EUROLYGA 2023

Eurolygos finalo ketverte – buvusių „mūsiškių“ penketas, kuris kausis dėl taurės

Eurolygos finalo ketverte šį sezoną nežais nė vienas Lietuvos krepšininkas. Tačiau Lietuvoje nemažai asmeninių gerbėjų turi ir užsieniečiai, anksčiau žaidę mūsų šalies komandose. O per finalo ketverto turnyrą žengti ant Kelno arenos parketo gali penki buvę žalgiriečiai: Vasilije Micičius ir Jamesas Andersonas iš Stambulo „Anadolu Efes“, Brandonas Daviesas ir Leo Westermannas iš „Barcelona“ bei Zachas LeDay iš Milano „Olimpia“.

Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai.<br> lrytas.lt koliažas
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai.<br> lrytas.lt koliažas
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai - Zachas LeDay'us.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai - Zachas LeDay'us.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Leo Westermannas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Leo Westermannas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Brandonas Daviesas.<br> G.Šiupario nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Brandonas Daviesas.<br> G.Šiupario nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Vasilje Micičius.<br> G.Šiupario nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Vasilje Micičius.<br> G.Šiupario nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Jamesas Andersonas.<br> G.Mantauto nuotr.
Eurolygos finaluose kovos penki iki tol „Žalgiryje“ kovoje krepšininkai – Jamesas Andersonas.<br> G.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-05-28 15:08

Serbui V.Micičiui garsiausias Lietuvos klubas Kauno „Žalgiris“ buvo tramplinas į europinę šlovę. Nors dar prieš atvykdamas į Lietuvą jis du sezonus žaidė Eurolygoje, nei Miuncheno „Bayern“, nei Belgrado „Crvena Zvezda“ gretose nepaliko ryškaus pėdsako ir įsiminė nebent specialistams.

Kauno komandoje V.Micičius irgi negavo puolimo lyderio vaidmens. Tačiau 7,7 taško įmesdavęs ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo atlikdavęs gynėjas taip pat prisidėjo prie to, kad 2018 metų pavasarį „Žalgiris“ patektų į Eurolygos finalo ketvertą, ir to visiškai užteko, kad ateitį su juo susietų „Anadolu Efes“ klubas.

Perėjus į Stambulo ekipą, V.Micičiaus vidurkiai kilo kiekvieną sezoną. 2018-2019 metų sezone jis įmesdavo 12,4 taško ir atlikdavo 5,5 rezultatyvaus perdavimo, praėjusį sezoną įmesdavo 14,5 taško ir atlikdavo 5,8 rezultatyvaus perdavimo, šį sezoną renka 16,3 taško ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

V.Micičiaus pažanga buvo įvertinta per geriausių sezono krepšininkų rinkimus. Jau 2019 metais serbas buvo išrinktas į antrąjį geriausiųjų penketą, o šiais metais ne tik pateko į pirmąjį penketą, bet ir bus apdovanotas naudingiausio sezono žaidėjo prizu.

„Šio sezono pradžioje negalėjo žaisti Shane‘as Larkinas, keli kiti mūsų antrosios linijos krepšininkai irgi praleido rungtynes dėl traumų, todėl liko tik V.Micičius.

Jis jautė milžinišką spaudimą ir ne visada patikimai vadovavo komandos puolimui. Tačiau vėliau, kai pasveiko kiti gynėjai, spaudimas atlėgo ir jis pasijuto patogiau“, – ką šį sezoną patyrė V.Micičius, atskleidė „Anadolu Efes“ treneris Erginas Atamanas.

Stambulo komandoje kartu su V.Micičiumi žaidžiantis amerikietis J.Andersonas prieš šešis sezonus „Žalgiryje“ pradėjo europinę karjeros dalį. Buvusiam kelių NBA komandų puolėjui „Žalgiryje“ buvo paruoštas lyderio vaidmuo ir amerikietis visiškai pateisino lūkesčius – 2014-2015 metų Eurolygos sezone pelnydavo 14,5 taško.

Po to J.Andersonas pabandė grįžti į NBA, bet galiausiai apsistojo Europoje ir nuo 2018 metų žaidžia „Anadolu Efes“ komandoje. Jis nėra toks svarbus žaidėjas, kaip V.Micičius, bet žaidžia visose rungtynėse, neretai patenka į starto penketą ir šį sezoną pelno vidutiniškai 4,4 taško.

„Žalgiris“ buvo pirmasis Eurolygos klubas ne tik J.Andersonui, bet ir kitam amerikiečiui B.Daviesui. Jis 2017 metais atvyko į Kauną iš „Monaco“ komandos ir Lietuvoje praleido du sezonus, o 2019 metais pasirašė sutartį su „Barcelona“.

B.Daviesas padėjo Kauno komandai patekti į 2018 metų Eurolygos finalo ketvertą, bet dar ryškiau spindėjo 2018-2019 metų sezone, kuriame buvo išrinktas į geriausių Eurolygos krepšininkų pirmąjį penketą.

Šį sezoną amerikietis sulaukė dar vieno, bet truputį kuklesnio įvertinimo – „Barcelona“ vidurio puolėjas buvo išrinktas į antrąjį geriausių žaidėjų penketą. Jo vidurkiai šį sezoną yra 12,1 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 4,8 išprovokuotos pražangos.

Tarp B.Davieso komandos draugų šį sezoną yra prancūzas L.Westermannas, atstovavęs „Žalgiriui“ du tarpsnius 2016-2017 metų ir 2018-2019 metų sezonuose. Po abiejų Kaune praleistų sezonų L.Westermannas išvyko į elitinius žemyno klubus Maskvos CSKA ir Stambulo „Fenerbahçe“, bet nė viename iš jų neįsitvirtino.

Praėjusių metų gruodį „Fenerbahçe“, kurios gretose prancūzas pelnydavo 4,8 taško, leido jam pereiti į „Barcelona“. Tačiau ir Barselonos komandoje L.Westermanno vaidmuo yra nežymus. Jis ne kiekvienose rungtynėse patenka į dvyliktuką ir pelno tik 2,7 taško.

„Barcelona“ strategas Šarūnas Jasikevičius tiek B.Daviesą, tiek L.Westermanną treniravo ir dirbdamas „Žalgiryje“.

Amerikietis Z.LeDay kol kas nė vienoje Eurolygos komandoje neužtruko ilgiau nei vieną sezoną. 2018-2019 metų sezone jis vilkėjo Pirėjo „Olympiakos“ aprangą, 2019-2020 metų sezone atstovavo „Žalgiriui“, kuriame pelnydavo 11,8 taško ir atkovodavo 4,7 kamuolio, o pernai sudarė sutartį su „Olimpia“.

Milano komandoje puolėjo statistika yra panaši, kaip „Žalgiryje“. Beveik visas rungtynes starto penkete pradedantis Z.LeDay šį sezoną pelno 10,1 taško ir atkovoja 4,6 kamuolio.

Tikėtina, kad Z.LeDay profesionalo karjeroje „Olimpia“ bus pirmoji komanda, kurioje jis žais ilgiau nei sezoną. Pernai puolėjas sudarė dvejų metų sutartį, o šiuo metu nėra jokių priežasčių, dėl kurių klubo vadovai būtų nepatenkinti Z.LeDay arba krepšininkas būtų nepatenkintas Milano komanda.

Buvę Lietuvos klubų krepšininkai kitose Eurolygos komandose

„Bayern“: D.J.Seeley – 8,1 tšk., L.Radoševičius – 3,4 tšk.

„Real“: N.Laprovittola – 6,8 tšk., 3,8 rez.perd.

„Fenerbahçe“: A.Perezas – 1,1 tšk.

„Zenit“: K.Pangosas – 13,5 tšk., 6,7 rez.perd., B.Baronas – 9,6 tšk., K.C.Riversas – 6,1 tšk. (K.Pangosas išrinktas į geriausių Eurolygos žaidėjų pirmąjį penketą ir užėmė trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.)

ASVEL: D.Waltonas – 6,1 tšk.

„Panathinaikos“: N.Nedovičius – 16 tšk., 3,7 rez.perd., 4,6 išpr.praž., A.White‘as – 7,3 tšk., 4 atk.kam., G.Kalaitzakis – 1,6 tšk., I.Vougioukas – 1,3 tšk. (N.Nedovičius pasiekė sezono rezultatyvumo rekordą, kai įmetė 39 taškus per rungtynes su „Maccabi“.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.