EUROLYGA 2023

„Rytą“ į „Žalgirį“ iškeitęs jaunasis panevėžietis nesuklydo: specialistai prognozuoja šviesią ateitį

Panevėžiečiui Mantui Rubštavičiui tai buvo įsimintinas vakaras. 18-metis 198 cm ūgio krepšininkas balandžio 8-ąją pirmą kartą karjeroje debiutavo Eurolygoje, kai su Kauno „Žalgiriu“ parklupdė tituluotą Atėnų „Panathinaikos“ klubą – 93:78.

 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
 Mantas Rubštavičius.<br> D.Lukšto/NKL nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Arvydas Gronskis.<br>FIBA nuotr.
Arvydas Gronskis.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 8:43 PM, atnaujinta Oct 6, 2021, 11:29 AM

Iškart po rungtynių kalbintas gynėjas sunkiai rinko žodžius, pripažindamas, kad tai kol kas didžiausias jo karjeros pasiekimas.

„Dabar šiek tiek sunku su žodžiais... Nelabai jų turiu, bet tai buvo didelė patirtis. Išėjau į aikštę, pelniau du taškus, dėl to labai džiaugiuosi“, – „Žalgiris TV“ sakė jaunasis krepšininkas.

Martinas Schilleris dublerių ekipos lyderį nuo suolo pakėlė 38-ąją rungtynių minutę, kai „Žalgiris“ jau tvirtai pirmavo prieš graikus. Vis dėlto per dvi aikštėje praleistas minutes M.Rubštavičius sugebėjo įsirašyti į Eurolygos istoriją, kai po pražangos stojo mesti dviejų baudos metimų ir abu juos realizavo.

„Tokius momentus po to sunku prisiminti. Kai išeini į aikštę, užlieja emocijos, norisi ir pelnyti taškus, nes tokių šansų gali ir nebebūti“, – patirtimi kukliai dalijosi M.Rubštavičius, kurio tėtis Darius kadaise taip pat žaidė krepšinį ir buvo laikomas gana perspektyviu krepšininku. 

M.Rubštavičius pastaruosius dvejus sezonus gynė „Žalgirio“ dublerių garbę, kurie kovoja Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Praėjusiame sezone jaunieji žalgiriečiai nužingsniavo iki NKL ketvirtfinalio, o vienas pagrindinių komandos vedlių buvo būtent M.Rubštavičius.

Panevėžietis aikštėje praleisdavo po 20 min., per jas pelnydavo 11,7 taško, atkovodavo 3 kamuolius, atlikdavo 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuodavo 11,6 naudingumo balo.

Jaunasis žalgirietis šiame sezone jau spėjo sužaisti ir Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), kurioje pasirodė ketveriose rungtynėse. Per jas krepšininkas vidutiniškai renka po 3,3 taško.

Tobulėjančio talento žaidimu džiaugiasi ir dabar jau buvęs „Žalgiris-2“ treneris Arvydas Gronskis.

„Mantas labai darbštus, gebantis įsiklausyti. Jis nuosekliai kyla karjeros laiptais, žinoma, tai tik nedidelis žingsnelis pirmyn, reikia toliau sunkiai dirbti“, – gynėjo debiutą Eurolygoje įvertino A.Gronskis.

Žaidė „Ryte“, bet galiausiai atvyko į Kauną

M.Rubštavičius krepšinio paslapčių mokėsi gimtajame Panevėžyje, kur demonstravo puikų žaidimą, tačiau dėmesio sulaukdavo retai, mat jo atstovaujama ekipa nebuvo tarp geriausių šalies 2002 m. kartos berniukų komandų, ir kurį laiką rungtyniavo antrajame pagal pajėgumą Moksleivių krepšinio lygos (MKL) divizione.

Tiesa, Lietuvos jaunimo rinktinės treneris Rolandas Radvilas visgi pastebėjo tuomet 14-metį M.Rubštavičių, kurį į rinktinę pakvietė treneris Tomas Purlys.

„Pamenu, kad rinkome 14-mečių rinktinę, tuomet R.Radvila pirmą kartą atkreipė dėmesį į M.Rubštavičių. Tuo metu jo atstovaujama Panevėžio komanda nežaidė pirmajame Moksleivių krepšinio lygos divizione, tad jis nebuvo labai matomas. Nors jis jau tada garsėjo geru charakteriu, fiziškai buvo labai silpnas. Nepaisant to, nusprendėme, kad jam reikia parodyti dėmesį.

Nuvykome į 14-mečių Baltijos taurę, Manto ūgis tada siekė apie 172 cm. Komandoje jis užėmė trečiojo įžaidėjo poziciją. Kartais atrodė, kad jis vos pastovi ant kojų, nepaisant to, tik gavęs šansą, jis ėmėsi iniciatyvos ir netrukus kartu su Augustu Marčiulioniu tapo pagrindiniu rinktinės gynėju.

Man krito į akį jo drąsa, naglas charakteris, jis nepaisė autoritetų, stipresnių už save krepšininkų“, – prisimena T.Purlys.

Dar po kelių metų jis sulaukė kvietimo ir iš Vilniaus „Ryto“ ekipos. Tuometinę sostinės dublerių komandą treniravo tas pats A.Gronskis, kuris vedė „Ryto“ talentus į priekį Eurolygos jaunimo turnyre Kaune.

Tuomet Eurolygos atrankos turnyre M.Rubštavičius rinko po 9,5 taško per rungtynes, tačiau atranką vis dėlto laimėjo „Žalgirio“ dubleriai, kurie ir žengė į finalinį etapą.

Kiek netikėtai, bet finaliniame turnyre gynėjas jau vilkėjo „Žalgirio“ marškinėlius, o pirmosiose rungtynėse su Miuncheno „Bayern“ krepšininkas įmetė 20 taškų ir išprovokavo 11 pražangų, taip dar kartą įrodydamas savo vertę.

„Tuo metu jis dar neturėjo kontrakto. „Žalgiris“ pateko į finalinį turnyrą, pasiūlė jam atvykti, o vėliau ir pateikė sutartį. Kiek žinau, „Rytas“ net nesiūlė jam sutarties, tad krepšininkas pasirinko „Žalgirį“, – gynėjo karjeros vingius prisimena T.Purlys.

Tiesa, „Žalgiris“ tapo antrąją jo karjeros stotele LKL. 2018-2019 m. sezone gynėjas epizodiškai žaidė Panevėžio „Lietkabelio“ klube.

Kovingas ir aukštas gynėjas

Krepšinio ekspertų teigimu, M.Rubštavičius yra atakuojantis gynėjas, galintis sužaisti ir įžaidėjo pozicijoje. Šio krepšininko stiprybės – greitis, veržlumas ir stabilus metimas po driblingo.

„Jau kad jo ūgis 198 cm, tai daug kas pradėjo jį lyginti su Ramūnu Šiškausku. Visgi dar reikėtų palaukti. Mantas dar pilnai nesubrendo, neaišku, kiek jis bus pajėgus fiziškai. Žinoma, metimą jis turi tikrai gerą, puikų šuolį ir neblogą prasiveržimą, bet jo fizinės galimybės dar kelia daug klausimų.

Jo išskirtinumas yra kairė ranka, Lietuvoje kairiarankių gynėjų nėra daug, jei jis būtų dešiniarankis, tuomet galbūt sakyčiau, kad jis primena Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ gynėją Karolį Giedraitį. Jis irgi vėlesnio brendimo, gali pataikyti, bet dar ne iki galo atsiskleidęs“, – svarsto T.Purlys.

A.Gronskis išskiria didelį krepšininko norą laimėti ir teigia, kad šioje karjeros stadijoje jam labai svarbu save realizuoti.

„Manau, kad kitą sezoną jis turėtų žaisti ten, kur gautų laiko pasireikšti. Čia yra svarbiausia, nes tai yra pereinamasis laikotarpis, LKL yra kur kas aukštesnis lygis. Palinkėčiau užsispyrimo, kantrybės ir toliau sunkiai dirbti“, – kalbėjo A.Gronskis.

M.Rubštavičius šiuo metu pluša kartu su pagrindine „Žalgirio“ ekipa, kurioje dėl traumų atsirado vietos ir komandos jaunimui. Tikėtina, kad LKL reguliariojo sezono finiše žaidžiantį M.Rubštavičių krepšinio sirgaliai išvys vis dažniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.