EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: pirmieji kelialapiai, danų lyderio šou ir neplanuotos rungtynės

Kroatijos, Slovėnijos, Graikijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės sekmadienį užsitikrino kelialapius į Europos krepšinio čempionatą. Tą pačią dieną pirmąją pergalę atrankos turnyre pagaliau iškovojo turkai, Iffe Lundbergas pratęsė Danijos krepšinio pasaką, bulgarai nesugebėjo laimėti mačo, kuriame pirmavo beveik 40 minučių, Sarajeve kovojo buvusių Vilniaus „Ryto“ įžaidėjų treniruojamos komandos, o Liublianoje buvo sužaistos tik išvakarėse į tvarkaraštį įtrauktos rungtynės.

Danijos krepšininkai Vilniuje iškovojo dvi pergales.<br>T.Bauro nuotr.
Danijos krepšininkai Vilniuje iškovojo dvi pergales.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 6:45 AM, atnaujinta Nov 30, 2020, 6:48 AM

Keturi laimingieji

Sekmadienį Europos pirmenybių atrankos turnyre vyko penkių grupių rungtynės. Per jas kelialapius į baigiamąjį turnyrą užsitikrino Kroatijos, Slovėnijos, Graikijos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai į žemyno elitą grįš po pertraukos. Ši komanda nedalyvavo praėjusiose Europos pirmenybėse, kurios vyko 2017 metais. Tuo tarpu slovėnai prieš trejus metus tapo Europos čempionais, graikai užėmė aštuntąją vietą, kroatai – dešimtąją.

Pernai pasaulio čempionate dalyvavo tik viena iš šių keturių komandų – Graikijos rinktinė.

Šiame atrankos turnyre Kroatijos rinktinė kol kas yra vienintelė komanda, laimėjusi visas ketverias rungtynes. Slovėnijos, Graikijos bei Bosnijos ir Hercegovinos komandos sekmadienį iškovojo trečiąsias pergales. Trečiąją pergalę sekmadienį taip pat pasiekė Prancūzijos rinktinė, bet ji teisės žaisti Europos pirmenybėse dar neužsitikrino.

Europos čempionato atrankos turnyre žaidžia 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Iš kiekvienos grupės į baigiamąjį turnyrą pateks po tris komandas, tarp jų – Europos pirmenybių šeimininkės Čekija, Gruzija, Vokietija ir Italija. Šios komandos dalyvauja atrankos turnyre, bet joms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Jei kuri nors iš būsimųjų šeiminininkų grupėje liks paskutinė ketvirta, į Europos pirmenybes nepateks komanda, toje grupėje užimsianti priešpaskutinę trečiąją vietą.

FIBA planavo Europos pirmenybes surengti 2021 metų rugsėjo 2-19 dienomis, bet dėl pandemijos turnyras nukeltas į 2022 metų rugsėjo 1-18 dienas.

Neplanuotos rungtynės

FIBA buvo numačiusi, kad sekmadienį bus žaidžiamos aštuonerios atrankos turnyro rungtynės, tačiau tvarkaraštyje atsirado dar vienas mačas.

Kadangi į Liublianą atskridusi Vengrijos rinktinė, krepšininkams užsikrėtus koronavirusu, žaisti negalėjo ir jau išvyko namo, turnyro rengėjai nusprendė F grupėje papildomai surengti Slovėnijos ir Austrijos komandų rungtynes.

Pirmadienį šioje grupėje dar susitiks Ukraina ir Austrija, tad visos trys Liublianoje likusios komandos per šį langą sužais po dvejas rungtynes. Namo išvykusiems vengrams „grąžinti skolas“ teks per kitą atrankos langą.

Tvarkaraštyje nenumatytose rungtynėse Slovėnijos rinktinė sekmadienį be vargo nugalėjo Austrijos komandą 77:64 ir užsitikrino kelialapį į baigiamąjį turnyrą.

Slovėnai laimėjo trejas iš ketverių rungtynių. Du kartus žaidę vengrai turi dvi pergales. Ukrainiečiai laimėjo vienerias iš trejų rungtynių, austrai pralaimėjo visus tris mačus.

Pirmadienį šioje grupėje susitiks autsaiderės Austrija ir Ukraina.

Jaunoji karta nenuvylė

H grupėje kelialapius sekmadienį iškovojo dvi komandos Bosnija ir Hercegovina bei Graikija. Jos per keturis turus pasiekė po tris pergales. Kitos dvi šios grupės komandos Latvija ir Bulgarija turi po vieną pergalę.

Buvusio Vilniaus „Ryto“ įžaidėjo Vedrano Bosničiaus treniruojami bosniai ketvirtajame ture įveikė kito buvusio „Ryto“ įžaidėjo Roberto Štelmaherio treniruojamus latvius 79:73.

Beveik visą laiką pirmavę bosniai trečiojo kėlinio pabaigoje padidino persvarą iki 18 taškų ir nesutriko, kai varžovai sumažino skirtumą iki 4 taškų.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė kelialapį iškovojo žaisdama labai jauna sudėtimi. Per šį langą dėl epidemijos atvykti negalėjo Andrija Stipanovičius, rinktinės kapitonas Miralemas Halilovičius gydosi traumą, o Nemanja Gordičius visai neatsiliepė į Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijos kvietimą.

V.Bosničiui teko pasikliauti jaunąja karta, bet naujausias rinktinės papildymas nenuvylė. Ypač naudingai žaidė 20-metis puolėjas Kenanas Kamenjašas iš Sarajevo „Spars“ klubo, kuris per abejas šį savaitgalį žaistas rungtynes buvo rezultatyviausias krepšininkas.

Vien gerų žodžių buvo verti ir 22-ejų Amaras Gegičius („Spars“), 23-ejų Edinas Atičius (Aleksandrovaco „Igokea“), 24-erių Aleksandaras Lazičius (Baro „Mornar“). 25-erių Emiras Sulejmanovičius (Lagūnos „Tenerife“) tarp komandos draugų galėjo jaustis vos ne kaip veteranas.

Bosniams labai padėjo ir natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas iš Madrido „Estudiantes“.

Graikiška drama

Po atkakliausių šio atrankos lango rungtynių plaukus nuo galvos iš apmaudo pešė Bulgarijos krepšininkai, per pratęsimą nusileidę graikams 78:84.

Bulgarai pirmavo beveik visą pagrindinį laiką, jų persvara ilgai buvo dviženklė, bet likus 11 sek. iki ketvirtojo kėlinio pabaigos graikas Dimitris Katsivelis išlygino rezultatą. Bulgarams per likusias sekundes surengti rezultatyvios atakos nepavyko, o per pratęsimą geriau žaidė Graiijos rinktinė.

Bulgarams atstovaujantis buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Dee Bostas pelnė 12 taškų, bet pataikė tik 4 iš 17 metimų žaidžiant (1/5 dvitaškių, 3/12 tritaškių) ir 1 iš 4 baudų.

„Kadangi pralaimėjome, negalime būti patenkinti, tačiau mes žaidėėme gerai. Gerai žaidė lyderiai, jiems padėjo nuo suolo pakilę jauni krepšininkai, – auklėtinius gyrė Bulgarijos rinktinės treneris Rosenas Barčovskis. – Dėl traumų ir koronaviruso mums trūko kelių svarbių žaidėjų. Jei vasario mėnesį pavyks suburti stipriausią sudėtį, būsime pajėgūs laimėti abejas rungtynes“.

Turkai patenkinti ne viskuo

Sekmadienį pirmąją pergalę pagaliau iškovojo Turkijos rinktinė. D grupės šeimininkai palaužė Nyderlandų krepšininkus 73:71. Tarp turkų rezultatyviausiai žaidė vienas iš keturių per šį langą į rinktinę atvykusių „Anadolu Efes“ krepšininkų natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas. Jis pelnė 23 taškus.

Nors turkai laimėjo pirmąjį kėlinį 10 taškų skirtumu 24:14, olandams tai nepadarė jokio įspūdžio. Po trumpos pertraukėlės buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke (jis pelnė 14 taškų) pradėjo bombarduoti šeimininkų krepšį, jam puikiai talkino 18-metis Keye van der Vuurstas, toliašaudę patranką užtaisė Charlonas Kloofas ir viskas prasidėjo iš naujo.

„Dvylikai milžinų“ teko paplušėti, bet kibi gynyba ketvirtajame kėlinyje ir keli tritaškiai užtikrino Turkijos rinktinės pergalę. Vis dėlto turkai pasiekė ne visus tikslus. Jiems nepavyko atsiskaityti didesniu skirtumu, negu vasario mėnesį pralaimėjo Nyderlanduose. „Oranžiniai“ savo aikštėje šventė pergalę 7 taškais, o sekmadienį rungtynių pabaigoje labiau stengėsi ne laimėti, bet nepralaimėti didesniu skirtumu.

„Tikiuosi, ši pergalė yra pradžia. Jei sakytume, kad esame viskuo patenkinti, nebūtų tiesa, – tvirtino tik prieš savaitę Turkijos rinktinės treneriu paskirtas Orhunas Ene. – Galime žaisti daug geriau. Pabandėme kelias naujoves, bet žaidėme tik 30-40 nuošimčių savo galimybių. Labiausiai mums reikia pagerinti psichologinį pasiruošimą“.

Nesustabdomi kroatai

Pergalių virtinę pratęsė ir kelialapį į baigiamąjį turnyrą užsitikrino D grupės lyderė Kroatijos rinktinė. Buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Veljko Mršičiaus vadovaujami kroatai sekmadienį įtikinamai nugalėjo Švedijos krepšininkus 87:72.

Kroatijos rinktinė patyrė didelę nesėkmę per praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą. Tačiau praleidę planetos pirmenybes kroatai padarė išvadas ir Europos čempionato atrankoje visas ketverias iki šiol žaistas rungtynes laimėjo dviženkliu skirtumu.

Sekmadienį V.Mršičius į aikštę neleido Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjo Marino Maričiaus. Tačiau Kroatijos rinktinėje žaidė du buvę „Lietkabelio“ krepšininkai Željko Šakičius (14 taškų) ir Dominikas Mavra (0 taškų).

Visas ketverias rungtynes laimėjusiai Kroatijai paskutinis atrankos langas bus formalumas. Dėl dviejų kitų kelialapių šioje grupėje kovoja Nyderlandai (2 pergalės), Švedija ir Turkija (po 1 pergalę).

Prancūzai įvykdė planą

Gana užtikrintai užduotį šį savaitgalį laimėti dvejas rungtynes įvykdė Prancūzijos krepšininkai. Jie sekmadienį Po mieste nugalėjo Vokietijos rinktinę 86:74.

„Mėlynieji“ laimėjo nelengvai. Dėl kelialapio į Europos pirmenybes nekovojantys vokiečiai tris kėlinius beveik neatsiliko nuo šeimininkų. Tačiau paskutiniame ketvirtyje Prancūzijos ekipos pranašumas nekėlė abejonių.

„Iki trečiojo kėlinio vidurio nežaidėme savo krepšinio, – sakė prancūzų treneris Vincent‘as Collet. – Bet nuo 27-osios minutės sugebėjome diktuoti tempą, pasinaudojome tuo, kad varžovams kilo problemų dėl pražangų, ir lengvai pelnėme taškus. Esame stipri komanda ir pasinaudojome savo privalumais“.

Kitose G grupės rungtynėse Didžiosios Britanijos krepšininkai įveikė Juodkalnijos rinktinę 74:59.

Šioje grupėje pirmauja tris pergales iškovojusi Prancūzija. Didžioji Britanija ir Juodkalnija laimėjo po du kartus, Vokietija – vieną.

Danų lyderio šou

Didžiausia šio atrankos lango sensacija tapusiai Danijos rinktinei neužteko penktadienį iškovotos pergalės prieš lietuvius. Sekmadienį danai palaužė ir Čekijos komandą 91:90.

Danijos rinktinėje vėl spindėjo 25 metų 193 cm ūgio Iffe Lundbergas. Zeliona Guros „Zastal“ klubo gynėjas pelnė net 38 taškus (2/7 dvitaškių, 7/9 tritaškių, 13/14 baudų) ir pasiekė šio atrankos turnyro rezultatyvumo rekordą. I.Lundbergas per dvejas rungtynes Vilniuje pelnė 66 taškus, o jo vidurkis atrankos turnyre – 25,3 taško.

Lietuvos rinktinė, pirmą kartą šiame atrankos ture žaidusi taip, kaip moka, įtikinamai nugalėjo Belgijos komandą 84:71. Tiesa, lietuviams nepavyko atsiskaityti didesniu skirtumu, negu vasario mėnesį pralaimėjo Belgijoje. Belgai pirmąsias tarpusavio rungtynes laimėjo 21 tašku 86:65.

C grupės vienvaldė lyderė Belgija turi tris pergales, Lietuva ir Danija – po dvi, Čekija – vieną.

Čekija nekovoja dėl kelialapio į Europos pirmenybes. Jei čekai liks paskutinėje vietoje, į baigiamąjį turnyrą nepateks komanda, kuri užims trečiąją vietą.

4 turas

C grupė (Vilnius)

Lietuva – Belgija 84:71. E.Bendžius 19, M.Kuzminskas ir L.Birutis po 13, J.Mačiulis 11, M.Girdžiūnas 8, M.Kalnietis ir A.Velička po 6, M.Echodas 4, R.Miniotas ir T.Dimša po 2, D.Gailius ir M.Blaževičius po 0/ R.Obasohanas 21, A.Libert‘as 11, E.Lecomte‘as 10.

Danija – Čekija 91:90. I.Lundbergas 38, J.Zohore 19, 10 atk.kam., P.Hertzas 11/ M.Peterka 24, J.Bohačikas 17, T.Voralas 16.

Lentelė: Belgija – 3, Lietuva ir Danija – po 2, Čekija – 1.

D grupė (Stambulas)

Nyderlandai – Turkija 71:73. Ch.Kloofas 17, Y.Franke 14, R.Schaftenaaras 13/ Sh.Larkinas 23, S.Šanli 13.

Švedija – Kroatija 72:87. D.Anderssonas 22, A.Ramstedtas ir Ch.Czerapowiczius po 14/ P.Marčinkovičius 20, Ž.Šakičius 14, M.Bilanas 12, 10 atk.kam., ... D.Mavra 0, M.Maričius nežaidė.

Lentelė: Kroatija – 4, Nyderlandai – 2, Švedija ir Turkija – po 1.

F grupė (Liubliana)

Austrija – Slovėnija 64:77. B.Vujoševičius 22, E.Murati 17, R.Mahalbašičius 11/ J.Blažičius 16, G.Hrovatas 14, B.Mahkovičius 10.

Lentelė: Slovėnija – 3/4, Vengrija – 2/2, Ukraina – 1/3, Austrija – 0/3.

G grupė (Po)

Prancūzija – Vokietija 86:74. Y.Ouattara 24, M.Lessort‘as 17, A.Albicy 13/ A.Obstas 16, K.Jallowas 13, I.Akpinaras ir R.Benzingas po 12.

Didžioji Britanija – Juodkalnija 74:59. G.Olaseni 28, M.Hessonas 15, L.Nelsonas 13/ M.Simonovičius 14, N.Džurišičiius 11, ... M.Bjelica 5.

Lentelė: Prancūzija – 3, Didžioji Britanija ir Juodkalnija – po 2, Vokietija – 1.

H grupė (Sarajevas)

Bulgarija – Graikija 78:84 (po pratęsimo). Č.Kostovas 15, D.Bostas 12, V.Petkovas 11/ G.Athenaiou 21, V.Kavvadis 14, D.Agravanis 10.

Bosnija ir Hercegovina – Latvija 79:73. K.Kamenjašas ir E.Atičius po 19, J.Robersonas 12, E.Sulejmanovičius 10/ R.Lomažas 19, A.Škėlė 16, M.Meieris 15.

Lentelė: Bosnija/Hercegovina ir Graikija – po 3, Latvija ir Bulgarija – po 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.