EUROLYGA 2023

Baltarusijos televizija elgiasi kaip SSRS laikais – vos tik pamatė Nepriklausomybės vėliavą čempionate, išjungė transliaciją

Diktatoriaus Aliaksandro Lukašenko valdomojo valstybėje – sunkiai suvokiama cenzūra. Net nereikia sakyti, kad prieš autoritarinį valdymą yra draudžiama kalbėti, o juolab, protestuoti. Tačiau pastaruoju metu kaip buliui raudona marška valdžios organams yra Nepriklausomos Baltarusijos- baltai-raudonai-balta – vėliava.

 Baltarusijos televizija per Europos krepšinio čempionatą nenori matyti Nepriklausomybės vėliavos.<br>„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
 Baltarusijos televizija per Europos krepšinio čempionatą nenori matyti Nepriklausomybės vėliavos.<br>„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
„Belarusia 2“ televizijos stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 2:05 PM, atnaujinta Jun 19, 2021, 2:08 PM

Šiomis dienomis Ispanijoje ir Prancūzijoje kovojama moterų krepšinio čempionate. Valensijoje vykstančiose A grupės varžybose kovoja ir Baltarusijos rinktinė.

Ir žaidžia ji be savo lyderės, buvusios kapitonės Jekaterinos Snytinos, kuri aštriai pasisakė apie valdžios leidimą policijai mušti protestuojančius prieš A.Lukašenkos režimą žmonės, stojo į sportininkų pusę, kurie pasirašė laišką prezidentui, reikalaudami demokratinių pokyčių bei reikalavo išleisti iš kalėjimų suimtus atletus.

Pirmąją varžybų dieną baltarusės išėjo kautis su Ispanijos ekipa. Skambant baltarusių himnui visiškai neatrodė, kad krepšininkės didžiuotųsi valstybės simboliu. Apie tai sakė ir varžybų komentatoriai.

Jie nusistebėjo, kad himną gieda tik dvi krepšininkės, kurios itin palaiko A.Lukašenką – naujoji kapitonė Julija Rytikova ir Janina Inkina. Abi jos žaidžia Minsko „Horizont“ klube

Tačiau didžiausias nemalonumas valstybinės „Belarus 2“ televizijos laukė tuomet, kai transliacijos režisieriai parodė ne oficialią Baltarusijos vėliavą, o tribūnose sėdinčius krepšinio aistruolius, laikančius Nepriklausomos Baltarusijos – baltai-raudonai-baltas – vėliavas.

Greičiausiai, pačioje Baltarusijoje įsivaizdavo, kad toks įvykis gali įvykti, tačiau vos tik buvo parodytos vėliavos, transliacija nutrūko ir buvo rodoma Europos moterų krepšinio čempionato užsklanda.

Visa tai įvyko per tris sekundes.

Maža to, kaip paaiškėjo, Baltarusijos ambasada Ispanijoje paskambino į policiją ir ši atėjusi į areną išprašė visus žiūrovus, kurie laikė rankose Nepriklausomos baltarusių valstybės vėliavas.

Oficialiai paaiškinta, kad šokia vėliava nėra registruota čempionato organizatorių ir todėl negali būti tribūnose ar sirgalių rankose.

Pirmoje A grupės dvikovoje baltarusės sugebėjo sukurti nemenką sensaciją, įveikusios Europos čempionės titulą ginančias ispanes 53:51. Tačiau antrame krito nuo slovakių 54:58.

Pastaruoju metu protestuotojai prieš Aliaksandrą Lukašenką Baltarusijoje bei išeiviai iš šalies daug dažniau pasitelkia baltos-raudonos-baltos spalvų vėliavą.

Būtent ši tautinė vėliava plazda ir Baltarusijos Nepriklausomybės dienos minėjimuose kovo 25 d.

Baltarusijos vėliavos dizainą 1917 m. sukūrė baltarusis architektas Klaudijus Duž-Duševskis. Oficialiai kaip Baltarusijos tautinio judėjimo simbolis ji pradėta naudoti 1918 m., o po to uždrausta SSRS įtraukus šią šalį į savo sudėtį.

Atgavus Nepriklausomybę, ši vėliava buvo oficialus šalies simbolis, tačiau atėjus į valdžią A.Lukašenkai, buvo sugrąžinta SSRS laikais naudota vėliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.