EUROLYGA 2023

Čekijos krepšininkai olimpinį kilimą sau tiesė kurdami pragarą varžovams

Kanados krepšinio aistruoliai savo šalies rinktinei jau tiesė raudoną kilimą. Tačiau šiuo kilimu į Tokijo olimpines žaidynes nužygiavo ne atrankos turnyrą rengę kanadiečiai, bet favoritus parklupdę Čekijos krepšininkai.

Čekijos krepšininkai olimpinį kilimą sau tiesė kurdami pragarą varžovams.<br>FIBA nuotr.
Čekijos krepšininkai olimpinį kilimą sau tiesė kurdami pragarą varžovams.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2021, 6:11 PM

Per Tokijo žaidynes vyrų krepšinio olimpiniame turnyre pirmą kartą varžysis ne tik Slovėnijos, bet ir Čekijos rinktinė. Tiesa, geriausi ankstesniųjų kartų čekų krepšininkai olimpinėse žaidynėse dalyvavo ne kartą, bet tuomet ant jų marškinėlių buvo parašytas Čekoslovakijos pavadinimas.

XX amžiuje Čekoslovakija krepšinio rinktinę į olimpines žaidynes siuntė net septynis kartus, tačiau paskutinį kartą tą darė dar tada, kai nė vienas dabartinės rinktinės žaidėjas nebuvo gimęs – 1980 metais.

Kad Čekijos pavadinimas krepšinio varžybose skambės per Tokijo žaidynes, irgi mažai kas tikėjo. Nors čekams, skirtingai nei kitus olimpinius kelialapius iškovojusiems italams ar vokiečiams, šią vasarą pavyko suburti beveik visus geriausius krepšininkus, jų krepšinio žaidėjų ištekliai apskritai yra kuklūs.

Maža to, „Chicago Bulls“ gynėjas Tomašas Satoransky prie komandos draugų prisidėjo tik Viktorijoje ir prieš atrankos turnyrą nežaidė nė vienerių draugiškų rungtynių, o 37-erių Blake‘as Schilbas nuo pandemijos pradžios metus neatstovavo jokiam klubui ir tik pavasarį sužaidė kelerias Čekijos lygos rungtynes Prahos USK komandoje.

Kai atrankos turnyro grupėje Čekijos krepšininkai beviltiškai pralaimėjo turkams ir vos vieno taško skirtumu palaužė urugvajiečius, tikriausiai net čekų sirgaliai į olimpinę viltį numojo ranka. Tačiau po to įvyko tai, kuo buvo sunku patikėti.

Pusfinalio rungtynių paskutinę minutę 10 taškų persvarą išbarsčiusi Čekijos komanda sugebėjo per pratęsimą iš kažkur pasisemti naujų fizinių bri dvasinių jėgų ir 103:101 palaužti Kanados rinktinę, kurioje žaidė aštuoni NBA klubų krepšininkai, o finale sutrypė Niko Kalačio ir Kosto Slouko vedamą Graikijos ekipą 97:72.

„Neįtikėtina. Nuostabu, – duodamas interviu Čekijos dienraščiui „Sport“ negalėjo patikėti vidurio puolėjas Ondřejus Balvinas. – Mumis niekas netikėjo. Bet mes esame kaip viena didelė šeima ir dabar džiaugiamės, kad galėsime dar pabūti kartu. Kai išsiskirstome į klubus, nenutraukiame ryšių.

Socialiniuose tinkluose turime uždarą grupę, kurioje nuolat dalinamės džiaugsmais ir rūpesčiais. Kai kurie iš mūsų rinktinėje kartu žaidžiame keliolika metų, todėl mes branginame kartu praleistą laiką“.

217 cm ūgio O.Balvinas buvo vienas iš pagrindinių pusfinalio mūšio didvyrių. Ketvirtajame kėlinyje susidūrus su varžovu jam buvo prakirstas pakaušis. Iš žaizdos pasipylė kraujas, bet čekų gydytojas sugebėjo greitai sustabdyti kraujavimą ir per pratęsimą O.Balvinas savo baudos aikštelę pavertė varžovams uždrausta zona.

„Žinojau, kad jei galėsiu bent truputį padėti, grįšiu į aikštę, – sakė O.Balvinas. – Mes privalome visą laiką žaisti agresyviai, kad varžovai jaustųsi kaip pragare“.

Kitas Čekijos krepšinio didvyris buvo B.Schilbas. Prieš keliolika metų su Čekijos piliete šeimą sukūręs, su žmona keturis vaikus auginantis ir ne išimties tvarka Čekijos pasą gavęs amerikietis pusfinalyje taip pat žaidė pasakiškai. Veteranas aikštėje praleido net 42,5 minutės ir pelnė 31 tašką.

„Kai paskelbiau rinktinės kandidatų sąrašą, daug žmonių nustebo jame pamatę metus nežaidusio krepšininko pavardę. Bet aš visada juo pasitikėjau“, – sakė Čekijos rinktinės treneris Ronenas Ginzburgas.

Čekijos rinktinės pergalę sunku įsivaizduoti ir be penktą sezoną NBA lygoje baigusio T.Satoransky. Būtent jis pratęsimo pabaigoje įmetė pergalingą dvitaškį į kanadiečių krepšį.

„Sunku susivokti. Jaučiuosi kaip pasakoje, – po paskutinės pergalės prieš graikus sakė 29-erių T.Satoransky. – Prieš turnyrą visi mus nuvertino. Mes mažai treniravomės kartu. Visada svajojau patekti į olimpines žaidynes, bet netikėjau, kad ši svajonė kada nors išsipildys.

Gaila tik dėl to, kad su mumis nebus traumas patyrusių rinktinės senbuvių Vojtecho Hrubano ir Martino Křižo bei truputį anksčiau karjerą baigusių Pavelo Pumprlos ir Jiří Welscho. Jie taip pat prisidėjo prie šios pergalės, todėl privalome jiems padėkoti viso Čekijos krepšinio vardu“.

T.Satoransky per olimpinės atrankos turnyrą pirmą kartą buvo Čekijos rinktinės kapitonas. Šias pareigas jis perėmė iš V.Hrubano, kuris šią vasarą negali žaisti rinktinėje dėl Achilo sausgyslės operacijos. Į kandidatų sąrašą įtrauktas V.Hrubanas tikėjosi nukelti operaciją, bet vis stiprėjęs skausmas krepšininkui nepaliko kitos išeities ir 31 metų puolėjas turėjo užleisti vietą olimpinėje rinktinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.