EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ laukia Italijos „erelių“ iš žiemos sporto krašto išbandymas

Šį antradienį Lietuvos krepšinio klubai skiria pažinčiai su „ereliais“. Čempionų lygoje Vilniaus „Rytas“ žaidžia su Stambulo „Beşiktaş“ klubu, kurio neoficialus pavadinimas yra „Erelis“ („Kartal“) arba „Juodieji ereliai“ („Kara Kartallar“), o Europos taurės turnyre Panevėžio „Lietkabelis“ susitinka su titulinio rėmėjo „Dolomiti Energia“ pavadinimą vartojančiu Trento miesto klubu, kurio pagrindinis pavadinimas, dažnai minimas Italijoje, bet beveik negirdimas užsienyje, yra „Aquila“ („Erelis“).

 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
 Trento „Aquila“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-11-01 20:04

„Lietkabelis“ startavo geriau

„Lietkabelio“ krepšininkai Europos taurės sezoną pradėjo geriau nei jų šios savaitės varžovai. Panevėžio komanda laimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje su Vroclavo „Śląsk“ klubu 70:59, o praėjusiame ture namie tik po lygios kovos pripažino Krasnodaro „Lokomotiv“ pranašumą 84:85.

Tuo tarpu Trento ekipos sąskaitoje yra du pralaimėjimai. „Dolomiti Energia“ ypač blogai žaidė pirmajame ture, kuriame namie net 30 taškų skirtumu nusileido Badalonos „Joventut“ krepšininkams 56:86 (J.Caroline‘as 12, D.Bradfordas 9). Praėjusią savaitę Trentino krašto atstovai irgi nieko nepešė – išvykoje pralaimėjo „Andorra“ ekipai 73:85 (J.Caroline‘as 24, W.Saundersas 16, C.Reynoldsas 13).

Šį antradienį Trento ir Panevėžio komandų rungtynės vyks 4360 tūkstančių vietų turinčioje „PalaTrento“ arenoje.

Po dviejų turų Europos taurės A grupėje pirmauja po dvi pergales iškovoję, „Joventut“, „Lokomotiv“ ir Belgrado „Partizan“.

Žiemos sporto kraštas

Alpėse esantis Trentino kraštas toli už Italijos sienų garsėja žiemos sporto šakų bazėmis. Čia kasmet rengiami keli kalnų slidinėjimo ir slidinėjimo pasaulio taurės etapai, epinis „Marcialonga“ slidinėjimo maratonas, vyko kelerios įvairių žiemos sporto šakų pasaulio pirmenybės, o nuo rudens iki pavasario baltuosiuose kurortuose šurmuliuoja tūkstančiai iš visos Europos sugužėjusių kalnų slidinėjimo aistruolių.

Vasaros komandiniais žaidimais Trentino krašte rimtai užsiimta tik XX amžiaus pabaigoje. Iš pradžių Trente buvo įkurtas tinklinio klubas, kuris 2000 metais debiutavo „Serie A“ varžybose ir per trumpą laiką tapo vienu stipriausių ne vien Italijoje, bet ir Europoje. „Trentino Volley“ per du dešimtmečius keturis kartus tapo Italijos čempionu, tris kartus – Europos Čempionų lygos nugalėtoju ir penkis kartus – pasaulio klubų čempionu.

Tinklinio komandos sėkmė paskatino žengti ir į krepšinio arenas. Tiesa, Trento „Aquila“ klubas veikė nuo 1995 metų, bet amžių sandūroje Trento krepšinio komandos dalyvavo tik mėgėjų varžybose. Lūžio taškas buvo 2009 metai, kai „Aquila“ pirmą kartą gavo profesionalų licenciją ir debiutavo Italijos trečiojoje lygoje. Beje, Trento klubas kelialapio į „Serie B“ neiškovojo, bet nupirko kito klubo teises.

Po to viskas vystėsi labai sparčiai. 2012 metais „Aquila“ pateko į „LegaDue“, 2014 metais – į „Serie A“. Vos patekusi į stipriausią šalies lygą, Trento komanda pareiškė, jog yra pasiryžusi kovoti dėl aukščiausių vietų ir visus šešis praėjusius baigtus sezonus pateko į atkrintamąsias varžybas. Neaiškumų buvo tik dėl pandemijos nutrauktame 2019-2020 metų sezone. Kai varžybos buvo sustabdytos, Trento krepšininkai užėmė devintąją vietą, bet turėjo tiek pat pergalių, kiek dvi aukštesnes vietas užėmusios komandos, tad kova dar nebuvo baigta.

Praėjusiose Italijos pirmenybėse „Aquila“ pavadinimas irgi buvo įrašytas lentelės viduryje. 2020-2021 metų „Serie A“ reguliariajame sezone Trento komanda laimėjo 13 iš 28 rungtynių ir užėmė aštuntąją vietą, o ketvirtfinalio serijoje pralaimėjo reguliariojo sezono nugalėtojai Milano „Olimpia“ ekipai 0:3.

Geriausias – pirmas bandymas

Vos apšilusi kojas Italijos lygoje, Trento komanda žengė į Europą ir 2015-2016 metų sezone debiutavo Europos taurės turnyre. Būtent šis sezonas ir buvo geriausias kol kas neilgoje „Aquila“ tarptautinėje istorijoje.

Prieš šešis sezonus debiutantai labai užtikrintai žaidė abiejuose grupių etapuose, o po to nesustojo ir atkrintamosiose varžybose, kuriose nugalėjo „Zaragoza“ ir Milano „Olimpia“ komandas.

Horizonte jau šmėžavo kelialapis į Eurolygą, bet pusfinalyje „Aquila“ labai apmaudžiai nusileido Strasbūro SIG ekipai. Trento krepšininkai laimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje 74:68, tačiau namie nesugebėjo apginti iš Elzaso parsivežtos persvaros ir patyrė pralaimėjimą 78:86.

Po to „Aquila“ dar keturis kartus kovojo Europos taurės turnyre, bet į atkrintamąsias varžybas nebepateko. Praėjusį sezoną Trento komanda pirmojo etapo grupėje užėmė trečiąją vietą (laimėjo 6 iš 10 rungtynių), antrojo etapo grupėje – taip pat trečiąją vietą (laimėjo 3 iš 6 rungtynių).

Remiasi amerikiečiais

Praėjusį sezoną Trento komandos lyderis buvo amerikietis JaCorey Williamsas. Jis Italijos lygoje užėmė antrąją vietą pagal rezultatyvumą (18,2 tšk.) ir buvo apdovanotas sezono atradimo prizu.

Tačiau vasarą „Aquila“ gretose įvyko daug permainų ir iš Trento išvyko net šeši rezultatyviausi praėjusio sezono krepšininkai (beje, visi – iš Amerikos žemyno). Tarp jų – J.Williamsas, perėjęs į Burgo „Jeunesse Laique“ komandą.

Laisvas vietas „Aquila“ užpildė kitais JAV krepšininkais. Šį sezoną šeši rezultatyviausi komandos žaidėjai yra penki amerikiečiai Cameronas Reynoldsas (26, 201, praėjusį sezoną žaidė „Houston Rockets“), Jordanas Caroline‘as (25, 201, „Kaohsiung“, Taivanas), Jonathanas Williamsas (26, 206, Chemnico „Niners“), Desonta Bradfordas (25, 193, Briuselio „Phoenix“) ir Wesley Saundersas (28, 196, Bolonijos „Fortitudo“) bei Miuncheno „Bayern“ klubo paskolintas italas Diego Flaccadori (25, 195), kuris į Trentą grįžo po dviejų sezonų pertraukos.

Trento klubo paraiškoje yra tik dešimt profesionalų sutartis turinčių krepšininkų. Dėl to per namie žaidžiamas rungtynes į dvyliktuką įtraukiami du 17-18 metų jaunimo komandos krepšininkai, o į išvykas paprastai keliauja tik dešimt žaidėjų.

Beje, du profesionalų sutartis turintys žaidėjai yra 20-mečiai. Jie dar tik pradeda kelią vyrų krepšinyje ir žaidžia labai nedaug.

Trento krepšininkus nuo praėjusio sezono vidurio treniruoja Emanuele Molinas. Anksčiau šis krepšinio specialistas buvo laikomas vienu geriausių Europos trenerio padėjėjų ir daug metų stipriausiuose Senojo žemyno klubuose talkino Ettorei Messinai. Į Trento klubą jis dar 2017 metais irgi buvo pakviestas kaip trenerio padėjėjas, bet šių metų pradžioje „Aquila“ vadovai, dėl nepatenkinamų rezultatų nutraukę sutartį su Nicola Brienza, pasiūlė E.Molinui laikinai eiti vyriausiojo pareigas. Laikinas darbas tapo nuolatiniu, ir vasarą „Aquila“ vadovybė kito stratego nebeieškojo.

Laimėjo pusę rungtynių

Šį sezoną Italijos pirmenybėse Trento komanda laimėjo pusę rungtynių – trejas iš šešerių.

Tvarkaraštis Trento krepšininkams buvo negailestingas ir jie per du pirmuosius turus susitiko su abiem pagrindiniais „Serie A“ favoritais. Iš pradžių „Aquila“ namie pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ 88:102, po to išvykoje nusileido Milano „Olimpia“ 72:93.

Trento komanda atsitiesė trečiajame ture, kuriame namie nugalėjo „Cremona“ ekipą 84:68.

Po to „Aquila“ trejas iš eilės rungtynes baigė keturių taškų skirtumu labai panašiais rezultatais: išvykoje nugalėjo „Reggiana“ 78:74, namie pralaimėjo „Treviso“ 75:79 ir praėjusį sekmadienį išvykoje įveikė „Pesaro“ 79:75. Per pastarąsias rungtynes rezultatyviausiai žaidė D.Flaccadori (18 taškų), Toto Forray (15) ir J.Caroline‘as (14).

Komandos lyderiai Italijos lygoje yra C.Reynoldsas (16,5 tšk.), J.Caroline‘as (15,5 tšk., 8,4 atk.kam.), D.Flaccadori (12 tšk., 3,5 rez.perd.), J.Williamsas (9 tšk.) ir D.Bradfordas (7,9 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.