EUROLYGA 2023

Atskleidė visą „Žalgirio“ finansinę situaciją: skaičius parodęs P. Motiejūnas negailėjo kritikos politikams

1,3 milijono eurų deficitas nuo praėjusio sezono ir 1,5 milijono mažesnės išlaidos krepšininkų atlyginimams – Kauno „Žalgiris“ ruošiasi gerokai sudėtingesniam sezonui, tačiau pabrėžia – tikslas nesikeičia, klubas nori būti tarp 8 stipriausių Eurolygos komandų.

P.Motiejūnas.<br> lrytas.lt koliažas.
P.Motiejūnas.<br> lrytas.lt koliažas.
P.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas paaiškino, kokioje situacijoje dabar yra Kauno klubas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2021-07-02 12:06, atnaujinta 2021-10-12 10:44

Nors „Žalgirio“ arenoje šiomis dienomis karaliauja olimpinę atranką įveikti užsimojusi Lietuvos krepšinio rinktinė, Kauno klubas ne ką mažesniais tempais ruošiasi naujajam sezonui.

Penktadienį finansinę klubo situaciją pristatęs „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas kalbėjo tiesiai šviesiai ir išreiškė nemažai kritikos valdžios atstovams, kurie viešai žadėjo didelę paramą sportui, bet realybė pasirodė kitokia.

„Kalbu ne tik apie „Žalgirį“, o apie visą šalies sportą. Kalbėjome ir su LKL. Žaidėme savotišką pin-pong'ą su keturiomis ministerijomis. Kalbėjome kaip galima gauti kompensacijas, – sakė P.Motiejūnas ir pateikė Vokietijos krepšinio klubų situaciją. – Žinome, kad ten dėl COVID-19 nukentėjusiems klubams skiriama 1,8 milijono. Mes Lietuvoje esame gavę 0. Ne tik „Žalgiris“, bet visos komandos. Esame išsiuntę 19 raštų, jau nekalbant apie visas konferencijas, kur dalyvavome ir pristatėme savo situaciją. Esame neišgirsti.“

P.Motiejūnas viliasi, kad valstybė dar išgirs jo prašymą ir kartu dėkojo Kauno miestui – daugiau pinigų iš savo gimtųjų namų „Žalgiris“ nesitiki, bet dėkoja dėl nesumažintos paramos.

Šį sezoną „Žalgiris“ krepšininkams planuoja skirti 5 milijonus eurų. Tai – 1,5 milijono mažesnė suma nei praėjusį sezoną.

Pristatyme „Žalgiris“ pristatė, kaip keitėsi biudžetas. Prie 7,3 milijono eurų pajamų prisidėjo ir per iš anksčiau sukaupta 0,5 mln. suma, tačiau išlaidos siekė 9,1 milijono eurų. Taip susidarė 1,3 milijono eurų deficitas.

„Su žaidėjais ir treneriais esame pilnai atsiskaitę ir jiems skolų neturime. Iš šios sumos – apie 1 milijonas nesumokėtų mokesčių. Juos turėsime kaip kitos įmonės išmokėti per 5 metus. Kita deficito dalis – iš abonementų: vieni paliko tuos pinigus kaip paramą, o kiti nusprendė pasilikti sau ir ateityje panaudoti, tad tai sudaro apie 300 tūkst., – pasakojo P.Motiejūnas, pabrėžęs, kad koronavirusas gerokai padidino išlaidų kraitį. – Praėjusį sezoną planavome skristi reguliariaisiais reisais, bet dėl COVID-19 jų praktiškai neliko. Turėjome 2 rungtynes su 5 tūkst. žiūrovų, bet buvo ir su 150 žiūrovų. Darėme viską, ką leidžia valdžia, nors turėjome ir mums nuostolingų rungtynių, nes apsauga kainavo, o nebuvo pardavinėjamas maistas, tad uždirbti buvo galima tik iš bilietų, bet mums svarbiausia sirgaliai.“

Kelionės „Žalgiriui“ kainavo 385 tūkst. eurų, su COVID-19 susiję testavimai – 71 tūkst. 500 eurų, o arenos ir biuro dezinfekavimas – 10 tūkst.

Situacija verčia nejaukiai nusišypsoti

P.Motiejūnas teigė, kad „Žalgiriui“ praėjusį sezoną dar pavyko sumažinti kai kurias išlaidų eilutes. Patricio Garino sutiko šiek tiek susimažinti atlyginimą, prisidėjo ir Tomo Dimšos nuoma Ispanijos klubui Las Palmo „Gran Canaria“.

„Žalgiris“ sulaukė ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos paramos, tačiau kalbėdamas apie ją P.Motiejūnas šypsojosi. Pasirodo, „Žalgiris“ galėjo gauti daugiau, bet dėl biurokratinės eilutės prarado nemenką dalį.

„Esame gavę 300 tūkstančių eurų. Bet čia – labai įdomi situacija. Labai juokinga. Mes kaip viešojo įstaiga veiklą vykdome ne tik parduodami bilietus, bet ir gaudami rėmėjų pinigų. Mes negalėjome gauti 31 proc. paramos, nes gauname rėmėjų paramą. Kadangi esame paramos gavėjai, gavome mažiau nei kiti UAB, kurie tiesiog vykdo ekonominę veiklą, bet negauna paramos. Tiek apie tą darbą su valdžia ir mūsų pastangas išjudinti dialogą su jais“, – šyptelėjo P.Motiejūnas, kuris per pandemiją lankėsi įvairiausiose konferencijoje ir diskusijose su valdžios atstovais.

Dabartinis biudžeto projektas "neįkvepia"

Finansinė situaciją „Žalgiris“ įprastai pristatydavo ne taip anksti, bet P.Motiejūnas teigė, kad dabartinė situacija verčia apie ją kalbėti būtent šiuo metu. „Žalgiris“ šiuo metu planuoja, kad turės 6,8 mln. eurų biudžetą.

2020-2021 metų sezonui „Žalgiris“ planavo 9,2 mln. eurų, o surinko 7,3. Didžiausią smūgį sudavė bilietų pardavimo smukimas. „Žalgiris“ tuomet planavo iš bilietų uždirbti 2,6 milijono eurų, tačiau surinko vos 400 tūkst. Dabar P.Motiejūnas į ateitį žiūri gerokai atsargiau.

Dabartinį biudžeto projektą P.Motiejūnas vadina „neįkvepiančiu“.

„Kitą sezoną pasitinkame su daugiau klaustukų nei atsakymų, todėl ir darome anksčiau spaudos konferenciją. Kol kas nevykdome abonementų prekybos, nes daug neaiškumų, ar ateis ta kita banga. Stebime situaciją ir tikimės, kad vakcinacija sėkmingai veiks ir galėsime rugpjūtį ar rugsėjo pradžioje startuoti su abonementais. Planuojame, kad vidutinis žiūrovų skaičius bus apie 2 tūkst.“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

Jis atskleidė, kad mintyse yra ir juodžiausias scenarijus, kuriame „Žalgiris“ taip ir nesužaistų prie žiūrovų. Su Eurolyga jau sutarta, kad jeigu Europoje žymiai pablogėtų COVID-19 situacija, būtų galima lengviau su krepšininkais tartis dėl atlyginimų mažinimų. Bet galvoti apie situaciją, kai į arena taip ir neateitų žiūrovai, P.Motiejūnas nori mažiausiai.

„Bet planuoti biudžetą su nuliu žiūrovų – būtume patrankų mėsa, o mes to nenorime“, – sakė jis.

Virš E.Ulanovo – finansinis klausimas

Praėjusį sezoną su 17 pergalių ir 17 pralaimėjimų „Žalgiris“ Eurolygoje liko 11 vietoje ir nepateko į atkrintamąsias, o Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) įgyvendino vienintelį tikslą – iškovojo vienuoliktąjį trofėjų iš eilės.

Komandą paliko lyderiai Marius Grigonis, Thomas Walkupas. Su „Žalgiriu“ atsisveikino ir Nigelas Hayesas, o rinktinėje gerai žaidžiantį Roką Jokubaitį į „Barcelona“ pasikvietė Š.Jasikevičius.

„Žalgiris“ jau paskelbė, kad prie komandos prisijungė M.Schilleriui gerai pažįstami Tyleris Cavanaugh ir Nielas Giffey. Į „Žalgirį“ atvyksta 206 cm aukštaūgis Joshas Nebo, labiausiai lietuvius nudžiugino žinia, kad sugrįžta 34-erių Mantas Kalnietis.

„Su Mantu visada palaikėme santykį. Vienintelis noras sutapo su jo noru – kad neateitų pabaigti karjeros sėdėdamas ant suolo, o žaistų, Jis turėjome puikų sezoną ir sėkmingai žaidžia toliau. Jo lyderystė ne tik aikštėje – labai reikalinga“, – sakė P.Motiejūnas.

Jis atskleidė, kad „Žalgiris“ dabar ieško dviejų krepšininkų – įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo. Daug kalbama ir apie tai, kad sugrįžti galėtų Edgaras Ulanovas, tačiau P.Motiejūnas pabrėžė, kad tai – gandai, nors leido suprasti, jog apie tokią situaciją tikrai kalbėta.

„Gandų nekomentuoju, bet Edgaras yra lietuvis, kurį mielai priimtume, bet yra finansiniai dalykai, kuriuos galėsime išpildyti arba ne. Mes pasakome, ką galime padaryti, o žaidėjas sprendžia, ar tinka ar ne“, – sakė P.Motiejūnas.

– Ar kalbate su Kauno miestu dėl didesnės paramos?

– Kalbos nevyksta. Esame labai dėkingi, kad parama nėra sumažinta. Suprantame, kad esame ne tik miesto, bet ir Lietuvos komanda. Galvojame, kad miestas darė maksimaliai, ką gali duoti ir parodė palaikymą.

Kalbu apie verslą, bet norisi didesnio valdžios, ministrų, ministerijų indėlio.

Dabar planas – ganėtinai pesimistinis. Su 2 tūkstančiais žiūrovų planuojame 1 milijoną eurų pajamų.

Šiemet nepavyko susitarti su Eurolyga, kad jeigu bus mažiau žiūrovų, algos mažėtų procentaliai. Bet planuoti su nuliu žiūrovų – būtume patrankų mėsa, o mes to nenorime.

– Tai tas 1,3 milijono eurų deficitas nebus faktinė skola, kuri jau kitą sezoną slėgs „Žalgirį“?

– Tos skolos yra, bet jos piniginiu srautu mūsų neslėgs. Jeigu mokesčius išsidėliosime per 5 metus, procesas bus lengvesnis. Tikiuosi, kad sirgaliai supranta, kad darome viską, ką galime, kad jie patektų į areną.

Bet jeigu kalbant apie piniginius srautus – startuojame su 0 skola, bet ta skola mus prisivys vėliau.

Jeigu gautume paramą, galėtume iškart sumokėti tą 1,3 milijono mokesčių sumą ir galėtume važiuoti į priekį.

– Biudžetas – ženkliai mažesnis, kaip sekasi sudarinėti naują komandą?

– Galvojame, kaip piniginiais srautais užsidėti saugiklį, kaip sumažinti rizikas, jeigu nebus žiūrovų. Negaliu tiksliai pasakyti, bet bandome spręsti, kaip galėtume amortizuoti sirgalių nebuvimą. Bet žaidėjus planuojame pagal optimistinį scenarijų.

Mes dirbame ir nesustosime dirbti. Nesėdime ir nelaukiame kažko. Raštų daug, susitikimų daug. Kaip bus, taip bus. Blogiausias scenarijus – turėsime grąžinti per 5 metus, bet turėtų duoti paramą ir iškart viską atsiskaitytume.

– Turite daug žaidėjų su kontraktais – pavyzdžiui S.Vasturia ar P.Garino – kaip vyksta pokalbiai?

– Visi žinome, kad biudžetas mažinamas. Visi žino, kad negalime visko su visais vykdyti. Stengiamės suringti konkurencingą komandą. Kas turi dideles algas ar nelabai matome vietos – vyksta derybos, kad galėtume nutraukti sutartį su kompensacija arba skoliname.

Vienas pavyzdžių – anksčiau turėdavome 14 žaidėjų iš kurių12 būdavo pakankamai brangūs ir du jauni. Dabar turėsime 10 pakankamai vidurkį atitinkančių žaidėjų ir 4 bus jaunimo sistemos. Mantas Rupštavičius – vienas pavyzdžių, kuris prisijungtų prie mūsų. Yra dar keli, kurie galėtų žaisti LKL ar su dviguba licencija NKL, bet mes tokiu būdu taupytume pinigus.

– Kaip sekasi ieškoti perimetro žaidėjų, ar vyksite į JAV?

– Yra planas, bet kol kas neįleidžia europiečių. Kalbėjome su treneriu, kad rugpjūčio pradžioje važiuotume ir žiūrėtume, kas ten vyksta. Nedaug klubų rizikuos, bet mes neturime išeities.

– Dabar trūksta dviejų žaidėjų – įžaidėjo ir antro numeriu?

– Realiai taip. Ieškome dviejų žaidėjų.

– Vienas didesnių vasaros pirkinių – M.Kalnietis. Ką reiškia jo sugrįžimas?

– Su Mantu visada palaikėme santykį. Vienintelis noras sutapo su jo noru – kad neateitų pabaigti karjeros sėdėdamas ant suolo, o žaistų, Jis turėjome puikų sezoną ir sėkmingai žaidžia toliau. Jo lyderystė ne tik aikštėje – labai reikalinga.

Prie Pauliaus Jankūno ir Artūro Milaknio prijungus Mantą mes turime gerą stuburą ir gerą klimatą rūbinėje. Tada lengviau rizikuoti su užsieniečiais, kurie net nėra buvę Europoje, nes žinome, kad mūsų senbuviai viską sukontroliuos ir padės jiems kuo greičiau priprasti prie sistemos.

– Oficialiai apie P.Jankūno pratęstą sutartį paskelbta nėra. Ar esate sutarę?

– Visi esame sutarę tik žodžiu. Faktas, kad sutarsime. Kalbėsime, bet turime žodinį susitarimą ir dėmesį kreipėme kitur.

– Teigėte, kad ieškote dviejų žaidėjų. Ar Edgaras Ulanovas gali grįžti?

– Pasakiau ir galvojau, kad klausite. Gandų nekomentuoju, bet Edgaras yra lietuvis, kurį mielai priimtume, bet yra finansiniai dalykai, kuriuos galėsime išpildyti arba ne. Mes pasakome, ką galime padaryti, o žaidėjas sprendžia, ar tinka ar ne.

Manome, kad jam geriausia vieta – čia, bet nedėkinga finansinė situacija. Bet tikiuosi, kad vieną sezoną galime pakentėti su mažesniais finansais ir atsiskleidus eiti kartu į priekį arba vėl gauti tokį pasiūlymą, kokį davė „Fenerbahce“.

– Ar Tomui Dimšai yra vietos „Žalgiryje“?

– Keičiasi tas mūsų nekomentavimas. Kol kas žinome, kad Tomas ieško kitos komandos ir palaikome iniciatyvą. Ne dėl to, kad nenorime, bet galime turėti 10 žaidėjų, o turėti 11 su tokiu atlyginimu negalime sau leisti. Jam dar praverstų metai užsienyje ir esame tai kalbėję su pačiu Tomu.

Po metų dar paaugus galėtume jį paimti į 7-8 žaidėjo poziciją.

– Klube turite 4 naujokus. Su kuriuo buvo sunkiausios derybos dėl konkurencijos?

– Neišskirsiu nė vieno. Visą laiką įžaidėjus bandome pasirašyti kuo anksčiau. Su kai kuriais tai pavyko. Ilgiausiai derybos vyko su Nebo. Ilgai laukėme ir galvojome, ką daryti, kur jį padėti. Bet procesas atrankos vyksta sklandžiai, M.Schilleris labai įsitraukęs, vyksta daug pokalbių, analizių.

Tikėkimės, kad visi pirkiniai pasiteisins.

– Š.Jasikevičius būdavo itin aktyvus, ieškant krepšininkų. Kiek M.Schilleris yra įsitraukęs į paieškas?

– Maksimaliai. Niekas nepasikeitė. Kaip buvo mūsų skautas, Algis baiginėja darbą ir su treneriu kiekvieną dalyką darome. Treneris kalba su kiekvienu krepšininku. Procesas nepasikeitęs.

– „Žalgiris“ atsisveikino su ilgamečiu trenerių štabo nariu Evaldu Beržininkaičiu. Atsisveikinote ir su skautu Algimantu Bružu. O štai į klubą atvyko geras M.Schillerio pažįstamas austras Stefanas Grasseggeris. Klubą paliko ir Robertas Javtokas. Kodėl prireikė permainų?

– Norime eiti į priekį, augti. Šiek tiek pasikeitė situacija. Iki M.Schillerio turėjome atskirą skauto poziciją – vienas žmogus analizavo ir ruošė tas rungtynes. Atėjus M.Schilleriui tai pasikeitė. Visi keturi treneriai užsiima skautinimu.

Tos atskiros skauto pozicijos neliko. Tai buvo pagrindinis motyvas, kodėl nepratęsėme sutarties su Evaldu, o pas mus atsirado Stefanas.

Norime naujų kraujo kūnelių, kad išbandytume naujoves ir ieškoti kitų būdų, kaip turėti pranašumų prieš kitas Eurolygos komandas.

A.Bružas klubą paliko dėl asmeninių priežasčių.

O Robertas pretenduoja į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento postą. Mes jį palaikome ir skatiname jį tai daryti.

Gali būti dar naujovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.