EUROLYGA 2023

D. Maskoliūnui – ir galvos skausmas, ir svarbi užduotis: ar šįkart suveiks NBA duetas?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė penktadienį Kaune pradės pasiruošimą olimpinei atrankai, kai stos į pirmąjį kontrolinį mūšį prieš svečius iš Dominikos Respublikos. Prie rinktinės vairo praėjusiais metais stojęs Darius Maskoliūnas pirmą kartą savo komandoje turės ir duetą iš NBA – Joną Valančiūną bei Domantą Sabonį. Ar „Barcelona“ trenerių štabui pavyks protingai išnaudoti galingą jėgą po krepšiu?

 Lrytas.lt montažas.<br> Lrytas.lt montažas.
 Lrytas.lt montažas.<br> Lrytas.lt montažas.
 Rūtenis Paulauskas.<br>LKL/BNS nuotr.
 Rūtenis Paulauskas.<br>LKL/BNS nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Darius Maskoliūnas. <br>T.Bauro nuotr.
Darius Maskoliūnas. <br>T.Bauro nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Domantas Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 7:03 AM

2019 m. pasaulio čempionate krepšinio sirgaliai jau matė, kaip kartu aikštėje atrodo „Memphis Grizzlies“ ir „Indiana Pacers“ klubų vidurio puolėjai. Tiesa, 25-erių 211 cm ūgio D.Sabonis buvusio rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio brėžiniuose dažniau užimdavo sunkiojo krašto poziciją, vietą po krepšiu užleisdamas 29-erių 210 cm ūgio Jonui Valančiūnui.

Deja, bet D.Adomaičiui ne visada pavykdavo kokybiškai išnaudoti Lietuvos krepšinio žvaigždes.

Pasaulio čempionato rungtynėse prieš australus J.Valančiūnas ir D.Sabonis kartu žaidė tik 9 min., per šią trumpą atkarpą Lietuvos rinktinė įmetė 12 taškų mažiau nei varžovai (18:30).

Australijos rinktinės aukštaūgiai Aaronas Baynesas, Jockas Landale'as ir Andrew Bogutas gana lengvai draskė mūsiškių gynybą tiek po krepšiu, tiek perimetre.

Su prancūzais J.Valančiūnas ir D.Sabonis žaidė ilgiausiai čempionate 14 min., tačiau jų pasirodymas vėl buvo neigiamas – 22:29.

Prieš 2019 m. čempionatą daugelis ekspertų pranašavo, kad J.Valančiūno ir D.Sabonio duetas kels labai didelių problemų varžovams, tačiau taip nenutiko. Priešingai, mūsiškių žaidimas tapo statiškas, o krepšininkai iš baudos aikštelės išlįsdavo itin retai.

Tiesa, per pastaruosius dvejus metus tiek J.Valančiūnas, tiek D.Sabonis gerokai pagerino taiklumą iš distancijos. Maža to, brangiausi šalies krepšininkai žaidė karjeros sezonus.

D.Sabonis per rungtynes pelnydavo po 20,3 taško, atkovodavo po 12 kamuolių, atlikdavo po 6,7 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius mesdavo 32,1 proc. taiklumu (52/162 trit.). Palyginimui, 2019-2020 m. sezone šis rodiklis siekė 25,4 proc.

J.Valančiūnas šį sezoną suspindo ryškiausiomis spalvomis, kai per NBA rungtynes pelnydavo 17,1 taško, atkovodavo 12,5 kamuolio, atlikdavo 1,8 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius mesdavo 36,8 proc. taiklumu (21/57 trit.).

Vis dėlto krepšinio specialistas Tomas Purlys portalui lrytas.lt teigė, kad susikoncentravimas į žaidimą tik per baudos aikštelę gali turėti rimtų pasekmių.

„Manau, kad žaidimas negali būti vienpusis. Žinoma, visada reikia išnaudoti varžovų silpnąsias puses, o ketvirtoje pozicijoje, kai ten žaidžia D.Sabonis, visada turėsime pranašumą. Bet tada reikia, kad J.Valančiūnas drąsiai atakuotų iš vidutinės distancijos, nes jei to nedarys, nebus kam atmesti kamuolio.

Panaši situacija buvo prieš Prancūzijos rinktinę pasaulio čempionate, kai Rudy Gobert‘as atsitraukdavo po krepšiu, padėdavo gynyboje prieš D.Sabonį, tuomet likdavo laisvas J.Valančiūnas, bet jis retai atakuodavo iš distancijos. Tokia buvo D.Adomaičio filosofija.

Žaidimas turėtų būti universalus, jei po krepšiu turime JV ir Sabą, tuomet perimetre privalo būti bent du taiklūs žaidėjai, kurie galėtų bausti varžovus“, – lrytas.lt sakė T.Purlys.

Perimetre D.Maskoliūnas šią vasarą turės tokius ginklus kaip Marių Grigonį ir Roką Giedraitį. Pastarieji praėjusį sezoną žibėjo Eurolygoje.

Naujasis Maskvos CSKA pirkinys buvęs žalgirietis 27-erių 195 cm ūgio M.Grigonis Eurolygoje per mačą rinkdavo 13,4 taško (45,6 proc. trit.), atkovodavo 2,1 kamuolio, atlikdavo 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir rinko 13,7 naudingumo balo.

Vitorijos „Baskonia“ lyderis 28-erių 200 cm ūgio Rokas Giedraitis Senojo žemyno pirmenybėse rinkdavo 12,7 taško (40,5 proc. trit.), atkovodavo 3 kamuolius, atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo 12,9 naudingumo balo rodiklius.

2019 m. D.Adomaitis taip pat turėjo šiuos ginklus, tačiau R.Giedraitis nuo suolo pakildavo labai retai.

D.Maskoliūnui teks laviruoti tarp žaidimo du prieš du, kai kamuolys galiausiai patenka po krepšiu, ir tarp greito žaidimo, kuomet atakas gali užbaigti individualiai pajėgūs gynėjai.

Visgi krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas mano, kad šios rinktinės stiprybė yra priekinė linija, kurią būtina išnaudoti.

„Kiek teko kalbėti su D.Maskoliūno trenerių štabu, tai jie mato šiuos krepšininkus vienu metu aikštėje. Tiesa, jiems gali kilti problemų gynyboje du prieš du, kai susikeičia.

Be to, abu krepšininkai nėra stabilūs metikai, tad tai irgi gali sukelti bėdų. Žinoma, pastaraisiais sezonais tiek J.Valančiūnas, tiek D.Sabonis atlieka vis daugiau metimų iš toli, o jų pataikymo rodikliai gerėja.

Tokio aukšto lygio aukštaūgių kitos komandos gali pavydėti, tad reikia tai išnaudoti“, – lrytas.lt pasakojo R.Paulauskas.

Penktadienį lietuviai sužais pirmąsias draugiškas rungtynes su Dominikos Respublikos krepšininkais. Žinoma, tai nėra tas varžovas, kuris parodys tikrąjį D.Maskoliūno rinktinės veidą. Vis dėlto tam tikrą įspūdį sirgaliai galės susidaryti.

Birželio 22-ąją mūsiškių lauks kontrolinis mūšis su Rusijos rinktine, birželio 24-ąją – dar viena kova su Dominikos Respublika.

Olimpinės atrankos krepšinio turnyrą lietuviai pradės birželio 29-ąją rungtynėmis su Venesuelos komanda, o liepos 1-ąją lauks susitikimas su Pietų Korėjos rinktine.

Kitoje grupėje (B) rungtyniaus Slovėnijos, Lenkijos ir Angolos krepšininkai. Į pusfinalį pateks po dvi geriausias grupės komandas.

Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2021 m. liepos 23 – rugpjūčio 8 dienomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.