EUROLYGA 2023

Žmogus, kurio rankomis įvyksta sporto stebuklai: NBA agentas, tiesiantis kelią net ir L. Jamesui

Vienas įtakingiausių ir labiausiai apkalbamų žmonių NBA, kurio sprendimai ne tik pakeitė lygą, bet ir visą JAV sportą. Ir tai nėra sportininkas, klubo savininkas ar vadovas – tai Richas Paulas. Superžvaigždės LeBrono Jameso bičiulis, keičiantis sportininko agento reikšmę.

 R.Paulas vadovauja vienai įtakingiausių JAV sporto vadybos grupių „Klutch Sports Group“. Tarp klientų yra ir L.Jamesas.<br> lrytas.lt koliažas.
 R.Paulas vadovauja vienai įtakingiausių JAV sporto vadybos grupių „Klutch Sports Group“. Tarp klientų yra ir L.Jamesas.<br> lrytas.lt koliažas.
 L.Jamesas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L.Jamesas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L.Jamesas.<br>Scanpix nuotr.
 L.Jamesas.<br>Scanpix nuotr.
 Richas Paulas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Richas Paulas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2021, 1:10 PM

Šiandien R.Paulas vadovauja vienai įtakingiausių JAV sporto vadybos grupių „Klutch Sports Group“, kuri atstovauja tokioms NBA žvaigždėms, kaip LeBronas Jamesas, Anthony Davisas, pirmajam šių metų naujokų biržos šaukimui Anthony Edwardsui, Draymondui Greenui, Benui Simmonsui, Johnui Wallui, Trae Youngui ir kitoms JAV sporto žvaigždėms.

Tačiau kelias iki čia buvo nelengvas ir net pasiekus karjeros aukštumas jį lydi skandalai ir kontraversiški sprendimai. Vis dėlto, niekas R.Paului negali sutrukdyti daryti kone didžiausios įtakos JAV sporte.

Pardavėjas ir „Karalius“ 

R.Paulas gimė ir užaugo Klivlande, Ohajo valstijoje. Kartu su šeima jis gyveno vieno kambario bute virš jo tėvui priklausiusios konditerijos gaminių parduotuvės. Jaunesniajam augant, tėvas – Richas Paulas vyresnysis – baiminosi, jog sūnus gali nueiti klystkeliais, todėl perkėlė vaiką į katalikišką mokyklą.

Jis garsėjo kaip doras ir dosnus žmogus, kuris ir pats neturėdamas didelių pajamų, dažnai atiduodavo vargstantiems daugiau nei uždirbo. Sūnui jis padarė didelę įtaką tiek versle, tiek už jo ribų.

Deja, kaimynystėje ypač gerbiamas R.Paulo tėvas mirė nuo vėžio šiam vis dar mokantis mokykloje.

„Jis buvo mūsų bendruomenės tėvas. Viską, ką žinau apie verslą ir, kaip būti geru žmogumi, aš sužinojau iš savo tėvo“, – „The New York Times“ 2014-ais sakė R.Paulas.

Baigęs mokyklą jaunuolis ėmėsi savo verslo. 21-erių būsimasis žaidėjų agentas užsiiminėjo garsių kolekcinių sportininkų marškinėlių pardavinėjimu, taip kartais uždirbdamas net iki 10 tūkst. JAV dolerių per savaitę.

Tačiau lemtingas posūkis jo gyvenime įvyko 2002 m. Tuo metu Ohajo valstijos ir visos Amerikos dėmesį prikaustė 17-metis vidurinės mokyklos krepšininkas iš Akrono miesto – LeBronas Jamesas. Jaunasis krepšininkas būdamas vos 15-os gavo „Karaliaus“ pravardę, o vėliau susilaukė daugiau dėmesio nei kai kurios NBA žvaigždės bei buvo tituluojamas geriausiu krepšinio talentu nuo Michaelo Jordano laikų.

Jaunuolių susitikimas įvyko, kai LeBronas Jamesas kartu su keliais draugais keliavo į NCAA finalinio ketverto rungtynes Atlantoje. Būsima NBA žvaigždė oro uoste pamatė ryškiai mėlynais, garsaus NFL žaidėjo Warreno Moono, marškinėliais apsivilkusį R.Paulą. Kolekcinių marškinėlių fanatikas L.Jamesas greitai atpažino retus ir, svarbiausia, originalius marškinėlius.

Sužavėtas L.Jamesas prisiartino prie R.Paulo klausdamas apie įspūdį palikusius marškinėlius. Kaip sužinojo būsimas NBA čempionas, R.Paulas juos pardavinėjo iš savo mašinos bagažinės.

Vėliau R.Paulas krepšininkui pardavė kelis garsių sportininkų marškinėlius, kol galiausiai tarp „Karaliaus“ ir pardavėjo užsimezgė ryšys, pavertęs juos neišskiriamais draugais.

„Jei tą dieną aš nebūčiau užsivilkęs būtent tų marškinėlių, šis pokalbis niekada nebūtų įvykęs“, – ESPN žurnalistui Chrisui Broussardui apie lemtingą susitikimą pasakojo R.Paulas.

2003 metais L.Jamesą pirmuoju šaukimu pakvietė „Cleveland Cavaliers“. Taip jis pradėjo NBA užkariavimą, o R.Paulas tapo vienu iš jo komandos narių, kuriam buvo patikėtas renginių ir marketingo planavimas. Vėliau kartu su kitais dviem gerais L.Jameso draugais – Mavericku Carteriu bei Randy Mimsu – įkūrė marketingo įmonę „LRMR Marketing“.

Nuo 2005 iki 2012 dirbo tuometinio L.Jameso agento ir dabartinio „New York Knicks“ generalinio vadybininko Leono Rose’o agentūroje, kol galiausiai ir įsteigė dabar jau garsiąją „Klutch Sports Group“, kurios pirmuoju klientu tapo pats L.Jamesas. Netrukus jo pėdomis sekė būrys aukščiausio lygio NBA ir NFL žvaigždžių.

Sprendimai pakeitę NBA lygą

2014 metais L.Jamesas, tuo metu jau du kartus NBA čempionas su „Miami Heat“ komanda, nusprendė grįžti į savo gimtojo miesto „Cavaliers“ klubą ir dar kartą pabandyti iškovoti titulą Klivlandui. Tačiau nedaug kas žino, kad būtent R.Paulas suorganizavo šį „Karaliaus“ sugrįžimą.

Adriano Wojnarowskio teigimu, R.Paulas stūmė LeBroną sugrįžimui ir vadino tai misija. O kai L.Jamesas nusprendė nepratęsti sutarties su „Heat“, R.Paulas paragino „Cavaliers“ pašalinti visas galimas kliūtis, kurie neleistų L.Jamesui sugrįžti.

Iš karto po to Klivlando komanda atliko mainus, leidusius atlaisvinti pakankamai finansų žaidėjų „kepurėje“ L.Jameso sugrįžimui.

Galiausia L.Jamesas paskelbė, kad sugrįžta į Klivlandą. R.Paulas buvo pirmasispaskambinęs „Cavaliers“ savininkui Danui Gilbertui ir pasveikinęs jį su LeBrono sugrįžimu namo.

Tai, kad R.Paulas daro tokią įtaką savo atstovaujamų žaidėjų sprendimams, nėra atsitiktinumas.

NBA pasaulyje jis žinomas, kaip žaidėjų agentas, nebijantis pasisakyti prieš įvairias institucijas ar net nesutikti su savo žaidėjais.

Interviu „Bloomberg“ buvęs „Cavaliers“ ir dabar „Boston Celtics“ puolėjas Tristanas Thompsonas teigė, jog R.Paulas supranta savo žaidėjus ir su jais elgiasi kaip su sau lygiais.

„Aš norėjau, kad man atsotovautų žmogus, kuris supranta mane ir mano gyvenimo būdą. Mes norime rasti būdų, kaip tokiems žmonėms, kaip aš suteikti daugiau galios“, – pasakojo kartu su L.Jamesu titulą iškovojęs vidurio puolėjas.

Dar vėliau, jau 2019-aisiais, R.Paulas ir vėl sudrebino NBA, kai pareikalavo „New Orleans Pelicans“ klubo iškeisti Anthony Davisą, kuris buvo jo klientas. Tuomet jis A.Davisu susidomiejisiems klubams, tarp kurių buvo ir „New York Knicks“ ar „Boston Celtics“, nurodė, kad jei jo žaidėjas mainų pagalba atsidurs jų komandoje, šis ten neužsibus ir pasitrauks iš karto po sezono.

Taip žvaigždės agentas pašalino kliūtis ir atvėrė A.Davisui kelią prisijungti prie L.Jameso ir „Los Angeles Lakers“ ekipos, ir pavertė juos favoritais laimėti NBA titulą. Galiausiai „Lakers“ žvaigždžių tandemas lūkesčius pateisino ir iškovojo NBA čempionų žiedus.

„Richo Paulo taisyklė“

Vienas didžiausių skandalų palietusių R.Paulą įvyko 2019 metais, kai Nacionalinė koledžų atletų asociacija (NCAA) įvedė naujas taisykles, kurios iš agentų reikalavo turėti bakalauro diplomą, jei nori atstovauti žaidėjams, kurie ruošiasi dalyvauti NBA naujokų biržoje.

Žaidėjai ir agentai šią taisyklę iš karto praminė „Richo Paulo taisykle“, nes vienas įtakingiausių ir didžiausioms NBA žvaigždėms atstovaujantis agentas niekada net nelankė universiteto.

Toks NCAA sprendimas sulaukė labai daug kritikos ir buvo išvadintas hipokritišku bei kerštingu. Buvo pabrėžiama, kad dauguma afroamerikiečių agentų neturi išsilavinimo ir tai paveiks šią bendruomenę.

R.Paulas po taisyklės paskelbimo rašė, kad tai neproporcingai sumažintų juodaodžių ir mažiau pasiturinčių žmonių skaičių tarp agentų bei atims bet kokias galimybes rinktis šią profesiją.

L.Jamesas po šio sprendimo juokėsi.

„Niekas nesustabdys šio judėjimo ir šios kultūros“, – apie juodaodžius profesionalių žaidėjų agentus pasisakė L.Jamesas.

Galiausiai NCAA atsitraukė ir atšaukė šią taisyklę.

Buvo svarstoma, kad NCAA bijo, kad tokie agentai, kaip R.Paulas, kurie yra sėkmingi ir be aukštojo mokslo diplomo, gali daryti įtaką jauniems sportininkams ir paskatinti po mokyklos rinktis ne NCAA programą, o iš karto sukti profesionalo keliu.

Tokiais sėkmingais pavyzdžiais jau tapo aukštais NBA šaukimais 2020-ųjų metų naujokų biržoje pakviesti LaMelo Ballas, kuris puikiai pažįstamas lietuviams, bei R.J. Hamptonas, kurie po mokyklos profesionalų krepšinį žaidė Australijos krepšinio lygoje.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, šiandien R.Paulo agentūra yra 14-a pagal įtaką pasaulyje, o jai priklausančių kontraktų vertė yra daugiau nei 1,6 milijardo JAV dolerių vertės. 39-erių R.Paulas jau dabar daro įtaką visam NBA pasauliui bei yra vienas apkalbamiausių žmonių sporte, todėl bus įdomu pamatyti, kas toliau laukia superžvaigždžių agento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.