EUROLYGA 2023

Pagirios po Š. Jasikevičiaus eros Kaune: 5 svarbiausi „Žalgirio“ vadovo atsakymai apie tai, kas vyksta su klubu

Jau ir rekordinėmis tapusios Kauno „Žalgirio“ bėdos privertė už galvos susiimti ne tik krepšinio ekspertus, bet ir aistruolius. Net ir atleidus Martiną Schillerį nė kiek negerėjantis žaidimas, svajonės Eurolygoje įsirašyti pirmąją pergalę ir pralaimėjimas Vilniaus „Rytui“ iškėlė daugybė klausimų, o visų akys nukrypo į „Žalgirio“ direktorių Paulių Motiejūną.

 Griūtis, pagirios po Šaro eros, pripažintos klaidos ir E. Ulanovo bėda.<br> lrytas.lt montažas.
 Griūtis, pagirios po Šaro eros, pripažintos klaidos ir E. Ulanovo bėda.<br> lrytas.lt montažas.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 7:11 PM, atnaujinta Nov 15, 2021, 11:06 AM

Ketvirtadienį krepšinio bendruomenę pasiekė P.Motiejūno atsakymai „Žalgiris Insider“ laidoje.

Lrytas.lt išskyrė 5 svarbiausius kampus, kurie jau ilgą laiką badė akis ir krepšinio sirgaliams.

Po Š.Jasikevičiaus išvykimo pasipylusios klaidos ir tamsių senų laikų nuojauta

Turbūt visi dar prisimena, kaip „Žalgiris“ senesniame Eurolygos formate sužaisdavo savo rungtynes iki Naujųjų metų, pralaimėję didžiąją dalį rungtynių traukdavosi iš kovų Europoje ir kauniečiams belikdavo „tenkintis“ LKL titulu.

Tačiau komandoje pasirodė Šarūnas Jasikevičius, kuris „Žalgirio“ žaidimą pakėlę į aukštesnį lygį, o P.Motiejūnas meistriškai valdydamas Kauno krepšinio klubo biudžetą į „Žalgirio“ organizaciją atkreipė visos Europos žvilgsnius.

Visgi iš komandos išvykus Šarui vaizdas iš lėto vėl niūrėja. Biudžetas neapskaičiuotas tinkamai, trenerio ir žaidėjų projektai nepasiteisina ir atrodo, kad „Žalgiris“ grįžta į senuosius laikus. „Žalgirio“ vadovas su tuo sutinka tik iš dalies.

„Taip, Šaro pagirios dar jaučiasi. Kaip matėme, Šaro muštruotą komandą M.Schilleris suvaldė ir jai vadovavo. Kai reikėjo ugdyti naujas komandos savybes, tapo aišku, kad tai yra sunku.

Matosi, kad tai Šaro pasitraukimo išdava. Visada sakiau, kad pakeisti Š.Jasikevičių yra be galo sunku ir jį gali pakeisti vos 2-3 treneriai. Ar tokį galime surasti? Ne. Bet juk ir Šaras pradėjo augti su „Žalgiriu“. Todėl ir ieškome tokio trenerio, kuris kiltų ir augtų su komanda. Atrodė, kad toks variantas su M.Schilleriu įmanomas, bet šiemet pamatėme, kad toks variantas visiškai „nevažiuoja“.

Dėl situacijos – taip, kažkas panašaus jau buvo ir anksčiau. Sugriuvome ir sugriuvome. Atstatyti vienu spragtelėjimu visko neįmanoma, tačiau tikrai nepraradome komandos vizijos“, – kalbėjo „Žalgirio“ direktorius.

Sprendimas pasilikti M.Schillerį po praėjusio sezono ir sudėties rinkimas kartu su juo

Martinas Schilleris prieš atvykdamas į Kauną buvo išrinktas geriausiu NBA G lygos treneriu ir jo pasikvietimas atrodė visai simpatiškas, tačiau iškart visiems buvo aišku – komanda keisis 180 laipsnių.

Austras savo pirmąjį sezoną pradėjo puikia nata. Eurolygos startas buvo nuostabus, LKL varžovai buvo nugalimi užtikrintai ir komandos žaidimas atrodė itin laisvas. Visgi, sezonui bėgant pradėjo matytis ir raudonos vėliavos. Varžovams perprantant trenerio schemas pasigesdavo naujovių komandos žaidime, jaunieji lietuviai negaudavo žaidybinio laiko net LKL čempionate. Tačiau sezonas buvo užbaigtas pozityviai – Eurolygoje lygus pergalių ir pralaimėjimų santykis, iškovoti LKL ir KMT trofėjai.

Vasara M.Schilleriui buvo patikėta komplektuoti komanda, tačiau austro pirkiniai nepasiteisino, o komandos žaidimas atrodė itin prastas. P.Motiejūno kantrybės taurė buvo perpildyta itin greitai ir austras jau po dviejų Eurolygos rungtynių buvo pašalintas iš komandos. Tačiau kyla klausimas, jeigu pasitikėjimo kreditas treneriu toks mažas, kodėl su juo nebuvo atsisveikinta vasarą?

„Tas sprendimas buvo pribrendęs ir nebuvo dvejonių dėlto. Kodėl ne vasarą? Nenorių tų skalbinių viešai skalbti, nes matai, kad treneris dirba, jo komanda dirba... Jie turėjo visus įrankius savo rankose ir tik prasidėjus sezonui tu galėjai pamatyti, ar tas įrankių turėjimas davė vaisių.

Ant popieriaus visi pirkiniai buvo nuostabūs, tačiau tik pradėjus tuos pirkinius „minkyti“ pasirodė tikrasis veidas. Vasarą to nepamatysi...“, – savo sprendimą aiškino P.Motiejūnas.

Kalbos apie nepasiekiamus tikslus

Nepaisant itin prasto starto tiek LKL čempionate, tiek Eurolygoje P.Motiejūnas laikėsi savo pozicijos, kad Kauno „Žalgiris“ turi kovoti dėl patekimo į TOP-8 etapą. Tokia „Žalgirio“ direktoriaus frazė net kiečiausiems komandos sirgaliams privertė kilstelėti antakį.

Praėjus mėnesiui laiko „Žalgiris“ Eurolygoje vis dar lieka be pergalių, o P.Motiejūnas jau sutinka, kad planas patekti į Eurolygos atkrintmąsias yra nerealus.

„Tai nerealu. Dabar turime „nusinulinti“ ar kaip Šaras sakydavo „nusileisti iki parketo“ ir pradėti jį griaužti. Svarbiausia, sugrįžti į situaciją, kad einame į rungtynes kautis. Gaila, bet kai tik paskelbdavau ateities tikslus, visą laiką mes „sulūždavome“.

Kai tik sakydavau, kad pagrindinis tikslas laimėti kitas rungtynes – viskas važiuodavo pagal planą. Dabar mums svarbiausia atrasti „Žalgirio“ kovingumo dvasią ir tikėjimą, kad galime laimėti. Dabar nekalbame apie pergales, kalbame apie tikėjimą į pergalę“, – apie dabartinius komandos tikslus kalbėjo P.Motiejūnas.

Nepasiteisinę lyderiai ir neatpažįstamas Edgaras Ulanovas

Prieš sezoną „Žalgirio“ komandoje buvo matomi 3 aiškūs lyderiai: Emmanuelis Mudiay, Joffrey Lauvergne’as ir Edgaras Ulanovas. E.Mudiay debiutinis sezonas Europoje buvo itin banguotas, tačiau žaidėjo rezultatai buvo per prasti P.Motiejūnui ir žaidėjas komandą jau paliko.

J.Lauvergne’as rungtyniavo naudingai, kaip ir buvo galima tikėtis, tačiau prancūzas patyrė peties traumą ir komandai negalės padėti dar kurį laiką.

Tuo tarpu tokį E.Ulanovo žaidimą buvo sunku nuspėti. Kaunietis visiškai neatranda savo žaidimo, iš žaidimo atakuoja tragišku procentu. Labiausiai E.Ulanovas buvo vertinamas dėl savo žaidimo nugara ir darbo gynyboje, tačiau šiame sezone krepšininkui nesigauna nei tas, nei tas. Kas gi atsitiko Lietuvos rinktinės puolėjui? Ar jį mokėjo išnaudoti tik Šaras? Kada jis pradės vėl demonstruoti aukščiausio lygio krepšinį, jei išvis pradės?

„Ne, tikrai ne tik Šarūnas. Tačiau tai ne tas Edgaras. Tai ne tas Edgaras, su kuriuo pasirašėme sutartį ir matėme jo tam tikrą vaidmenį komandoje. Ne tas, kokį mes jį žinome ir pažįstame – žaidėją, kuris meta lemiamus metimus, geras puolime, diktuojantis sąlygas gynyboje. Dabartinis Edgaras neatranda savęs, neranda savo stipriausiųjų pusių. Tačiau lauksime kiek reikės, nes tai mūsų Edgaras Ulanovas“, – į nepatogų klausimą atsakinėjo „Žalgirio“ direktorius.

Ką galima išmokti iš savo klaidų?

Visgi dažnai sakoma „mokomės tik iš savo klaidų“. Kaip pripažįsta pats P.Motiejūnas, klaidų buvo padaryta, tačiau ar direktorius iš jų pasimokė ir ką dabar darytų kitaip?

„Viešas skalbinių skalbimas gaunasi... Kaip pralaimi, matai, kur darei blogai. Būtų gerai, kad ateityje tai žinotum, kur gali suklysti.

Klaidos kaina šiai dienai yra didelė. Mes labai rimtai diskutuojame su F.Lamy – ar duoti treneriams rinkti komandą, ar ją surinkti ir pasisamdyti strategą. Nežinome – kartais suveikia formulė vienaip, kartais kitaip. Šį kartą nesuveikė“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.