EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: balandį niekas neprilygo „Žalgiriui', bet stebino iš dugno pakilę „Šiauliai“

Balandžio mėnesį Lietuvos krepšinio lyderis vėl buvo Kauno „Žalgiris“, žaidęs labai daug rungtynių, pabaigęs Eurolygos reguliarųjį sezoną ir užsitikrinęs pirmąją vietą LKL reguliariajame sezone.

„Žalgiris“ laimėjo Vilniuje ketvirtojo rato rungtynes prieš „Rytą“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Žalgiris“ laimėjo Vilniuje ketvirtojo rato rungtynes prieš „Rytą“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Uteniškiai ėmė buksuoti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Uteniškiai ėmė buksuoti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Pieno žvaigždės“ kolekcionuoja pralaimėjimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Pieno žvaigždės“ kolekcionuoja pralaimėjimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Šiauliai“ pakilo iš dugno.<br>G.Šiupario nuotr.
„Šiauliai“ pakilo iš dugno.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 6:15 PM, atnaujinta May 1, 2021, 6:18 PM

Savo gerbėjus dažnai džiugino aukštyn šovę „Šiauliai“ ir LKL antrojoje vietoje įsitvirtinęs Vilniaus „Rytas“, o rečiausiai laimėdavo iš pirmojo aštuoneto iškritusi Alytaus „Dzūkija“.

Kauno „Žalgiris“

Balandį: 10-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 29-3, Lietuvos taurė: 4-0, Eurolyga: 17-17.

„Žalgirio“ krepšininkai balandžio mėnesį triūsė iš peties. Treneris Martinas Schilleris savo komandą per 30 dienų į aikštę vedė net dvylika kartų.

Mėnesio pradžioje Lietuvos krepšinio lyderiai pabaigė Eurolygos sezoną, kurį uždarė paguodos pergale prieš Atėnų „Panathinaikos“, pasiekta žaidžiant be koronavirusu užsikrėtusių Augustine‘o Rubito ir Nigelo Hayeso. O po to prasidėjo LKL rungtynių maratonas, kurio metu „Žalgiris“ net penkerias rungtynes žaidė kas antrą dieną.

Intensyvus tvarkaraštis dažniausiai netrukdydavo kauniečiams skinti pergales, tačiau nesėkmės jie neišvengė. Įpusėjus balandžiui „Žalgiris“ savo aikštėje pralaimėjo „Rytui“ ir nutraukė 11 pergalių nacionalinėse varžybose (skaičiuojant dvejas Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto rungtynes) virtinę.

Tačiau iškart po to Kauno komanda pradėjo kitą pergalių virtinę ir laimėjo aštuonerias iš eilės pastarąsias rungtynes. Tarp jų buvo ir varžovų aikštėje pasiekta pergalė prieš „Rytą“. Paskutinę balandžio dieną „Žalgiris“ užsitikrino pirmąją vietą LKL reguliariajame sezone.

M.Schilleris net komandai žaidžiant kas antrą dieną registruodavo visus pagrindinius krepšininkus, prie kurių balandžio antroje pusėje prisidėjo traumą išsigydęs Artūras Milaknis.

„Šiauliai“

Balandį: 5-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 12-20, Lietuvos taurė: 3-3.

„Šiauliai“ visą pavasarį yra sparčiausiai kylanti LKL komanda. Jei žiemos pabaigoje treneris Antanas Sireika turėjo sukti galvą, kaip pakelti komandą iš paskutinės vietos, tai dabartinius jo rūpesčius galima pavadinti labai maloniais – šiauliečiai kovoja dėl penktosios vietos, kurios reikšmė žymiai padidėjo matant „Juventus“ problemas.

Iki kovo mėnesio pirmojo savaitgalio Šiaulių komanda buvo laimėjusi 5 iš 21 rungtynių. Tuo tarpu nuo kovo 6 d. šiauliečiai per 11 rungtynių iškovojo 6 pergales. Dar kovą „Šiaulius“ pakėlusi banga neatslūgo balandžio mėnesį, kurį A.Sireikos vyrai pralaimėjo tik „Prienams“ ir „Žalgiriui“. Tačiau įveikus „Juventus“ ir „Lietkabelį“ patirtas pergalės džiaugsmas turėjo nusverti retai pasitaikančių nesėkmių kartėlį.

Tikriausiai net varžovų sirgaliai negali nesižavėti vos ne kiekvieną savaitę vis įspūdingiau žaidžiančiu islandu Elvaru Fridrikssonu, kuris LKL pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,6) ir yra trečias pagal pelnomus taškus (15,3). Balandžio 21 d. jis per rungtynes su „Pieno Žvaigždėmis“ įmetė 33 taškus ir pasiekė šio LKL sezono rezultatyvumo rekordą.

O „Šiaulių“ gerbėjus neabejotinai džiugina ir pavasarį lyderiams svaria paspirtimi tapęs 23-ejų Eimantas Stankevičius, kurio vidurkis per praėjusias 11 rungtynių buvo 12,8 taško, ir tai, kad jų komandos pagrindiniai žaidėjai išvengia traumų.

Vilniaus „Rytas“

Balandį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 24-7, Lietuvos taurė: 0-2, Čempionų lyga: 2-4.

„Ryto“ krepšininkai šiais metais galėjo patikėti, kad vyriausiuoju treneriu paskyrus Giedrių Žibėną, tapo neįveikiami. Nuo tada, kai buvęs trenerio padėjėjas sausio viduryje perėmė svarbesnes pareigas, Vilniaus komanda du su puse mėnesio rinko vien pergales ir, skaičiuojant visus turnyrus, laimėjo 13 iš eilės rungtynių.

Vilniečių nenugalimumo aureolę balandžio 7 d. nuplėšė į sostinę atvykusios „Pieno Žvaigždės“, kurios kartu nutraukė ir gruodžio pabaigoje pradėtą Vilniaus komandos 14 pergalių virtinę, skaičiuojant tik LKL pirmenybes.

Toji nesėkmė „Ryto“ nesutrikdė ir jau kitose rungtynėse G.Žibėno auklėtiniai Kaune nugalėjo „Žalgirį“. Tiesa, balandžio pabaigoje kauniečiai atsiskaitė atvykę į Vilnių.

Nepaisant dviejų nesėkmių ir balandžio viduryje į komandą įsisukusio koronaviruso, „Rytas“ įsitvirtino LKL lentelės antrojoje vietoje ir gali būti beveik ramus, kad jo nebepavys artimiausias persekiotojas „Lietkabelis“.

G.Žibėno pergalių ir pralaimėjimų santykis vis dar yra labai geras. Kad jis neblogėtų, kone labiausiai stengiasi tik prieš porą mėnesių prie komandos prisidėjęs Ivanas Buva (15,1 tšk., 5,3 atk.kam.).

Panevėžio „Lietkabelis“

Balandį: 4-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 21-11, Lietuvos taurė: 3-1, Europos taurė: 2-8.

Nors Panevėžio komandai balandžio mėnuo buvo toli gražu ne idealus, o nuotaiką gadino pralaimėjimai ne vien „Žalgiriui“, bet ir žemesnes vietas užimantiems „Šiauliams“ bei „Nevėžiui“, treneriui Nenadui Čanakui nėra dėl ko smarkiai graužtis. Svarbiausia, kad „Lietkabelis“ įveikė „Juventus“ komandą (beje, panevėžiečiai šį sezoną nugalėjo uteniškius visose penkeriose tarpusavio rungtynėse, skaičiuojant šalies taurės turnyrą) ir įsitvirtino trečiojoje vietoje, o traumą išsigydžius pusantro mėnesio nežaidusiam Margiriui Normantui į aikštę eiti gali visi paraiškoje esantys krepšininkai.

Nedidelis sportinės formos nuosmukis šiuo metu, kai dėl vietos turnyro lentelėje jaudintis nebereikia, netgi gali būti naudingas, nes yra galimybė perkrauti komandą prieš atkrintamąsias varžybas.

Atrodo, kad truputį jau persikrovė „Lietkabelio“ puolimo lyderis Kyle‘as Vinalesas. Amerikietis balandžio pirmoje pusėje per dvejas iš eilės rungtynes nepataikė nė vieno iš 12 tritaškių, bet per svarbiausią dvikovą su „Juventus“ vėl pristatė savo gerąją versiją ir gegužės mėnesį pradeda užimdamas pirmąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje (vid. 16,9 tšk.).

Prienų „CBet“

Balandį: 4-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 13-20, Lietuvos taurė: 2-2.

Prienų komanda nepastebimai užsiėmė šiuo metu visų vidutiniokų ypač geidžiamą penktąją vietą, kurioje anksčiau labai ilgai buvo „Pieno žvaigždės“. Tiesa, pranašumas prieš persekiotojus labai nežymus – „Šiauliai“, „Neptūnas“ ir „Pieno žvaigždės“ atsilieka vos vienu tašku, tad šių komandų rikiuotė paaiškės per dvi pirmąsias gegužės savaites.

Balandį Manto Šerniaus vyrai laimėjo pusę rungtynių, tačiau net tris pralaimėjimus patyrė žaisdami su trimis lyderiais. Lentelės kaimynus „CBet“ dažniausiai nugali, todėl treneris savo žaidėjams smarkiai priekaištauti neturėtų. M.Šernius turėtų būti ypač patenkintas dviem krepšininkais, kurie „Prienus“ sustiprino pavasarį. Kovo pradžioje LKL debiutavusiam belgui Emmanueliui Lecomte‘ui (13,4 tšk., 4,5 rez.perd.) ir balandžio pradžioje iš „Ryto“ persikėlusiam Martynui Pacevičiui (11 tšk., 6,8 atk.kam.) nereikėjo daug laiko, kad suprastų, ko iš jų tikisimasi naujoje komandoje.

Patikimai žaidžia ir Mindaugas Sušinskas, kuris LKL rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje užima penktąją vietą (14,7 tšk.).

Klaipėdos „Neptūnas“

Balandį: 4-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 12-21, Lietuvos taurė: 1-3, Čempionų lygos atranka: 1-1.

Klaipėdos komanda atsitiesė po skaudžių smūgių. Nors „Neptūnas“ nuo vasario vidurio per 13 rungtynių iškovojo vos vieną pergalę (skaičiuojant ir Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą), o balandžio viduryje ilgam, gal ir iki sezono pabaigos, prarado traumas patyrusius Darriną Dorsey bei Evaldą Šaulį, treneriui Tomui Gaidamavičiui pavyko vėl pastatyti komandą ant kojų.

Klaipėdiečiai nutraukė nesėkmių virtinę ir balandžio antroje pusėje laimėjo trejas iš eilės rungtynes su Prienų, Pasvalio ir Alytaus komandomis. Ypač svarbi buvo pergalė prieš „Dzūkiją“, su kuria „Neptūnas“ kovoja dėl aštuntosios vietos. Šioje kovoje Klaipėdos komanda įgijo ženklų pranašumą, nes dzūkus šį sezoną nugalėjo visus keturis kartus.

„Neptūnui“ labai padeda iš Vokietijos grįžęs ir tik balandžio pradžioje gimtojo miesto komandos aprangą vėl apsivilkęs Deividas Gailius. Puolėjas balandžio mėnesį įmesdavo 15,3 taško. Į Klaipėdą grįžus D.Gailiui, patikimą adresatą turi Žygimantas Janavičius, kuris LKL pirmenybėse užima antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,2).

Utenos „Juventus“

Balandį: 3-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 20-13, Lietuvos taurė: 4-1 (1 lyg.).

Prieš pusantro mėnesio antrosios vietos siekę Utenos krepšininkai dabar jau beveik pasitraukė net iš kovos dėl trečiosios vietos. „Juventus“ pozicijos susvyravo dar kovo pabaigoje, o balandžio antrojoje pusėje Žydrūno Urbono auklėtiniai paeiliui pralaimėjo visiems trims lyderiams „Žalgiriui“, „Rytui“ ir „Lietkabeliui“.

„Juventus“ per pastarąsias 9 rungtynes pralaimėjo net 6 kartus. Iki kovo vidurio Utenos krepšininkai per 24 rungtynes patyrė tik 7 pralaimėjimus.

Pralaimėjimų virtinė nebuvo didžiausia bėda. „Juventus“ iki sezono pabaigos prarado antrąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše užimantį Vaidą Kariniauską (16,6 tšk.). Utenos komandos lyderis tik balandžio pradžioje grįžo į aikštę išsigydęs vieną traumą, bet per rungtynes su „Žalgiriu“ susižeidė riešą ir iškrito iš rikiuotės dar ilgesniam laikotarpiui.

Traumuotų krepšininkų sąraše V.Kariniauskas prisidėjo prie visą balandį nežaidusio Bryanto Crawfordo, o bent pusę gegužės negalės žaisti ir Martynas Gecevičius.

Nors balandį į komandą atvyko du naujokai Aurimas Urbonas ir iš Lenkijos grįžęs Martynas Paliukėnas, visą sezoną puikiai žaidusio V.Kariniausko praradimas, ko gero, yra nekompensuojamas.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Balandį: 2-6.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 12-21, Lietuvos taurė: 4-2.

Nors „Pieno žvaigždėms“ pavyko pirmosioms atsiųsti tamsų debesį virš Giedriaus Žibėno galvos, pačios Pasvalio komandos padangėje pergalė prieš „Rytą“ buvo viena nedaugelio prošvaisčių. Pasvaliečiai balandžio mėnesį laimėjo vos du kartus, o antrąją pergalę iškovojo žaisdami su „Nevėžiu“.

„Pieno žvaigždės“ blausiai šviečia jau seniai. Jei iki Naujųjų metų Gedimino Petrausko penketas laimėjo 7 iš 12 rungtynių, tai nuo sausio pradžios per 21 mačą iškovojo vos 5 pergales. Dabar net sunku patikėti, kad Pasvalio krepšininkai sezono viduryje buvo įsitvirtinę penktojoje vietoje.

Penktoji vieta šiai komandai vis dar pasiekiama, tačiau net pasvaliečių sirgaliai tikriausiai menkai tiki, kad į ją dar galima sugrįžti. Perniek eina sezono viduryje į „Pieno žvaigždes“ grįžusio Yannicko Frankės (vid. 12,5 tšk.) pastangos, o kitas naujokas Stevenas Haney, regis, nėra pakankamai aukšto lygio žaidėjas.

Nors jau ilgiau nei mėnesį nežaidžia nugaros skausmų kamuojamas Danielis Amigo, net ir galimas šio aukštaūgio sugrįžimas vargu ar taptų „Pieno žvaigždžių“ gelbėjimosi ratu.

Šiuo metu „Pieno žvaigždės“ tęsia ilgiausią lygoje keturių pralaimėjimų virtinę.

Kėdainių „Nevėžis“

Balandį: 2-6.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 9-24, Lietuvos taurė: 1-3.

Kėdainių klubą labiausiai turėjo nudžiuginti LKL sprendimas, kad iš lygos, net į ją priėmus NKL čempionę „Jonavą“, neiškris nė viena komanda. „Nevėžis“ šiuo metu yra paskutinis, o balandžio mėnesį atsilikimas nuo aukštesnes vietas užimančių varžovų nemažėjo. Tai reiškia, kad atkrintamosios varžybos tikriausiai vyks be Kėdainių komandos. Ji dar neprarado aritmetinės galimybės pakilti į aštuntąją vietą, bet toks šuolis būtų beveik neįtikėtinas – Mariaus Kiltinavičiaus penketui reikėtų ne tik laimėti visas rungtynes, bet ir sulaukti nemažai palankių rezultatų kituose mačuose.

Šiuo metu, ko gero, vienintelis tikslas – sumaišyti kortas paskutiniesiems varžovams. Taip, kaip tą pavyko padaryti balandžio mėnesį žaidžiant su „Neptūnu“ ir „Lietkabeliu“ (šias komandas „Nevėžis“ nugalėjo).

Kėdainiečių puolimo lyderis Sedrickas Barefieldas galbūt galvojo apie pirmąją vietą rezultatyviausių LKL žaidėjų sąraše, bet balandį jis pelnydavo nedaug taškų ir šioje statistikos lentelėje smuktelėjo į penktąją vietą (vid. 14,9 tšk.).

Kitoje asmeninės statistikos kategorijoje pirmauja du „Nevėžio“ žaidėjai. Pagal atkovotus kamuolius pirmas yra Julius Kazakauskas (vid. 9), antras – Arielis Hukporti (7,4).

Alytaus „Dzūkija“

Balandį: 1-6.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10-22, Lietuvos taurė: 3-1.

Nors kovo pabaigoje „Dzūkija“ parodė atsigavimo požymius ir kabinosi į vietą pirmajame aštuonete, šviesus ruožas nebuvo ilgas. Balandį alytiškiai vėl buvo nustumti už atkrintamųjų varžybų zoną žyminčios linijos. Kitaip tikriausiai ir negalėtų būti, per visą mėnesį įveikus tik vieną komandą – autsaiderį „Nevėžį“.

Trenerį Nikolą Vasilevą iš vėžių išmuša ne vien varžovai. „Dzūkijai“ reikėjo koreguoti žaidimo planą, kai balandžio pradžioje rankos piršto traumą patyrė pagrindinis atakų organizatorius Kristupas Žemaitis (11,6 tšk., 6,1 rez.perd.). Alytaus klubo vadovai greitai rado jam pamainą ir pakvietė Vytenį Čižauską, kurio asmeninė statistika po pusketvirto sezono pertraukos grįžus į LKL yra gana solidi (12,7 tšk., 4,7 rez.perd.). Tačiau komandos pergalių statistika nėra tokia gera.

„Dzūkijos“ paskutiniųjų rungtynių tvarkaraštis sudėtingas, bet paskutinę vietą užimantis „Nevėžis“ irgi žais su stipriais varžovais, todėl Alytaus komanda turi gerą galimybę likti devintojoje pozicijoje, kuri šiaip ar taip suteiktų didesnį pasitenkinimą negu dešimtoji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.