EUROLYGA 2023

Baltarusių cenzūra karpė Europos pirmenybių transliaciją, čempionės ispanės krito ketvirtfinalyje

Europos čempionės vardą gynusi Ispanijos moterų krepšinio rinktinė neiškovos dar vieno medalių komplekto. Ispanės trečiadienį šių metų Senojo žemyno pirmenybių ketvirtfinalyje nusileido Serbijos krepšininkėms ir žais tik dėl 5-8 vietų. Į pusfinalį kartu su serbėmis pateko Prancūzijos, Belgijos ir Baltarusijos komandos.

 Baltarusijos krepšinio rinkinė sėkmingai kovoja Europos čempionate.<br> Reuters/Scanix.com nuotr.
 Baltarusijos krepšinio rinkinė sėkmingai kovoja Europos čempionate.<br> Reuters/Scanix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2021, 10:06 AM

Pusfinalyje jau žaidė

Trečiadienį Europos pirmenybių ketvirtfinalio rungtynėse Serbija nugalėjo Ispaniją 71:64, Prancūzija – Bosniją ir Hercegoviną 80:67, Belgija – Rusiją 85:83, Baltarusija – Švediją 58:46.

Šeštadienį pusfinalyje susitiks Prancūzija – Baltarusija ir Serbija – Belgija. Finalo rungtynės bus žaidžiamos sekmadienį.

Iki šiol krepšininkės kovojo dviejuose miestuose Valensijoje ir Strasbūre. Pusfinalio ir finalo rungtynės bus žaidžiamos tik Valensijoje.

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos namo irgi dar nekeliaus. Jos šeštadienį pusfinalyje dėl 5-8 vietų kovos dėl likusių dviejų kelialapių į 2022 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą. Teisę žaisti pasaulio pirmenybių atrankoje jau užsitikrino serbės, prancūzės, belgės ir baltarusės.

Prancūzės pusfinalyje žais septintą kartą iš eilės. Ši ekipa šešiose praėjusiose Europos pirmenybėse iškovojo medalius (2009 m. – aukso, 2011 m. – bronzos, po to keturiskart paeiliui – sidabro).

Baltarusijos komanda į Europos pirmenybių pusfinalį pateko ketvirtą kartą. Baltarusės 2007 metais laimėjo bronzos medalius, o kitus du kartus užėmė ketvirtąją vietą (2009 ir 2015 m.).

Serbijos rinktinė pusfinalyje irgi žais ketvirtą kartą. 2015 metais serbės tapo Europos čempionėmis, o užpernai iškovojo bronzos medalius.

Belgijos krepšininkės tarp keturių stipriausių pateko tik antrą kartą. Kol kas geriausias belgių rezultatas – 2017 metais iškovoti bronzos medaliai.

Prieštaringas teisėjų sprendimas

Ketvirtfinalyje atkakliausiai grūmėsi Ispanijos ir Serbijos rinktinės. Nors ilgiau pirmavo ispanės, iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 22 sek.

Serbijos rinktinės lyderė Sonja Vasič persvėrė rezultatą 62:61, o paskui rungtynių baigties vos nenulėmė prieštaringas teisėjų sprendimas.

Keturių pražangų dar neturėjusiai Serbijos rinktinei pažeidus taisykles, teisėjai nusprendė, kad prasižengta buvo ispanei Cristinai Ouvinai metant į krepšį. Vis dėlto C.Ouvina pataikė tik pirmąjį iš dviejų baudos metimų, o per pratęsimą serbės varžovėms net neleido pagalvoti apie pergalę.

Nors Ispanijos rinktinė gynė čempionės vardą, jos nesėkmė žaidžiant su serbėmis nebuvo staigmena.

Žaisti Europos pirmenybėse atsisakė pagrindinio penketo krepšininkės Marta Xargay ir Laura Nicholls, o prieš pat turnyrą komandą dar labiau praretino koronavirusas. Juo užsikrėtė ir geriausia šių laikų Ispanijos krepšininkė Alba Torrens.

Dominavo UGMK aukštaūgės

Iki paskutiniųjų akimirkų įtampa neatslūgo ir kitose rungtynėse, kuriose Belgijos krepšininkės išplėšė pergalę dviejų taškų skirtumu. Belgės beveik visą laiką pirmavo, bet rusės mynė ant kulnų ir paskutinę minutę vėl išlygino rezultatą 83:83.

Likus žaisti 6 sek. pergalingą dvitaškį pataikė Belgijos rinktinės įžaidėja Julie Allemand, o paskutinėje Rusijos komandos atakoje Kyara Linskens blokavo du varžovių metimus.

Abiejose komandose spindėjo daugkartinės Eurolygos čempionės Jekaterinburgo UGMK komandos aukštaūgės. Belgė Emma Messeman įmetė 33 taškus, rusė Marija Vadejeva – 30 taškų. Iki šių rungtynių nė vienai krepšininkei nebuvo pavykę pelnyti 30 taškų.

Trečiadienį pasižymėjo dar viena UGMK aukštaūgė. Bosnijai ir Hercegovinai atstovaujanti natūralizuota amerikietė Jonquel Jones pasiekė įspūdingą dvigubą dviženklį. Ji per rungtynes su prancūzėmis pelnė 29 taškus ir atkovojo 24 kamuolius.

Pasidarbavo baltarusių cenzūra

Daug lengviau savo pranašumą įrodė Prancūzijos ir Baltarusijos krepšininkės, įgijusios žymią persvarą dar prieš didžiąją pertrauką.

Baltarusių pergalę nulėmė tobula gynyba pirmojo kėlinio antroje pusėje ir antrajame kėlinyje. 5-ąją min. švedės pirmavo 10:9, tačiau po to baltarusės 14 min. tarpsnį laimėjo 17:2, o po antrojo kėlinio pirmavo 26:14. Antrajame kėlinyje Švedijos komanda taškų nepelnė net 8 minutes.

Baltarusijos televizijos žiūrovai pamatė iškarpytą šių rungtynių transliaciją. Po pertraukos Valensijos arenoje buvę sirgaliai už Baltarusijos rinktinės atsarginių suolo pakabino šioje šalyje uždraustą istorinę baltą-raudoną-baltą vėliavą.

Dėl to rungtynes rodžiusi valstybinė televizija toje aikštės pusėje atakuojant švedėms rodė ne žaidimą, bet baltarusių trenerės Natalijos Trafimavos derinių lentelę.

Baltarusijos rinktinės pergales užtikrina vyresnės kartos krepšininkės. Daugumai šios komandos žaidėjų jau daugiau nei 30 metų: buvusiai Kauno „Viči“ gynėjai Tacjanai Lichtarovič, Anastasijai Veramejenkai, Aleksandrai Tarasavai ir Viktorijai Hasper – 33-eji, Julijai Rycikava – 34-eri, Volhai Ziuzkovai – 38-eri. Truputį jaunesnė – 30-metė natūralizuota amerikietė Alexandria Bentley, o vidurinei kartai atstovauja tik 26-erių Maryja Papova.

Komandoje yra ir kelios jaunesnės krepšininkės, bet trenerė N.Trafimava per visą turnyrą joms leido žaisti vos po kelias minutes. Beje, N.Trafimava, kuriai dabar 42-eji, pati ilgai buvo rinktinės kapitonė ir rungtyniavo kartu su daugeliu dabartinių Baltarusijos rinktinės žaidėjų (net ir su 16 metų jaunesne M.Papova).

Ketvirtfinalis

Baltarusija – Švedija 58:46. M.Papova 18, 11 atk.kam., A.Veramejenka 16, 10 atk.kam., A.Bentley 11/ F.Eldebrink 11, N.Fontaine 10.

Prancūzija – Bosnija ir Hercegovina 80:67. M.Johannes iir S.Gruda po 15, E.Miyem 14, G.Williams 12/ J.Jones 29, 24 atk.kam.

Belgija – Rusija 85:83. E.Meesseman 33, 11 atk.kam., K.Mestdagh 19, K.Linskens 13/ M.Vadejeva 30, N.Glonti 17, K.Levčenko ir A.Šilova po 11, R.Musina 10.

Serbija – Ispanija 71:64 (po pratęsimo). S.Vasič 19, Y.Anderson 17, N.Jovanovič 15, 10 atk.kam./ C.Ouvina 14, A.Ndour 12, M.Cazorla 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?