EUROLYGA 2023

Vieni pataikė, kiti prašovė: kuriuos LKL klubus labiausiai sustiprino sezono viduryje įvykę pokyčiai?

Kasparas Bėrzinis, Ivanas Buva, Emanuelis Lecomte‘as ir būrelis kitų krepšininkų į Lietuvą atvyko sezonui įsibėgėjus ar net persiritus pusiaują. Tačiau šiuo metu sirgaliai neabejotinai yra patenkinti, kad LKL klubai atkreipė dėmesį į šiuos žaidėjus, o krepšininkai sutiko tęsti karjerą Lietuvoje.

Ivanas Buva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ivanas Buva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Kasparas Bėrzinis.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kasparas Bėrzinis.<br>G.Šiupario nuotr.
Emmanuelis Lecomte'as.<br>BNS/LKL nuotr.
Emmanuelis Lecomte'as.<br>BNS/LKL nuotr.
 Deividas Gailius.<br>championsleague.basketball.com nuotr.
 Deividas Gailius.<br>championsleague.basketball.com nuotr.
Džordže Gagičius.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Džordže Gagičius.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 9:01 PM

Mūsų šalies komandas aiškiai sustiprino ne vien šie, bet ir keli kiti sezono viduryje įsigyti naujokai.

Daugiausiai permainų sezono viduryje įvyko Vilniaus „Ryto“ komandoje. „Rytas“ pirmenybėms jau prasidėjus pakvietė net dešimt krepšininkų, o iš komandos paraiškos nesulaukus sezono pabaigos buvo išbraukti devyni žaidėjai. Tiesa, didelė dalis iš šių krepšininkų – net šeši – sezono viduryje ir atvyko, ir išvyko. Jie buvo pakviesti varžyboms jau įsibėgėjus, bet po kelių savaičių ar po kelių mėnesių vėl krovėsi lagaminus ir iškeliavo į kitas komandas.

Kadangi daug krepšininkų Vilniaus komandoje žaidė trumpai, jos branduolys pasikeitė ne taip ir žymiai. Net dešimt dabartinės sudėties žaidėjų buvo rugsėjo viduryje pateiktoje „Ryto“ starto paraiškoje.

Tarp tų, kurie atvyko sezono viduryje ir liko iki šiol, galinga paspirtimi tapo tik vienas krepšininkas – vasario pabaigoje „Rytą“ aprangą apsivilkęs kroatas Ivanas Buva (14,4 tšk., 6,1 atk.kam.).

Penkių sezono viduryje išvykusių užsieniečių vidurkis buvo didesnis negu 8 taškai, tačiau nė vienas iš jų LKL pirmenybėse nežaidė nė 10 rungtynių. Tarp tų, kurių Lietuvoje jau nebėra, atstovaudami „Rytui“ labiausiai blykstelėjo senegalietis Maurice‘as Ndouras (5 rungt., 17,4 tšk., 6 atk.kam.) ir amerikietis Demetriusas Jacksonas (6 rungt., 13,5 tšk., 5,2 rez.perd.).

Visiška priešingybė yra Kauno „Žalgiris“, kuriame sezono viduryje, galima sakyti, neįvyko jokių permainų. Tiesa, Kauno klubas gruodį įregistravo du krepšininkus, bet abu naujokai Mantas Rubštavičius bei Paulius Murauskas yra „Žalgirio“ krepšinio mokyklos auklėtiniai. Jie šį sezoną taip pat atstovavo NKL pirmenybėse žaidžiančiai „Žalgirio“ dublerių ekipai.

Vienas žaidėjas iš „Žalgirio“ paraiškos buvo išbrauktas. Tai – Tomas Dimša. Jis šį sezoną LKL pirmenybėse žaidė vos vienerias rungtynes ir dar rugsėjo mėnesį iškeliavo į Kanarų salas.

Nuo pirmosios sezono dienos Kauno komandos paraiškoje liko net 14 tų pačių pavardžių – daugiau nei bet kurio kito LKL klubo paraiškoje.

Tarp sezono viduryje pasikeitusių mažiausiai yra abi dėl trečiosios vietos kovojusios komandos. Panevėžio „Lietkabelis“ įregistravo du žaidėjus ir išregistravo tris žaidėjus, Utenos „Juventus“ įregistravo keturis žaidėjus ir išregistravo du žaidėjus.

„Lietkabelyje“ įvyko dvi žymios permainos. Dar gruodžio mėnesį buvo pakeistas vidurio puolėjas: kroato Marino Maričiaus (8,1 tšk., 3,6 atk.kam.) vietą užėmė panašaus meistriškumo serbas Džordže Gagičius (9,1 tšk., 4 atk.kam.). Kovo viduryje Lietuvoje niekuo nedžiuginusį amerikietį Troy‘ų Barniesą (5 tšk.) pakeitė iš Kėdainių „Nevėžio“ pakviestas graikas Panagiotis Kalaitzakis (7,4 tšk.).

„Juventus“ neišlošė amerikiečių loterijoje ir greitai atsikratė Jamelo Artiso (6,3 tšk.), kurį dar rudens pabaigoje pakeitė iš „Nevėžio“ perėjęs Vaidas Kariniauskas (15,7 tšk., 5,8 rez.perd.).

Kitos permainos Utenos komandoje buvo priverstinės. Kai atrodė, jog dėl ligos ilgai nežais Julius Jucikas (11,4 tšk., 4,8 atk.kam.), „Juventus“ vadovai iš to paties „Nevėžio“ pakvietė Vaidą Čepukaitį (5,4 tšk.), o sunkią traumą patyrus V.Kariniauskui balandžio pabaigoje pasiūlė sutartį iš Lenkijos grįžusiam Martynui Paliukėnui (5,6 tšk.).

Dar vienas „Juventus“ naujokas – balandžio pradžioje pasibaigus NKL sezonui iš „Jonavos“ atvykęs Aurimas Urbonas (3,5 tšk.).

Sezono viduryje net septynis žaidėjus įregistravo Alytaus „Dzūkija“, tačiau trys iš jų yra jauni alytiškiai, kurie LKL pirmenybėse dar nedebiutavo arba žaidė vos kelias minutes.

Vienas „Dzūkijos“ pirkinys aiškiai nepasiteisino – amerikietis Ericas Stuteville‘as iš Lietuvos išvyko jau po poros savaičių.

Užtat komandoje puikiai pritapo du lietuviai: spalio pabaigoje iš NKL žaidžiančios „Jonavos“ perėjęs Giedrius Staniulis (13,5 tšk., 7,6 atk.kam.) ir balandžio pradžioje iš Lenkijos grįžęs Vytenis Čižauskas (13,3 tšk., 4,1 rez.perd.). V.Čižauskas buvo priverstinis pirkinys, nes Alytaus klubui reikėjo skubiai pakeisti sunkią traumą patyrusį Kristupą Žemaitį.

Kėdainių „Nevėžyje“ vykusios permainos badė akis dėl to, kad iš komandos buvę jos lyderiai sezono viduryje išvyko į kitus LKL klubus: V.Kariniauskas (18,6 tšk., 7 rez.perd.) ir V.Čepukaitis (8,8 tšk., 6,3 atk.kam.) – į „Juventus“, P.Kalaitzakis (13,6 tšk.) – į „Lietkabelį“.

Kėdainių klubas pakvietė naujus krepšininkus, bet sezono pradžioje kituose LKL klubuose žaidę Jokūbas Gintvainis (6,4 tšk.) ir J.Jucikas (8,9 tšk.) bei brazilas Rafaelis Luzas (8,9 tšk.) visų spragų neužpildė ir „Nevėžis“ reguliariajame sezone užėmė paskutinę vietą.

Vienintelis LKL klubas, sezono viduryje neišregistravęs nė vieno krepšininko buvo Klaipėdos „Neptūnas“. Klaipėdiečiai paraišką papildė penkiomis pavardėmis, tačiau net trys naujokai yra sezono pradžioje NKL pirmenybėse pasižymėję dublerių komandos žaidėjai.

Vasario pradžioje į „Neptūną“ atvyko Darrinas Dorsey, bet vienintelis legionierius beveik nespėjo padėti komandai. Jis žaidė tik trejas rungtynes ir patyrė sunkią traumą.

Tad vienintelis žymus Klaipėdos komandos pastiprinimas sezono viduryje buvo Deividas Gailius (16,1 tšk., 4,6 atk.kam.), kuris balandžio pradžioje grįžo namo iš Vokietijos.

„Prienų“ vadovams reikėjo ieškoti, kuo pakeisti sezono viduryje į kitas šalis išvykusius krepšininkus. Jie buvo labai sunkiai pakeičiami, nes iš pradžių Regimantas Miniotas (18,5 tšk., 10,5 atk.kam.), po to Marquisas Wrightas (17,3 tšk., 5,5 rez.perd.) pirmavo LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše.

Vis dėlto į Prienus atvykę naujokai privertė pamiršti buvusius lyderius. Komandoje puikiai pritapo ir belgas Emmanuelis Lecomte‘as (14,9 tšk., 5,1 rez.perd.), ir du jaunos kartos lietuviai Ignas Sargiūnas (8,6 tšk.) bei Martynas Pacevičius (10,6 tšk., 7,4 atk.kam.). Penktoji vieta galutinėje reguliariojo sezono lentelėje – geriausias patvirtininkas, kad klubo vadovai ieškodami pastiprinimo dažniausiai neklysdavo.

Dažniausiai, bet ne visada. Vasario pabaigoje „Prienuose“ debiutavęs amerikietis Demetriusas Treadwellas aiškiai nebuvo LKL lygio žaidėjas.

„Šiaulių“ vadovybė nemažai komandos formavimo darbų atliko pirmenybėms jau įsisiubavus. Tik spalio mėnesį „Šiaulių“ gretas papildė sezono pradžioje be darbo sėdėję veteranai Mindaugas Lukauskis (8,9 tšk.) ir Arminas Urbutis (12 tšk., 5,7 atk.kam.) bei atgaivinti karjerą po sunkios traumos pasiryžęs Gediminas Orelikas (11,6 tšk.).

Nors G.Orelikas gimtinėje neužsibuvo ir gruodį iškeliavo į užsienį, Šiaulių komanda tučtuojau pristatė ne prastesnį naujoką – ilgametį Latvijos rinktinės žaidėją Kasparą Bėrzinį (11,7 tšk.).

Jei „Šiauliai“ už šiaurinės sienos rado solidų pastiprinimą, tai Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ nusivylė dviem Latvijos krepšininkais ir dar rudenį atsisakė Edgaro Lasenbergo ir Zigmaro Raimo paslaugų. Juos pakeitę Karolis Giedraitis (8 tšk.) ir Edgaras Želionis (11,4 tšk., 5,8 atk.kam.) žaidžia kur kas naudingiau.

Naudingai žaidžia ir kovo pabaigoje po beveik dvejų metų pertraukos į Pasvalį grįžęs olandas Yannickas Franke (13,3 tšk.), kuris pakeitė serbą Andreją Milutinovičių (6,5 tšk.). Tačiau net sustiprinusios sudėtį, „Pieno Žvaigždės“ pavasarį neišvengė didelio nuopuolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.