EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas Kaune – iš nesėkmių liūno neišbrendantis R. Kurtinaičio vedamas „Chimki“

Penkių pergalių virtinę tęsiantis ir į Eurolygos stipriausiųjų aštuonetą grįžęs Kauno „Žalgiris“ antrąjį turnyro ratą pradės rungtynėmis su komanda, kuri šį sezoną laimi labai retai – Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“.

Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>bckhinki.com nuotr.
Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>bckhinki.com nuotr.
Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>Khimkibasket nuotr.
Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>Khimkibasket nuotr.
Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>G.Šiupario nuotr.
Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ šį Eurolygos sezona neblizga<br>G.Šiupario nuotr.
Aleksejus Švedas yra „Chimki“ lyderis<br>Twitter nuotr.
Aleksejus Švedas yra „Chimki“ lyderis<br>Twitter nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 3:56 PM, atnaujinta Jan 8, 2021, 4:05 PM

Varžovai

Kai „Chimki“ klubas praėjusių metų vasarą ne tik išsaugojo visus pagrindinius žaidėjus, bet ir pasirašė sutartis su trimis pajėgiais naujokais Gregu Monroe, Jordanu Mickey bei Erricku McCollumu, dauguma krepšinio sirgalių tikriausiai galvojo, kad Pamaskvio komandos rezultatai šiame sezone bus ne blogesni negu praėjusiame, kuriame Rimo Kurtinaičio auklėtiniai buvo įsitvirtinę stipriausiųjų aštuonete.

Tačiau šiuo metu, Eurolygos komandoms sužaidus pusę reguliariojo sezono rungtynių, „Chimki“ pavadinimo reikia ieškoti ne viršutinėje lentelės dalyje.

Gerai sukomplektuota komanda visą rudenį ir žiemos pradžioje stebino prastu žaidimu ir dar prastesniais rezultatais, kurie nubloškė „Chimki“ į patį dugną.

Daugkartiniai Rusijos vicečempionai per 17 rungtynių iškovojo vos dvi pergales ir užima paskutinę 18-ąją vietą.

„Chimki“ nuo priešpaskutinę vietą besidalijančių Vilerbano ASVEL ir Atėnų „Panathinaikos“ ekipų atsilieka trimis taškais, o nuo aštuntąją vietą užimančios Milano „Olimpia“ – septyniais taškais.

Chimkų krepšininkai savo gerbėjus kol kas nudžiugino tik dviem blykstelėjimais: spalio pabaigoje namie nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą, o lapkričio viduryje išvykoje įveikė šio sezono atradimu tapusį Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą.

Pergalė Rusijos komandų dvikovoje atrodė lyg „Chimki“ proveržio pradžia, tačiau proveržis neprasidėjo. Priešingai, iškart po šios pergalės „Chimki“ pradėjo ilgą nesėkmių virtinę ir nuo lapkričio vidurio pralaimėjo visas devynerias rungtynes.

Pastarąjį pralaimėjimą „Chimki“ prieš pat Naujuosius metus patyrė savo aikštėje, kur nusileido Pirėjo „Olympiakos“ klubui 88:105.

Pergalės

Jei „Chimki“ tęsia devynių pralaimėjimų virtinę, tai „Žalgiris“ juda visai priešinga kryptimi. Kauno komanda laimėjo penkerias praėjusias rungtynes ir Eurolygoje pakilo į šeštąją vietą, kurią dalijasi su „Valencia“. Šios dvi komandos per 17 rungtynių iškovojo po 10 pergalių.

Ilgesnes pergalių virtines Eurolygoje tęsia tik Maskvos CSKA ir Madrido „Real“. CSKA nuo spalio pabaigos iki Naujųjų metų laimėjo 12 rungtynių iš eilės.

Beje, maskviečiai ilgai nepralaimi ir Vieningoje lygoje, o skaičiuojant abu turnyrus, šiuo metu tęsia 15 pergalių virtinę. Įdomu, kad Maskvos komanda pastarąją nesėkmę patyrė lapkričio 9 dieną per Vieningos lygos rungtynes su „Chimki“ klubu.

Madrido komanda Eurolygoje laimėjo šešerias pastarąsias rungtynes.

Dvi ilgiausias pergalių virtines tęsiančios komandos Naujuosius metus pasitiko Eurolygoje užimdamos dvi pirmąsias vietas. Po pirmojo rato turnyre pirmauja CSKA (laimėjo 14 iš 17 rungtynių), antras yra „Real“ (12 iš 17). Už jų rikiuojasi „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“ (po 11 iš 17) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (10 iš 15).

Pirmosios rungtynės

Eurolygos pirmajame rate viena iš komandų, be didelio vargo įveikusių Chimkų krepšininkus, buvo „Žalgiris“. Spalio 10 dieną antrojo turo rungtynėse Maskvoje kauniečiai nugalėjo „Chimki“ ekipą 84:70.

Nors LKL lyderiai į Rusiją keliavo be Joffrey Lauvergne‘io, kuriam buvo įtariamas COVID-19, varžovus tuo metu buvo užgriuvusios daug didesnės problemos. Sezono pradžioje „Chimki“ trūko kelių susižeidusių krepšininkų, dar keli žaidėjai negalėjo rungtyniauti dėl teigiamų koronaviruso testų.

Net pasitelkęs vieną dublerių komandos krepšininką, „Chimki“ įregistravo vos aštuonis žaidėjus. Tarp jų buvo dėl traumos žaisti negalėjęs Dairis Bertanas.

Septyniese R.Kurtinaičio auklėtiniai Lietuvos čempionams nepasipriešino. Tiesa, „Žalgiris“ rungtynes pradėjo gana vangiai, bet sulaukė, kol varžovų jėgos pradės sekti, ir pamažu įgijo triuškinamą persvarą. Labiausiai prie šios pergalės prisidėjo Marius Grigonis (21 taškas), Nigelas Hayesas (15), Artūras Milaknis (14) ir Augustine‘as Rubitas (12). Chimkų komandoje rezultatyviausiai žaidė Jonasas Jerebko (23), Devinas Bookeris (14) ir iš dublerių ekipos trumpam pakviestas Vladislavas Odinokovas (110.

Beje, M.Grigonis per šias rungtynes pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą, kurį vėliau pagerino žaisdamas su Vilerbano ASVEL ekipa (25 taškai).

Lyderiai ir nuostoliai

Traumos ir teigiami koronaviruso testai šį sezoną buvo pristabdę beveik visus „Chimki“ žaidėjus. Eurolygoje per pirmąjį ratą visas 17 rungtynių žaidė tik vienas krepšininkas Viačeslavas Zaicevas.

15 rungtynių žaidė švedas Jonasas Jerebko, 14 – amerikietis Jordanas Mickey, po 13 – Aleksejus Švedas, Sergejus Karasiovas ir latvis Janis Timma.

Gruodžio viduryje „Chimki“ buvo pavykę išrikiuoti beveik stipriausią sudėtį, bet per paskutines praėjusių metų rungtynes su „Olympiakos“ klubu Pamaskvio komandai vėl trūko trijų svarbių žaidėjų amerikiečio Grego Monroe, J.Jerebko ir J.Timmos.

Šie trys krepšininkai praėjusį sekmadienį nežaidė ir per Rusijos lygos rungtynes su Krasnodaro „Lokomotiv“ klubu.

Kaip ir kelis praėjusius sezonus, „Chimki“ rezultatus labiausiai lemia A.Švedas. 32 metų gynėjas pelno 17,8 taško ir Eurolygoje užima trečiąją vietą pagal rezultatyvumą. Be to, jis yra pirmas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 8,4) ir pagal klaidas (vid. 4,9).

Komandai puolant nemažai nuveikia amerikietis Devinas Bookeris (12,8 tšk., 5,4 atk.kam.), J.Jerebko (11,5 tšk., 5,5 atk.kam.), J.Mickey (11,4 tšk., 5,4 atk.kam.), G.Monroe (10,3 tšk., 6 atk.kam.) ir dar vienas amerikietis Errickas McCollumas (8,8 tšk.).

J.Mickey turnyre yra trečias pagal blokuotus metimus (vid. 1,8).

Rusijos lyga

„Chimki“ neturi nuolatinės Eurolygos licencijos, todėl šis klubas dėl teisės žaisti svarbiausiame žemyno turnyre privalo kovoti Rusijos pirmenybėse.

Jose R.Kurtinaičio auklėtiniai laimi dažniau nei Eurolygoje, tačiau irgi anaiptol ne taip dažnai, kaip norėtų. „Chimki“ per 10 rungtynių iškovojo 5 pergales ir užima septintąją vietą.

Prieš kelias savaites Chimkų komandos padėtis buvo dar blogesnė, bet prieš Naujuosius metus R.Kurtinatis laimėjo Lietuvos trenerių dvikovą su Kaziu Maksvyčiu, kurio vadovaujamą Permės „Parma“ komandą namie nugalėjo 103:83, o praėjusį sekmadienį „Chimki“ išvykoje įveikė dar vieną lietuviškų atspalvių turinčią ekipą Krasnodaro „Lokomotiv“ 102:91.

Per pastarąjį mačą net 34 taškus pelnė „Lokomotiv“ gynėjas Jordanas Crawfordas, tačiau jam atsvara tapo „Chimki“ lyderis A.Švedas, įmetęs 30 taškų. Rusijos krepšinio žvaigždei padėjo D.Bookeris (21 taškas), Jegoras Vialcevas (16), J.Mickey (13).

Beje, per Rusijos lygos rungtynes „Chimki“ negali žaisti stipriausia sudėtimi. Turnyre galioja šešių legionierių limitas, o „Chimki“ paraiškoje yra net aštuoni užsieniečiai.

Pamaskvio klubo sezono lyderiai yra A.Švedas (19,5 tšk., 8,8 rez.perd.), G.Monroe (16 tšk., 6,8 atk.kam.), J.Mickey (14,8 tšk.), D.Bookeris (14,5 tšk.) ir J.Vialcevas (12,3 tšk.).

Vieningoje lygoje pirmauja 9 iš 10 rungtynių laimėjęs Sankt Peterburgo „Zenit“. Už jo rikiuojasi Maskvos CSKA (9 iš 11), „Lokomotiv“ (8 iš 12), Kazanės „Uniks“ (7 iš 11), „Nižnij Novgorod“ (6 iš 8) ir Saratovo „Avtodor“ (5 iš 9).

K.Maksvyčio treniruojama „Parma“ užima devintąją vietą (4 iš 10).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.