EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – po priverstinės pertraukos grįžtantis ASVEL

Ruoštis ar nesiruošti? Šį galvosūkį kelias dienas sprendė Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda. Eurolygos tvarkaraštyje buvo numatyta, kad spalio 29 dieną „Žalgiris“ išvykoje žais su Vilerbano ASVEL, tačiau dar šios savaitės pradžioje nebuvo aišku, ar Prancūzijos klubas, kuriame įsiplieskė COVID-19 židinys, galės priimti kauniečius.

ASVEL pastarosiomis savaitėmis nežaidė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
ASVEL pastarosiomis savaitėmis nežaidė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2020, 7:00 AM

Tik trečiadienį buvo pranešta, kad nuo spalio 11 dienos nežaidusi Vilerbano ekipa yra pasirengusi ketvirtadienį po priverstinės pertraukos grįžti į aikštę ir išbandyti jėgas su Lietuvos čempionais.

Žaidė tik du kartus

Nors Eurolygoje jau įvyko penki turai, ASVEL žaidė tik dvejas rungtynes. Iki tol, kol buvo atsiskirta nuo krepšinio, Vilerbano ekipa spalio pradžioje išvykose pralaimėjo „Valencia“ (63:65) ir Milano „Olimpia“ (73:87) komandoms.

Vilerbano krepšininkai ruošėsi trečiajame ture priimti Atėnų „Panathinaikos“ klubą, bet į Prancūziją nuskridę daugkartiniai Graikijos čempionai išvyko nesužaidę numatytų rungtynių. Mačas buvo atšauktas vienuolikai ASVEL narių, tarp jų – septyniems žaidėjams ir treneriui T.J.Parkeriui, užsikrėtus koronavirusu.

Apie pirmuosius tris atvejus ASVEL pranešė spalio 10 dieną. Kitą dieną Vilerbano komanda dar žaidė Prancūzijos lygos rungtynes, tačiau per kelias kitas dienas užsikrėtusiųjų skaičius padidėjo ir ASVEL sustabdė sporto veiklą.

Ar po to koronavirusu užsikrėtė daugiau krepšininkų ir personalo narių, ASVEL neskelbė, bet nuo tada nežaidė nė vienerių rungtynių.

„Žalgiris“ kol kas nepraleido nė vieno Eurolygos turo. Kauno komanda per penkerias rungtynes iškovojo keturias pergales ir dalijasi pirmąją vietą su Miuncheno „Bayern“ ir „Barcelona“.

Per penkis turus visas penkerias rungtynes žaidė devynios komandos.

Guldė Eurolygos favoritus

Eurolyga ir Prancūzijos lyga šį mėnesį nukėlė penkerias ASVEL rungtynes. Vilerbano ekipai reikės vytis daugiau kartų žaidusius varžovus, tačiau ASVEL pajėgos nėra labai grėsmingos, todėl kažką tikriausiai reikės aukoti.

Lūkesčiai Eurolygoje nėra dideli, todėl Vilerbano komandai daug svarbesnis „Pro A“ turnyras, kuriame ASVEL tikslas – laimėti auksą.

Praėjusį sezoną, kuris kovo mėnesį nutrūko dėl pandemijos, ASVEL daugmaž vykdė planą ir nacionalinėse pirmenybėse dalijosi pirmąją vietą su „Monaco“ ir Dižono JDA komandomis. Visos trys lyderės per 25 turus iškovojo po 21 pergalę.

ASVEL padėtis Eurolygoje buvo daug blogesnė. Nors 2019 metų rudenį Vilerbano komanda sudrebino žemyno krepšinį savo arenoje pasiektomis pergalėmis prieš abu Graikijos milžinus Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ bei Maskvos CSKA, atlėgus pirmajam ūpui rezultatai pablogėjo ir kovo pradžioje ASVEL nebeturėjo realios galimybės patekti į atkrintamąsias varžybas. Kai krepšinio sezonas buvo sustabdytas, Prancūzijos čempionai užėmė 15-ąją vietą. Jie laimėjo 10 iš 28 rungtynių,

Nedraugiškos skyrybos

Vasarą ASVEL vadovybė nustebino krepšinio visuomenę nutraukdama sutartį su juodkalniečiu treneriu Zvezdanu Mitrovičiumi. Šis sprendimas nebuvo susijęs su komandos žaidimu ar rezultatais, o po skyrybų ir Z.Mitrovičius, ir ASVEL prezidentas Tony Parkeris prabilo apie įsisenėjusią trintį. Abi pusės pažėrė nemažai priekaištų ir grasino santykius aiškintis teisme.

Išvykus Z.Mitrovičiui, Vilerbano komandos vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas T.Parkerio jaunesnysis brolis T.J.Parkeris. Jis kelis praėjusius sezonus dirbo ASVEL trenerio padėjėju ir jokiame klube nėjo vyriausiojo trenerio pareigų.

ASVEL sudėtyje, palyginti su praėjusiu sezonu, drastiškų permainų neįvyko. Su Vilerbanu atsisveikino tik du svarbūs krepšininkai: starto penketo įžaidėjas Jordanas Tayloras susigundė iš Japonijos atskriejusiu pasiūlymu, o į Prancūzijos rinktinės duris besibeldžiantis puolėjas Livio Jeanas-Charles‘is išvyko į Pirėjo „Olympiakos“.

Nors ASVEL pakvietė penkis naujus krepšininkus, Eurolygos mastais pastiprinimas nėra įspūdingas. Nedidelės Eurolygos patirties iki šio sezono buvo įgiję tik du naujokai Norrisas Cole‘as (32, 188; atvyko iš „Monaco“) ir Paulis Lacombe‘as (30, 198; „Monaco“). Tuo tarpu kiti trys į Vilerbaną pakviesti krepšininkai Moustapha Fallis (28, 218; Ankaros „Türk Telekom“) bei amerikiečiai Allerikas Freemanas (26, 190; „Shenzhen Aviators“) ir Kevarriusas Hayesas (23, 205; „Cantu“) iki šiol žaidė tik žemesnio rango turnyruose.

ASVEL privalumu galima vadinti tai, kad su dauguma pagrindinių krepšininkų treneris T.J.Parkeris gerai susipažino praėjusiais sezonais. Komandoje ne pirmus metus žaidžia Prancūzijos rinktinės krepšininkai Antoine‘as Diot (31, 193) ir Charles‘is Kahudi (34, 196), amerikietis Davidas Lighty (32, 195), latvis Rihardas Lomažas (24, 187), belgas Ismaelis Bako (25, 208), Williamas Howardas (27, 203), Amine Noua (23, 202) ir Guerschonas Yabusele (25, 202).

Prancūzijos lygoje – permainingai

Prancūzijos lygoje ASVEL šį rudenį spėjo sužaisti ketverias rungtynes ir per jas iškovojo dvi pergales.

Vilerbano krepšininkai rugsėjo pabaigoje sezoną atidarė pralaimėjimu išvykoje Dižono JDA ekipai 74:81. Po to ASVEL svečiuose įveikė Šalono-Reimso „Champagne“ 85:73, namie po pratęsimo nusileido Burgo „Jeunesse Laique“ 102:104 ir išvykoje pranoko „Cholet“ 82:73.

Pirmąsias dvi savaites Vilerbano komandoje per „Pro A“ rungtynes naudingiausiai žaidė A.Freemanas (12,3 tšk.), D.Lighty (10,5 tšk.), M.Fallis (9,5 tšk., 6,5 atk.kam.), N.Cole‘as (9,3 tšk.) ir P.Lacombe‘as (9,3 tšk.).

Per dvejas pirmąsias Eurolygos rungtynes labiausiai pasižymėjo M.Fallis (12 tšk., 5,5 atk.kam.), N.Cole‘as (10,5 tšk., 4,5 rez.perd., 5,5 išpr.praž.) ir A.Noua (9,5 tšk., 5,5 atk.kam.).

Sporto renginių nestabdys?

Stiprėjant antrajai pandemijos bangai, Prancūzijoje pastarosiomis dienomis buvo sugriežtinti kai kurie apribojimai. Prancūzijos sporto visuomenė netgi pradėjo būgštauti, kad vėl gali būti sustabdyti visi profesionalų sporto renginiai. Juo labiau kad spalio viduryje panašiai jau pasielgė Belgijos, Islandijos ir Čekijos vyriausybės, sustabdžiusios visas uždarose patalpose rengiamas varžybas.

Vis dėlto antradienį iš Prancūzijos prezidentūros atskriejo sportininkus nuramunusios žinios.

„Nėra scenarijaus, pagal kurį būtų nutrauktos profesionalų sporto varžybos. Jos bus tęsiamos laikantis apribojimų ir sveikatos saugumo taisyklių. Dabar padėtis nėra tokia pati, kaip pavasarį. Jau įgijome patirties, kaip tęsti veiklą laikantis apribojimų, geriau išmokome, kaip valdyti padėtį“, – Prancūzijos sporto dienraštis „L‘Equipe“ citavo „prezidentui Emmanueliui Macronui artimą šaltinį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.