EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: trūkčiojantis M. Grigonis, gniuždantis A. Gudaitis ir dusinantys „baskai“

Eurolygos 31-ajame ture tarp Lietuvos krepšininkų rezultatyviausiai žaidė Marius Grigonis ir Rokas Giedraitis. Bet jei M.Grigonis per pralaimėtas Kauno „Žalgirio“ rungtynes pasižymėjo ir klaidų gausa, tai R.Giedraitis prie Vitorijos „Baskonia“ pergalės prisidėjo ne vien taškais, bet ir kibia gynyba. Gindamasis varžovus dar labiau dusino kitas „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis.

Lietuvos krepšininkai Eurolygoje<br>lrytas.lt koliažas
Lietuvos krepšininkai Eurolygoje<br>lrytas.lt koliažas
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ nusileido „Maccabi“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ nusileido „Maccabi“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ nusileido „Maccabi“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ nusileido „Maccabi“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>Zalgiris.lt nuotr.
Paulius Jankūnas<br>Zalgiris.lt nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis ir Martinas Gebenas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis ir Martinas Gebenas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Scanpix nuotr.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Scanpix nuotr.
A. Gudaitis sėkmingai žaidžia<br>vtb league.com nuotr.
A. Gudaitis sėkmingai žaidžia<br>vtb league.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 8:59 AM

„Žalgiris“

Tarpelis, pro kurį Kauno „Žalgiris“ galėtų prasibrauti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, dar labiau susiaurėjo. Ketvirtadienį Kauno komanda 31-ajame ture savo aikštėje pralaimėjo Tel Avivo „Makabi“ ekipai 81:88 ir patyrė ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą, kuris beveik nubraukė viltis žaisti ketvirtfinalyje.

„Žalgiris“ puikiai pradėjo rungtynes ir 8-ąją minutę pirmavo dviženkliu skirtumu 23:10. Tačiau jau antrojo kėlinio pradžioje pranašumo neliko nė kvapo ir kova prasidėjo iš naujo.

Nuo tada skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, o pirmaujanti komanda keitėsi net 15 kartų. Likus žaisti pusketvirtos minutės atrodė, kad rezultatu 79:72 pirmavę kauniečiai pergalės iš savo rankų nepaleis, bet paskutinį tarpsnį šeimininkai pralaimėjo 2:16.

Ketvirtadienį pirmą kartą vilkėdamas „Žalgirio“ aprangą Eurolygoje žaidė Patricio Garino. Traumą išsigydęs argentinietis iš dvyliktuko išstūmė Mareką Blaževičių. Kauno komandos paraiškoje buvo šeši lietuviai ir šeši užsieniečiai.

Lietuvos krepšininkai įmetė mažiau nei pusę komandos taškų – 34 iš 81. Marius Grigonis surinko 14 taškų, Rokas Jokubaitis – 11, Paulius Jankūnas – 5, Lukas Lekavičius – 4, Martinas Gebenas ir Karolis Lukošiūnas – po 0.

Tel Avivo komandoje žaidė du izraeliečiai Omris Kaspis (7 taškai) ir Ozas Blayzeris (3).

Kitą savaitę „Žalgiris“ žais dvejas Eurolygos rungtynes su Vokietijos klubais. Antradienį (kovo 30 d.) į Lietuvą atvyks Berlyno ALBA, o paskui kauniečiai keliaus į Bavariją ir ketvirtadienį (balandžio 1 d.) varžovų arenoje susitiks su Miuncheno „Bayern“.

ALBA buvo viena pirmųjų komandų, praradusių galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas. Berlyno komanda laimėjo 11 iš 31 rungtynių ir užima 15-ąją vietą.

Sezono atradimu tapęs „Bayern“ jau įkėlė vieną koją į ketvirtfinalį. Miuncheno klubas laimėjo 19 iš 31 rungtynių ir dalijasi ketvirtąją vietą.

Šią savaitę „Bayern“ išvykoje pralaimėjo „Valencia“ komandai 76:83 (V.Lučičius 20, W.Baldwinas 13, P.Zipseris 9), ALBA irgi svečiuose – „Barcelona“ ekipai 67:80 (L.Sikma 9).

Legionieriai

Visos trys užsienio komandos, kuriose žaidžia lietuviai, penktadienį nugalėjo, o prie pergalių svariai prisidėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis bei Vitorijos „Baskonia“ puolėjai Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis.

„Baskonia“ savo aikštėje įveikė Milano „Olimpia“ komandą 86:69. R.Giedraitis pelnė 14 taškų, T.Sedekerskis – 9.

Vitorijos arenoje iki pertraukos vyko labai lygi kova – pirmaujanti komanda keitėsi 10 kartų. Tačiau antrojoje pusėje vaizdas drastiškai pasikeitė ir šeimininkų pranašumas buvo milžiniškas.

„Zenit“ išvykoje be vargo 91:70 sutriuškino silpniausią Eurolygos komandą „Chimki“. A.Gudaitis pelnė 9 taškus.

Sankt Peterburgo krepšininkai prasnaudė rungtynių pradžią (atsiliko 4:9), bet nuo antrojo kėlinio buvo aišku, kad varžovai jokių problemų nesukels.

Be traumuoto Edgaro Ulanovo žaidžiantis Stambulo „Fenerbahçe“ išvykoje nugalėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubą 76:71. „Geltoni-mėlyni“ pelnė pirmuosius 8 taškus ir visą laiką pirmavo. Didesnę rungtynių dalį svečių persvara buvo dviženklė, bet ketvirtajame kėlinyje Pirėjo krepšininkai sumažino skirtumą nuo 17 iki 3 taškų ir privertė Stambulo komandą pasijaudinti.

Padėtis

Kelialapius į atkrintamąsias varžybas užsitikrinusių komandų sąrašas po šio turo nepasikeitė. Jame tėra vienas pavaidinimas – reguliariojo sezono lyderės „Barcelona“ (23 pergalės ir 8 pralaimėjimai). Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai jau pasiekė ir kitą tikslą – užsitikrino aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje.

Gana saugiai gali jaustis Maskvos CSKA (20 ir 10), Stambulo „Anadolu Efes“ (20 ir 11), Milano „Olimpia“, Miuncheno „Bayern“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ (19 ir 12).

Jei per likusius turus rikiuotė nepasikeistų, į ketvirtfinalį taip pat patektų Madrido „Real“ (18 ir 13) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (17 ir 13).

Iškrapštyti šias komandas iš pirmojo aštuoneto bando Vitorijos „Baskonia“ ir „Valencia“ (17 ir 14).

„Žalgiris“ laimėjo 15 iš 31 rungtynių ir užima 11-ąją vietą. Kauno komandą nuo aštuntosios pozicijos skiria dvi pergalės. Iki reguliariojo sezono pabaigos liko trys turai.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ starto penketo puolėjas gindamasis nuo pirmųjų minučių prilipo prie Sh.Shieldso ir net neleido jam pagalvoti apie paprastus metimus. Kitoje aikštės pusėje R.Giedraičiui pavykdavo atsikratyti varžovo globos, bet lietuvis iki pirmojo kėlinio vidurio nepataikė nė vieno iš trijų metimų.

Puolėjas pirmuosius taškus pelnė tik 18-ąją min. penktuoju bandymu, tačiau sutramdęs kamuolį, iškart atgavo pasitikėjimą savimi ir rinko taškus, tiek tolimais metimais, tiek po prasiveržimų. O jo tritaškis prieš pat trečiojo kelinio sireną buvo psichologiškai svarbiausias rungtynių metimas, palaužęs „Olimpia“ pasipriešinimą.

Tiesa, R.Giedraitis kartą pagailėjo kamuolio daug geresnėje padėtyje buvusiam T.Sedekerskiui, o pats neįmetė per varžovo rankas. Tačiau atsilygino ketvirtajame kėlinyje, kai perėmė kamuolį, pabėgo į greitą ataką ir, spėjęs žvilgtelėti per petį, padovanojo komandos draugui galimybę pabaigti žaibišką antpuolį dėjimu.

R.Giedraitis žaidė 34,5 min., pelnė 14 taškų (3/6 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 7 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas.

Tadas Sedekerskis. Kadangi nežaidė T.Jekiri, „Baskonia“ starto penketo puolėjui teko pabūti ir vidurio puolėju. Varžovų aukštaūgiams po Vitorijos komandos krepšiu dėl to lengviau nebuvo, o trečiajame kėlinyje porą mikrodvikovų lietuviui pralaimėjęs K.Hinesas po to atrodė lyg atsitiktinai patekęs į krepšinio aikštę.

T.Sedekerskis ne tik dusino varžovus gindamasis, bet ir kelis kartus atsidūrė puolimo smaigalyje. Nors jis nepataikė pirmojo tritaškio, vėliau mėtė tiksliai.

T.Sedekerskis per 28 min. pelnė 9 taškus (3/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir blokavo 3 metimus. Jis pasiekė karjeros blokuotų metimų rekordą.

Artūras Gudaitis. Antrojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas „Zenit“ vidurio puolėjas nepasinaudojo dviem geromis pirmosiomis progomis ir, supykęs ant savęs, netrukus pyktį išliejo gniuždančiu dėjimu.

Nuo tada A.Gudaičiui gavus kamuolį, varžovai bėdų neišvengdavo, o jas nutolinti bandė prasižengdami. Kai rezultatas tapo triuškinamas, vidurio puolėjas visą ketvirtąjį kėlinį žaidimą stebėjo nuo suolo.

A.Gudaitis per 14,5 min. pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 5/8 baudų), išprovokavo 5 pražangas ir atkovojo 3 kamuolius.

Rokas Jokubaitis. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas gynėjas rungtynes pradėjo tyliai, bet pataikė paskutinį pirmojo kėlinio metimą ir ypač agresyviai žaidė ketvirtajame kėlinyje. Likus 2 min. iki sirenos, „Žalgiriui“ labai sunkiu metu, jis perėmė kamuolį ir pats pabaigė greitą ataką, tačiau kitoje atakoje dukart nepataikė iš vidutinio nuotolio. Vis dėlto jo veiksmai buvo nepakankamai suderinti su komandos draugų veiksmais. R.Jokubaitis žaidė 22 min. ir pelnė 11 taškų (4/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio).

Marius Grigonis. Nepakeičiamas „Žalgirio“ starto penketo gynėjas žaidė trūkčiojamai. Jis tai pataikydavo nelengvus metimus ar atlikdavo aštrius perdavimus, tai žingsniuodavo ar blaškydavosi tarp varžovų gindamasis.

Kad komandos lyderis nesijautė užtikrintai, iliustravo ir tai, jog jis nepataikė ketvirto baudos metimo šį sezoną (iš 85 bandymų; M.Grigonis yra šios statistikos kategorijos Eurolygos lyderis). Gana netaikliai atakavęs M.Grigonis žaidė 32 min., pelnė 14 taškų (2/7 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 1/2 baudų), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 3 pražangas, prasižengė 3 kartus ir 5 kartus suklydo (pakartojo asmeninį klaidų rekordą).

Paulius Jankūnas. Penktą kartą šį sezoną į „Žalgirio“ starto penketą patekęs puolėjas pirmosiomis minutėmis į įvykius reagavo sulėtintai.

Antrojo kėlinio viduryje jis pataikė psichologiškai labai svarbų tritaškį, keliskart suerzino varžovus kovodamas dėl geresnės padėties baudos aikštelėse, bet prie komandos puolimo prisidėjo nežymiai, o gindamasis nesutrukdė „Maccabi“ aukštaūgiams pelnyti kone dukart daugiau taškų negu jų vidurkis. P.Jankūnas žaidė 23,5 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Lukas Lekavičius. Nuo pirmojo kėlinio vidurio žaidęs gynėjas atsikratydavo jį dengdavusių varžovų, tačiau nepataikė kelių jam būdingų metimų „balionu“ ir pradėjo ieškoti kitokių sprendimų, kurių rasti nepavykdavo. L.Lekavičius žaidė 18 min., pelnė 4 taškus (2/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir 3 kartus suklydo.

Karolis Lukošiūnas. Trečiojo kėlinio pabaigoje įleistas gynėjas beveik 3 minutes pabėgiojo aikštėje, bet nė karto nemetė į krepšį. Jis šį sezoną žaidė 13 rungtynių, bet tik ketveriose iš jų pelnė taškus ir pataikė vos 4 iš 17 tritaškių.

Martinas Gebenas. Pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje 1,5 minutės žaidęs vidurio puolėjas nelabai žinojo, ką daryti, ir nė karto nemetė į krepšį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.