EUROLYGA 2023

G. Navikauskas per kelias savaites atkūrė legendinį „Budivelnyk“: į Kijevą atvyko dėl kitos priežasties

„Atvažiavau rugsėjį į Kijevą su viena užduotimi, o galiausiai viskas išsirutuliojo į visiškai kitą. Per porą savaičių teko atgaivinti „Budivelnyk“ klubą“, – juokėsi pakeliui į Odesą žaisti Superlygos rungtynių Kijevo „Budivelnyk“ ekipos vadovas Gediminas Navikauskas.

G.Navikauskas su lrytas.lt dalijosi mintimis apie svarbiausius įvykius Ukrainos krepšinyje.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
G.Navikauskas su lrytas.lt dalijosi mintimis apie svarbiausius įvykius Ukrainos krepšinyje.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Valdemaras Chomičius pasirašė sutartį su „Budivelnyk“
Valdemaras Chomičius pasirašė sutartį su „Budivelnyk“
G.Navikauskas gali persikelti į Ukrainą.<br>G.Šiuparys
G.Navikauskas gali persikelti į Ukrainą.<br>G.Šiuparys
G.Navikauskas grįžta į Lietuvą.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Navikauskas grįžta į Lietuvą.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Navikauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Navikauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 6:05 PM

Daugiau kaip dešimtmetį garsiam Ukrainos klubui vadovavęs 63-ejų lietuvis Kijevo ekipą paliko 2018-siais, kai komanda dėl karo Donbase susidūrė su finansinėmis problemomis, o „Budivelnyk“ sulaukė ir FIBA kirčio – dėl skolų jai uždraudė registruoti naujus žaidėjus.

„Budivelnyk“ tais metais sustabdė savo veiklą, pasitraukė iš visų turnyrų, tačiau gan netikėtai Ukrainos krepšinio visuomenei šį rudenį atgijo.

„Galiu pasakyti, kad „Budivelnyk“ vardas šios šalies sportui yra kaip Lietuvai „Žalgirio“ pavadinimas. Į Kijevą rugsėjį atvykau su užduotimi išspręsti klausimus su skolomis – komanda vis dar buvo skolinga 8 žaidėjams.

Manęs paprašė tik baigti derybas dėl išmokų laiko. Pasisekė labai greitai susitarti su krepšininkais, tuomet FIBA labai greitai atšaukė visas sankcijas. Ir tada iš klubo savininkų gavau netikėtą klausimą – jei jau taip viskas eina gerąja linkme, kodėl jau šią minutę nepagalvojus apie startą Superlygoje.

Ne kitą sezoną, o dabar, tuoj pat“, – pasakojo dar ir Gruzijos krepšinio lygoje klubui vadovavęs G.Navikauskas.

Kaip tikino ekipos vadovas, šis iššūkis jam nebuvo per sunkus ar bauginantis.

„Juk per dešimtmetį „Budivelnyk“ jau buvo susiformavusi puiki darbuotojų komanda, tereikėjo viską atnaujinti. Kitas dalykas – treneriai ir žaidėjai.

Per dvi savaites teko rimtai padirbėti, susirasti kas tiktų ekipai. Gerai, kad stoti prie komandos vairo sutiko Valdemaras Chomičius. Taigi, tie organizaciniai klausimai sprendėsi labai greitai.

Įdomiausia, kad ekipa taip ir neturėjo visaverčių treniruočių – jei sukviesti iš visur krepšininkai susirinko treniruočių salėje praėjusį trečiadienį, tai V.Chomičius „Budivelnyk“ sporto salėje pasirodė penktadienį“, – pasakojo G.Navikauskas.

Buvęs legendinis Kauno „Žalgirio“ krepšininkas 61-erių V.Chomičius, trejus metus dirbęs „Dnipro“ klube, iškart buvo priverstas su ekipa stoti kovas pirmenybėse, tačiau dar pergalių neturi: pralaimėjo šalies čempionui Dniepropetrovsko „Dnipro“ klubui 78:94, o Charkivo „Sokoly“ – 77:79.

Be kitų krepšininkų „Budivelnyk“ klubas į savo gretas pakvietė ir Lietuvos pilietybę turintį 36-erių 212 cm ūgio veteraną Michailą Anisimovą.

– Kodėl iš esmės taip greitai reikėjo ant kojų statyti „Budivelnyk“. Juk galima buvo palaukti iki kito sezono. Kas lėmė tą skubėjimą?, lrytas.lt paklausė G.Navikausko.

– Atsirado nauji klubo savininkai, kurių yra ne vienas ir jų pozicija buvo aiški – arba klubas atgimsta kitame sezone, arba dar geriau – atgimsta dabar.

Mane pakvietė išspręsti skolų klausimus, bet kai viskas buvo greitai sudėliota, atsirado mintis, jog galima suspėti ir į šį Superlygos čempionato traukinį.

Juolab, kad šiemet „Budivelnyk“ ekipa švenčia savo 75 metų jubiliejų.

Jei „Žalgiris“ buvo įkurtas 1944-siais, tai Ukrainos pagrindinė ekipa „Budivelnyk“ atsirado 1945 metais. Natūralu, kad kaip Lietuvai „Žalgiris“, taip Ukrainai yra „Budivelnyk“.

Todėl ir be kalbų nutarta, kad toks klubas privalo atgimti ir tapome 11-ąja ekipa Superlygoje.

– Ar nebus taip, kad ekipa po kurio laiko ir vėl turės labiau galvoti apie išlikimą?

– Prieš tai „Budivelnyk“ turėjo vieną rėmėją, nuo kurio ir priklausė. Dabar jų yra ne vienas ir ne du. Mintis yra nuosekliai dirbti ir atgaivinti Kijevo „Budivelnyk“ vardą.

Jau kitiems metams turime nuostatų, jog žaisime Europos krepšinio turnyruose. Nesakau, kad tai bus kažkas panašaus į 2014-iuosius, kai ekipa varžėsi Eurolygoje, tačiau Europoje komanda bus.

– Kaip pasisekė surinkti komandos sudėtį per tokį trumpą laiką?

– Visų pirma, galvojome apie krepšininkus ukrainiečius ir tuos, kas turi ukrainietiškų šaknų. Taip pas mus atsirado ir veteranas M. Anisimovas, turime du žaidėjus iš JAV, kurie turi Ukrainos pilietybę. Dabar deramės ir su Kanadoje besimokiusiu ir žaidusiu ukrainiečiu. Taip pat suradome talentų žemesnėse lygose.

Viskas labai greitai rutuliojasi, mes net dar žaidžiame su treniruočių aprangą, nes nepasiūti žaidybiniai marškinėliai. Bet viskas bus gerai. Dėl legionierių niekada nebuvo problemų – susirasime, kai matysime, kad ekipai jų reikia.

– Su V.Chomičiaus atvykimu šiek tiek sulietuvinote „Budivelnyk“ klubą. Gal bus dar lietuvių ekipoje?

– Bus. Ir ne vienas. Tačiau ne tarp krepšininkų, o trenerių štabe. Dar kol kas deramės, tačiau jau kitą savaitę pasipildysime dviem treneriais iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.