EUROLYGA 2023

Tik pasirodęs Amerikoje S. Lukošius sulaukė liaupsių – jau lyginamas su L. Dončičiumi

Lietuvis Simas Lukošius spalio 30-ąją pasirodė Butlerio universiteto ekipoje kontroliniame mače prieš Tiffino universitetą ir pirmąkart save pristatė už Europos ribų.

 Simas Lukošius<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
 Simas Lukošius<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Simonas Lukošius.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Simonas Lukošius.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 10:42 AM

Praėjusį pavasarį 2002 metų rugpjūčio 13-ąją gimęs S.Lukošius stovėjo ties kryžkele ir turėjo priimti kol kas vieną svarbiausių savo gyvenimo sprendimų. Jis galėjo likti gimtajame mieste Kaune, siekti karjeros Lietuvoje arba persikelti už Atlanto, kad įgyvendintų savo svajones patekti į NBA, rašo thebutlercollegian.com.

Galingas 196 cm ūgio Lietuvos krepšininkas visą laiką augo apsuptas krepšinio.

„Kiek save atsimenu, krepšinis visą laiką supo mane“, – tikino S.Lukošius. – Mano tėvas buvo krepšininkas, dabar jis yra treneris, todėl manau, kad krepšinis visada buvo mano kraujyje“.

Tarptautinės patirties S.Lukošius sėmėsi nuo jaunystės. 2019–2020 m. sezone jis pirmą kartą rungtyniavo trečiosios Vokietijos lygos – „Dragons Rhondorf“ klube, kur vidutiniškai pelnydavo po 14,8 taško ir atkovodavo po 4,8 kamuolio, pataikydamas 38 procentus tritaškių metimų ir 91 procentą nuo baudų metimo linijos.

Jau kitą sezoną S.Lukošius žengė dviem laipteliais aukščiau ir prisijungė prie aukščiausioje Vokietijos lygoje žaidžiančios Bonos „Telekom Baskets“ ekipos.

Per metus jis komandoje vidutiniškai žaidė po 9,4 minutės, pelnė po 2,9 taško, atsikovojo po 1 kamuolį ir atliko 0,6 rezultatyvaus perdavimo.

Pasibaigus 2020-2021 metų sezonui lietuvis vis dėlto nutarė atsisveikinti su Bonos „Telekom Baskets“ ir priėmė nelengvą sprendimą – 19-metis kaip pagrindinę svajonę išsikėlė norą save išbandyti JAV krepšinio aikštėse.

„Tėvas ir aš planavome, kad verta vykti mokytis į koledžą ir žaisti NCAA“, – sakė S.Lukošius. – Maniau, kad tai yra geriausias sprendimas mano, kaip žaidėjo, tobulėjimui.“

Pavasarį S.Lukošius pradėjo ieškoti mokslo įstaigos, kurį tenkintų tiek jo, tiek ir jis universiteto poreikius. Lietuvis pateko Butlerio universiteto komandos radarą, kai ekipos treneriai pradėjo žvalgytis jaunų talentų Europoje. Trenerio asistentas Davidas Raglandas tikina, kad S.Lukošius puikiai atitinka komandos žaidimo stilių.

„Mes peržiūrėjome nemažai vaizdo medžiagos apie lietuvį, – sakė D.Raglandas. – Mes net nagrinėjome, kokio tipo žmogus yra Simas, kokia jo šeimos istorija. Buvo patikrinta viskas – kaip sunkiai jis gali dirbti treniruotėse ir aikštėje bei panaši informacija“.

Galiausiai 196 cm Lietuvos krepšininkui gegužę paskambino Butlerio ekipos vyriausiasis treneris LaVallas Jordanas.

„Jis atvyksta pas mus turėdamas didžiausią ryžtą ir norą siekti tikslų, – sakė L.Jordanas. – Lietuvis žaidė profesionalų krepšinį su vyrais, todėl juo galima pasitikėti“.

Rugpjūčio 31 dieną Butlerio krepšinio komanda oficialiai paskelbė, kad S.Lukošius taps Butlerio „buldogu“.

S.Lukošius ne iškart sugebėjo persikelti į Ameriką, tad į mokslus vėlavo – dvi savaites mokėsi nuotoliniu būdu, tik per „zoom“ platformą.

Nepaisant tam tikrų kultūrinių skirtumų tarp Amerikos ir Europos, lietuvis gan lengvai surado kalbą su komandos draugais. Pirmakursių „prižiūrėtojas“ Jaydenas Tayloras buvo vienas pirmųjų žmonių, padėjusių S.Lukošiui perprasti amerikietišką gyvenimo būdą.

„Kai tik pirmą kartą susitikome, iškart radome bendrą kalbą“, – sakė J.Tayloras. – Pasitikau jį oro uoste ir iškart paklausiau: „ar tu kada nors valgei mūsų greitojo maisto restoranų tinklo „Chick-Fil-A“ patiekalų?“ Jis atsakė „ne“, todėl jį pavaišinau sumuštiniu „Chick-Fil-A“ ir padažu – jam tikrai patiko“.

Net ir tokios subtilios akimirkos leido S.Lukošiui jaustis ne tokiam vienišam JAV. Nauji komandos draugai jam padėjo natūraliai įsilieti į ekipos bei universiteto gyvenimą.

„Jaučiuosi jau patogiai“, – sakė S.Lukošius.

Nors dauguma pirmakursių iš esmės susiduria su prisitaikymo prie esamos situacijos periodu, specialistai tikina, kad S.Lukošius prisitaikė prie naujų iššūkių ypač gerai. D.Raglandas žavėjosi lietuvio sugebėjimu viską priimti ramiai.

„Kartais tas prisitaikymas yra tikrai labai sunkus bet kuriam pirmakursiui – ir nesvarbu, ar jie yra vietiniai, ar atvyksta iš užsienio, – sakė D.Raglandas. – Tačiau tai, kad Simas sugeba suderinti savo žaidimą su prisitaikymu prie situacijos, ir atvirkščiai, yra įspūdinga.“

S.Lukošiaus komandos draugai taip pat atkreipė dėmesį į jo sugebėjimus tiek aikštėje, tiek už jos ribų, o J.Tayloras drąsiai palygino lietuvį su garsiuoju Luka Dončičiumi.

„Europos žaidėjai, tokie kaip Simas, tiesiog turi žaidimo nuojautą, jis beveik kaip Luka Dončičius, – sakė J.Tayloras. – Jis turi puikų žaidimo stilių, todėl nekantrauju žaisti su juo.“

Slovėnas L.Dončičius – dukart NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis bei 2019 metų geriausias NBA naujokas. Šis europietis yra ir S.Lukošiaus įkvėpėjas aikštėje.

„Man buvo maždaug 13 metų, kai Luka Dončičius žaidė Madrido „Real“, o mano tėtis žiūrėjo vienerias iš jo rungtynių, – pasakojo S.Lukošius. – Jis liepė man žiūrėti kaip šis vaikinas žaidžia, nes paaiškino, jog tas jaunuolis bus ypatingu. Nuo tada aš pradėjau sekti ir stebėti, kaip Luka auga, koks jis yra šiandien.“

S.Lukošius pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiria pasiruošimui artėjančiam sezonui NCAA.

„Aš tiesiog noriu būti geriausia savo versija“, – tikino S.Lukošius.

Lietuvis pasirengęs žibėti: „Noriu žaisti gerai dėl savęs, dėl sirgalių ir trenerių. Tikiuosi, mes pasieksime geriausią, ką galime pasiekti kaip komanda“.

Pirmosiose parodomosiose rungtynėse Butlerio gretose S.Lukošius žaidė 23 minutes – įmetė 8 taškus, atkovojo keturis kamuolius, atliko du rezultatyvius perdavimus ir perėmė vieną kamuolį.

S.Lukošius reguliariajame NCAA sezone debiutuos Butlerio krepšinio komandoje lapkričio 9-ąją namų rungtynėse prieš IUPUI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.