EUROLYGA 2023

Netikėtas NBA klubo vadovo pasiūlymas: tritaškis metimas turėtų būti vertas 2,5 taško

„76ers“ klubo krepšinio operacijų prezidentas Darylas Morey interviu metu teigė, kad metimas nuo tritaškio linijos yra per didelės vertės ir turėtų būti vertas 2,5 taško. Jis taip pat pridūrė, kad tritaškio linijos turėtų būti nubrėžtos toliau, rašo „CBS sports“ žurnalistas Colinas Ward-Henningeris

 D.Morey.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 D.Morey.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 10:00 AM, atnaujinta Mar 22, 2021, 10:01 AM

NBA komandos artimiausiu metu pasieks daugiausiai istorijoje išmestų tritaškių per sezoną skaičių. Tokį rekordą komandos užfiksuos jau 10-ąjį kartą iš eilės. Žaidimo analitika ir krupštus plano kurima rungtynėms privedė lygą prie istoriškai produktyvaus komandų puolimo. „Dallas Mavericks“ ekipa praėjusį sezoną rinko po 115.9 taško per 100 pozicijų – tai visų laikų lygos rekordas. Tačiau šiame sezone jau net šešios komandos viršiją šia ribą.

Ir tai ne tik dėl išaugusio tritaškių skaičiaus. Didžioji dalis geriausių lygos komandų ne tik išmeta daugiausiai tolimų metimų, bet ir geriausiai juos realizuoja. Ši taisyklė negalioja tik „Los Angeles Lakers“ ir „Philadelphia 76ers“ ekipoms. Pastaroji užima 13-ąją vietą lygoje pagal taiklumą, bet yra tik 28-oje pagal išmetimų skaičių. Net ir prie komandos prisidėjus tokiems metikams, kaip Sethas Curry ar Danny Greenas, didžiają dalį taškų „76ers“ renka iš po krepšio, kur dominuoja šio sezono MVP kandidatas Joelis Embiidas ar kitos komandos žvaigždės, kaip Benas Simmonsas ar Tobiasas Harisas

Filadelfijos komandos krepšinio operacijų prezidentas Darylas Morey – jau ne vienerius metus esantis didžiausias NBA analitikos propaguotojas – pripažįsta, kad jo komanda yra anomalija. D.Morey dalyvaudamas „Rights to Ricky Sanchez“ tinklalaidėje teigė, kad šiuo metu krepšinis vienodėja ir jame atsiranda tik vienas kelias į pergalę. Jis taip pat pastebėjo, jog skirtumas tarp tritaškio ir dvitaškio metimų yra per didelis ir geriau būtų, jei tolimi metimai būti verti šiek tiek mažiau taškų.

„Jei savo komandoje turi J.Embiidą, B.Simmonsą ar T.Harrisą, tada gali laimėti ir tokiu būdu, bet tai labai retas atvejis. Todėl tai tiesiog per didelė vertė. Tritaškis buvo sukurtas norint aikštelėje sukurti daugiau erdvės tarp žaidėjų, kad žaidimas taptų dinamiškesnis. Tai suveikė, bet jie suteikė per daug vertės. Ji turėtų būti 2,5 taško, ne daugiau“, – kalbėjo D.Morey.

Nors abejotina, jog NBA sumažins tritaškio vertę, D.Morey argumentai turi prasmės. Pasak „Basketball-Reference“ komandos šiame sezone meta ne tik daugiausiai tritaškių istorijoje, bet ir taikliausiai juos pataiko (36.8 proc.). Praėjęs rekordas buvo užfiksuotas 2008 – 2009 metų sezone, tačiau tada komandos vidutiniškai išmesdavo tik po 18 metimų nuo tritaškio linijos, kai šiame sezone šis skaičius beveik padvigubėjo – 34,8 karto.

Tritaškis buvo sukurtas manant, jog mesti iš tolimos distancijos yra sunkiau nei iš artimos. Tačiau šiandien tai paneigta. Dabar metikų atsirado visuose pozicijose.

D.Morey taip pat prakalbo apie tai, kad tritaškio linija kampuose yra arčiau nei aikštės viduryje. Jo nuomone NBA ateityje privalės pakeisti aikštelės didį ir suvienodinti atstumus, tačiau, tai gali užtrukti labai ilgai.

„Aš manau, tai nutiks. Tritaškis iš kampo yra beveik tas pats, kas pusiau dengiamas metimas iš po krepšio. Manau, tai per didelė nauda. Būtų gerai, jei galėtume praplatinti aikštelę ir patolinti tritaškio liniją kampuose. Tačiau tada reikėtų rekonstruoti arenas, o tai užtruktų kokius 25 metus“, – kalbėjo jis.

Krepšinis vienodėja ir remiasi tik tritaškiais ir metimais ar dėjimas iš po krepšio, todėl bus įdomu, kaip ateityje NBA koreguos taisykles siekdama išlaikyti žaidimą nenuspėjamu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?