EUROLYGA 2023

2020-ųjų vasaros lygos sėkmės istorijos: NBA dėmesys ir kvietimas į rinktinę

2020-ųjų vasarą susikūrusi „Optibet“ vasaros lyga tapo tramplinu į aukštesnį lygį. Atsispyrę nuo turnyro Kėdainiuose keli vasaros lygos žaidėjai sužaidė puikų sezoną Europoje ir už Atlanto, o du jų apsivilko nacionalinės komandos marškinėlius.

 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vasaros lyga Kėdainiuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Vaidas Kariniauskas.<br>BNS/LKL nuotr.
 Vaidas Kariniauskas.<br>BNS/LKL nuotr.
 Kristupas Žemaitis.<br> Organizatorių nuotr.
 Kristupas Žemaitis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 2:15 PM, atnaujinta Apr 26, 2021, 2:18 PM

Vasaros lyga ir šiemet kurs naujas sėkmės istorijas. Pirmojo turnyro žvaigždės ir visi kiti būsimi lygos dalyviai Kėdainių arenoje rinksis liepos 26 – rugpjūčio 2 dienomis.

Pateikiame šešias sėkmės istorijas.

Vaidas Kariniauskas

„Komandorų“ atakų organizatorius Vaidas Kariniauskas tapo didžiausio proveržio sezono Lietuvoje autoriumi. 27 metų 199 cm ūgio gynėjas puikiai pradėjo sezoną ambicingai startavusiame Kėdainių „Nevėžyje-Optibet“, sulaukė pasiūlymo iš Utenos „Juventus“, o vėliau ir iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės.

„Momentais jis sužaidė kaip profesorius“, – po 2022-ųjų Europos čempionato atrankos rungtynių vasarį, sumanų įžaidėją gyrė Darius Maskoliūnas.

Per dvejas rungtynes Lietuvos rinktinėje V.Kariniauskas rinko vid. 12,5 taško, po 4 rezultatyvius perdavimus ir 13 naudingumo balų.

V.Kariniausko pavardė yra geriausių LKL krepšininkų statistikos kategorijų viršūnėse: krepšininkas lygoje antras pagal rezultatyvumą (vid. 16,6 tšk.), trečias pagal rezultatyvius perdavimus (6,2 perd.) ir antras pagal naudingumą (17,6 naud.).

Sėkmingas individualus pasirodymas buvo susijęs su gerais komandiniais rezultatais. Sezono pradžioje įžaidėjas atvedė Kėdainių klubą į stipriausiųjų ketvertą, o su „Juventus“ iškovojo Karaliaus Mindaugo taurės bronzos medalius.

„Didžiausią įtaką tam turėjo pasiruošimas sezonui, – sėkmingo sezono priežastis apibendrino V.Kariniauskas. – Turėjau nemažai laiko ir dirbau su geru fizinio rengimo treneriu Miku Beinoriumi, kuris taip pat ruošia tokius žaidėjus kaip Adas Juškevičius ar Donatas Tarolis. Su juo dirbu jau ketvirtus metus ir tas darbas padėjo labiausiai. Turnyras Kėdainiuose man padėjo pajausti ritmą po ilgo laiko be kamuolio. Fiziškai nebuvo lengva, nes žaidėme kasdien. Tačiau buvo smagu susirinkti ir parungtyniauti, nes pats buvau po traumos. Dėl pandemijos krepšinis buvo sustojęs ir visi buvome labai pasiilgę tiek rungtynių, tiek buvimo aikštėje.“

V.Kariniauskas iki traumos neslėpė, kad vėl norėtų išbėgti ant vasaros lygos parketo Kėdainiuose. Tačiau dėl kaip niekad varginančio sezono vienas LKL MVP kandidatų dar nežino savo vasaros planų.

„Turime Europoje dar nematytą rungtynių maratoną, pats žaidžiu po 30 minučių ir daugiau, o tai labai vargina. Kad likčiau sveikas ir žaisčiau gerą krepšinį, vasarą turėsiu skirti kūno stiprinimui, nes kiekvienas sezonas yra nauja istorija. Labai norėčiau vėl žaisti vasaros lygoje. Bet ar pavyks, pamatysime vasarą“, – sako V.Kariniauskas.

Ąžuolas Tubelis

Galingais dėjimais vasaros lygos lankų tvirtumą tikrinęs Ąžuolas Tubelis buvo ryškus ne tik Kėdainiuose. „Arizona Wildcats“ universiteto komandoje NCAA debiutavęs lietuvis pakėlė savo NBA akcijas puikiu sezonu JAV.

Garsiame Arizonos universitete su 12,2 taško ir 7,1 atkovoto kamuolio vidurkiu 19-metis buvo išrinktas į simbolinę geriausių „Pac-12“ konferencijos naujokų komandą.

Kai kurie NBA apžvalgininkai Ąžuolą mato pirmajame 2022-ųjų naujokų biržos rate. Pavyzdžiui, „NBA Draft Room“ jį įrašė į 29-ojo šaukimo poziciją. ESPN lietuviui prognozuoja 47-ąjį šaukimą.

„Sezoną vertinu tikrai neblogai. Manau, man labiausiai padėjo individualus darbas ir vasaros lygos patirtis prieš sezoną, – neslėpė Ą.Tubelis. – Nežinau, ar būčiau taip pasirodęs, jeigu nebūčiau žaidęs ir pasistumdęs su fiziškai stipresniais ir labiau patyrusiais žaidėjais Kėdainiuose.“

Prieš išvyką į Ameriką Ą.Tubelis gavo gerų komandos draugų pamokų. „Synkarb“ ekipoje jis žaidė kartu su Artūru Jomantu, Mindaugu Lukauskiu, Arvydu Šikšniumi bei Stepu Babrausku ir kartu pasiekė turnyro pusfinalį.

„Jie man davė labai gerų patarimų. Įgavau patirties ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų“, – tikino 211 cm ūgio krepšininkas.

Bet Ą.Tubelis nepasimetė tarp dvigubai vyresnių komandos draugų. Jaunuolis tarp profesionalų išsiskyrė sprogstamąja jėga. Galingas buvo ir jo žaidimas – vilnietis rinko vidutiniškai 16,4 taško ir beveik po 22 naudingumo balus.

Jei aplinkybės leis, Ą.Tubelis mielai žaistų vasaros lygoje ir artėjančią vasarą.

„Įgaučiau dar daugiau patirties. Kitoks jau būtų ir mano žaidimo stilius. Nebebijočiau atlikti tam tikrų sprendimų ir būčiau užtikrintesnis, – neabejoja 19-metis. – Pats rekomenduočiau šią lygą žaidėjams, kurie galbūt dar neturi kontrakto ar pasiūlymų. Mano akimis, tai gera proga pasirodyti tiek skautams, tiek treneriams.“

Regimantas Miniotas

Sezoną pradėjo Prienuose, pratęsė Ispanijoje, o po to pirmą kartą buvo iškviestas į Lietuvos rinktinės stovyklą. Ši fantastiška Regimanto Minioto kelionė per 2020-2021 m. sezoną prasidėjo dar Kėdainiuose, vasaros lygoje.

„Galbūt sezonui padėjo pasiruošti ir vasaros lyga, – samprotauja R.Miniotas. – Aišku, ir vasaros lygai reikėjo ruoštis – negali tiesiog ateiti ir žaisti, kad po to nebūtų nelaimingų atsitikimų. Bet taip – turnyras padėjo pajausti rungtynių ritmą ir įsivažiuoti į pasiruošimą sezonui.“

Universalus 25 metų 208 cm ūgio krepšininkas sezono pradžioje žibėjo LKL, kur Prienų „CBet“ klube rinko vid. 18,5 taško, 10,5 atkovoto bei 1,3 perimto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 24,6 naudingumo balo.

Puikų žaidimą pastebėjo daug didesni klubai. R.Miniotas buvo ir Vilniaus „Ryto“ radare, bet didžiausią ryžtą parodė ispanai. Bilbao klubas nusprendė pasikviesti lietuvį į pajėgiausią nacionalinį čempionatą Europoje.

Ir R.Miniotas nepasimetė tarp geriausių. ACB čempionate aukštaūgis per 20 minučių įmeta vid. 7,8 taško (61,7 proc. dvit.), atkovoja 4,4 kamuolio ir renka 8,8 naudingumo balo.

„Situacija komandoje buvo gera – buvau pagrindinis žaidėjas, turėjau didelį komandos ir trenerių pasitikėjimą. Susidėjo visas įdėtas darbas ir atėjo sėkmė“, – trampliną iš Prienų į Ispaniją įvertino R.Miniotas.

Aukštaūgis turi ketinimų sužaisti „Optibet“ vasaros lygoje ir artėjančią vasarą. Debiutinį sezoną su VDU ekipa R.Miniotas krito tik turnyro finale. Krepšininkas neabejoja, kad pernai susikūrusi lyga šiemet bus dar aiškesnė ir kokybiškesnė.

„Pirmoji vasaros lyga buvo dar gan nenugludinta – trūko kai kurių dalykų, tvarkos, gal kiek kitokio tvarkaraščio ir aiškumo su bendromis lygos taisyklėmis. Bet visa tai suprantama, nes toks projektas vyko pirmą kartą, – pabrėžia R.Miniotas. – O visa kita buvo gerai – super idėja ir smagus sumanymas, nes gali susirinkti komandą ir iš draugų, su kuriais sezono metu neturėtum galimybės žaisti vienoje komandoje. Manau, kad ši lyga kasmet vis tobulės ir bus labai šaunus turnyras.“

Osvaldas Olisevičius

Dvimetrinis 28 metų puolėjas yra rezultatyviausias Lietuvos krepšininkas Vokietijos lygoje.

Į rezultatyviausių lygos žaidėjų dvidešimtuką patenkantis O.Olisevičius kelia savo akcijas demonstruodamas efektyvų ir labai universalų krepšinį.

Lietuvis Vokietijoje per 25 minutes pelno po 14 taškų, atkovoja 3,3 bei perima 0,9 kamuolio, atlieka 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir renka 13,6 naudingumo balo.

Mėgaudamiesi O.Olisevičiaus ginklais puolime, Vokietijos krepšinio apžvalgininkai legionierių vadina aštriu kaip šveicariškas peilis – jo dvitaškių pataikymas šį sezoną siekia 63,4, tritaškių – 40 proc.

Dvikovoje su Miuncheno „Bayern“ krepšininkas buvo surinkęs 18, Berlyno ALBA – 11 taškų.

„Vasaros lygos turnyras padėjo geriau pasiruošti šiam sezonui, – neslepia O.Olisevičius. – Jis padėjo įsivažiuoti į tinkamą sportinę formą, o neblogą sezoną lėmė ir aktyvus darbas vasaros metu. Jaučiuosi visur patobulėjęs po truputį.“

O.Olisevičius kitą sezoną turėtų kilti į dar aukštesnį lygį. Bet 2021-2022 m. kovoms jis vėl ketina ruoštis vasaros lygoje.

„Pirmos vasaros lygos įspūdžiai buvo labai geri – turnyras buvo tikrai pavykęs. Jei bus galimybė, būtinai sudalyvausiu, – tikina O.Olisevičius. – Rekomenduočiau šį turnyrą visiems, kas nori geriau pasiruošti sezonui.“

Arnas Velička

Jei Osvaldas Olisevičius yra rezultatyviausias, tai Arnas Velička yra naudingiausias Vokietijos pirmenybių krepšininkas iš Lietuvos.

21-erių 195 cm ūgio įžaidėjas Braunšveigo „Lions“ klube šį sezoną per 27 minutes įmeta po 13 taškų (57,8 proc. dvit., 35,9 proc. trit.), atkovoja 3,3 kamuolio bei atlieka 5,5 rezultatyvaus perdavimo, renka 13,7 naudingumo balo.

Per dvi akistatas su Miuncheno „Bayern“ A.Velička įmetė vid. po 17 taškų, atliko po 4 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 13 naudingumo balų, o sykį jo lyderystė padėjo palaužti Eurolygos klubą.

Prieš tai A.Velička pusę sezono praleido Prancūzijoje, Reimso „Champagne Basket“ komandoje. Prancūzijos pirmenybėse įžaidėjo rodikliai siekė vid. 11,4 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir 11,7 naudingumo balo.

„Sėkmingą sezoną lėmė kasdienis darbas karantino ir vasaros metu, taip pat geras fizinis pasiruošimas. Manau, ir vasaros lyga Kėdainiuose prisidėjo prie to, kad greičiau pasiekčiau 5x5 krepšinio formą“, – atvirauja A.Velička.

Vasaros lygos dalyvius jaunasis įžaidėjas pribloškė savo fiziniais sugebėjimais. Greitas, stiprus ir šoklus A.Velička Kėdainiuose išsiskyrė universalumu, žaidimo organizavimu, gynybos draskymu ir fizine jėga.

Debiutinėje vasaros lygoje A.Velička rinko vid. 20,9 taško (40,5 proc. tritaškių), po 7 atkovotus kamuolius, 6,9 rezultatyvaus perdavimo ir 25,8 naudingumo balo, o jo atstovaujama „Royal Decors“ komanda pasiekė turnyro pusfinalį. Išskirtinių fizinių savybių gynėjas pasirengęs šturmuoti turnyrą ir artėjančią vasarą.

„Įspūdžiai iš pirmosios vasaros lygos labai geri. Po ilgo laiko be komandinio krepšinio ir varžovų, buvo labai smagu tiesiog pasižaisti ir pakonkuruoti prieš kitus. Pasižiūrėti, kaip veikia dalykai, su kuriais dirbau karantino metu, – teigia A.Velička. – Jeigu būsiu Lietuvoje, tikrai vėl norėčiau dalyvauti vasaros lygoje. Rekomenduočiau tai padaryti ir žaidėjams, kurie neturi kontraktų. Turnyrą stebi daug žmonių – jame gali gerai užsirekomenduoti ir gauti sutartį.“

Kristupas Žemaitis

Jeigu ne Kristupo Žemaičio trauma, Alytaus „Dzūkija“ dabar nelaviruotų ant LKL ketvirtfinalio linijos, o kautųsi dėl vietos pirmajame penkete.

24 metų 192 cm ūgio krepšininkas savo sumaniu žaidimu dirigavo dzūkus į pirmąją LKL turnyro lentelės pusę. Vienos neparankiausių LKL komandų įžaidėjas LKL čempionate pelnė vid. 11,6 taško (51,1 proc. dvit., 39,4 proc. trit.), atkovojo 4,2 kamuolio, atliko 6,1 rezultatyvaus perdavimo ir rinko 16,4 naudingumo balo.

K.Žemaitis patenka į naudingiausių LKL krepšininkų penketuką ir yra ketvirtas tarp daugiausiai rezultatyvių perdavimų išskirstančių lygos žaidėjų.

„Tokį sezoną lėmė įprastas kantrus ir sunkus darbas, ypač vasaros metu, – pasakoja K.Žemaitis. – Jaučiuosi pridėjęs fiziškumo ir dažniau einu į kontaktą, ko anksčiau galbūt privengdavau. Taip pat jaučiu, kad pagerėjo pataikymas iš vidutinio nuotolio po driblingo – tą dažnai akcentuoju sezono metu. Taip pat šiek tiek pagerėjo ir tritaškių taiklumas. Tikiu, kad visa tai atėjo ir su patirtimi.“

Lietuvis įsitikinęs, kad gerą pamatą 2020-2021 m. sezonui padėjo ir pasirodymas vasaros lygoje.

„Įspūdžiai labai geri – labai džiaugiuosi, kad vasaros metu vyksta tokie turnyrai, kuriuose gali pasitikrinti, kokiame stovyje esi ir kokia tavo sportinė rungtynių forma, – teigia K.Žemaitis. – Vasarą dirbu individualiai be jokio kontakto, todėl tas turnyras yra labai gera vieta pasižiūrėti ir pasibandyti naujovių, naujų judesių, kuriuos šlifavai visą vasarą. Viena yra dirbti vienam salėje, o kita visa tai persinešti į rungtynes, kai viskas vyksta greitai ir su oponentu prieš akis.

Manau, vasaros lyga man tikrai padėjo geriau pasiruošti sezonui, kadangi visą pandeminį laikotarpį ir vasarą be rungtynių, būtų buvę sunku sklandžiai įeiti į draugiškų mačų maratoną, kuris paprastai vyksta rugpjūčio gale. O čia buvo žaidybinis ritmas ir septynios gero lygio rungtynės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.