EUROLYGA 2023

Kinija džiūgauja: Honkongą palaikęs NBA klubo vadovas turėjo trauktis iš „Rockets“

Kai pernai paramą Honkongui pareiškęs „Houston Rockets“ klubo narys sukėlė Kinijos ir NBA konfliktą, niekas negalėjo nuspėti, kad po metų Kinija taip džiūgaus dėl stipriausios krepšinio lygos sunkumų.

 Kinija neslėpė pykčio dėl D.Morey. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kinija neslėpė pykčio dėl D.Morey. <br> AFP/Scanpix nuotr.
NBA rungtynių transliacijos į Kinijos televiziją grįžo po metų pertraukos – per finalo serijos penktąsias rungtynes.<br>AP/Scanpix nuotr.
NBA rungtynių transliacijos į Kinijos televiziją grįžo po metų pertraukos – per finalo serijos penktąsias rungtynes.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-10-25 12:23

Kiekvienas, kuris pabandys įžeisti kinų jausmus, sulauks bausmės. Taip Kinijoje įvertinta žinia apie permainas „Rockets“ klube.

Darylas Morey – žmogus, kuris sukėlė tikrą karą tarp Kinijos ir NBA, traukiasi iš stipriausios pasaulio krepšinio lygos.

Praėjusią savaitę jis paliko „Rockets“ generalinio direktriaus postą.

Kinai nutraukė transliacijas

Kiek daugiau nei prieš metus D.Morey socialiniame tinkle įdėjo žinutę, palaikančią protestus Honkonge. Nors pranešimas buvo greitai pašalintas, Kinijos valdžia sureagavo žaibiškai.

Iškart buvo atšaukti NBA sezono pradžiai skirti renginiai, iš Kinijos valstybinės televizijos dingo NBA rungtynių transliacijos. Nebuvo atsižvelgta ir į tai, kad NBA Kinijoje yra populiariausia sporto lyga.

Skaičiuojama, kad Kinijoje yra apie 2 mln. pamišusių krepšinio gerbėjų, kurie seka kiekvieną žinią apie NBA.

ESPN televizijos sporto analitikas Kevinas Arnovitzas apskaičiavo, kad dėl konflikto su kinais NBA prarado daugiau kaip 200 mln. dolerių.

Žurnalo „Fortune“ duomenimis, ši suma gali būti net dukart didesnė.

NBA grįžo į Kinijos valstybinę televiziją tik tada, kai finalo serija pasiekė lemiamą fazę – buvo parodytos 5-osios ir 6-osios finalo rungtynės.

Spėjama, kad kinai tuomet jau žinojo, jog konfliktą sukėlęs žmogus trauksis iš NBA.

D.Morey pasitraukimas Kinijoje buvo sutiktas entuziastingai. Kai tai buvo paskelbta viešai, socialiuose tinkluose nebuvo populiaresnės temos.

„Jis to nusipelnė, – citavo pranešimus Kinijos angliškas laikraštis „Global Times“. – Tai yra proga švęsti.“

Kinijos televizijos CCTV atstovas pareiškė, kad nekomentuos D.Morey pasitraukimo, tačiau neištvėrė ir pasakė: „Kiekvienas, kuris bandė įžeisti kinų jausmus žodžiu arba veiksmu, turės už tai sumokėti.“

Buvo laikomas vienu geriausių

Niekas Amerikoje to nepasakė viešai, tačiau nėra abejonių, kad D.Morey sumokėjo savo galva už NBA interesus Kinijoje. Nebuvo jokios kitos priežasties, kad „Rockets“ vadovas paliktų postą.

NBA jis buvo laikomas vienu geriausių savo srities specialistų, o gal net geriausiu.

Jis vienas pirmųjų savo darbe ėmė naudotis išplėstine statistikos duomenų baze. Jo darbo metodai renkantis naujus žaidėjus buvo vadinami „žemės drebėjimu, kuris sujudino NBA“.

Garsus sporto publicistas Michaelas Lewisas 2016 metais išleistoje knygoje D.Morey lygino su „Oakland Athletics“ klubo vadovu Billy Beane’u, kuris pritaikė revoliucinį vadovavimo komandai būdą beisbolo lygoje (MLB).

Apie D.Morey darbo efektyvumą geriausiai kalba faktas, kad per 13 sezonų jo darbo „Rockets“ klubas užėmė antrąją vietą visoje NBA pagal pergalių ir pralaimėjimų santykį.

„Darylas yra genialus inovatorius, jo dėka „Rockets“ komanda metai po metų buvo tarp kandidatų į titulą.

Darbas su juo man teikė daug džiaugsmo ir negalėjau tikėtis geresnio direktoriaus tapęs komandos savininku“, – parašė Tilmanas Fertitta, kuris 2017 metais įsigijo „Rockets“ už 2,2 mlrd. dolerių.

Tačiau Kinijoje požiūris į Hjustono klubo vadovą buvo visai priešingas.

„NBA turėtų ilgam uždaryti duris D.Morey – gal netgi visam laikui. Kiekviena sporto lyga ir organizacija turėtų griežtai drausminti savo darbuotojus ir užkirsti kelią tokiam politiniam įsitraukimui, kokį pamatėme šiuo atveju“, – „Global Times“ kalbėjo NBA rungtynių komentatorius Su Qunas.

„Rockets“ buvo vienas populiariausių NBA klubų Kinijoje, nes jame rungtyniavo šalies krepšinio legenda Yao Mingas, tačiau dabar Hjustono ekipa tapo labiausiai nemėgstama.

Auksiniai M.Jordano laikai

Pergale prieš NBA gali džiaugtis ne tik Kinija, bet ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris lygą laiko vos ne asmenine prieše.

Tam jis turėjo rimtų priežasčių, nes populiariausias NBA žaidėjas LeBronas Jamesas atvirai reiškia paramą D.Trumpo politiniams varžovams – iš pradžių Hillary Clinton, o dabar ir Joe Bidenui.

„San Antonio Spurs“ treneris Greggas Popovichius yra pavadinęs D.Trumpą „idiotu, kvailiu ir sociopatu“.

D.Trumpas ne kartą kritikavo NBA dėl politikavimo, todėl džiaugsmingai įvertino faktą, kad šių metų atkrintamųjų varžybų žiūrimumas buvo prasčiausias per visą istoriją.

Nors daug kas tvirtino, jog NBA prarado populiarumą ne dėl politikos, o dėl pandemijos, viską pasako NBA komisaro Adamo Silverio žodžiai.

„Mes daug dešimtmečių esame įsitraukę į kovą dėl socialinio teisingumo ir rasinės lygybės. Tai dalis šios lygos DNR. Tačiau turime susitarti su žaidėjais, kaip tai bus reiškiama kitą sezoną. Man atrodo, kad atėjo laikas grįžti į normalų gyvenimą ir visus šūkius rodyti už aikštės ribų.

Aš suprantu žmones, kurie sako: palaikau jus, bet noriu pamatyti krepšinį“, – ESPN kalbėjo A.Silveris.

Šių metų NBA finalo serijos rungtynes stebėjo vidutiniškai 7,45 mln. žiūrovų. Tai net 51 proc. mažiau nei pernai, nors jau tada kalbėta apie katastrofą.

Palyginti su 2017 metais, žiūrovų sumažėjo net 64 proc.

Tik svajoti galima apie 1998 metus, kai paskutinį kartą triumfavo Michaelas Jordanas ir „Chicago Bulls“. Tada finalo rungtynes stebėdavo 29,4 mln. žiūrovų – keturis kartus daugiau nei šiemetinį L.Jameso ir „Los Angeles Lakers“ triumfą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.