EUROLYGA 2023

Prieš startą Eurolygoje – nerimas: „Senokai neteko matyti tokio neįtikinančio „Žalgirio“

Penki pralaimėjimai pasiruošimo cikle ir trys sunkios pergalės Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) – toks daugiau klausimų nei atsakymų pasiejantis Kauno „Žalgirio“ startas prieš artėjantį Eurolygos sezoną.

M.Schilleris ir E.Mudiay.<br>Lrytas.lt ir zalgiris.lt nuotr. koliažas.
M.Schilleris ir E.Mudiay.<br>Lrytas.lt ir zalgiris.lt nuotr. koliažas.
Algirdas Brazys<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Brazys<br>T.Bauro nuotr.
M.Schilleris.<br>Zalgiris.lt nuotr.
M.Schilleris.<br>Zalgiris.lt nuotr.
L.Lekavičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
L.Lekavičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
M.Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 8:47 AM

Penktadienį Martino Schillerio auklėtiniai pradės savo sezoną Eurolygoje. Pirmasis Lietuvos čempionų varžovas – Vilerbano ASVEL klubas iš Prancūzijos.

Į Vilerbaną „Žalgiris“ ketvirtadienį pakėlė sparnus be savo kapitono Pauliaus Jankūno. Pirmadienį Kauno klubas pranešė, kad dėl patirtos traumos 37-erių lietuvis iš komandos rikiuotės iškrito dešimčiai dienų.

„Tikrai raudonų signalų nėra. Komandoje viskas tvarkoje“, – po išvargtos ir dviejų pratęsimų pareikalavusios pergalės prieš Alytaus „Dzūkiją“ praėjusią savaitę kalbėjo „Žalgirio“ vyriausiasis treneris M.Schilleris.

Bet ar tikrai?

Su portalu lrytas.lt mintimis prieš artėjantį Eurolygos sezoną pasidalino krepšinio ekspertas bei treneris Algirdas Brazys.

Pats praeityje „Žalgirį“ treniravęs bei Kauno klube rungtyniavęs 59-erių kaunietis įsitikinęs – šio sezono „Žalgiris“ bus kitoks.

„Jau senokai neteko matyti tokio neįtikinančio „Žalgirio“, – Lietuvos čempionų ikisezonines rungtynes bei LKL startą apibendrino A.Brazys.

Lyginant su praėjusiais metais, šį sezoną Kauno ekipa pradės po kardinalių pokyčių.

Į komandą atvyko net septyni nauji veidai: Nielsas Giffey, Tyleris Cavanaugh, Emmanuelis Mudiay, Joshas Nebo, Mantas Kalnietis, Janis Strielnekas ir Edgaras Ulanovas.

Kauniečiai šią vasarą atsisveikino su Thomasu Walkupu, Roku Jokubaičiu, Nigeliu Hayesu, Augustine‘u Rubitu, Mariumi Grigoniu, Martinu Gebenu, Patricio Garino ir Steve‘u Vasturia.

Pasikeitusi klubo sudėtis pakeitė ir pačio „Žalgirio“ veidą, o krepšinio bendruomenei į akis labiausiai krito itin susilpnėjusi žalgiriečių gynyba.

A.Brazys taip pat atkreipė dėmesį ir į kauniečių emocinę būklę. Pasak krepšinio specialisto, šiuo metu Lietuvos čempionams prieš Eurolygos startą trūksta emocinio impulso, kurio „Žalgiriui“ nepavyko pasistemti iš pirmųjų LKL kovų.

„Dabar „Žalgiriui“ svarbiausia susikaupti ir pasiruošti psichologiškai. Aš labai tikiuosi, kad šias kelias dienas žalgiriečiai išnaudojo savo emocijų ir sportinio pykčio pakėlimui“, – samprotavo A.Brazys.

Jis kartu su portalu lrytas.lt pasidalino mintimis apie Kauno „Žalgirio“ laukiančius iššūkius naujajame Eurolygos sezone.

– „Žalgiris“ sužaidė pirmąsias trejas LKL rungtynes ir visose teko kovoti iki paskutiniųjų dvikovos minučių. Kur yra didžiausios „Žalgirio“ problemos?, – lrytas.lt paklausė A.Brazio.

– Teko stebėti visas trejas „Žalgirio“ LKL rungtynes. Į akis krinta daug dalykų – komandai sunkiai sekasi surasti savo žaidimą, o ypač daug problemų yra tiek asmeninėje, tiek ir komandinėje gynyboje.

Dvikovoje su „Lietkabeliu“ Kauno ekipai pavyko pademonstruoti kiek geresnę gynybą, tačiau ikisezoninėse rungtynėse ir pirmose dvejose LKL mačuose gynybinės problemos buvo gana ryškios.

Žinoma, tai tik sezono pradžia – komandoje įvyko nemažai pasikeitimų, sudėtis tapo vyresnė, tad reikia daugiau laiko įsižaidimui. Vis dėlto minties trūksta ne tik aikštėje – susirūpinimą kelia ir „Žalgirio“ emocinė būklė.

Dar ikisezoninių rungtynių metu buvo galima pastebėti, kad trūkta užsidegimo žaidėjų akyse aikštėje ir ant atsarginių suolelio. Jau senokai neteko matyti tokio įtikinančio „Žalgirio“.

Taip, LKL čempionate buvo iškovotos visos trys pergalės, tačiau vargu, ar tos rungtynės, kuriose dvikovos lemtis paaiškėjo pačioje jų pabaigoje, sugebėjo labai įkvėpti komandos krepšininkus prieš Eurolygos startą.

– Kuo šių metų „Žalgiris“ skiriasi nuo praėjusio sezono?

– Kol kas komandai trūksta lyderio. Praėjusiame sezone svarbiu metu lyderio vaidmens imdavosi Marius Grigonis ar Thomasas Walkupas, o dabar, kai komanda neturi aiškiai išreikšto žaidėjo, sunku įgauti ir gerą emocinę formą.

Jei praėjusiame sezone prie „Žalgirio“ komplektacijos dar prisidėjo Šarūnas Jasikevičius, tai šiemet komandą pilnai komplektavo M.Schilleris. Šiemet „Žalgiryje“ netrūksta vyresnio amžiaus žaidėjų.

Į komandą sugrįžo Edgaras Ulanovas, tačiau kol kas jam nepavyksta surasti tinkamo savo vaidmens. Nemažai vilčių dedama į Emmanuelį Mudiay. Dar prieš sezoną dėl šio žaidėjo buvo sukeltas nemažas ažiotažas.

Tačiau kol kas jam reikia priprasti prie europietiško krepšinio, taip pat jis į aikštę sugrįžo po vienerių metų pertraukos.

„Žalgiris“ dažnai susidurdavo su sunkumais sezono pradžioje, todėl reikia tikėtis, kad komanda pagaus tinkamą rimtą ir sistemingai judės į priekį.

– Minėjote, kad šiuo metu „Žalgirio“ žaidime trūksta ugnelės. Kokios yra pagrindinės to pagrindinės priežastys? Komplektacija? Trenerių štabo įdirbis? Emocinio lyderio trūkumas?

– Būtent. Į tai įeina visos šios priežastys, kurias jūs paminėjote. Norint komandoje sukurti gerą emocinį mikroklimatą reikia visko po truputį, o svarbiausia turėti tinkamą emocinį vedlį, paskui kurį eitų visa komanda.

Kol kas „Žalgiriui“ jo trūksta. Taip, E.Mudiay LKL čempionate surengė keletą rezultatyvių pasirodymų, tačiau tai nebuvo tas emocinis blyksnis, kuris galėtų užvesti visą komandą.

Galbūt didesnį emocinį vaidmenį turėtų prisiimti komandos veteranai, ypač kapitonas Paulius Jankūnas, nes kol kas stebint „Žalgirio“ atsarginių žaidėjų suolelį plika akimi galima pamatyti, kad komandai trūksta užsidegimo ir palaikymo vienas kitam.

– Ką rungtynėse su Vilerbano ASVEL „Žalgiris“ labiausiai turėtų pakeisti lyginant su pirmosiomis trejomis LKL rungtynėmis?

– Pirmiausia, žinoma, gynybą, tačiau ASVEL komanda yra labai įvairiapusiška, todėl sunku išskirti kokį nors vieną ar kelis konkrečius faktorius. „Žalgiris“ turi kardinaliai pagerinti savo žaidimą, nes atsinaujinusi Vilerbano ekipa ir TJ Parkeris gali pametėti nemažai iššūkių.

Vis dėlto, mano manymu, dabar per turėtą pertrauką nuo rungtynių „Žalgiriui“ buvo svarbiausia susikaukti ir pasiruošti psichologiškai. Aš labai tikiuosi, kad šias kelias dienas žalgiriečiai išnaudojo savo emocijų ir sportinio pykčio pakėlimui.

Taip, LKL čempionate buvo iškovotos visos trys pergalės, tačiau vargu, ar tos rungtynės, kuriose dvikovos lemtis paaiškėjo pačioje jų pabaigoje, sugebėjo labai įkvėpti komandos krepšininkus prieš Eurolygos startą.

– Stebint kitų Eurolygos ekipų pasistiprinimo kontekstą, ar galima „Žalgirį“ regėti šio sezono Eurolygos atkrintamosiose varžybose? Kokios vietos galima tikėtis reguliariajame Eurolygos sezone?

– Šią akimirką stengiuosi viską žiūrėti labiau pesimistinėmis akimis, todėl „Žalgirį“ regiui tarp 12-14 turnyrinės lentelės vietų. Svarbiausia, kad komanda kuo greičiau pagautų savo žaidimo rimtą ir perprastų trenerių štabo schemas.

Gaila, tačiau „Žalgirio“ šią akimirką neregiu Eurolygos atkrintamosiose varžybose. Labai noriu, kad ši mano prognozė neišsipildytų, tačiau norint, kad taip įvyktų, „Žalgiris“ turi pradėti žaisti kur kas užtikrinčiau. Šią akimirką komandos žaidime per daug nežinomybės ir pasimetimo.

Norisi tikėti, kad „Žalgiris“ kuo greičiau išlips iš šios duobelės. Pamenu, pernai žalgiriečiai taip pat buvo įkritę į duobę, tąsyk jiems negailėjau kritikos ir džiaugiausi, kad komandai pavyko sėkmingai atsistoti ir vėl grįžti į pergalių kelią.

Labai noriu ir tikiuosi, kad raktą į sėkmę „Žalgiris“ šiame Eurolygos sezone atrastų kuo greičiau.

***

„Žalgirio“ ir Vilerbano ASVEL dvikova Eurolygoje vyks penktadienį, 21 val. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.