EUROLYGA 2023

Katalonijos reakcija į Šaro ir „Barcelona“ pralaimėjimą: futbolininkių šešėlis ir religingas tikėjimas „auksiniu berniuku“

Nors „Barcelona“ šiais metais tapo Eurolygos reguliariojo sezono nugalėtoja, ji pralaimėjo nemažai rungtynių. Vis dėlto nė viena nesėkmė nebuvo tokia skaudi, kaip patirta sekmadienį, kai „Barcelona“ krepšininkus Eurolygos finale nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“ komanda. Po svarbiausio sezono mūšio Katalonijos krepšinio apžvalgininkai pripažino, kad varžovai sumaniau pasinaudojo savo privalumais ir finale žaidė geriau.

 Šaro krepšinio komanda liko futbolo šešėlyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Šaro krepšinio komanda liko futbolo šešėlyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Ispanijos spauda apie „Barcelona“ pasirodymą Eurolygoje.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 2:10 PM, atnaujinta May 31, 2021, 2:11 PM

Šaras ir Pau – futbolininkių šešėlyje

Pirmadienį vos ne visi Katalonijos dienraščiai pirmajame puslapyje išspausdino besidžiaugiančių „Barcelona“ sportininkų nuotrauką. Tačiau viršeliuose šypsojosi ne Pau Gasolis, Nikola Mirotičius ar Šarūnas Jasikevičius.

Apsikabinusios taurę spindėjo „Barcelona“ futbolininkės, dar viena pergale pabaigusios istorinį sezoną – jos pirmą kartą susižėrė visus tris prizus.

„Mėlynos-granatinės“ gegužės pradžioje tapo Ispanijos čempionėmis, po to laimėjo Europos Čempionių lygos finalo rungtynes, o sekmadienį pabaigė triumfo žygį iškovodamos Ispanijos taurę.

Katalonijos dienraščių pirmuosiuose puslapiuose nedideli kampeliai buvo skirti ir kitai „Barcelona“ komandai. Mažytėse nuotraukose nuo sirgalių akis slėpė žengti paskutinio žingsnio nesugebėjusios „mėlynų-granatinių“ krepšinio komandos veteranas Pau Gasolis ar kiti „Barços“ žaidėjai.

„Barça“ krepšinio Eurolygoje nepasiekė savo svajonės“, – šalia susikrimtusio P.Gasolio nuotraukos parašė Barselonos dienraštis „El Periodico“.

„Nusivylimas!“ – Eurolygos finalo baigtį vienu žodžiu apibūdino Katalonijos sporto dienraštis „Sport“.

„Neužteko“, – pirmajame puslapyje brūkštelėjo katalonų kalba leidžiamas „L‘Esportiu“ sporto dienraštis, paantraštėje paaiškinęs, ko neužteko Barselonos komandai: „Barça“ neiškovojo trečiojo titulo, nes nesustabdė Shane‘o Larkino bei Vasilije Micičiaus ir pristigo kito metiko, neskaitant Cory Higginso, kad pasipriešintų ūgio pranašumu pasinaudojusiai „Efes“ komandai“.

„Barça“ pavėlavo“, – viršelyje parašė didžiausias Katalonijos sporto dienraštis „El Mundo Deportivo“, turėdamas omenyje tai, kad „Barços“ lyderiai įsibėgėjo tik varžovams įgijus nemažą persvarą.

Nugalėjo stipresnė komanda

Sekmadienį Kelno arenoje susigrūmė stipriausios dviejų pastarųjų Eurolygos sezonų komandos. „Anadolu Efes“ beveik nesustabdomai žaidė praėjusį sezoną, bet negavo progos finalo ketverte patvirtinti savo pranašumą, nes 2020 metų kovo mėnesį visą sporto gyvenimą sukaustė COVID-19 pandemija.

„Barcelona“ šiais metais tapo reguliariojo sezono nugalėtoja, bet jos pranašumas prieš kitas Eurolygos komandas toli gražu nebuvo toks didelis, kaip prieš metus „Anadolu Efes“.

Vis dėlto šis Eurolygos turnyras turbūt negalėjo baigtis sąžiningiau nei praėjusio ir šio sezonų lyderių dvikova. Joje pranašumą įrodė pergalę 86:81 iškovojusi „Anadolu Efes“.

„Kelno arenoje vyko atkakli kova iki paskutinės akimirkos, bet nugalėjo stipresnė komanda. Tai nekelia abejonių, – varžovų pranašumą pripažino Katalonijos dienraštis „La Vanguardia“. – „Barça“ parodė charakterį, atsitiesė sunkiausią akimirką, bet to neužteko.

Nulinis Nicko Calatheso indėlis (0 taškų ir 1 rezultatyvus perdavimas), pavėluotas Nikolos Mirotičiaus pabudimas ir Shane‘o Larkino bei Vasilije Micičiaus sprogimas paskutiniame kėlinyje nulėmė rungtynių baigtį“.

„Barçai“ likimas vėl buvo žiaurus. Jis dar kartą trinktelėjo durimis į nosį, kai komanda buvo pirštų galais beliečianti šlovę.

Po puikaus sezono, kuris džiugino ir žaidimu, ir rezultatais, Šarūno Jasikevičiaus komanda liko pakraštyje, o vicečempionės vardas paliko šiokį tokį kartėlį.

Po aštuntojo finalo „Barços“ sąskaitoje lieka dvi pergalės, iškovotos 2003 ir 2010 metais. Trečiojo titulo reikės palaukti. Sekmadienį naujuoju Eurolygos čempionu tapo „Anadolu Efes“, – ką jautė po finalo, aprašė „El Periodico“.

Lėmė „Efes“ žvaigždžių duetas

„Barcelona“ visą Eurolygos sezoną praleisdavo mažiausiai taškų. „Anadolu Efes“ buvo priešingybė – ji iki pat finalo žaidė rezultatyviausiai.

Lemiamos rungtynės vyko taip, kaip norėjo Stambulo komanda. Nors Barselonos krepšininkai įmetė gerokai daugiau taškų, negu pelnydavo iki tol, tai buvo palanku varžovams – rezultatyviai žaidę „mėlyni-granatiniai“ nesugebėjo sustabdyti dviejų „Anadolu Efes“ lyderių Vasilije Micičiaus ir Shane‘o Larkino.

„Sh.Larkinas ir V.Micičius laimėjo Eurolygą“, – antraštėje parašė Madrido sporto dienraštis „As“. „Dvi „Anadolu Efes“ žvaigždės spindėjo paskutiniame ketvirtyje ir paliko „Barçą“ be ilgai laukto Eurolygos čempionės vardo“, – paantraštėje pridėjo „As“.

„Anadolu Efes“ lyderių duetas pelnė daugiau nei pusę komandos taškų. V.Micičius sekmadienį į „Barcelona“ krepšį įmetė 25 taškus, Sh.Larkinas pridėjo 21 tašką. Paskutiniame ketvirtyje šiedu gynėjai stengėsi beveik viską padaryti patys, ir tai jiems dažniausiai pavykdavo. Serbas per ketvirtąjį kėlinį įmetė 10 taškų, amerikietis – 7.

„Sunku ką nors padaryti, kai varžovai yra tokie talentingi, kai jie remiasi ne vienu, bet dviem žaidėjais, kurie pasidalija atsakomybę lemiamu metu, – rašė Madrido sporto dienraštis „As“. – V.Micičius ir Sh.Larkinas, Sh.Larkinas ir V.Micičius, nors ir ne be vargo, ne be pasipriešinimo, iškovojo „Anadolu Efes“ komandai pirmąjį Eurolygos čempionės vardą.

„Barça“ beveik visą laiką, išskyrus pirmąjį kėlinį, vijosi turkus ir garbingai kovojo iki pabaigos, bet N.Kalačiui jaučiant traumos pasėkmes ir 30 minučių pradingus N.Mirotičiui, įveikti turkus buvo neįmanoma“.

„Du demonai Sh.Larkinas ir V.Micičius sudegino pragare „Barcelona“ svajonę tapti Eurolygos čempione. „Anadolu Efes“ žvaigždės vėl nukankino katalonus. Pau Gasolis lieka be pirmojo titulo. Kaip ir vidutiniškai žaidęs N.Mirotičius. Pirmasis Š.Jasikevičiaus projektas viršūnės nepasiekė. Karaliauja „Anadolu Efes“, – rašė kitas Madrido sporto dienraštis „Marca“.

Barselonos krepšininkams stabdyti V.Micičių pavyko tik iki pertraukos. Tuo metu, ko gero, padėjo ir netikėtumo veiksnys.

„Š.Jasikevičius pabandė laimėti rungtynes netikėtu ėjimu, – rašė „La Vanguardia“. – Treneris į starto penketą įtraukė Victorą Claverą, kuriam skyrė užduotį dengti V.Micičių.

Bet nepaisant geros valensiečio gynybos, Eurolygos reguliariojo sezono naudingiausias žaidėjas įmetė 25 taškus, padarė iš „Barços“ gynybos šveicarišką sūrį ir pasiėmė finalo naudingiausio žaidėjo prizą“.

Tuo tarpu „mėlynų-granatinių“ vedliai pradingo varžovų gynybos pinklėse. „N.Kalathis buvo atkirstas nuo komandos, N.Mirotičius irgi nepasirodė. Jų duetas iki pertraukos nepelnė nė taško. Tai buvo per didelė prabanga finale“, – nusivylė „La Vanguardia“.

Katalonai tiki „Barços“ ateitimi

Pagrindinė „Anadolu Efes“ sėkmės priežastis buvo stabilumas. Klubo vadovai dabartinę sudėtį subūrė prieš trejus metus ir nuo tada pakeitė tik kelis mažai žaisdavusius krepšininkus.

Visas komandos branduolys – ne vien Vasilije Micičius bei Shane‘as Larkinas, bet ir Krunoslavas Simonas, Rodrigue‘as Beaubois, Adrienas Moermanas, Jamesas Andersonas, Bryantas Dunstonas, Tiboras Pleissas – kartu žaidžia bent tris sezonus. Jiems visą laiką vadovauja nuo 2017 metų „Anadolu Efes“ klube dirbantis treneris Erginas Atamanas.

Tuo tarpu dabartinė „Barcelona“ versija pradėta kurti tik pernai, kai iš Kauno „Žalgirio“ buvo pakviestas treneris Šarūnas Jasikevičius. Jam pradėjus dirbti nebuvo išvengta nesklandumų: naujasis treneris nerado vietos buvusiam pagrindiniam atakų organizatoriui Thomas Heurteliui, per finalo ketvertą paaiškėjo, kad komandai beveik nereikalingi senbuviai Adamas Hanga ir Pierre‘as Oriola.

Tačiau „L‘Esportiu“ neabejojo, kad „mėlyni-granatiniai“ pasuko teisingu keliu: „Efes“ projektas, į kurį buvo daug investuota per kelerius praėjusius metus, sekmadienį buvo apdovanotas. „Barça“ turės palaukti, kad pernai pakvietus Šarą pradėtas jos projektas subręstų.

„Mėlyni-granatiniai“ finale žaidė nestabiliai ir brangiai sumokėjo už sudėties spragas, kurios atsivėrė, kai žaisti visa jėga negalėjo N.Calathis. „Barços“ sėkmės pamatai padėti. Dabar reikia laiko, kad jie būtų išvystyti. Tačiau laiko tikrai nereikės daug“.

„Komandai užtenka pajėgumų ir kokybės, kad ji labai greitai vėl grįžtų kovoti dėl titulo“, – pritarė kitas Katalonijos sporto dienraštis „Sport“.

„Pralaimėjimas buvo skaudus, bet jis reiškia atspirties tašką, nuo kurio „Barcelona“ greitai vėl grįš kovoti dėl Eurolygos čempionės vardo, – rašė „Sport“. – Š.Jasikevičiaus atvykimas buvo svarbus žingsnis. Krepšininkas, kuris savo pirmąjį Eurolygos titulą iškovojo su „Barça“, atvyko pasiryžęs su šia komanda iškovoti ir pirmąjį trenerio karjeros titulą.

Pirmuoju bandymu nepavyko, tačiau galima neabejoti, kad jis bandys vėl, ir galbūt jau kitais metais. Šiandien jis buvo nusivylęs, bet jis greitai atsigaus, kaip ir visa komanda“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.