus pakeitė žemesnio lygio krepšininkai.

Prieš šį sezoną „Giants“ atsisveikino su trimis buvusiais pagrindinio penketo žaidėjais, o į jų vietas pakvietė kituose Belgijos klubuose gana naudingai, bet ne įspūdingai žaidusius amerikiečius Speedy Smithą (27, 191; atėjo iš Šarlerua „Spirou“) ir Jaleną Jenkinsą (26, 201; Haselto „Limburg United“).

Kartu su šiais naujokais ir D.Dudzinskiu tempti Antverpeno komandą bando dar trys senbuviai: amerikietis Stephaunas Branchas (25, 196), senegalietis Ibrahima Faye (23, 209) ir Belgijos rinktinės žaidėjas Vincentas Kestelootas (25, 201).

Daugiau ar mažiau patyrusių krepšininkų sąrašas šiomis pavardėmis ir baigiasi. Kiti „Giants“ žaidėjai krimsti profesionalų duoną pradėjo visai neseniai, o treneriui Christophe‘ui Beghinui dažnai tenka nuo suolo pakelti dar visai jaunus Nielsą van den Eyndę (19, 183) ir Vrenzą Bleijenberghą (20, 208).

„Giants“ rezultatai žymiai pablogėjo jau praėjusį sezoną. Pernai Antverpeno komanda vis dar žaidė Čempionų lygoje, bet grupės varžybose laimėjo tik 4 iš 14 rungtynių ir užėmė paskutinę aštuntąją vietą.

Belgijos lygoje, prieš sustabdant varžybas dėl pandemijos, „Giants“ buvo trečiojoje vietoje (laimėjo 11 iš 17 rungtynių).

Vis dėlto niūriame sezone buvo ir viena ryški prošvaistė. Antverpeno komanda prieš pat pandemiją antrą kartą paeiliui iškovojo Belgijos taurę. Kovo pradžioje šio turnyro finale „Giants“ įveikė Šarlerua „Spirou“ klubą 83:78.

Šalies taurę „Giants“ iškovojo ketvirtąjį kartą. Belgijos čempionu šis klubas tapo vieną sykį – 2000 metais.

Prasti Antverpeno „milžinų“ rezultatai šiame Europos taurės turnyre buvo lengvai nuspėjami. „Giants“ sudėtis yra neabejotinai silpniausia C grupėje. Maža to, Antverpeno komandai sudėtinga pasirengti tarptautinėms kovoms, nes Belgijos krepšinio sezonas dar neprasidėjo.

Belgijos lygos vadovybė nusprendė neskubėti, nes tikėjosi, kad rudenį bus sušvelninti masinių renginių apribojimai ir komandos galės leisti į arenas žiūrovus. Iš pradžių lygos vadovai numatė pirmenybes pradėti spalio 2 dieną, o rugsėjo viduryje nukėlė terminą ir paskelbė, kad pirmosios naujo sezono rungtynės vyks lapkričio 6 dieną.

Numatoma, kad pirmajame etape dešimt komandų žais dviejose grupėse dviem ratais. Antrajame etape, jei nepablogės epideminė padėtis, komandos po du kartus susitiks su kitos grupės ekipomis. Patvirtinę tokią neįprastą varžybų sistemą, lygos vadovai paliko galimybę ją keisti, jei teks stabdyti pirmenybes arba nukelti daug rungtynių.

Vis dėlto dabar net ir minimalistinis planas pakibo ant plauko. Spalio mėnesį epideminė padėtis Belgijoje labai pablogėjo, todėl praėjusią savaitę šalies vyriausybė nurodė sustabdyti visas uždarose patalpose rengiamas sporto varžybas, kuriose neįmanoma laikytis pusantro metro atstumo.

Priėmus šį sprendimą buvo nutrauktos ką tik pradėtos Belgijos tinklinio, rankinio, ledo ritulio, salės futbolo, moterų krepšinio pirmenybės. Kol kas sporto varžybos sustabdytos iki lapkričio pradžios, bet jas atnaujinti, net jei potvarkio galiojimo terminas nebus pratęstas, bus galima tik įvykdžius papildomus sveikatos saugumo ir higienos reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.