EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – Eurolygos sezono atradimas „Bayern“, kuris į Kauna atvyko po antausio Vokietijos čempionate

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai iki Naujųjų metų žais dvejas Eurolygos rungtynes. Kauniečiai abu kartus susitiks su Vokietijos komandomis: kitą savaitę metus ir kartu Eurolygos pirmąjį ratą pabaigs Vokietijos sostinėje, kur išmėgins jėgas su Berlyno ALBA, bet prieš tai šį trečiadienį 16-ajame ture priims svečius iš Bavarijos sostinės – Miuncheno „Bayern“ klubą.

„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais namie su „Bayern“<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Andrea Trinchieri<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Andrea Trinchieri<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Bayern“ tapo netikėtumas šio sezono Eurolygoje<br>Imago/Scanpix nuotr.
„Bayern“ tapo netikėtumas šio sezono Eurolygoje<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 11:42 AM

„Bayern“, kuriam atstovauja du buvę Vilniaus „Ryto“ krepšininkai Leonas Radoševičius ir D.J.Seeley, šį Eurolygos sezoną dar nesibaigus pirmajam ratui turi daugiau pergalių, negu iškovojo per visą praėjusį sezoną.

Didelis šuolis į viršų

„Žalgirio“ krepšininkai pastarosiomis savaitėmis ne juokais įsibėgėjo. Kauno komanda, skaičiuojant visus turnyrus, laimėjo penkerias iš eilės rungtynes, ir net keturis varžovus pranoko dviženkliu skirtumu.

Eurolygoje žalgiriečiai tęsia trijų pergalių seriją, o praėjusį ketvirtadienį rekordiniu 37 taškų skirtumu sutriuškinę Stambulo „Fenerbahçe“ klubą, atsidūrė ten, kur nori patekti visos komandos – stipriausiųjų aštuonete. 8 iš 15 rungtynių laimėjęs „Žalgiris“ vėl pakilo į geidžiamą aštuntąją vietą.

Tačiau būsimieji varžovai yra dar aukščiau. Kone didžiausiu Eurolygos sezono atradimu tapęs „Bayern“ klubas per 15 rungtynių iškovojo 10 pergalių ir dalijasi trečiąją vietą su Madrido „Real“ komanda.

Miuncheno ir Madrido komandos atsilieka tik nuo Maskvos CSKA (12 pergalių) ir „Barcelona“ (11 pergalių).

Miuncheno krepšininkams pranašumo prieš varžovus nepavyko įrodyti tik penkis kartus. „Bayern“ nesėkmes patyrė žaisdamas namie su Milano „Olimpia“ ir CSKA bei išvykose su „Real“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

Praėjusią savaitę „Bayern“, kaip ir kitos komandos, žaidė dukart. Iš pradžių Bavarijos klubas keliavo į Rusiją ir nusileido „Zenit“ 75:79 (J.Reynoldsas 13, D.J.Seeley ir W.Baldwinas po 12), o paskui namie nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ 77:66 (J.Reynoldsas 21, W.Baldwinas 17, P.Zipseris 13).

Per šias dvejas rungtynes „Bayern“ teko verstis be rezultatyviausio krepšininko Vladimiro Lučičiaus, kuris patyrė nedidelę šlaunies raumens traumą. Miuncheno klubas skelbė, kad serbas iš rikiuotės iškrito trumpam, bet jis dar nežaidė ir praėjusį savaitgalį per Vokietijos lygos rungtynes.

V.Lučičius pelno 14,4 taško, atkovoja 4,9 kamuolio, išprovokuoja 5,1 pražangos ir yra vienas iš trijų žaidėjų, ant kurių pečių laikosi Miuncheno komandos puolimas. Kartu su serbu liūto dalį komandos taškų pelno amerikiečiai Wade‘as Baldwinas (13,7 tšk., 3,7 rez.perd., 4,3 išpr.praž.) ir Jalenas Reynoldsas (13,2 tšk., 6,9 atk.kam.).

Nors atakų smaigalyje atsiduria rečiau, varžovams nemažą grėsmę kelia ir Vokietijos rinktinės puolėjas Paulis Zipseris (9,7 tšk.) bei seniai Vokietijoje įsikūręs ir šios šalies pasą gavęs bosnis Nihadas Džedovičius (7,3 tšk.).

Prarado čempiono vardą

„Bayern“ yra didžiausią pažangą, palyginti su praėjusiu sezonu, padaręs Eurolygos klubas. Miuncheno krepšininkai per nepilną pirmąjį ratą jau iškovojo daugiau pergalių negu per visą praėjusį sezoną, kuris, tiesa, kovo mėnesį buvo nutrauktas dėl pandemijos.

Pavasarį „Bayern“ vadovai buvo tarp tų, kuriems nutraukti turnyrą buvo visai negaila. Miuncheno komanda per 28 turus iškovojo tik 8 pergales, dalijosi paskutinę vietą su „Zenit“ klubu ir nebesvajojo apie atkrintamąsias varžybas.

„Bayern“ tuo metu svajojo apie kitką – dar vieną Vokietijos čempiono titulą. Jis atrodė ranka pasiekiamas, nes Bavarijos komanda iki sveikatos krizės bundeslygos reguliariajame sezone laimėjo 19 iš 21 rungtynių ir tvirtai užėmė pirmąją vietą.

Bundeslygos vadovai varžybas atnaujino vasarą, tačiau Miunchene surengtame baigiamajame turnyre „Bayern“ žaidimas išsiderino. Reguliariojo sezono lyderiai jau grupės varžybose laimėjo tik 2 iš 4 rungtynių, o ketvirtfinalyje nusileido Liudvigsburgo „Riesen“ komandai ir po to tik per televizorių stebėjo, kaip čempionų taure džiaugėsi Berlyno ALBA krepšininkai.

Pakvietė daug amerikiečių

Tarpsezonį „Bayern“ vadovams teko atlikti daug darbų. Pirmasis ir kone svarbiausias – rasti naują trenerį. Miuncheno klubas dar sausio mėnesį atleido juodkalnietį Dejaną Radonjičių, tad praėjusio sezono pabaigoje bei vasarą per bundeslygos baigiamąjį turnyrą krepšininkams vadovavo buvęs trenerio padėjėjas Oliveris Kostičius (buvęs „Žalgirio“ trenerio padėjėjas).

O.Kostičius pareigas ėjo laikinai, o „Bayern“ praradus Vokietijos čempiono vardą, tapo aišku, kad klubo vadovai nuolatinio darbo jam nepasiūlys. Naujas treneris buvo rastas pietuose – „Bayern“ pavyko susitarti su italų-kroatų kilmės Andrea Trinchieri, du praėjusius sezonus dirbusiu Belgrado „Partizan“ klube.

Kelios permainos Miuncheno komandoje buvo priverstinės, nes į kitus klubus išvyko pelningesnių pasiūlymų sulaukę buvę pagrindinio penketo žaidėjai Gregas Monroe (perėjo į „Chimki“), Danilo Barthelis (Stambulo „Fenerbahçe“) ir Maodo Lo (Berlyno ALBA).

Dar keli krepšininkai turėjo išvykti, nes nepateisino „Bayern“ vadovybės lūkesčių, o suomis Petteri Koponenas atsidūrė neįprastoje padėtyje. Sutartis su juo formaliai, regis, dar nenutraukta, bet suomis nėra registruotas nė viename turnyre ir jam leista ieškoti kitos komandos.

Vis dėlto keletas svarbių žaidėjų liko. Miunchene karjerą tęsia serbas Vladimiras Lučičius (31, 204), bosnis Nihadas Džedovičius (30, 199), Paulis Zipseris (26, 203). Komandoje taip pat toliau žaidžia kroatas Leonas Radoševičius (30, 208) ir slovėnas Žanas Šiško (23, 190), kurie šį sezoną atlieka daug svarbesnius vaidmenis negu pernai.

Prieš sezoną „Bayern“ pakvietė net penkis naujokus amerikiečius. Į Bavarijos sostinę persikraustė Malcolmas Thomasas (32, 206; Stambulo „Fenerbahçe“), Wade‘as Baldwinas (24, 193; Pirėjo „Olympiakos“), Jalenas Reynoldsas (27, 207; Tel Avivo „Makabi“), Nickas Weileris-Babbas (25, 196; Liudvigsburgo „Riesen“) ir JaJuanas Johnsonas (31, 208; Stambulo „Bahçeşehir“).

Nors M.Thomasas tarp naujokų turėjo didžiausią Eurolygos patirtį, jo žaidimas „Bayern“ vadovus smarkiai nuvylė. Gruodžio pradžioje sutartis su 3,3 taško įmesdavusiu puolėju buvo nutraukta.

Taip pat gruodžio mėnesį, sezonui jau įsibėgėjus, „Bayern“ pasirašė sutartis su dar dviem naujokais amerikiečiais D.J.Seeley (31, 193; „Zaragoza“) ir Jamesu Gistu (34, 206). Eurolygos veteranas J.Gistas, praėjusį sezoną atstovavęs Belgrado „Crvena Zvezda“, o šio sezono pradžioje nežaidęs jokioje komandoje, „Bayern“ aprangos kol kas nevilkėjo nė vieneriose rungtynėse.

Pirmoji nesėkmė bundeslygoje

„Bayern“ iki praėjusio savaitgalio buvo vienvaldis Vokietijos lygos lyderis. Tačiau sekmadienį Miuncheno krepšininkai nutraukė šešių pergalių virtinę ir bundeslygoje patyrė pirmąją nesėkmę.

A.Trinchierio auklėtiniams neišsprendžiamą galvosūkį sukūrė Oldenburgo EWE komanda, nugalėjusi svečius iš Miuncheno 100:95. Miuncheno ekipoje rezultatyviausiai žaidė W.Baldwinas (25 taškai), N.Džedovičius (17) ir P.Zipseris (12).

Beje, bundeslygos varžybos šį sezoną dėl pandemijos prasidėjo neįprastai vėlai – tik lapkričio mėnesį. Todėl turnyre kol kas sužaisti tik septyni turai. Per juos po šešias pergales iškovojo ir pirmąją vietą dalijasi net penkios komandos: „Bayern“, ALBA, Liudvigsburgo „Riesen“, Hamburgo „Towers“ ir Krailsheimo „Merlins“. Po penkis kartus laimėjo Ulmo „ratiopharm“ (žaidė 6 rungtynes) ir EWE.

Miuncheno komandoje per Vokietijos lygos rungtynes rezultatyviausiai žaidžia W.Baldwinas (15 tšk., 3,8 rez.perd.), J.Reynoldsas (13 tšk.), D.J.Seeley (12,8 tšk.), N.Džedovičius (12,3 tšk.) ir J.Johnsonas (12 tšk., 5,6 atk.kam.).

Kol Vokietijos komandos laukė bundeslygos starto, jos spalio mėnesį žaidė Vokietijos taurės pirmojo etapo rungtynes. „Bayern“ šių varžybų pirmajame ture pralaimėjo Bairoito „medi“ komandai, bet paskui iškovojo dvi pergales, grupėje užėmė pirmąją vietą ir iškovojo kelialapį į finalo ketvertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.