EUROLYGA 2023

Kas vyksta su Kauno „Žalgiriu“? Paulius Motiejūnas atsakė į visiems labai rūpimus klausimus

Kauno „Žalgirio“ direktoriui Pauliui Motiejūnui šio sezono pradžioje jau teko priimti ne vieną sunkų sprendimą. Komanda atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Martinu Schilleriu, o jo vietą užėmė patyręs slovėnas Jure Zdovcas. Be to, už darbą buvo padėkota amerikiečių gynėjui Emmanueliui Mudiay, o sustiprinti žaliai baltų gretų pakviesti du naujokai – Zoranas Dragičius ir Tai Websteris.

"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>M.Patašiaus nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>M.Patašiaus nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 10:18 AM, atnaujinta Nov 11, 2021, 5:27 PM

Pirmosios pergalės Eurolygoje dar ieškantys žalgiriečiai, anot P.Motiejūno, kol kas nerodo savo žaidimo. Specialaus pokalbio su „Žalgiris Insider“ laidų vedėju Ryčiu Kazlausku metu klubo galva papasakojo apie sezono pradžios problemas bei atsakė į „Žalgiris Insider“ prenumeratorių klausimus.

„Gyvename tarp liūdesio, piktumo ir darbinių nuotaikų, – kalbėjo „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas. – Visada dabar visiems sakau – rezultatas dabar mūsų netenkina ir dabar reikia ieškoti išeičių. Kol kas komanda be veido, nerandame kuria linkme reikia eiti ir kaip tą moralę bei žalgirietišką charakterį atstatyti. Tai dabar tai didžiausias iššūkis ir kol kas nesimato tos detalės, kurią pakeitus galėtum viską pakeisti“.

„Yra dvi pusės, kurias supranta ir žaidėjai, ir treneriai. Iš vadybinės pusės yra padaryta maksimaliai gera situacija tiek žaidėjams, tiek treneriams – kas liečia atlyginimus, keliones užsakomaisiais reisais, treniruočių sąlygas.

Mes visąlaik tą turėjome. Kitas dalykas – žaidimas. Mes visi atsakingi už tą rezultatą, nebėgame nuo atsakomybės ir ją prisiimame. Tas dialogas tiek su žaidėjais – visais kartu ir atskirai, tiek su treneriais – lygiai taip pat, vyksta ir žiūrime, kur kiekvienas galime prisidėti, kad situacija gerėtų“, – teigė P.Motiejūnas.

Po aštuonių iš eilės pralaimėjimų Eurolygoje bei nesėkmės vietiniame fronte dvikovoje su Vilniaus „Ryto“ ekipa, P.Motiejūnas tvirtino, kad buvo objektyvių priežasčių, dėl kurių naujai į komandą įsiliejęs specialistas J.Zdovcas dar nesuspėjo tinkamai sustyguoti komandos žaidimo.

„Kaip jam sekasi perprogramuoti komandą? Manau, kad prastai. Pradžioje visai nebuvo treniruočių, nes buvo rungtynės po rungtynių. Kitas dalykas, jis ateina į visiškai naują sistemą. Nenoriu sakyti, kad tai pasiteisinimai, bet tai yra realios priežastys, kodėl jam yra sunku. Jis nepažįsta tų žaidėjų. Bet dabar sakyčiau, kad ir patys žaidėjai savęs nepažįsta.

Kai pamatai tuos pabalusius veidus, pamatai kaip jie žaidžia, tenka tik tikėti, kad kiekvienas iš jų yra geresnis nei atrodo dabar. Reikia pažinti žaidėjus, kokie yra dabar, bei atrasti savybes, kad jų žaidimas būtų pagerintas, kad jie būtų tokie, kokie gali būti.

Aišku, kad naujojo trenerio atėjimas nėra toks, kokio visi norėtume. Kol kas nerenkina nieko jo įsiliejimas. Bet tam yra visos priežastys ir tikimės, kad situacija gėrės“, – sakė „Žalgirio“ direktorius.

Pasipildę dviem naujokais „Žalgirio“ vadovybė ir trenerių štabas toliau tęsia aukštaūgio paieškas.

„Situacija nėra gera. Direktorius F. Lamy atneša nemažai tų pavardžių, bet laikomės nuostatos, jog nereikia vežti žaidėją tik tam, kad atsivežtum. Daug diskusijų sukėlė Emmanuelio pakeitimas kitais dviem žaidėjais. Bet finansiškai beveik visiškai nenukentėjome. Atsisveikinę su E.Mudiay, atlikusius pinigus išleidome būtent 2 naujokams.

Dėl to sprendimas buvo daug lengviau priimamas, kad sustiprintume 1-2 pozicijos grandį. Su 4-os pozicijos žaidėjo pasirinkimu kruopščiai renkamės, galvodami apie ilgalaikę strategiją, gal kitus metus.

Kad žaidėjas nebūtų tik skylės užkamšymas tik šiam sezonui. Bet kas dabar atėjęs nepakeis visos komandos veido. Ne vien toje pozicijoje yra problemos“, – aiškino P.Motiejūnas.

Pokalbiui pasisukus apie komandos viziją ir ateitį P.Motiejūnas pripažino, kad daugybė žaibiškų sprendimų kardinaliai nepakeistų komandos žaidimo ir rezultatų, todėl klubas akcentuoja bandymą judėti į priekį su dabartine sudėtimi.

„Netikime tais greitais sprendimais, kai pamoji lazdele ir viskas staiga kitaip. Dabar svarbiausia atgaivinti šituos žaidėjus, kuriuos turime. Ypač tuos, su kuriais turime ilgalaikes sutartis.

Turime bandyti žiūrėti, ar ant jų kitą sezoną galime statyti sudėtį. Tuo pačiu metu žiūrėti į Zorano ir Tai atvejį, kaip jie įsilieja, ar jie gali būti komandos lyderiais kitą sezoną“, – teigė „Žalgirio“ vadovas.

Aštuoniais iš eilės pralaimėjimais Eurolygoje startavęs Kauno „Žalgiris“ sulaukė išskirtinio sirgalių dėmesio po nesėkmės LKL čempionato rungtynėse (75:84) su Vilniaus „Rytu“, tačiau klubo vadovas Paulius Motiejūnas tai vadina geru ženklu.

Jis netgi teigė, kad komanda šiuo metu nėra verta tokio palaikymo.

„Aš esu matęs tų krizių, kai bijodavai išeiti į gatvę. O dabar man gėda išeiti į gatvę, nes yra toks palaikymas“, – kalbėjo klubo vadovas „Žalgiris Insider“ laidoje.

P.Motiejūnas akcentavo, kad žaidėjai ir treneriai turi vertinti tokią paramą.

„Aš visiems sakau – ir treneriams, ir žaidėjams. Tai, kas darosi tribūnose, tai, kaip fanai palaiko. Žinau, kad jie prieš treniruotę norėjo ateiti palaikyti. Čia yra kosmosas.

Čia yra tai, ko kiti nesuvokia. Aš pats esu apakęs, kad mes turime tokį palaikymą, būdami tokioje prastoje situacijoje.

Čia yra didžiausia pagarba sirgaliams ir didžiausia stimulas žaidėjams. Man jo nereikia, bet žaidėjams ir treneriams tai turi būti didžiausias stimulas kiekvieną dieną nusileisti ant parketo ir arti, arti, arti... Ir atsiskaityti už tą palaikymą, kurio šiuo metu mes esame neverti“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

- Kiek prie komandos komplektacijos prisidėjo jūsų naujasis padėjėjas prancūzas Francoisas Lamy?

– Suprantu, kad kai kas nori surasti tą vieną kaltą, kad tas ir tas atsakingas. Bet visada sakiau ir sakysiu, kad už viską atsakingas vadovas, kuris dėjo parašą.

Nes tiek tas pats Francoisas, tiek žaidėjai atėjo su „mano parašu“ ir nesvarbu, kad dirbome komandoje.

Jis dalyvavo, žinojo apie viską, tačiau galutinį žodį tarė treneris – koks krepšininkas jam reikalingas, jis reiškė savo norus, o mes darėme viską, kad tas žaidėjas būtų ekipoje. Jei kalbėti konkrečiai – ar tai F.Lamy sprendimai? Ne, jo žodis nebuvo galutinis.

– Kodėl su M.Schilleriu nebuvo išsiskirta vasarą ir tas sprendimas nutraukti sutartį pasiteisino?

– Tas sprendimas buvo pribrendęs ir nebuvo dvejonių dėlto. Kodėl ne vasarą? Nenorių tų skalbinių viešai skalbti, nes matai, kad treneris dirba, jo komanda dirba...

Jie turėjo visus įrankius savo rankose ir tik prasidėjus sezonui tu galėjai pamatyti, ar tas įrankių turėjimas davė vaisių.

Ant popieriaus visi pirkiniai buvo nuostabūs, tačiau tik pradėjus tuos pirkinius „minkyti“ pasirodė tikrasis veidas. Vasarą to nepamatysi...

– Ar yra finansinių įsipareigojimų atleistam M.Schilleriui?

– Taip, yra. Kontraktai yra garantuoti, su kiekvienu žaidėju ir treneriu yra skirtingi susitarimai. Taip, ekipa turi jam įsipareigojimų.

– Kaip suprasti Tylerio Cavanaugh kontraktą, kuris yra du metai su galimybe pratęsti jį dar metams?

– Mes žiūrime visada į ilgalaikę strategiją ir sutartis sudarome metams su galimybe pratęsti dar metams arba du plius vienas. Žaidėjas komandoje gali augti – per metus gali banguoti, o po to rodyti žaidimą kitame sezone. Tik kai kada pataikome, kai kada – ne. Mes visi pamirštame tuos pirmuosius dabartinių žvaigždžių Daviso ar Pangoso metus, kai jie neblizgėjo.

– Kodėl „Žalgiris“ nesirenka Lietuvos trenerių – Rimo Kurtinaičio ar Dainiaus Adomaičio?

– Kalbamės, žiūrime, ieškome tinkamiausio varianto. Tai kad tu esi lietuvis tikrai negarantuoja vietos „Žalgiryje“. Visų pirma, turi būti geras treneris.

– Kaip vertinate viso trenerių štabo darbą?

– Nenoriu skaldyti visus žaidėjus, trenerius ar administraciją į atskirus segmentus. Faktas toks – kai nėra pergalių, tai toks darbas netenkina. Todėl ir kalbamės su treneriais – žiūrėkite, būtina kažką daryti, kažką keisti ir toliau jau jūsų galios.

Tai jie turi treniruoti. Neįsijausiu juk aš ar F.Lamy ir neisime treniruoti komandos, nenurodinėsime, kas turi, o kas neturi žaisti. Tai vertinimas paprastas – rezultatas yra 0:8 ir nieko tai netenkina.

– Kokias įžvelgiate savo didžiausias klaidas ir ką darytumėte dabar jau kitaip?

– Viešas skalbinių skalbimas gaunasi... Kaip pralaimi, matai, kur darei blogai. Būtų gerai, kad ateityje tai žinotum, kur gali suklysti.

Klaidos kaina šiai dienai yra didelė. Mes labai rimtai diskutuojame su F.Lamy – ar duoti treneriams rinkti komandą, ar ją surinkti ir pasisamdyti strategą. Nežinome – kartais suveikia formulė vienaip, kartais kitaip. Šį kartą nesuveikė.

– Esate „Žalgirio“ vienas iš savininkų ir vadovas. Ar ne per daug galių sutelkta vienose rankose?

– Pas mus, atmetus savininko ir akcininko įvaizdžius, esu tik vienas iš vadovų – turime komandos struktūroje tokių vadovų ne vieną ir kiekvienas atsakingas už savo darbo barą. Mano sritis yra sportinė dalis, turi padėjėjų ir užsiimu būtent tuo darbu.

– Ar nekyla minčių, kad komandoje vienas ar keli „blogiukai“ žaidėjai šiuo metu nepamaišytų?

– Kas slypi po tuo „blogiuku“? Kai sakome, kad tai geras žmogus, tai suprantame, jog jis dirba, treniruojasi, pasirengęs visada sportuoti.

Mūsų supratimu, „blogiukas“ yra tas, kuris ateina į treniruotę ir sako, kad negali sportuoti, nes jam kažką skauda, jis saugosi, net nenori gydyti sopulių ir labiau galvoja apie „važiavimą zuikiu“. Tai mes norime labiau „geriečių“, o ne tų, kurie gali sugriauti komandos nusistatymą ir vidinį nusiteikimą judėti į priekį.

– Ar neatrodo, kad visi sprendimai po Šarūno Jasikevičiaus pasitraukimo sugrąžino „Žalgirį“ į senuosius laikus?

– Taip, Šaro pagyrios dar jaučiasi. Kaip matėme, Šaro muštruotą komandą M.Schilleris suvaldė ir jai vadovavo. Kai reikėjo ugdyti naujas komandos savybes, tapo aišku, kad tai yra sunku.

Matosi, kad tai Šaro pasitraukimo išdava. Visada sakiau, kad pakeisti Š.Jasikevičių yra be galo sunku ir jį gali pakeisti vos 2-3 treneriai. Ar tokį galime surasti? Ne.

Bet juk ir Šaras pradėjo augti su „Žalgiriu“. Todėl ir ieškome tokio trenerio, kuris kiltų ir augtų su komanda. Atrodė, kad toks variantas su M.Schilleriu įmanomas, bet šiemet pamatėme, kad toks variantas visiškai „nevažiuoja“.

Dėl situacijos – taip, kažkas panašaus jau buvo ir anksčiau. Sugriuvome ir sugriuvome. Atstatyti vienu spragtelėjimu visko neįmanoma, tačiau tikrai nepraradome komandos vizijos.

- Ar vis dar galvojate apie Eurolygos TOP-8 etapą?

– Tai nerealu. Dabar turime „nusinulinti“ ar kaip Šaras sakydavo „nusileisti iki parketo“ ir pradėti jį griaužti. Svarbiausia, sugrįžti į situaciją, kad einame į rungtynes kautis. Gaila, bet kai tik paskelbdavau ateities tikslus, visą laiką mes „sulūždavome“.

Kai tik sakydavau, kad pagrindinis tikslas laimėti kitas rungtynes – viskas važiuodavo pagal planą. Dabar mums svarbiausiai atrasti „Žalgirio“ kovingumo dvasią ir tikėjimą, kad galime laimėti. Dabar nekalbame apie pergales, kalbame apie tikėjimą į pergalę.

– Ar gali būti, kad su kai kuriais žaidėjais atsisveikinsite dar sezonui nepasibaigus, ar vis dėlto viskas bus sprendžiama pasibaigus sezonui?

– Ateities nenoriu spėti. Dabar mes žaidėjams pasakėme – visi privalome prisiimti atsakomybę už rezultatus, tačiau tik tie, kurie sėdi rūbinėje, gali išbristi iš šios situacijos. Niekas neateis ir niekas už juos darbų nenuveiks.

Tikiu, kad žaidėjai yra geresni, nei dabar ką jie rodo. Galvojate, kad atėjus ir žaidėjui pasakius, kad „ieškome kažko vietoj tavęs“, jis pradės žaisti geriau? Tikrai jis neduos teigiamo rezultato.

– Kokios išsiskyrimo su E.Mudyai priežastys?

– Kalbėjausi su juo. Viena iš pagrindinių priežasčių – jis per vėlai atvažiavo į komandos stovyklą. Jis planavo prasimušti į NBA, todėl jau atvyko tuo metu, kai komanda pradėjo įsibėgėti. Tai ta pirminė aklimatizacija jam užtrūko. Po to trenerių pasikeitimas, trauma...

Pagrindinė priežastis – jis turėjo būti generolu ir manėme, jog jis laikys savo rankose komandos vadovavimą. Tai buvo labai didelis spaudimas, tačiau ne visi krepšininkai gali tą spaudimą išlaikyti.

Kaip žinia, ne visi žaidėjai per metus susitvarko su tokia našta, o tu atsisuki į tą vyruką ir sakau, kad dabar ir šiandien reikia rezultato – ne po metų. Visą tą sudėjus matai, kad ir krepšininką laužai ir negauni norimo rezultato, tai pradedi spręsti klausimą. Finansiškai pavyko susitarti – važiuojame, ieškome kitų išeičių.

- Kada pradės žaisti Edgaras Ulanovas. Ar jį išnaudoti mokėjo tik Šaras?

– Ne, tikrai ne tik Šarūnas. Tačiau tai ne tas Edgaras. Tai ne tas Edgaras, su kuriuo pasirašėme sutartį ir matėme jo tam tikrą vaidmenį komandoje. Ne tas, kokį mes jį žinome ir pažįstame – žaidėją, kuris meta lemiamus metimus, geras puolime, diktuojantis sąlygas gynyboje. Dabartinis Edgaras neatranda savęs, neranda savo stipriausiųjų pusių. Tačiau lauksime kiek reikės, nes tai mūsų Edgaras Ulanovas.

– Ar matote ekipos progresą su nauju treneriu?

– Pradžioje buvo, dabar ir vėl sustojo. Užstrigome tame pralaimėjimų liūne ir saviplakoje. Tačiau tikiu šiuo treneriu.

– Kalbama, kad treniruotėse Jure Zdovcas dar ramesnis už M.Schillerį. O juk jis pakviestas kaip „rėkiantis“ treneris, kaip kietos rankos šalininkas.

– Tai ant ko ir kodėl rėkti, jei nepažįsti dar žmonių. Mums juk nereikia isteriško rėkimo. Baudimas, rėkimas būtinas kryptingas.

– Ar tarp trenerių nėra trinties dėl žaidimo vizijos?

– Trinties tikrai nėra, tačiau vizija... Mes jos dar neatrandame.

Artimiausias Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ žais penktadienį Madride su „Real“.

Visą pokalbį su P.Motiejūnu galima jau dabar išvysti „Žalgirio“ klubo „YouTube“ kanale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.