EUROLYGA 2023

„Ryto“ varžovai Čempionų lygoje – jaunimu pasitikintys turkų „ereliai“

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai trečiąsias Čempionų lygos rungtynes antradienį išvykoje žais su Stambulo „Beşiktaş“ komanda, kuri prieš sezoną pakeitė visus amerikiečius ir į NBA lygą išleido jaunąjį turkų supertalentą Alpereną Šenguną.

 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
 Stambulo „Beşiktaş“.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 5:17 PM

Nugalėjo išvykoje

FIBA Čempionų lygoje per du pirmuosius turus žymaus pranašumo neįgijo niekas. Visos keturios komandos iškovojo po vieną pergalę, todėl jos lentelėje surikiuotos pagal įmestų ir praleistų taškų skirtumą. Pirmąją vietą užima triuškinamai nugalėjęs Vilniaus „Rytas“, tačiau svarbų žingsnį į priekį žengė ir Stambulo „Beşiktaş“, kuris vienintelis laimėjo išvykoje.

„Rytas“ pirmajame ture išvykoje pralaimėjo Oldenburgo EWE komandai 72:76, bet greitai atsitiesė ir užpraeitą savaitę savo arenoje įtikinamai nugalėjo čempiono vardą ginantį Burgoso „San Pablo“ klubą 87:69.

„Beşiktaş“ vienintelis abejas rungtynes žaidė svečiuose. Per pirmąją išvyką „ereliai“ pripažino „San Pablo“ pranašumą 74:82 (J.Bone‘as 20, R.Hollisas-Jeffersonas 15, J.Reavesas 14), bet antrajame ture palaužė EWE klubą 83:81 (R.Hollisas-Jeffersonas 21, J.Bone‘as 18, D.Lawsonas 15).

Šią savaitę „Beşiktaş“ sulauks akimirkos, kada galės žengti ant savos aikštės parketo. Stambulo komandos rungtynės su „Rytu“ antradienį vyks „Beşiktaş“ arenoje.

Turkijos milžinų šešėlyje

„Beşiktaş“ istoriškai yra vienas iš trijų svarbiausių Turkijos sporto klubų, bet prie pirmųjų Turkijos krepšinio žingsnių beveik neprisidėjo. XX amžiaus viduryje „Beşiktaş“ krepšinio komanda būdavo tai suburiama, tai paleidžiama, o rimtai vystyti šį žaidimą „Beşiktaş“ vadovai ėmėsi tik po to, kai 1966 metais buvo pradėtos rengti reguliarios Turkijos vyrų krepšinio pirmenybės.

Konkurencija tuo metu buvo nedidelė, todėl „Beşiktaş“ greitai tapo vienu stipriausių Turkijos klubų ir 1975 metais iškovojo pirmenybių aukso medalius. Šis titulas „juodų-baltų“ kolekcijoje labai ilgai buvo vienintelis. Papildyti trofėjų lentyną pavyko tik 2012 metais, kai „Beşiktaş“ laimėjo visus turnyrus, kuriuose dalyvavo. Stambulo klubas tais metais iškovojo Turkijos ir Europos Iššūkio taures, o sezoną vainikavo antrą kartą tapdamas Turkijos čempionu.

Po antro auksinio sezono „Beşiktaş“ vėl atsitraukė. Praėjusį dešimtmetį buvo ir blogesnių sezonų (2015 ir 2016 m. „Beşiktaş“ nepateko į Turkijos lygos atkrintamąsias varžybas), ir geresnių laikų (2017 m. „ereliai“ nuskriejo į superlygos finalą), bet dažniausiai šis Stambulo klubas likdavo didžiųjų favoritų šešėlyje ir iš Turkijos lygos atkrintamųjų varžybų iškrisdavo ketvirtfinalyje arba pusfinalyje.

Praėjusių Turkijos pirmenybių reguliariajame sezone „Beşiktaş“ užėmė penktąją vietą (19 pergalių per 30 rungtynių, bet ketvirtfinalyje, neturėdamas aikštės pranašumo, nugalėjo Bursos „Tofaş“ klubą 2:0. Pusfinalyje „ereliai“ atsitrenkė į tuo metu neįveikiamą Stambulo „Anadolu Efes“ komandą, kuriai pralaimėjo 0:3.

Lyderis išvyko į NBA

Praėjusį sezoną „Beşiktaş“ komandoje ypač ryškiai spindėjo jaunasis turkų talentas Alperenas Šengunas. 208 cm ūgio vidurio puolėjas, kuriam tik vasarą sukako 19 metų, net penkis iš šešių mėnesių buvo renkamas geriausiu superlygos krepšininku, gavo naudingiausio sezono žaidėjo apdovanojimą, lygoje užėmė antrąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 19,2 tšk.) ir atkovotus kamuolius (vid. 9,4).

Nepaisant labai jauno amžiaus, A.Šengunas pateko į NBA klubų akiratį ir šiais metais buvo pakviestas NBA naujokų biržoje. Turką 16-uoju šaukimu pasirinko „Oklahoma City Thunder“, bet tą pačią dieną jis buvo iškeistas ir pateko į „Houston Rockets“ komandą.

Pirmosiomis NBA sezono savaitėmis jaunuolis nesėdi ant „Rockets“ atsarginių suolo. Jis kiekvienose rungtynėse žaidžia apie 15-20 minučių, pelno vidutiniškai 9 taškus ir atkovoja 4,5 kamuolio.

Amerikietiška komanda

Dabar „Beşiktaş“ yra tipiška šių laikų Turkijos krepšinio komanda, kurią į priekį tempia amerikiečiai. „Juodus-baltus“ marškinėlius vilki net šeši JAV krepšininkai. Visi užjūrio legionieriai yra vidurinės kartos žaidėjai, o net penki iš jų šiais metais pirmą kartą sudarė sutartis Europoje. Vienintelis anksčiau europinės patirties įgijęs „Beşiktaş“ amerikietis – Isaiah Whiteheadas (26, 193, praėjusį sezoną žaidė Baro „Mornar“).

Jordanas Bone‘as (23, 188, „Delaware Blue Coats“), Trevonas Bluiettas (26, 198, „Salt Lake City Stars“) ir Joshua Reavesas (24, 194, „Rio Grande Valley Vipers“) prieš šį sezoną į Stambulą atvyko iš G lygos, Dedricas Lawsonas (24, 206, „Goyang Orions“) – iš Korėjos, Rondae Hollisas-Jeffersonas (26, 198, „Portland Trail Blazers“) – iš NBA.

R.Hollisas-Jeffersonas stipriausioje pasaulio lygoje sukaupė nemažą patirtį. Jis NBA klubams atstovavo šešis sezonus, o geriausią 2017-2018 metų sezoną „Brooklyn Nets“ gretose 59 rungtynes pradėjo starto penkete ir pelnydavo 13,9 taško.

NBA pirmenybėse trumpai žaidė dar trys „Beşiktaş“ amerikiečiai (I.Whiteheadas, J.Bone‘as ir J.Reavesas).

„Beşiktaş“ apskritai yra jauna komanda. Šią savaitę 27-ąjį gimtadienį pažymėsiantis T.Bluiettas yra antras pagal amžių. Vyresnis – tik komandos kapitonas Mehmetas Yagmuras, kuriam vasarą sukako 34-eri.

Klubo vadovai, galbūt tikėdamiesi atrasti dar vieną A.Šenguno lygio talentą, pasikliauja ir visai jaunais „Beşiktaş“ krepšinio mokyklos auklėtiniais. Šį sezoną per oficialias rungtynes treneris Ahmetas Kandemiras į aikštę jau buvo įleidęs 17-metį Oguzhaną Goktepę ir netgi 15-metį Yagizą Aksu. Jauniausias „erelių“ žaidėjas Y.Aksu spalio pradžioje per Turkijos lygos rungtynes su čempionu „Anadolu Efes“ klubu pelnė pirmuosius vyrų karjeros taškus.

O 18-metis Furkanas Haltali jau yra visavertis sudėties mainos žaidėjas. Jis Turkijos lygoje žaidžia apie 20 minučių ir renka vidutiniškai 7 taškus.

Laimi kas antrą kartą

Naują Turkijos lygos sezoną „Beşiktaş“ pradėjo vidutiniškai ir kol kas laimėjo pusę rungtynių – trejas iš šešerių.

„Juodi-balti“ pralaimėjo „Bahcesehir“, „Anadolu Efes“ ir „Gaziantep“ komandoms, bet įveikė „Bursaspor“ bei dvi debiutantes „Yalovaspor“ ir Denizlio „Merkezefendi“ ekipas.

„Beşiktaş“ ypač blogai žaidė su „Anadolu Efes“ krepšininkais, kuriems nusileido net 55:101.

Praėjusį šeštadienį „ereliai“ namie įveikė „Merkezefendi“ komandą 74:62. Tarp nugalėtojų labiausiai pasižymėjo 24 metų turkas Egehanas Arna (19 taškų), F.Haltali ir D.Lawsonas (po 18).

Per Turkijos lygos rungtynes „Beşiktaş“ negali žaisti stipriausia sudėtimi. Turkijos nacionalinėse varžybose galioja penkių legionierių limitas, todėl vienam iš šešių amerikiečių nelieka vietos komandos paraiškoje.

Per iki šiol vykusias superlygos rungtynes Stambulo komandoje naudingiausiai žaidė J.Bone‘as (14,3 tšk., 3,8 rez.perd.), D.Lawsonas (12,2 tšk., 9 atk.kam.), E.Osmani (11,5 tšk.), E.Arna (10,5 tšk.) ir I.Whiteheadas (9 tšk., 5,7 atk.kam.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.