EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: geriausias M. Kuzminsko vakaras, R. Giedraičio sugrįžimas ir dingęs E. Ulanovas

Mindaugas Kuzminskas septynerias rungtynes tūnojo šešėlyje, tačiau aštuntajame ture parodė, ką moka, ir buvo vienas Sankt Peterburgo „Zenit“ vedlių į pergalę prieš Eurolygos čempionus. Tačiau kiti Lietuvos krepšininkai šią savaitę per Eurolygos rungtynes neturėjo kuo pasigirti.

Lietuviams Eurolygoje sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Lietuviams Eurolygoje sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>Manuel Vitali/As Monaco Basket twitter nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>Manuel Vitali/As Monaco Basket twitter nuotr.
M.Kalnietis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kalnietis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 6, 2021, 8:56 AM, atnaujinta Nov 6, 2021, 8:58 AM

Mindaugas Kuzminskas

„Zenit“ puolėjas į aikštę įėjo jau 4-ąją min., nes reikėjo pakeisti ranką prasikirtusį M.Ponitką, bet žaidė trumpai – iki pirmos šiurkščios klaidos ginantis. Užtat antrajame kėlinyje M.Kuzminskas tapo komandos puolimo lyderiu: lipo varžovams per galvas bandydamas pakartoti atšokusį kamuolį, dažnai ir sėkmingai žaidė nusisukęs nuo krepšio, pataikė du tritaškius (po pirmojo iš jų „Zenit“ persvara 15-ąją min. tapo dviženklė).

M.Kuzminskas vien per lemiamą antrąjį kėlinį pelnė 12 taškų, o dar vieną tritaškį pridėjo ketvirtajame kėlinyje.

Jis žaidė 21,5 min., pelnė 15 taškų (2/3 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas. M.Kuzminsko karjeros rekordas yra 23 taškai.

„Zenit“ (5-3) išvykoje nugalėjo čempiono vardą ginantį „Anadolu Efes“ (2-6) klubą 90:79. Sankt Peterburgo komanda beveik visus reikalus sutvarkė antrajame kėlinyje, kuriame padidino savo persvarą nuo 2 iki 14 taškų. Po pertraukos svečiai pirmavo net 26 taškais.

Lukas Lekavičius

L.Lekavičiaus, kuris į aikštę buvo įleistas 5-ąją min., pirmieji veiksmai buvo persmelkti keista vidine abejone. Vis dėlto pirmojo kėlinio pabaigoje pataikęs pirmą dvitaškį, jis grįžo į savo vėžes ir žaidė taip, kaip žaidžia beveik visada.

Tiesa, tą daryti trukdė jam didelį dėmesį skyrę varžovai, o spaudžiamas ALBA gynėjų, žalgirietis ne visada rasdavo gerus sprendimus ir komandos puolimas įstrigdavo. Nors keli pavieniai L.Lekavičiaus bandymai draskyti varžovų gynybą buvo sėkmingi, jie buvo tik pavieniai ir rungtynių eigos nepakeitė.

„Žalgirio“ gynėjas žaidė 23 min., pelnė 11 taškų (4/8 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 3/3 baudų), atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 pražangas.

Absoliutus Eurolygos autsaideris „Žalgiris“ (0-8) namie pralaimėjo ALBA (3-5) komandai 71:79. Kauniečiai nė karto nepirmavo ir jau pirmajame kėlinyje atsiliko 14 taškų skirtumu 8:22. Po to skirtumas beveik visą laiką svyravo apie 10 taškų.

Rokas Giedraitis

Praėjusią savaitę abejas rungtynes praleidęs puolėjas grįžo ne tik į aikštę, bet ir į „Baskonia“ starto penketą. Jis pelnė pirmuosius komandos taškus, tačiau po to atrodė išmuštas iš varžybų ritmo. R.Giedraitis dažnai žingsnio viduryje sudvejodavo, ką daryti, o jo metimams truputį trūko tikslumo. Tiesa, gindamasis lietuvis visiškai pradangino „Maccabi“ puolimo konstruktorių S.Wilbekiną.

R.Giedraitis žaidė 32,5 min., pelnė 9 taškus (3/6 dvitaškių, 1/5 tritaškių), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas/

Trečiąją iš eilės nesėkmę patyrusi „Baskonia“ (3-5) namie pralaimėjo „Makabi“ (6-2) komandai 69:87. Vitorijos komandai iniciatyva priklausė tik pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje, kai spurtą 15:2 surengę šeimininkai vienintelį kartą persvėrė rezultatą 27:21. Tačiau „Maccabi“ iškart įmetė 14 taškų be atsako ir nuo tada visą laiką pirmavo.

Mantas Kalnietis

Įžaidėjas po jam būdingo prasiveržimo pelnė pirmuosius „Žalgirio“ taškus ir pirmoje rungtynių pusėje neblogai dirigavo puolimui. Jis pastebėdavo komandos draugų manevrus, pats pataikė tritaškį. Tačiau stiprėjant nuovargiui, padidėjo netikslumų skaičius ir atliekant perdavimus, ir dengiant M.Erikssoną.

M.Kalnietis žaidė 18 min., pelnė 7 taškus (2/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo.

Donatas Motiejūnas

Rungtynių pradžioje D.Motiejūnas kietose jėgos dvikovose aiškiai pranoko 218 cm ūgio M.Fallį ir per pirmąsias 3 minutes pelnė 5 taškus. Tačiau per kitus kėlinius kamuolys „Monaco“ vidurio puolėją pasiekdavo labai retai, o varžovams žaidžiant žemu penketu, lietuviui buvo daug sudėtingiau uždengti savo baudos aikštelę.

D.Motiejūnas žaidė 18,5 min., pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir 3 kartus prasižengė.

„Monaco“ (4-4) išvykoje pralaimėjo „Olympiakos“ (6-2) klubui 65:86. Monako ekipa pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir iki trečiojo kėlinio visą laiką pirmavo, bet vos tik šeimininkai persvėrė rezultatą (45:43), žaidimas vyko pagal Pirėjo komandos sąlygas.

Rokas Jokubaitis

Antrojo kėlinio pradžioje į aikštę įleistas R.Jokubaitis dažnai verždavosi, o jo efektyvumo koeficientas buvo didelis. Nors išvengti klaidų nepavyko, „Barcelona“ įžaidėjas daug dažniau arba pelnydavo taškus, arba puikiai atmesdavo kamuolį laisvam komandos draugui. Kita vertus, gindamasis R.Jokubaitis taip ir neiššifravo, kaip nepraleisti „Olimpia“ veterano S.Rodriguezo pirmojo žingsnio.

Tuo metu, kai žaidė R.Jokubaitis, „mėlyni-granatiniai“ sumažino atsilikimą antrajame kėlinyje ir persvėrė rezultatą ketvirtajame kėlinyje (lietuvis buvo pakeistas jo komandai pirmaujant 65:63).

R.Jokubaitis žaidė 16 min., pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Eurolygos lyderių dvikovoje „Barcelona“ (6-2) išvykoje pralaimėjo „Olimpia“ (7-1) komandai 70:75. „Barça“ ilgai atsiliko apie 10 taškų skirtumu, bet ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai dauguma lyderių ilsėjosi, įmetė 14 taškų be atsako ir pirmą kartą persvėrė rezultatą. Vis dėlto į aikštę grįžus abiejų komandų pagrindiniams žaidėjams, „raudonieji bateliai“ žingsniavo daug darniau. „Olimpia“ tapo vienvalde Eurolygos lydere.

Artūras Milaknis

Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įėjęs veteranas iš pradžių žaidė visai nebrandžiai: nesiryžo mesti iš toli, nepataikė iš po krepšio. Vėliau jis nebedvejojo, tačiau turėjo nedaug progų, o vienintelis taiklus jo tritaškis ketvirtojo kėlinio viduryje nepadėjo „Žalgiriui“ pradėti spurto.

A.Milaknis žaidė 23 min. ir pelnė 5 taškus (1/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

Artūras Gudaitis

Vidurio puolėjas rungtynių pradžioje turėjo gaudyti varžovų gynėjus, kuriuos į baudos aikštelę praleisdavo „Zenit“ antrosios linijos žaidėjai. A.Gudaitis nutraukė porą „Anadolu Efes“ atakų, bet greitai išeikvojo daug energijos ir mažai padėjo puldamas. Jis į krepšį pirmą kartą metė tik antrajame kėlinyje, dukart prasižengė puldamas, o vienintelius taškus pelnė 22-ąją min.

A.Gudaitis žaidė 18 min., pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių), atkovojo 4 kamuolius, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Marekas Blaževičius

Treneris Jure Zdovcas jaunąjį žalgirietį į aikštę įleido pirmojo kėlinio viduryje. Noro ir atkaklumo M.Blaževičiui netrūko, tačiau jis vėl kentėjo dėl netiksliai užsiimamos padėties. Dėl to „Žalgirio“ įžaidėjai negalėjo pratęsti atakų, o ginantis M.Blaževičiui nelikdavo nieko kito, kaip skėsčioti rankomis, kai teisėjai skirdavo pražangą.

M.Blaževičius žaidė 13,5 min., pelnė 2 taškus (1/4 dvitaškių), atkovojo 3 kamuolius, 3 kartus suklydo ir 4 kartus prasižengė.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas gindamasis pralaimėjo daugumą dvikovą D.Williamsui, mėgstančiam ir gerai mokančiam žaisti individualiai. T.Sedekerskio bandymai atsirevanšuoti puolant ne visada buvo gerai pasverti. Kartą trečiojo kėlinio viduryje jis tiesiog pagailėjo kamuolio po krepšiu stovėjusiam komandos draugui ir „Baskonia“ grįžo gintis nieko nepešusi.

T.Sedekerskis žaidė 17 min., taškų nepelnė (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių) ir atkovojo tik 1 kamuolį.

Edgaras Ulanovas

Į „Žalgirio“ starto penketą grįžęs puolėjas nenuveikė beveik nieko. E.Ulanovas kartais žaidė neryžtingai, kartais viską atlikdavo labai lėtai ir varžovams nekėlė jokios grėsmės.

Jis aikštėje praleido 12 min., nepelnė nė taško (0/3 dvitaškių), neatkovojo nė vieno kamuolio ir neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo.

Nežaidė

Pauliui Jankūnui ketvirtadienį buvo atlikta kelio operacija. „Žalgirio“ kapitonas nežais bent mėnesį.

Karolis Lukošiūnas buvo „Žalgirio“ dvyliktuke, bet, kaip ir komandos naujokas Tai Websteris, įvykius stebėjo nuo suolo.

CSKA gynėjas Marius Grigonis dar vienas rungtynes praleido dėl nugaros skausmų, o Maskvos ekipa patyrė trečią iš eilės pralaimėjimą. CSKA (4-4) namie nusileido „Fenerbahçe“ (3-5) klubui 82:92. Svečiai iš Stambulo beveik visas rungtynes pirmavo, o maskviečiai į priekį trumpai išsiveržė tik pirmajame kėlinyje ir antrojo kėlinio viduryje. Nors skirtumas nebuvo didelis, žaidimo gijos visą laiką liko Stambulo komandos rankose.

Savaitės skaičiai

1

Šiame ture laimėjo tik viena lietuvių turinti komanda – „Zenit“ su Mindaugu Kuzminsku ir Artūru Gudaičiu.

7

Edgaras Ulanovas per pastarąsias trejas rungtynes 7 kartus metė į krepšį iš dviejų ir trijų taškų zonos, bet nepataikė nė karto. Jis jau trečią kartą šį sezoną rungtynes baigė nepelnęs nė taško.

15

Rezultatyviausias turo lietuvis Mindaugas Kuzminskas penktadienį pelnė 15 taškų. Per praėjusias septynerias rungtynes „Zenit“ puolėjas surinko 13 taškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.