EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: lemiamas R. Giedraičio tarpsnis, M. Grigonio individualizmas ir R. Jokubaičio agresija

Marius Grigonis per pirmąsias Eurolygos dvigubos savaitės rungtynes žaidė kaip tikras lyderis: kai labiausiai reikėjo, ėmėsi iniciatyvos, paskui padėjo suderinti Kauno „Žalgirio“ komandinius veiksmus. 27-ajame ture puikiai pasirodė ir Rokas Giedraitis, ėmęsis Vitorijos „Baskonia“ lyderio vaidmens per pergalę užtikrinusį rungtynių tarpsnį. Labai gerą pažymį sau galėjo parašyti ir Rokas Jokubaitis, Paulius Jankūnas bei Tadas Sedekerskis. Vis dėlto ne visi lietuviai galėjo prisidėti prie savo komandų pergalių – šio turo rungtynes praleido Artūras Milaknis, Artūras Gudaitis ir Edgaras Ulanovas.

Marius Grigonis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Penkis tritaškius pataikęs M.Grigonis daugiausia prisidėjo prie svarbios „Žalgirio“ pergalės prieš ASVEL ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Penkis tritaškius pataikęs M.Grigonis daugiausia prisidėjo prie svarbios „Žalgirio“ pergalės prieš ASVEL ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 12:13 AM

„Žalgiris“

Nors „Žalgirio“ arenoje sirgalių balsai skamba tik per garsiakalbį, net ir toks palaikymas Kauno „Žalgirio“ komandą savoje aikštėje pavertė neįveikiama. Antradienį Lietuvos čempionai nugalėjo Vilerbano ASVEL ekipą 85:75 ir žaisdami namie laimėjo septintąsias iš eilės Eurolygos rungtynes.

Savo aikštėje „Žalgiris“ pastarąjį kartą suklupo gruodžio pradžioje žaisdamas su „Barcelona“, o paskui „Žalgirio“ arenoje nugalėjo Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Fenerbahçe“, Miuncheno „Bayern“, „Chimki“, Pirėjo „Olympiakos“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir ASVEL komandas.

Antradienį beveik tris kėlinius aikštėje vyko lygi kova, o pirmaujanti komanda keitėsi septynis kartus. Vis dėlto trečiojo kėlinio pabaigoje „Žalgiris“ įgijo dviženklę persvarą, kurią užtikrintai išsaugojo paskutiniame ketvirtyje. Svečiams iš Vilerbano teko susitaikyti su tuo, kad jų šešių pergalių virtinė Eurolygoje buvo baigta.

Kauno komandoje žaisti negali traumuoti Artūras Milaknis ir Patricio Garino, todėl treneriui Martinui Schilleriui nereikėjo sukti galvos dėl dvyliktuko. Į jį pateko septyni lietuviai ir penki užsieniečiai, tačiau Marekas Blaževičius ir amerikietis Steve‘as Vasturia į aikštę nebuvo įleisti.

Šeši žaidę Lietuvos krepšininkai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 44 iš 85. Marius Grigonis įmetė 21 tašką, Rokas Jokubaitis – 10, Lukas Lekavičius – 6, Paulius Jankūnas – 5, Martinas Gebenas – 2, Karolis Lukošiūnas – 0.

Nors lietuviai žaidė rezultatyviai, prancūzai antradienį „Žalgirio“ arenoje pelnė dar daugiau taškų – 57. Prie to žymiai prisidėjo žalgirietis Joffrey Lauvergne‘is (18 taškų), o tarp aštuonių ASVEL ekipos prancūzų rezultatyviausiai žaidė Guerschonas Yabusele‘is (17 taškų).

„Žalgiris“ per 27 turus iškovojo 15 pergalių ir užima devintąją vietą. Aukščiau rikiuojasi „Barcelona“ (19 pergalių), Maskvos CSKA (18), Milano „Olimpia“, Miuncheno „Bayern“ (po 17), Sankt Peterburgo „Zenit“, Stambulo „Anadolu Efes“, Madrido „Real“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ (po 16).

Kauno komandos įveiktas ASVEL turi 12 pergalių ir užima dvyliktąją vietą.

Kauniečiai kitas rungtynes žais penktadienį namie su „Olimpia“. Milano krepšininkai prieš kelionę į Kauną ilsėjosi trumpiau. Jie trečiadienį namie žaidė su „Fenerbahçe“ ir pralaimėjo 92:100 (K.Punteris 20, L.Datome 16, Sh.Shieldsas 14, S.Rodriguezas 13).

Legionieriai

Du užsienio klubams atstovaujantys lietuviai šiame ture nežaidė. Rungtynes praleido kelio traumą patyręs Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis ir Stambulo „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas, kuris iki šios savaitės buvo vienintelis „geltonų-mėlynų“ žaidėjas, visas rungtynes pradėjęs starto penkete.

Nepaisant žymaus praradimo, „Zenit“ antradienį namie nugalėjo Berlyno ALBA komandą 87:71. Pergalė nebuvo lengva.

Buksavusi Sankt Peterburgo komanda trečiojo kėlinio viduryje atsiliko dviženkliu skirtumu 53:64. Tačiau tada „Zenit“ įmetė 13 taškų be atsako, o paskutinį 14 min. tarpsnį laimėjo 34:7.

„Fenerbahçe“ krepšininkai trečiadienį patikrino, ką sugeba į Kauną besiruošianti Milano „Olimpia“. Nors rungtynės vyko Milane, Stambulo komanda pasiekė sunkią pergalę 100:92.

Permainingame mače „geltoni-mėlyni“ pergalės pamatus pasidėjo trečiojo kėlinio viduryje, kai pelnė 13 taškų be atsako ir išsiveržė į priekį 66:60. Nors persvara buvo trapi, „Olimpia“ svečių nebepavijo.

Trečiadienį puikiai žaidė abu Vitorijos „Baskonia“ lietuviai. Jų komanda namie sutriuškino Pirėjo „Olympiakos“ klubą 91:66, o per lemiamą tarpsnį spindėjęs Rokas Giedraitis pelnė 18 taškų. Jo komandos draugas Tadas Sedekerskis pridėjo 8 taškus.

Lemiamas tarpsnis buvo antrajame kėlinyje, kuriame „Baskonia“ pavijo dviženkliu skirtumu (15:25) pirmavusius svečius ir netrukus pati įgijo dviženilę persvarą (43:30). Po pertraukos „Olympiakos“ truputį pasispyriojo, bet paskutiniame ketvirtyje šeimininkai visiškai užgožė varžovus.

„Baskonia“ iškovojo 14-ąją pergalę ir dalijasi dešimtąją vietą su „Valencia“.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ starto penketo puolėjas puikiai atsidengdavo, gaudavo kamuolį, o tada varžovai bėdos neišvengdavo. Tiesa, R.Giedraitis laisvas nepataikė pirmojo tolimo metimo, bet antrajame kėlinyje gadino varžovams nervus ir aštriais prasiveržimais, ir tritaškiais. Jis vien antrojo kėlinio antroje pusėje per 5 min. surinko 11 taškų („Baskonia“ tą tarpsnį laimėjo 15:4 ir įgijo lemiamą persvarą). Kartais prasiverždavo nenumaldomas R.Giedraičio noras žaisti efektingai tuomet, kai viską būdavo galima padaryti daug paprasčiau, ir atakos nutrūkdavo, tačiau to, matydami skaičius švieslentėje, nevengė ne vien lietuvis, bet ir dauguma jo komandos draugų. R.Giedraitis per 25 min. pelnė 18 taškų (4/4 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 1/2 baudų) ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Marius Grigonis. Du pirmieji „Žalgirio“ lyderio metimai buvo „kažkur į krepšio pusę“. Tačiau tai M.Grigonio ūpo nesumažino. Jis daug judėjo, daug žaidė individualiai, dažnai pataikydavo, bet taip pat neretai klysdavo ir vien pirmajame kėlinyje pelnė 8 taškus. Kai komanda po pertraukos pradėjo žaisti darniau, M.Grigonis tapo ramesnis ir nebesistengė viską daryti pats, bet vos pasitaikius gerai progai mesdavo į krepšį ir dažniausiai pataikydavo. Vis dėlto gindamasis jis nebuvo susikaupęs ir 35-ąją min. prasižengė ketvirtą kartą. M.Grigonis žaidė 26 min., pelnė 21 tašką (3/5 dvitaškių, 5/7 tritaškių), 3 kartus suklydo ir 4 kartus prasižengė.

Gynėjas penktą kartą šį sezoną pelnė 20 ar daugiau taškų, o jo vidurkis yra 14,3 taško.

Rokas Jokubaitis. Antrą kartą starto penkete rungtynes pradėjęs gynėjas nuo pirmųjų minučių žaidė labai aktyviai, bet iš pradžių jo veiksmai nebuvo pakankamai apgalvoti. Iki pertraukos jis pataikė tik 2 iš 7 metimų. Trečiajame kėlinyje R.Jokubaitis pradėjo žaisti dar agresyviau, ypač gindamasis, bet kartu – ir tiksliau. Po pertraukos jis rečiau mesdavo, bet puikiai kūrė progas komandos draugams. Jaunasis gynėjas žaidė 23 min., pelnė 10 taškų (3/8 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 4/4 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas.

Tadas Sedekerskis. Vitorijos ekipos puolėjas rungtynių pradžioje surengė efektingą ataką, kurią pradėjo perimdamas kamuolį ir pabaigė dėjimu. Ir vėliau jis abiejose aikštės pusėse žaidė aktyviai ir tiksliai, nedarė didelių klaidų, o paskutinėmis minutėmis asmeninę sąskaitą papildė dviem taikliais tritaškiais. T.Sedekerskis per 18 min. pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius.

Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas pasinaudojęs patirtimi įgydavo pranašumą, bet iki pertraukos varžovų aukštaūgiai šoklumu ir vikrumu dažniausiai sugebėdavo panaikinti P.Jankūno pranašumą. Maža to, puolėjas jau 18-ąją min. prasižengė trečiąjį kartą. Tačiau po pertraukos P.Jankūno privalumai aiškiai nusvėrė varžovų privalumus abiejose aikštės pusėse. Veteranas žaidė 21,5 min., pelnė 5 taškus (2/4 dvitaškių, 1/2 baudų), atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir pats prasižengė 4 kartus. Jis pasiekė asmeninį sezono atkovotų kamuolių rekordą (jo karjeros rekordas – 17 atkovotų kamuolių).

Lukas Lekavičius. Pirmoje rungtynių pusėje L.Lekavičius žaidė karštakošiškai ir, nespėjęs nuveikti nieko gero, per 5 min. gavo dvi pražangas. Po pertraukos jis žaidė kur kas ramiau, paskutinę trečiojo kėlinio minutę pelnė pirmuosius taškus ir svariai prisidėjo prie lemiamo „Žalgirio“ spurto. L.Lekavičius per 14 min. pelnė 6 taškus (3/3 dvitaškių).

Martinas Gebenas. Po varžovų krepšiu M.Gebenas beveik viską darė gerai: ir užsiimdavo padėtį, ir priimdavo kamuolį, ir pasistumdydavo. Tačiau savoje baudos aikštelėje vidurio puolėjas netapo atsvara varžovų priekinei linijai. M.Gebenas žaidė 6,5 min. ir pelnė 2 taškus (0/1 dvitaškio, 2/4 baudų).

Karolis Lukošiūnas. „Žalgirio“ metikas į aikštę buvo įleistas jau 8-ąją min. ir bandė atlikti A.Milaknio vaidmenį, bet vienintelis jo tolimas metimas iš sunkios padėties tikslo nepasiekė. K.Lukošiūnas žaidė 5,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.