EUROLYGA 2023

Europos krepšinio pirmenybės prasidėjo „amerikietiškomis“ baltarusių ir bosnių sensacijomis

Krepšinio sirgaliams Europos moterų pirmenybėse griausmingų sensacijų ilgai laukti nereikėjo. Jau pirmąją turnyro dieną ramybę sudrumstė Baltarusijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės.

 Baltarusijos krepšininkės sensacingai įveikė Ispaniją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Baltarusijos krepšininkės sensacingai įveikė Ispaniją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 12:46 AM

Baltarusės parbloškė čempionės vardą ginančią Ispanijos rinktinę, o po 22 metų pertraukos į Europos pirmenybes patekusios bosnės įtikinamai nugalėjo kitą favoritę Belgijos komandą.

Tik per plauką nesėkmės išvengė dar viena favoritė Serbijos rinktinė, ketvirtojo kėlinio pabaigoje pavijusi dviženkliu skirtumu pirmavusias itales ir iškovojusi pergalę per pratęsimą.

Europos čempionės vardą ginanti Ispanijos rinktinė prieš šįmetį turnyrą prarado kone pusę pagrindinių žaidėjų. Tačiau gausūs nuostoliai nesutrukdė suburti stiprią komandą, kuri vis tiek laikoma viena pagrindinių žemyno pirmenybių favoričių. Juo labiau kad ispanės visą turnyrą žais namie – dviejų grupių rungtynės ir atkrintamosios varžybos rengiamos Valensijoje.

Vis dėlto jau pirmąją dieną favoričių statusas buvo įskeltas. Ispanijos krepšininkės po dramatiškos kovos pralaimėjo Baltarusijos rinktinei 51:53.

Visas mačas vyko labai lygiai – nė viena komanda nepirmavo didesniu negu 6 taškų skirtumu. Vis dėlto ilgiau priekyje buvo baltarusės, o įtampa aukščiausią tašką pasiekė paskutinėmis akimirkomis.

Likus žaisti 9 sekundes ispanė Cristina Ouvina dviem taikliais baudos metimais išlygino rezultatą, bet baltarusės puikiai pasinaudojo joms likusiu laiku. Baltarusijos rinktinės natūralizuota amerikietė Alexandria Bentley gražiai suklaidino varžoves ir pataikė pergalingą dvitaškį iš vidutinio nuotolio.

A.Bentley ketvirtadienį pelnė 13 taškų. Dar rezultatyviau žaidė 19 taškų įmetusi Maryja Papova.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkės tikriausiai net pačios netikėjo, kad Europos pirmenybių pirmajame ture per rungtynes su viena stipriausių žemyno komandų beveik visą laiką žaidimo gijas laikys savo rankose. Tačiau nutiko būtent taip.

Pirmą kartą nuo 1999 metų Europos pirmenybėse žaidžiančios bosnės per 40 minučių nė sykio neleido belgėms išsiveržti į priekį, nesutriko tuomet, kai varžovės kelis kartus lygino rezultatą ir šventė pergalę 70:55.

Kad neketina paisyti jokių autoritetų, bosnės parodė jau pirmosiomis minutėmis, kai nuskuodė į priekį 10:2. Belgės ilgai atsiliko dviženkliu skirtumu ir tik po pertraukos kelis kartus išlygino rezultatą. Paskutinį kartą du vienodi skaičiai švieslentėje degė 36-ąją minutę (53:53). Tačiau svarbiausią rungtynių dalį Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkės žaidė vos ne tobulai ir nugalėjo net 15 taškų skirtumu.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės veidą pakeitė užpernai šios šalies pilietybę gavusi amerikietė Jonquel Jones. Iš Bahamų Salų kilusi puolėja, atstovaujanti „Connecticut Sun“ ir Jekaterinburgo UGMK klubams, dukart buvo išrinkta į geriausių WNBA krepšininkių antrąjį penketą, o šiais metais antrą kartą tapo Eurolygos čempione.

J.Jones atrankos turnyre padėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei po ilgos pertraukos iškovoti kelialapį į Europos pirmenybes, o ketvirtadienį per rungtynes su belgėmis pelnė 13 taškų ir atkovojo 17 kamuolių. Nugalėtojų komandoje dar rezultatyviau žaidė gynėja Nikolina Babič. Ji pataikė 5 iš 6 tritaškių ir pelnė 23 taškus.

Įdomu, kad Belgijos rinktinės lyderė yra kita UGMK klubo aukštaūgė Emma Meesseman. Ji per pirmąsias Europos pirmenybių rungtynes pelnė 24 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

„Treneris mums liepė žaisti agresyviai. Stengėmės nuo rungtynių pradžios vykdyti jo nurodymą. Buvo labai sunku. Belgės ilgai žaidžia kartu, jos įpratusios nugalėti ir kovoti dėl aukščiausių vietų, bet mes įrodėme, kad neatsitiktinai patekome į Europos pirmenybes“, – sakė viena rungtynių didvyrių N.Babič.

Per plauką nuo nesėkmės buvo dar viena turnyro favoritė Serbijos rinktinė. Serbės tik per pratęsimą palaužė Italijos krepšininkes 86:81.

Italės didesnę rungtynių dalį pirmavo, o iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 4,5 min. Italijos rinktinei pirmą kartą įgijus dviženklę persvarą 68:58, atrodė, kad Serbijos komandai nepavyks išvengti pralaimėjimo.

Tačiau su tuo nesutiko Sonia Vasič. Daugiausia jos pastangomis Serbijos rinktinė išlygino rezultatą 74:74 ir po to įrodė pranašumą per pratęsimą. S.Vasič pelnė 27 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

Taip pat dramatiškai susiklostė rungtynės, kuriose susidūrė dvi komandos, amžiaus pradžioje diktavusios Europos moterų krepšinio madas, bet per praėjusį dešimtmetį praradusios pozicijas ir tapusios žemyno vidutiniokėmis. Jų dvikovoje Rusija palaužė Čekiją 73:69.

Likus žaisti mažiau nei 4 min. čekės atsiliko 57:69, bet pelnė 12 taškų be atsako ir sugebėjo paskutinę minutę išlyginti rezultatą 69:69. Vis dėlto rusės Ninos Glonti taiklus dvitaškis likus 11 sek. nubraukė Čekijos komandos pastangas.

Rusijos rinktinės lyderė Marija Vadejeva pelnė 27 taškus ir atkovojo 16 kamuolių.

Didžiausiu skirtumu pirmajame ture laimėjo kita Europos pirmenybių šeimininkė Prancūzijos rinktinė. Prancūzės Strasbūre sutriuškino kroates 105:63 (42 taškais). Didelę pergalę pasiekė ir Slovėnijos krepšininkės, nugalėjusios Turkijos komandą 72:47.

Pirmasis turas

A grupė

Švedija – Slovakija 74:57. F.Eldebrink 17, E.Eldebrink 15/ I.Jakubcova 17, M.Fekete 10.

Baltarusija – Ispanija 53:51. M.Papova 19, 13 atk.kam., A.Bentley 13/ A.Ndour 15, C.Ouvina 11.

B grupė

Juodkalnija – Graikija 70:55. M.Jovanovič 19, J.Pašič 16, B.Mujovič 12, M.Gatling 10/ M.Fasoula 21, A.Nikolopoulou 19.

Serbija – Italija 86:81 (po pratęsimo). S.Vasič 27, 13 atk.kam., Y.Anderson 18, J.Brooks 14/ C.Zandalasini 18, M.Bestagno ir D.Carangelo po 12.

C grupė

Bosnija ir Hercegovina – Belgija 70:55. N.Babič 23, J.Jones 13, 17 atk.kam., M.Deura 10/ E.Meesseman 24, 13 atk.kam., J.Allemand 13, K.Mestdag 10.

Slovėnija – Turkija 72:47. E.Lisec 17, T.Oblak 14, Z.Friskovec 12/ Q.Hollingsworth 16.

D grupė

Rusija – Čekija 73:69. M.Vadejeva 27, 16 atk.kam., M.Goldyreva 11/ A.Hanušova 24, K.Elhotova 15.

Prancūzija – Kroatija 105:63. E.Miyem 18, S.Gruda 16, M.Johannes ir A.Chartereau po 15/ I.Tikvič 12, I.Dojkič 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.