EUROLYGA 2023

Visiško Eurolygos autsaiderio „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs ir namie nepralaimintis „Real“

Eurolygoje vis dar nė vienos pergalės neturintis Kauno „Žalgiris“ šią savaitę išvyko į Ispaniją. Penktadienį devintajame ture Lietuvos čempionai susitiks su Ispanijos vicečempionu Madrido „Real“ klubu, kuris šį sezoną laimėjo 16 iš 19 oficialių rungtynių.

 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>AS Monaco Basketball twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>AS Monaco Basketball twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – sklandžiai sezoną pradėjęs „Real“<br>Real Madrid Basket twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-12 14:10

Namie – vien pergalės

Praėjusią savaitę Eurolygos lentelės viršūnėje įsitaisė lyderių dvikovą laimėjusi Milano „Olimpia“ komanda. „Olimpia“ per 8 rungtynes iškovojo 7 pergales ir tapo vienvalde lydere.

Tiesa, pranašumas prieš persekiotojus labai nedidelis. Vos vienu tašku atsilieka net penkios komandos, tarp kurių yra ir Madrido „Real“.

„Real“, o taip pat „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“, Tel Avivo „Makabi“ ir Vilerbano ASVEL ekipos pasiekė po 6 pergales.

„Real“ krepšininkai kol kas nė sykio nesuklupo savo aikštėje, o dvi nesėkmes patyrė išvykose žaisdami su Pirėjo „Olympiakos“ ir Kazanės „Uniks“ klubais.

Madridiečių sąskaitoje yra pergalės prieš Stambulo „Anadolu Efes“, „Monaco“, Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Fenerbahçe“ (visos namie), Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Miuncheno „Bayern“ (abi svečiuose). Praėjusią savaitę „baltieji“ viešėjo Bavarijos sostinėje ir įveikė „Bayern“ klubą 80:76 (G.Yabusele‘is 21, S.Llullis 10, V.Porier ir A.Abalde po 9).

Per Eurolygos rungtynes Madrido komandoje rezultatyviausiai žaidžia vienas aukščiausių Europos krepšininkų Walteris Tavaresas (12,9 tšk., 7,4 atk.kam., 4 išpr.praž.) ir „Real“ naujokas Guerschonas Yabusele‘is (12,6 tšk.).

Vis dėlto komandos sudėtis labai lygi. Net septynių žaidėjų vidurkis yra nuo 4,4 iki 8,5 taško.

Nepasiekė nė vieno tikslo

Madrido komanda šiuo metu užima jai įprastą vietą. Per praėjusius dešimt sezonų (neskaičiuojant dėl pandemijos nutraukto 2019-2020 m. sezono) „Real“ net septynis kartus žaidė Eurolygos finalo ketverte ir tik kartą (2012 m.) nepateko į ketvirtfinalį.

Vienas nesėkmingiausių buvo praėjęs sezonas. Praėjusio Eurolygos turnyro reguliariajame sezone „Real“ laimėjo 20 iš 34 rungtynių ir užėmė tik šeštąją vietą. „Baltieji“ neturėjo aikštės pranašumo ketvirtfinalio serijoje ir joje nusileido „Anadolu Efes“ klubui 2:3.

Šių metų pirmoje pusėje „Real“ nepasiekė tikslų ir nacionaliniuose turnyruose. Vasario mėnesį „karališkasis“ klubas Ispanijos Karaliaus taurės finale pripažino „Barcelona“ pranašumą 73:88, o birželį pralaimėjo tiems patiems varžovams ACB lygos finale.

ACB lygos reguliariajame sezone „Real“ užėmė pirmąją vietą (laimėjo 34 iš 36 rungtynių), todėl visuose atkrintamųjų varžybų etapuose turėjo aikštės pranašumą. Tačiau ši aplinkybė nepadėjo finalo serijoje, kurioje „Barcelona“ įtikinamai laimėjo abejas rungtynes 89:75 ir 92:73.

Laukia J.Carrollo sprendimo

Nors praėjusį sezoną tikslai nebuvo pasiekti, „Real“ vadovybė vasarą didelių permainų neplanavo. Tarpsezonį Madrido klubas pakeitė keturis krepšininkus, o dvi permainos buvo neišvengiamos.

Emociškai svarbiausias buvo Felipės Reyeso praradimas. Nuo 2004 metų „baltiesiems“ atstovavęs ir begalę pergalių iškovojęs (dukart Eurolygos ir septyniskart Ispanijos lygos čempionas) aukštaūgis nutarė, jog sulaukus 41-erių jau galima baigti krepšininko karjerą.

Kitas praradimas buvo žymus vertinant ateities perspektyvas. Vyrų krepšinyje vos įsitvirtinęs 19-metis Usmanas Garuba pakėlė sparnus į stipriausią pasaulio lygą ir sudarė sutartį su „Houston Rockets“ klubu, kuris šį „Real“ krepšinio mokyklos auklėtinį pakvietė NBA naujokų biržos pirmajame rate.

„Real“ taip pat atsisveikino su argentiniečiu Nicolasu Laprovittola ir amerikiečiu Alexu Tyusu. Vis dėlto madridiečių sirgaliai šiandien, ko gero, jau ir pamiršo, kad šiedu krepšininkai buvo jų komandoje.

Tiesa, į nuostolių, bent laikinų, sąrašą galima įtraukti dar tris pavardes. Amerikiečiai Jaycee Carrollas, Anthony Randolphas ir Trey Thompkinsas šio sezono pradžioje nėra registruoti nei Eurolygoje, nei Ispanijos lygoje.

J.Carrollo statusas apskritai neaiškus. Taikliarankis 38 metų gynėjas nepratęsė sutarties ir šiuo metu yra JAV, bet „Real“ vadovai ir treneris Pablo Laso sako, kad durys jam visada atviros.

Tuo tarpu abu aukštaūgiai gydosi praėjusį sezoną patirtas sunkias traumas. A.Randolphui praėjusių metų gruodį buvo atlikta Achilo sausgyslės operacija, T.Thompkinsui gegužės mėnesį operuotas kelis. A.Randolphas jau pradėjo treniruotis, o apie T.Thomkinso sveikatą kol kas nebuvo jokių pranešimų.

Madride – nuo senų laikų

Iš Madrido išvykusius krepšininkus pakeitė keturi nauji žaidėjai. Du iš jų praėjusį sezoną žaidė „Barcelona“ komandoje, tačiau nebuvo reikalingi „mėlynų-granatinių“ treneriui Šarūnui Jasikevičiui. Pasibaigus sutartims su Barselonos klubu, vengras Adamas Hanga (32, 200) ir prancūzas Thomas Heurtelis (32, 189, praėjusį sezoną baigė Vilerbano ASVEL ekipoje) mielai priėmė „Real“ kvietimą.

Madrido klubas taip pat įsigijo dar vieną prancūzą Guerschoną Yabusele‘į (25, 201, ASVEL) ir amerikietį Nigelą Williamsą-Gossą (27, 191, Krasnodaro „Lokomotiv“). Beveik naujoku galima pavadinti ir prancūzą Vincent‘ą Poirier (28, 213). NBA neįsitvirtinęs milžinas iš Šiaurės Amerikos į Europą grįžo ir su „Real“ sutartį sudarė praėjusio sezono pabaigoje – šių metų kovo mėnesį.

Nemažai kitų krepšininkų „Real“ sirgalių numylėtiniais tapo jau prieš daug metų. Sergio Llullis (33, 190) šioje komandoje žaidžia penkioliktą sezoną, Rudy Fernandezas (36, 196) – vienuoliktą, amerikietis Trey Thompkinsas (31, 208) ir švedas Jeffery Tayloras (32, 201) – septintą, amerikietis Anthony Randolphas (32, 211) – šeštą, prancūzas Fabienas Causeur (34, 196) ir Edy Tavaresas (29, 220) iš Žaliojo Kyšulio – penktą.

Labai ilgai komandos nekeičia ir „Real“ treneris Pablo Laso. Jis Madride įsikūrė 2011 metais.

Trumpiau „baltiesiems“ atstovauja Alberto Abalde (25, 202) ir Carlosas Alocenas (20, 194). Šiedu ispanai į sostinę persikėlė 2020 metų vasarą.

Suteikė progą 17-mečiams

„Real“ traumuotų žaidėjų sąraše šiuo metu yra ne tik A.Randolphas ir T.Thompkinsas. Spalio mėnesį susižeidė ir kelerias rungtynes praleido N.Williamsas-Gossas bei C.Alocenas.

Dvyliktuke atsirado laisvų vietų, todėl treneris Pablo Laso į rungtynių paraiškas įtraukia ir visai jaunus vaikinus iš „Real“ krepšinio mokyklos. Šį sezoną Eurolygoje jau žaidė 18-metis Tristanas Vukčevičius, 17-mečiai Juanas Nunezas ir Eli Ndiaye.

Beje, Ispanijos lygoje T.Vukčevičius gauna gana daug progų. Jis žaidė jau 8 rungtynes, per kurias aikštėje praleisdavo vidutiniškai 9 minutes ir pelnydavo 3,9 taško. Eurolygos paraiškoje yra dar viena įdomi pavardė. „Real“ įregistravo jaunesnįjį U.Garubos brolį Sediqą Garubą. Tiesa, šis 17-metis 192 cm ūgio gynėjas į rungtynių paraišką dar nebuvo įtrauktas nė karto.

Neįveikė Kanarų komandos

„Real“ krepšininkai šį sezoną jau iškovojo vieną prizą. Rugsėjo viduryje jie laimėjo Ispanijos supertaurę. Šio turnyro pusfinalyje Madrido komanda nugalėjo Lagūnos „Tenerife“ ekipą 72:70, o finale įveikė pagrindinę varžovę „Barcelona“ komandą 88:83.

ACB lygoje „baltieji“ užima antrąją vietą. „Real“ laimėjo 8 iš 9 rungtynių ir atsilieka tik nuo „Barcelona“ komandos, kuri per 9 turus nepatyrė nė vienos nesėkmės. Persekiotojai jau atsiliko: trečiąją vietą besidalijančios Mursijos UCAM, Lagūnos „Tenerife“ ir Las Palmo „Gran Canaria“ ekipos iškovojo po 6 pergales. Dar žemiau – Eurolygoje žaidžianti „Baskonia“, kuri laimėjo tik 4 kartus ir užima dešimtąją vietą.

Du stipriausi ir garsiausi Ispanijos klubai tarpusavyje dar nebuvo susirėmę. Pirmosios jų rungtynės Ispanijos lygoje įvyks tik po Naujųjų metų – sausio 2 dieną. O „Real“ krepšininkams neįveikiamą kliūtį 7-ajame ture surentė „Gran Canaria“ komanda. Svečiai iš Kanarų atvykę į Madridą šventė pergalę 75:70.

Per kitas rungtynes „karališkajam“ klubui labai didelių sunkumų nekildavo. Ir du praėjusius savaitgalius „Real“ nugalėjo užtikrintai: spalio pabaigoje išvykoje „Baskonia“ ekipą įveikė 83:65, o praėjusį sekmadienį savo aikštėje sutriuškino paskutinę vietą besidalijantį „Bilbao“ klubą 95:61 (A.Hanga 19, G.Yabusele‘is 18, V.Porier 16).

„Real“ pergales Ispanijos pirmenybėse užtikrina G.Yabusele‘is (12,4 tšk., 5,1 atk.kam.), V.Poirier (9,9 tšk., 6,7 atk.kam.), E.Tavaresas (9,8 tšk., 6,4 atk.kam.), A.Hanga (9,5 tšk.), Th.Heurtelis (6,6 tšk., 4,1 rez.perd.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.