EUROLYGA 2023

Krepšinio taurių savaitgalis: Š. Jasikevičiaus titulas, triuškinanti „Olimpia“, koronavirusas ir nesėkminga G. Oreliko pabaiga

Antroji arba trečioji vasario mėnesio savaitė Europos krepšinyje skiriama nacionalinių taurių turnyrams. Paprastai vasario viduryje naujieji taurių laimėtojai paaiškėja keliolikoje Senojo žemyno šalių. Tačiau sveikatos krizei sujaukus sporto gyvenimą kai kuriose šalyse šį sezoną buvo nuspręsta taurės turnyro visai nerengti, kitose šalyse lemiamos dvikovos nukeltos krepšininkams užsikrėtus koronavirusu ar dėl kitų priežasčių.

 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Orelikas.
G.Orelikas.
Jonas Mačiulis <br>Championsleague.com nuotr.
Jonas Mačiulis <br>Championsleague.com nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 12:17 AM, atnaujinta Feb 15, 2021, 9:19 AM

Šį savaitgalį finalo rungtynės įvyko vos keliose šalyse, o užsienio klubuose rungtyniaujantiems Lietuvos krepšininkams taurių savaitė nebuvo sėkminga. Finale žaidė tik Gediminas Orelikas, bet ir jo komandai nepavyko iškovoti Bosnijos ir Hercegovinos taurės.

Turkijos taurė ir Prancūzijos lygos taurė

Turkijos krepšinio federacija nusprendė šiais metais taurės turnyro nerengti dėl pernelyg apkrauto tvarkaraščio. Prancūzijos lyga dėl pandemijos irgi nerengs lygos taurės turnyro, kuris paprastai vykdavo vasario viduryje.

Ispanijos taurė

Ketvirtfinalis. Vitorijos „Baskonia“ (R.Giedraitis 19, T.Sedekerskis 2) – Badalonos „Joventut“ 96:87, „Barcelona“ (tr.Š.Jasikevičius) – Malagos „Unicaja“ 103:93 (po pratęsimo), Madrido „Real“ – „Valencia“ 85:74, Lagūnos „Tenerife“ – Burgoso „San Pablo“ 87:76.

Pusfinalis. „Barcelona“ – „Baskonia“ (R.Giedraitis 5, T.Sedekerskis 0) 77:68, „Real“ – „Tenerife“ 85:79.

Finalas. „Barcelona“ – „Real“ 88:73 (C.Higginsas 20, R.Šmitas 13, N.Mirotičius ir N.Kalathis po 12/ W.Tavaresas 17, A.Abalde 15).

Lietuviai šį sezoną žaidžia net šešiose Ispanijos lygos komandose, tačiau į taurės turnyrą pateko tik viena iš jų. Į Madride vykusį finalo aštuonetą atvyko „Baskonia“, kuriai atstovauja Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis. Vitorijos krepšininkai laimėjo ketvirtfinalio rungtynes, bet pusfinalyje nusileido Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai „Barcelona“ ekipai.

Sekmadienį „Barcelona“ pabaigė pergalingą žygį. „Mėlyni-granatiniai“ lemiamose rungtynėse įveikė „Real“ klubą ir 26-ąjį kartą iškovojo šalies taurę. „Barcelona“ šį titulą susigrąžino po sezono pertraukos, o pernai taure 28-ąjį kartą džiaugėsi „Real“ krepšininkai.

Naudingiausiu finalo aštuoneto žaidėju išrinktas „Barcelona“ gynėjas Cory Higginsas.

Italijos taurė

Ketvirtfinalis. Sasario „Dinamo“ (E.Bendžius 22) – Pėzaro „Victoria Libertas“ 110:115 (po pratęsimo), Milano „Olimpia“ – „Reggio Emilia“ 80:52, Bolonijos „Virtus“ – Venecijos „Reyer“ 82:89, „Brindisi“ – „Trieste“ 93:81.

Pusfinalis. „Olimpia“ – „Reyer“ 96:65, „Victoria Libertas“ – „Brindisi“ 74:69.

Finalas. „Olimpia“ – „Victoria Libertas“ 87:59 (L.Datome 15, K.Punteris ir Z.LeDay po 13/ T.Cainas 15, H.Drellas ir M.Filipovity po 12).

Eimanto Bendžiaus ir kitų Sasario krepšininkų viltys iškovoti Italijos taurę dužo po ketvirtfinalio rungtynių pratęsimą. „Dinamo“ neapgynė trečiajame kėlinyje turėtos dviženklės persvaros, paskutinėmis ketvirtojo kėlinio sekundėmis išlygino rezultatą, bet per pratęsimą nusileido „Victoria Libertas“ krepšininkams.

Milane vykusiame finalo aštuonete lyg viesulas visus varžovus nušlavė „Olimpia“ krepšininkai, visas trejas rungtynes laimėję 28-31 taškų skirtumu. „Olimpia“ šalies taurę iškovojo septintąjį kartą, o prizu džiaugėsi pirmą sykį nuo 2017 metų. Naudingiausiu turnyro žaidėju išrinktas Milano komandos puolėjas Luigi Datome.

Graikijos taurė

Ketvirtfinalis. „Laurio“ – Atėnų AEK (J.Mačiulis 11) 90:85 (po pratęsimo), Rodo „Kolossos“ – Patrų „Prometheas“ 68:73, Salonikų „Iraklis“ – Salonikų PAOK 61:63, Atėnų „Panathinaikos“ – Atėnų „Peristeri“ nukeltos.

Pusfinalis. PAOK – „Prometheas“ 69:76 (po pratęsimo).

Graikijos komandoms nepavyko sužaisti visų numatytų ketvirtfinalio ir pusfinalio rungtynių, nes „Panathinaikos“ krepšininkai usžikrėtė koronavirusu. Į finalą patekusiam „Prometheas“, kuriam atstovauja buvęs „Neptūno“ puolėjas Jerai Grantas, varžovų teks palaukti.

Ketvirtfinalyje žaidė vienas lietuvis – Jonas Mačiulis iš AEK. Jo komanda po dramatiškos kovos ir pratęsimo buvo priversta pripažinti „Laurio“ krepšininkų pranašumą.

Lenkijos taurė

Ketvirtfinalis. Sopoto „Trefl“ (M.Paliukėnas 2) – Varšuvos „Legia“ 92:56,

Pusfinalis. „Trefl“ (M.Paliukėnas 7) – Stargardo „Spojnia“ 73:84, Zeliona Guros „Zastal“ – Ostrovo „Stal“ 105:79.

Finalas. „Zastal“ – „Spojnia“ 86:73 (I.Lundbergas 21, R.Freimanis 20/ B.Steele‘as 16).

Zeliona Guros klubas trečiąjį kartą iškovojo Lenkijos taurę (du praėjusius – 2015 ir 2017 m.), o naudingiausiu turnyro žaidėju buvo išrinktas danas Iffe Lundbergas.

Izraelio taurė

Pusfinalis. Jeruzalės „Hapoel“ (tr.D.Adomaitis) – Rišono „Makabi“ 84:90, Tel Avivo „Makabi“ – Holono „Hapoel“ 87:85.

Prieš mėnesį Jeruzalės komandos treneriu tapęs Dainius Adomaitis pirmosios užduoties neįvykdė. Jo auklėtiniai pusfinalyje nusileido Rišono ekipai ir nepateko į šalies taurės finalą. Beje, Jeruzalės komanda šį prizą iškovojo du praėjusius sezonus.

Kada įvyks šio sezono lemiamos rungtynės, dar neaišku.

Serbijos taurė

Pusfinalis. Belgrado „Crvena Zvezda“ – Belgrado „Partizan“ 79:78, Belgrado „Mega“ – Novi Sado „Vojvodina“ 82:75.

Finalas. „Crvena Zvezda“ – „Mega“ 73:60 (J.O‘Bryantas ir D.Davidovacas po 14/ F.Petruševas 21).

„Crvena Zvezda“ pusfinalyje nugalėjo pagrindinį varžovą ir trejų praėjusių metų taurės laimėtoją „Partizan“ klubą, o sekmadienį finale atliko truputį lengvesnę užduotį ir septintąjį kartą iškovojo Serbijos taurę.

Kroatijos taurė

Pusfinalis. „Split“ – Dubravos „Furnir“ 95:83, „Zadar“ – Zagrebo „Cibona“ 84:82.

Finalas. „Zadar“ – „Split“ 79:70 (Ch.Onuaku 16/ M.Lukovičius 20).

Zadaro komanda aštuntąjį kartą iškovojo Kroatijos taurę ir tapo turnyro rekordininke. Prie „Zadar“ pergalės prisidėjo ir buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Dominikas Mavra.

Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju išrinktas amerikietis Chinanu Onuaku.

Bosnijos ir Hercegovinos taurė

Pusfinalis. Sarajevo „Spars“ (G.Orelikas 11) – „Široki“ 71:60, Aleksandrovaco „Igokea“ – Sarajevo „Bosna“ 87:46.

Finalas. „Igokea“ – „Spars“ 77:55 (N.Jovanovičius 17/ K.Kamenjašas 14, G.Orelikas 8).

Gediminas Orelikas ir jo komandos draugai iš „Spars“ finale varžovams nesukėlė jokių problemų, o be vargo lemiamas rungtynes laimėjusi „Igokea“ aštuntąjį kartą iškovojo šalies taurę. Aleksandrovaco komanda prizą susigrąžino po metų pertraukos, o pernai taurė buvo įteikta „Spars“.

Čekijos taurė

Finalas. „Nymburk“ – „Kolin“ 96:71 (V.Hrubanas 25/ A.Čižas 20).

Nimburko komanda šalies taurę iškovojo 15-ąjį kartą, tarp jų – penktąjį iš eilės. Ši virtinė galėjo būti dar ilgesnė, bet praėjusio dešimtmečio viduryje „Nymburk“ dėl įtempto tvarkaraščio nerungtyniavo Čekijos taurės turnyre.

Prie šįmetės „Nymburk“ pergalės prisidėjo buvęs „Šiaulių“ puolėjas Omaras Prewittas. O „Nymburk“ fizinio rengimo treneriu dirba lietuvis Ričardas Reimaris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.