EUROLYGA 2023

Trečiadienio „Žalgirio“ varžovė – turnyro lentelės kaimynė „Valencia“

Sausio viduryje Kauno „Žalgirio“ krepšininkai kelias dienas praleido Rusijoje, kur žaidė dvejas iš eilės Eurolygos rungtynes. Šią savaitę žalgiriečiai ilgėliau užtruks kitame Europos pakraštyje – trečiadienį ir penktadienį svečiuose susitiks su dviem Ispanijos ekipomis „Valencia“ ir Vitorijos „Baskonia“.

Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ispanijos ekipa yra grėsmingas varžovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 9:04 AM, atnaujinta Jan 27, 2021, 10:05 AM

Padėtis

Kauno „Žalgiris“ antrą turą iš eilės susitiks su komanda, kuri su Lietuvos čempionais kovoja dėl vietos aštuntuke. Žalgiriečiai, laimėję 12 iš 21 rungtynių, šiuo metu dalijasi šeštąją vietą su Miuncheno „Bayern“, tačiau šioms dviem komandoms ant kulnų mina net keturios ekipos, atsiliekančios vos vienu tašku. Aštuntąją vietą dalijasi po 11 pergalių turinčios „Valencia“, praėjusią savaitę kauniečių įveikta Pirėjo „Olympiakos“ bei abi Stambulo komandos „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahçe“.

„Baskonia“, pas kurią Kauno krepšininkai keliaus iš Valensijos, nukrito žemiau. Vitorijos komanda laimėjo 9 rungtynes ir užima 13-ąją vietą.

„Žalgirį“ šiuo metu lenkia tik penkios komandos: „Barcelona“, Maskvos CSKA (laimėjo po 15 iš 21 rungtynių), Sankt Peterburgo „Zenit“ (13 iš 19), Milano „Olimpia“ (13 iš 20) ir Madrido „Real“ (13 iš 21).

Varžovai

Žiemos pradžioje „Valencia“ buvo įsitvirtinusi Eurolygos pirmajame aštuonete, tačiau po Kalėdų vieną po kitos prarado kelias pozicijas. Nesėkmių ruožas prasidėjo, kai „apelsininiai“ paskutinėse 2020 metų rungtynėse svečiuose vieno taško skirtumu nusileido „Baskonia“ ekipai. Po to Valensijos krepšininkai išvykose pralaimėjo „Barcelona“ ir Milano „Olimpia“ komandoms, o nesėkmių virtinę nutraukė tik užpraėjusią savaitę, kai savo aikštėje sutriuškino Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą.

Tačiau praėjusią savaitę „Valencia“ vėl žaidė išvykoje ir vėl nelaimėjo. Valensijos krepšininkai tuščiomis grįžo iš Prancūzijos, kur nusileido Vilerbano ASVEL ekipai 77:90.

„Mūsų blogas ruožas neturėtų būti ilgas, – optimizmo neprarado treneris Jaume Ponsarnau. – Dabar esame nusivylę, nes nežaidžiame taip, kaip norime. Tačiau mes žinome, ką sugebame ir ką turime daryti“.

Nors „Valencia“ per pastarąsias penkerias rungtynes pralaimėjo net keturis kartus, visus keturis kartus suklupo varžovų aikštėse. Tuo tarpu tarp savosios „Fonteta“ arenos sienų Valensijos krepšininkai pastarąjį kartą pralaimėjo gruodžio 8 dieną. Tuomet Valensijoje viešėjo ir šeimininkus nuskriaudė Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda.

Nuo tada „Valencia“ namie laimėjo visas trejas Eurolygos ir visas ketverias Ispanijos lygos rungtynes.

Pirmosios rungtynės

Pirmosios „Žalgirio“ ir „Valencia“ rungtynės įvyko spalio 22 dieną. Tuomet į „Žalgirio“ areną dar buvo įleidžiami žiūrovai, tačiau penkių tūkstančių aistruolių palaikymas nepadėjo Kauno komandai iškovoti pergalės.

Nors šeimininkai antrajame kėlinyje pirmavo dviženkliu skirtumu, iškart po pertraukos jų žaidimas išsiderino ir „Valencia“ nugalėjo 94:82. Svečių gretose pasižymėjo Pietų slavų desantas: juodkalnietis Bojanas Dubljevičius, serbas Vanja Marinkovičius (po 16 taškų), serbas Nikola Kaliničius (14) ir slovėnas Klemenas Prepeličius (13).

„Žalgiryje“ rezultatyviausiai žaidė Marius Grigonis, Augustine‘as Rubitas (po 12), Nigelas Hayesas ir Joffrey Lauvergne‘is (po 11).

Nors „Valencia“ retai žaidžia Eurolygoje, su „Žalgiriu“ susitiko jau aštuonis kartus. Tarpusavio rungtynėse žymiai pirmauja šešias pergales iškovojusi „Valencia“. Kauniečiai abi pergales pasiekė 2017-2018 metų sezone.

Lyderiai

Praėjusiais sezonais didžiausias „Valencia“ trūkumas būdavo trumpas atsarginių suolas. Komandai neužtekdavo jėgų, kad ji kelis mėnesius stabiliai žaistų ir Eurolygoje, ir Ispanijos lygoje. „Apelsininiai“ beretai džiugindavo savo gerbėjus ilgomis pergalių virtinėmis, bet paskui taip pat ilgai liūdindavo pralaimėjimais.

Prieš šį sezoną „Valencia“ vadovams pavyko išspręsti problemą ir komanda, ko gero, pirmą kartą istorijoje turi dvylika vos ne lygiaverčių žaidėjų.

Žinoma, net ir lygia sudėtimi pasižyminčiose komandose būna lyderiai. Valensijos ekipoje šį vaidmenį atlieka jos kapitonas, devintą sezoną „apelsininių“ marškinėlius vilkintis juodkalnietis Bojanas Dubljevičius (10,8 tšk., 5,4 atk.kam.) ir du naujokai slovėnas Klemenas Prepeličius (11,2 tšk., 3,1 rez.perd.) bei serbas Nikola Kaliničius (10,3 tšk., 3 rez.perd.).

Pagal rezultatyvumo vidurkį nuo jų nedaug atsilieka amerikiečiai Derrickas Williamsas (9,9 tšk.) ir Mike‘as Tobey (9,2 tšk.) bei prancūzas Louis Labeyrie (8,6 tšk.).

Net dešimt „Valencia“ krepšininkų per Eurolygos rungtynes žaidžia vidutiniškai 16-26 minutes. O prie šio dešimtuko dar reikia pridėti savo užduotis patikimai atliekantį 37-erių veteraną Fernando San Emeterio (vid. 14,1 min.) bei serbą Vanją Marinkovičių, kuris dėl traumų žaidė tik ketverias rungtynes.

Ispanijos lyga

Dvi Ispanijos komandos, su kuriomis šią savaitę susitiks „Žalgiris“, praėjusį sekmadienį susirėmė ACB lygoje. Visa galva pranašesni buvo namie žaidę „Valencia“ krepšininkai. Jie iškart po pertraukos pradėjo didinti skirtumą ir sutriuškino „Baskonia“ komandą 83:61.

Tarp nugalėtojų labiausiai pasižymėjo Nikola Kaliničius (14 taškų), Mike‘as Tobey (12), Klemenas Prepeličius ir 20-metis Jaime Pradilla (po 9). Svečių ekipoje rezultatyviausiai žaidė Zoranas Dragičius (12), Achille Polonara ir Luca Vildoza (po 8). Abu „Baskonia“ lietuviai Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis pelnė po 2 taškus.

Nors „Valencia“ laimėjo pastarąsias rungtynes, lentelėje aukštesnę vietą vis dar užima „Baskonia“. Tiesa, skirtumas tarp šių komandų sumažėjo iki minimalaus. Per 20 rungtynių „Baskonia“ iškovojo 15 pergalių ir užima ketvirtąją vietą, o 14 pergalių pasiekusi „Valencia“ su Burgoso „San Pablo“ dalijasi penktąją vietą.

Visi persekiotojai jau atsiliko gana žymiai. Septintojoje vietoje esančio Badalonos „Joventut“ sąskaitoje yra tik 10 pergalių.

Tuo tarpu nuo lyderių „Baskonia“ ir „Valencia“ atsilieka nedaug. Pirmaujantis Madrido „Real“ iškovojo 17 pergalių (tiesa, žaidė tik 18 rungtynių), „Barcelona“ ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ – po 16 pergalių.

Valensijos komandoje per ACB lygos varžybas naudingiausiai žaidžia Bojanas Dubljevičius (12,5 tšk., 6,3 atk.kam.), Louis Labeyrie (10,6 tšk., 6 atk.kam.), K.Prepeličius (10,3 tšk.), M.Tobey (9,4 tšk., 5,1 atk.kam.), N.Kaliničius (9,4 tšk.) ir Samas Van Rossomas (8 tšk., 3,6 rez.perd.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.